Městská knihovna Česká Třebová leden 2022                  


 
AKCE PRO DĚTI
Matyldino pohádkohraní
4. 1. 2022 (úterý), 16:00, oddělení pro děti
Čtení pohádek a vyprávění příběhů, hraní her i nová přátelství. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Účastníci obdrží samolepku do pracovního sešitu Knížkohraní s Edou. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
26. 1. 2022 (středa), 10:00, oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo hledají nápady na hry a říkanky či se chtějí seznámit s novými lidmi. K dispozici přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
AKCE TEENSPACE
Hrajeme Bang!
12. 1. 2022 (středa), 12:30–16:00
 
Challenge odpoledne
18. 1. 2022 (úterý), 12:30–18:00
 
Turnaj ve stolním tenisu
25. 1. 2022 (úterý), 26. 1. 2022 (středa), 12:30–18:00
 
VÝSTAVA
Nakresli svého knihožrouta
V lednu a únoru bude k vidění výstava podle knihy Knihožrouti od Kláry Smolíkové, kterou ilustrovala Bára Buchalová. Výstavu doplní díla dětí, které se zapojily do soutěže Nakresli svého knihožrouta. Úkolem dětí bylo nakreslit a popsat, jak si takového knihožrouta představují. Přijďte se podívat, jak se jim to povedlo.
 
PROMÍTÁNÍ DOKUMENTU
Ponor
Otužování působí blahodárně nejen na tělo, ale i na duši. Své o tom ví nizozemská potápěčka Kiki, které ponor do studených vod přinesl vysvobození z traumat minulosti a ukázal cestu k vědomějšímu prožívání.
Pomalý nádech a výdech. Voda na Islandu je křišťálově průzračná a její teplota se pohybuje kolem dvou stupňů. Na ledové kře sedí žena v plavkách a pozvolna si obléká ploutve, potápěčské brýle a šnorchl. Kiki je profesionální potápěčka a v hlubokých ledových vodách posunuje limity své výdrže za hranice lidského chápání. Její kondice je výsledkem několikaletého pozvolného tréninku, který ji naučil, jak mít ráda sebe a své tělo. Snímek v impozantních záběrech zkoumá hlubiny lidského nitra na pozadí světa skrývajícího se pod vodní hladinou.
Promítání dokumentu v pondělí 24. ledna od 18:00 hod. Titulky, 65 min. Zdarma.

Mapujeme 100 let městské knihovny
V roce 2022 společně oslavíme sto let od otevření veřejné knihovny v České Třebové. K této příležitosti plánujeme několik speciálních akcí, které vám postupně představíme. Už teď ale shromažďujeme materiály z dlouhé historie českotřebovských knihoven, protože ještě před otevřením Jiráskovy veřejné knihovny fungovaly knihovny v různých spolcích a veřejná knihovna na Parníku a Lhotce. Knihovna se také několikrát stěhovala. Máte doma v rodinném albu fotku knihovny? Pamatujete si, jak vypadala knihovna třeba před 50 lety a kde sídlila? Máte vtipnou zkušenost z knihovny?
Zajímají nás vaše příběhy a zážitky s knihovnou, historické i ty současné. Hledáme fotky a videa z knihovny do roku 2010. Pokud souhlasíte s jejich zveřejněním, pošlete je na e-mail 100@moderniknihovna.cz. Můžete poslat i odkaz na úschovnu. Těšíme se, že společně zaznamenáme proměnu českotřebovského knihovnictví až do současnosti!
 
Počítačové kurzy pro začátečníky i pokročilé
Máte doma počítač nebo notebook a chcete se na něm naučit pracovat? Pokud máte zájem o výuku na počítači, přihlaste se do 14. ledna 2022 osobně v městské knihovně nebo přes e-mail info@moderniknihovna.cz. Vhodné i pro úplné začátečníky. Počet míst je omezen. Jedná se o 7 lekcí. Cena celého kurzu je 350 Kč. Výuka probíhá jednou týdně na oddělení Teenspace v přízemí knihovny v pátek odpoledne. Těší se na vás lektorka Adéla Kusá.
 
Děti ulovily 374 perlorodek
Do projektu Lovci perel se v roce 2021 zapojilo 42 dětí, které přečetly celkem 374 knih, jež jsou označeny jako perlorodky. Dva nejaktivnější čtenáři přečetli 50 a 47 knih za rok. Lovci perel začínají vždy v lednu na dětském oddělení ve městě i na pobočce Parník. Čtenáři se ale mohou do sbírání perel zapojit i v průběhu roku.
 
20 knih za rok. Přijmete čtenářskou výzvu?
Pokud jste se zapojili do čtenářské výzvy a půjčili jste si v knihovně 20 knih dle vypsaných témat na rok 2021, vyplněnou čtenářskou kartu odevzdejte v knihovně do 7. ledna 2022. Poté náhodně vylosujeme vítěze.
Témata čtenářské výzvy na rok 2022, která vytvořila Databáze knih, jsou následující:
1. Kniha (od autora) z mého dětství
2. Kniha, v níž je postava na útěku / skrývá se
3. Kniha od afrického autora
4. Kniha, jejíž děj se odehrává na horách
5. Kniha, jejíž postava má fyzickou indispozici
6. V pořadí čtvrtá autorova kniha
7. Kniha, jejíž autor je o 22 let starší než já
8. Kniha autora, který prožil 1. světovou válku
9. Kniha s předmluvou
10. Kniha, jejíž název neobsahuje písmeno "a"
11. Kniha, která má na obálce strom
12. Kniha s tématem nešťastné lásky
13. Kniha od držitele Ceny Franze Kafky
14. Literatura faktu
15. Kniha s méně než 22 hodnoceními na Databázi knih
16. Kniha, jejíž autor už nežije
17. Kniha, která má více než 333 stran
18. Kniha, jejíž hlavní hrdina pije kávu
19. Kniha, jejíž autor je novinář
20. Kniha poprvé vydaná v roce 2022 (nová kniha)
Zapojení do čtenářské výzvy u nás v knihovně je jednoduché. Stačí si vyzvednout papírovou kartu, do které si během roku budete zapisovat půjčené a přečtené knihy, které odpovídají danému tématu. Tipy, jaké knihy do výzvy patří a máme je v knihovně, najdete na www.moderniknihovna.cz. Přečtete za rok 20 knih?
 
Omezení provozu knihovny
Sobota 1. ledna 2022 zavřeno.
 
Městská knihovna vám přeje příjemný rok 2022 plný neobyčejných (čtenářských) zážitků.
 
Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).