Českotřebovský deník 356/2022 (27/12)
Vánoční prázdniny pokračují - začíná doba "mezi svátky"
Dnešek byl jistě dnem nákupů, po třech svátečních dnech bylo třeba téměř všude doplnit zásoby. Proto v obchodních domech a dalších prodejnách určitě volno neměli. Zato výrobní sféra měla volněji, i když i zde bylo třeba dokompletovat dodávky apod. Rozhodně už není žádné"dohánění plánu", jak bývalo v dobách minulého režimu.  Hodně vše závisí na počasí. o nočním dešti bylo krásné slunečné dopoledne, a tak si majitelé fotovoltaik připsali několik vyrobených kilowatthodin k dobru. Lákalo to na vycházky a na lyžovačku, ale brzo se zatáhlo. Na Pekláku byla jen průměrná návštěva, je to škoda, protože svah byl dnes pro lyžování velmi dobře připraven a tak se docela divím, že je poměrně tak málo využíván. Jde především o školní mládež, protože jsou přece prázdniny.  Možnost zajet lyžovat na "velké sjezdovky" však příliš neláká, ani zde není velký zájem lyžařů Třeba Čenkovice jsou sice "jen" 30 km daleko, ale mají v provozu zasněženou jen jedinou (svitavskou) sjezdovku a nahoru musí jezdit lanovkou "třebovská dvojka" což poněkud zdržuje. Den je přitom  krátký a proto si zde tolik nezalyžujete. Pokud ovšem nesjedete na druhou stranu Bukové hory do Mlynického dvora, tak jsou podmínky mnohem lepší. Ale i tak má Peklák své výhody a měl by být více využíván.

Tenisový turnaj starších žáků v hale Za vodou

Na dny 27 - 29. 12. je do tenisové haly Za Vodou naplánován tenisový turnaj kategorie B. Přihlásilo se 18 starších žáků, řada původně přihlášených hráčů se pro nemoc omluvila. Dnes 27/12. proběhly nejdříve kvalifikace do soutěžní turnajové šestnáctky a potom další zápasy až do turnajového čtvrtfinále. V hale tedy bylo živo, hrálo se na všech kurtech. Zúčastnili se také místní borci v čele s Matyášem Maršíkem a tak turnaj probíhal v poměrně živém a někdy i  bouřlivém prostředí za zájmu veřejnosti.  Zítra turnaj pokračuje dalšími semifinálovými zápasy a bude i finále.

Úspěchy Matyáše Maršíka

Matyáš Maršík ve dnech 14. - 19 listopadu úspěšně reprezentoval ČR na mezinárodním turnaji ve Španělsku. Turnaj se konal na Mallorce v areálu Rafa Nadal Academy. Hráče na turnaj nominovala Tennis Europe na základě výsledků hráčů na mezinárodních turnajích ETA U12. Z České republiky byli pozvání Matyáš Maršík a Pavel Dufek. Turnaj ve dvouhře byl hrán systémem osmi skupin po čtyřech hráčích, kdy z každé skupiny postupoval do finálové "osmičky" pouze vítěz. Oba čeští reprezentanti ve skupině shodně jednou prohráli, obsadili tak 2. místo a bohužel do závěrečných bojů o vítězství ve dvouhře nepostoupili. Matyáš Maršík navíc svůj jediný zápas ve skupině prohrál s celkovým vítězem! Čtyřhra byla hrána vyřazovacím způsobem a zde si čeští hráči spravili chuť, když v celém turnaji nenašli přemožitele a stali se celkovými vítězi, což je vynikající úspěch. Pro Matyho to byl nesporně velký zážitek, výborná zkušenost a hlavně motivace k další tvrdé tréninkové práci. Gratulujeme!    

Maty je kanáří naděje !

Matyáš Maršík se stal již podruhé držitelem trofeje Kanáří naděje, která je každoročně zpravidla udělována nejlepšímu hráči a hráčce východočeské oblasti (Pardubický a Královéhradecký kraj) v kategorii mládeže. Tato sportovně společenská událost se konala v restauraci areálu SPORTPARK HIT Hradec Králové za účasti nejen hráčů a jejich doprovodu, ale i pozvaných hostů a zástupců ČTS, ČUS, Krajských úřadů a samozřejmě členů vedení VčOTS. Náš hráč Matyáš Maršík kromě hlavní trofeje od ČTS "posbíral" zcela zaslouženě nejvíce ocenění ze všech účastníků za vynikající výsledky v sezóně 2022. Ocenění hráči obdrželi kromě trofejí, plaket a věcných cen také finanční šeky od společností MONETA, WILSON a VčOTS. Matymu blahopřejeme k zaslouženým oceněním. 

Rozvrh akcí a turnajů v tenisové hale Za vodou v současné halové sezóně

Z přehledu je zřejmé, že se opakování turnaje kategorie A pro nastávající sezónu do České Třebové získat také podařilo. Uskuteční se na závěr halové sezóny o posledním březnovém víkendu. Takový turnaj se v loňské halové sezóně se takový turnaj konal o prvním únorovém víkendu "O pohár hejtmana Pardubického kraje" v kategorii mladší žáci a byl významnou propagací tenisu v České Třebové. Byl to turnaj "na míru" pro Matyáše Maršíka, který dokázal získat turnajový pohár doma před vlastním publikem. Nyní však přechází Maty Maršík přechází do starší kategorie a tak bude mít své působení obtížnější. V probíhajícím turnaji "B" této kategorie jej můžeme vidět, jak si vede  mezi staršími hráči. Podle dnešního počínání můžeme být s jeho výsledky spokojeni. Z dále uvedeného rozpisu si můžeme povšimnout, jak dobře je českotřebovská tenisová hala o všech víkendech sezóny využita. Uzavřena je pouze na Štědrý den a na Nový rok.
 
Přidáme ještě tabulku soutěže smíšených tenisových družstev  v kategorii starší žáci


Nový počítačový tomograf v rychnovské nemocnici 
Na přelomu loňského roku se rychnovská nemocnice pustila do ambiciózního plánu: vybudovat nové, samostatné radiodiagnostiké oddělení, od úpravy vhodných prostor, přes technologické vybavení, až po sestavení týmu.
Nemocnice, která je ministerstvem zdravotnictví zařazena mezi nemocnice s urgentním příjmem II. typu a současně má před výstavbou nového multioborového pavilonu, potřebuje mít logicky vlastní oddělení radiodiagnostických metod, které je její nedílnou součástí.
Vedení nového pracoviště se ujal primář MUDr. Vít Čeřovský, který v uplynulých bezmála třiceti letech se svými kolegy v privátním centru zajišťoval radiodiagnostické služby pro celý rychnovský okres. Se svým týmem má nyní na starosti diagnostické služby v oblasti zobrazovacích metod pro potřeby nemocnice a mladé oddělení se snaží dále intenzivně rozvíjet.
Rychnovská nemocnice má nyní nové CT. Je to skvělá zpráva nejen pro radiodiagnostický tým, ale i pro všechny lékaře, kteří toto vyšetření pacientům předepisují. A především je to skvělý dárek pacientům, kteří už nebudou muset za tímto vyšetřením nikam dojíždět. Naplnila se tak vize primáře Čeřovského, který v rozhovoru řekl, že největším cílem je pořídit vlastní CT přístroj. Dle jeho slov je tedy teď dalším krokem pro oddělení magnetická rezonance. To až ale s novým pavilonem. (Orlicky.net)
Šachisté hráli na Štrěpána turnaj v Hylvátech