Nahodile a ve spěchu naše město rozhodně měnit nehodláme, jsme si totiž vědomi, že je to běh na dlouhou trať


Vážení Třebováci, dnes jsem podruhé za své působení ve funkci starosty okolnostmi donucen reagovat na text, který se objevil na internetovém deníku pana Mikoleckého. Konkrétně se jedná o příspěvek s názvem: Městský úřad? Zamyšlení nad prioritou, která by prioritou být nemusela.

V první řadě bych rád vyvrátil dojem, že se chystáme provádět personální změny na úřadě nahodile a ve spěchu. Od začátku říkáme, že přenastavení pracovních procesů na radnici musí předcházet personální audit a také široká debata nad jeho závěry. Aktuálně se nacházíme v situaci, kdy proběhla jednání s poskytovateli těchto služeb, aby bylo možné správně formulovat zadávací podmínky pro výběrové řízení. Jeho vyhlášení proběhne v lednu, samotná realizace pak bude otázkou první poloviny roku 2023. Smyslem auditu není vyvolat nervozitu mezi úředníky, ale odhalit rezervy ve fungování úřadu. O tom, že tyto rezervy nepochybně existují, vypovídá prezentace Martina Netolického z prosincového jednání zastupitelstva. Jakkoliv je možné ji vnímat jako subjektivní, protože byla vypracována jediným zastupitelem, nelze odhlédnou od skutečnosti, že se opírá o reálná data. Jedná se o popis aktuální stavu v porovnání s dalšími úřady obcí s rozšířenou působností našeho kraje. Podkladem pro konkrétní změny však bude teprve výše zmíněný personální audit. Naším cílem je na jeho základě postupně zavádět změny, které povedou k efektivnímu fungování úřadu tak, aby zároveň došlo ke zlepšení služeb poskytovaných občanům. Tím jsme se ostatně netajili ani v našem volebním programu a je tedy na místě usuzovat, že tuto potřebu vnímají také voliči, kteří nám vyslovili důvěru.

Pan Mikolecký se ve svém článku odvolává na údajně uspěchanou přípravu rozpočtu města. Nepopírám, že vzhledem ke krátkému času mezi naším ustanovením do funkcí a posledním jednáním zastupitelstva v roce 2022 byl čas pro přípravu rozpočtu hraniční, ale díky odpovědnému přístupu vedoucího finančního odboru se podařilo rozpočet připravit, projednat i schválit v řádném termínu. Faktem však zůstává, že vyrovnaný rozpočet můžeme sestavit pouze díky zapojení přebytků z minulých let. Tento stav není dlouhodobě udržitelný, a právě proto hledáme cestu, jak zastavit dlouhodobý nárůst výdajů, jako jsou například ty spojené s provozem úřadu. Pouze touto cestou může město nastřádat dostatek peněz na to, aby se mohlo za přispění z dotačních titulů spolupodílet na potřebných investicích, jako je rekonstrukce bývalé svářečské školy pro potřeby městské knihovny, dostavba kapacit domova pro seniory, opravy na krytém plaveckém bazénu a statické zajištění budovy malé scény. Právě proto vnímám podtitul článku „Zamyšlení nad prioritou, která by prioritou být nemusela“ jako zavádějící. Konkrétní projekty totiž budeme moci efektivně řešit teprve poté, co provedeme strukturální změny.

Při procesu předjednání rozpočtu jsme se snažili naslouchat také představitelům opozice. S ohledem na jejich připomínky byl například upraven bod D, který posiluje pravomoci rady města při rozdělování peněz z finančních rezerv na investice a opravy. Zároveň jsme se zavázali představit zastupitelům jízdní řád investic a zpřístupnili jim podklady pro jednání rady města. Na základě dotazů opozičních představitelů byl také z prosincového jednání stažen návrh na snížení počtu zastupitelů pro volební období 2026 – 2030, který bude před jeho dalším projednáním doplněn o požadované informace. Myslím, že tyto činy svědčí o naší ochotě jít naproti všem zastupitelům bez ohledu na uskupení, za které byli zvoleni, poskytnout jim maximum možných informací a přihlížet k jejich názoru, který nás často může v mnohém obohatit. Břemeno vedení města však v konečném důsledku z vůle občanů nesou vždy starosta, uvolnění místostarostové a členové rady.

Stranou ponechám spekulace nad tím, do jaké míry je 3PK pokračovatelem ČSSD. Angažovaný občan, který se zajímá o dění v České Třebové, jistě postřehl, kolik nových tváří se našemu seskupení podařilo do věcí veřejných v našem městě zapojit. Ostatně mezi tyto tváře patřím i já sám.

Zdeněk Řehák, starosta města