Nad novým rozpočtem města na rok 2023 se starostou Zdeňkem Řehákem 

Rozpočet města na rok 2023: bude dřív a bude jiný než bylo zvykem

V průběhu listopadu byl na úřední desce města zveřejněn rozpočet města na rok 2023, který bude projednán již na jednání městského zastupitelstva 12. prosince. Poprvé po 30 letech tak bude město hospodařit bez rozpočtového provizória, které bylo dosud pravidlem v prvních měsících každého roku. Bohužel vždy však bylo pro město nepraktickým omezením. Rozpočet byl nejdřív projednán v radě města a následně proběhlo předjednání se zastupiteli formou semináře, ve kterém zastupitelé mohli konzultovat problémy se starostou města a vedoucím finančního odboru Ing. Budilem.

V čem je rozpočet jiný?  Především v tom, že obsahuje velkou téměř 27 milionů rozpočtovou rezervu, která bude postupně v průběhu roku v rámci změn rozpočtu a rozpočtových opatření uvolňována na konkrétní a kvalitně připravené projekty v oblasti investic a oprav. Současně s rozpočtem města byl projednán návrh doprovodného usnesení, ve kterém zastupitelstvo zmocňuje radu města v provádění přesně vymezených rozpočtových opatření. Některá byla už aplikována dříve usnesením zastupitelstva z roku 2011 (financování havárií, začleňování získaných dotací a zaúčtování pokut a penále), ale nově byla zařazena i možnost úpravy tzv. "závazných ukazatelů", tedy položek rozpočtu  pokud to bude řádně zdůvodněno a situace to bude vyžadovat.  Např. kvůli nečekaným vícepracím se zvýší cena zakázky. Pak nebude třeba čekat na to, až zastupitelé rozhodnou o změně výše položky pro zakázku v rozpočtu a investice se zbytečně nezpozdí. Po projednání se zastupiteli se podařilo radu města přesvědčit o tom, že nebude možné, aby rada města během roku samovolně rozhodovala o zařazení nových položek, nových staveb apod., to bude řešeno v zastupitelstvu města projednáním změny rozpočtu jako dosud. 

Dne 6. prosince pak návrh rozpočtu projednal finanční výbor zastupitelstva a většinou hlasů návrhy schválil. Opoziční zástupci však návrhy nepodpořili.

K předloženému návrhu rozpočtu jsem položil starostovi města dotazy:

V rozpočtu je plánována velká rozpočtová rezerva 27 mil. Kč bez jakéhokoliv určení.  Vypadá to, jako byste pro tak velkou částku neměli rozpočtové priority. Jak předpokládáte její využití ? (případně jaký je důvod pro její vytvoření)

Velká rozpočtová rezerva je připravená právě na možnost zařadit kvalitně připravené priority a projekty, a zároveň dává rozpočtu velké operativní možnosti zapojit finanční prostředky do připravovaných investic dle naléhavosti a potřebnosti. V současnosti je rozpracováno hned několik projektů, které by tuto rezervu naplnily, například připravovaná výstavba nové knihovny, oprava Malé scény, chodníky ul. Kubelkova a další. Rozpočtová rezerva vznikla především zapojením přebytků z předešlých let a rozpočet je v podstatě schodkový.  

Může se zdát, že velká rezerva vznikla v některých organizacích možná až drastickým omezením nákladů na provoz a údržbu a bude omezovat jejich rozvoj.

Rezervy jsou záměrně rozděleny na dvě části. Jedna je v části ostatní údržba, opravy a úpravy majetku ve výši 4,8 mil. Kč. Jedná se o položku, která je připravena na opravy budov v majetku města, typově například školy a školky. Druhá rezerva je již výše zmíněna na investice. Nehrozí, že nebudou prostředky na nutné opravy a případný rozvoj, naopak bude možné operativně převádět prostředky na potřebné opravy dle požadavků provozovatelů.

Součástí rozpočtu města byla zvlášť uváděná částka (nyní ve výši 21.5 mil. Kč) určená na bytové účely a rozvoj bytového fondu získaná prodejem bytů tzv. jezevčíku. Nyní není do rozpočtu zapojená. Jak předpokládáte její využití vždyť není cílem, aby v dnešní době, kdy peníze ztrácejí na ceně ležely prostředky města na účtech?

Jsou připravovány projekty ve spolupráci se společností TEZA s.r.o., v rámci nichž by mohlo dojít k bytové výstavbě, případně rekonstrukcí stávajících budov ve vlastnictví města. Toto je však zatím ve fázi přípravy projektové dokumentace. Je to tedy předčasné a jen bychom bezdůvodně spekulovali.

Po nástupu nového vedení do funkcí jste si dali velký úkol,  vytvořit rozpočet před koncem roku. Psali jste o "nesmyslném rozpočtovém provizóriu" a přesto jej využívá pro svou práci mnoho měst.  Má to klady, ale jistě i zápory, o kterých se ale moc nemluví a v této oblasti není v našem městě "cesta vyšlapaná".  V čem podle Vás klady rozpočtu před koncem roku převažují?

Především v tom, že se neztrácí čas a můžou se projekty a opravy rozjet hned od začátku nového roku 2023. V minulosti toto nebylo možné. Pokud nebyl projekt nebo rozpočtová položka vyjmenována v rozpočtovém provizoriu, tak se muselo čekat až na další jednání zastupitelstva města a řádný rozpočet. Rozpočet bez rozpočtového provizoria používá stále větší počet obcí. Řádným rozpočtem získáme oproti minulé praxi dva měsíce pro opravy a investice navíc, což je zásadní výhoda pro Českou Třebovou a její občany.

Děkuji za odpovědi. Milan Mikolecký