Čtvrtý jeřáb na překladišti Metrans   
V září a říjnu letošního roku probíhal na kontejnerovém překladišti Metrans v České Třebové na konci jeřábové dráhy směrem k vjezdovému nádraží neobvyklý ruch. Kontejnery z několika úložných míst byly přeneseny jinam, místo bylo upraveno a část plotu od silnice procházející mezi terminálem a seřaďovacím nádražím byla snesena a nahrazeno provizoriem.
V prvním týdnu září v těchto místě začal stavební ruch. Kamiony dovážely součásti konstrukce pro další, již čtvrtý překládkový jeřáb od rakouské firmy Künz. Poslední byly dovezeny dlouhé mostovky, které byly položené přes koleje terminálu za pomoci velkých jeřábů. V polovině září probíhala montáž podpěrných konstrukcí, na které pak jeřáby byly umístěné mostovky a poté opět pomocí jeřábů byla celá základní konstrukce zvednuta a zajištěna v základní poloze.
V průběhu října probíhala montáž spojovacích prvků, dosazení elektroinstalace, kabiny pro jeřábníka a další prvky nutné chodu jeřábu a 20 října byla většina montážních prací na novém jeřábu hotova. Oproti stávajícím jeřábům, je tento označen číslem 4 a současným logem firmy Metrans. Po dokončení montáže jeřábu v průběhu listopadu proběhly chodové a zátěžové zkoušky a jeřáb byl nasazen do zkušebního provozu. Další jeřáb tak urychlí práci na překládce kontejnerů mezi vlaky i z odkladných prostor překladiště.
Text a foto Pavel Stejskal