Zemřela paní Jana Paseková, učitelka hry na klavír          
Smutná zprávy přišla během úterý. V požehnaném věku 93 let zemřela paní Jana Paseková nejstarší učitelka hudby v našem městě a jistě i regionu. Velmi oblíbená, vychovala k hudbě stovky svých žáků. Měl jsem čest patřit mezi ně. Paní Jana Paseková mně učila hru na klavír v padesátých letech tak, abych se "probojoval"  do Základní hudební školy, která měla tehdy velmi omezenou kapacitu. A tak  se např. hře na klavír  vyučovalo také v kurzech Osvětové besedy. Výuka probíhala v učebnách škol po odpoledním vyučování a učili zde učitelé z hudebky. Pamatuji si ji jako velmi trpělivou a chápající, neuměla se snad pořádně rozčílit. Ale naučila mně tak, že si mě pak následně převzal do třídy František Kajetán Zedínek...
S Janou Pasekovou jsem se pak měli možnost setkat po letech znovu např. ve výboru rodičovského sdružení zdejší LŠU, kde jsem se seznámil také s jejím manželem. Výuka hry na klavír byla jejím celoživotním údělem. Na českotřebovské hudební škole působila od roku 1950 až do roku 1994. Učitelské povolání, které si zvolila, měla velmi ráda, byla svědomitou a obětavou učitelkou, u žáků velmi oblíbenou. Kromě výchovné práce ochotně doprovázela na klavír žáky svých kolegů, učitelů smyčcového a dechového oddělení na akcích školy, soutěžích i na veřejnosti.  Byla členkou hudebních souborů, na klavír doprovázela např. pěvecký sbor Bendl nebo také dříve exitující Komorní sdružení českotřebovských učitelek.
Společně s manželem vychovala tři dcery, které vedla k lásce hudbě a k umění vůbec Ludmila a Hana se věnovaly hře na klavír,  Jana hře na housle ve třídě p. uč. Vaníčka. Po zdejší LŠU absolvovala i brněnskou konzervatoř, působila na ZUŠ v Týništi nad Orlicí  a nyní hraje např. v komorním orchestru bývalých žáků ZUŠ.
Ani po odchodu do důchodu neustala Jana Paseková  ve pedagogické činnosti, působila např. v Letohradě, jako lektorka  hudebních kurzů v Domě dětí Kamarád v České Třebové. Dlouhá léta navštěvovala koncerty a jiné hudební akce, fandila všemu, co obohacuje českotřebovský kulturní život. Do posledka navštěvovala koncerty i výstavy v Městském muzeu. Covidové období četnost těchto akcí ovšem snížilo. V roce 2019 jsme ji zastihli na koncertu v Malé scéně uspořádaném k 85. narozeninám Jindřišky Vaníčkové, Josefa Petráka a především k devadesátce Jany Pasekové. Odtud máme  Janu Pasekovou na fotografiích i videu. Nechyběla např. na výstavě starých fotografií a obrazů z České Třebové loni v městském muzeu uspořádané k 50+1. narozeninám Martina Šebely. Ráda si zavzpomínala na léta svého působení na zdejší hudební škole, na své kolegy i žáky, kterých učila za 44 let opravdu dlouhá řada. Řada z nich absolvovala mimo základní i druhý cyklus ZUŠ nebo se věnovala hudbě i na dalším studiu. Vzpomínám např. na M. Hamplovou (konzervatoř Brno, korepetitorku Janáčkova divadla), nebo J. Hájkovou - Duškovou. učitelku ZŠ a řadu dalších..
Abychom napsali jen o hudbě. Jana Paseková, rozená Umová byla také velkou patriotkou našeho města. Život ve městě jí nikdy nebyl lhostejný. Měla to štěstí, že celý svůj dlouhý život od narození prožila v jediném domě na Tyršově náměstí, i ve vysokém věku si dokázala zajistit potřebné věci a nákupy v blízkém Diskontu.  Prakticky spokojená oslavila letos v závěru září své 93. narozeniny.  Teprve potom začalo zdraví nejdříve haprovat a pak i stávkovat.
Článek, který píšu, by neměl být smutný, měl by být malým ohlédnutím za životem, naplněným hudbou a tvořivým muzicírováním. V archivu Českotřebovského deníku jsem našel ještě zajímavý text napsaný před třemi roky k devadesátinám její dcerou paní Ing. Ludmilou Vaškovou, naplněný láskou a pohodou rodinného prostředí. Všechny tři dcery se věnovaly hudbě a všechny se měly navzájem rády, celá velká rodina, kterou měla Jana Paseková tak ráda, byla plná  optimismu, dobré nálady, Bude proto správné, když si tento text připomeneme znovu.
Na paní učitelku Janu Pasekovou budu celý život vzpomínat s láskou. Čest její památce! Milan Mikolecký
Ing. Ludmila Vašková: Životní jubileum, paní Jany Pasekové (2019) - najdete ZDE