Milovníkům přírody a historie přibyla nová regionální publikace

Ve čtvrtek 8. prosince proběhla v komorní atmosféře vstupní haly českotřebovského muzea malá slavnost - křest nové knížky Petra Vomáčky.  V úvodním slovu  představila  Mgr. Jitka Peková autora publikace, kterou pod názvem Studánky, léčivé prameny, haltýře a jiné vodní zdroje na východě Pardubického kraje, vydalo Městské muzeum Česká Třebová.
Petr Vomáčka se ve své knížce vyznává ze svého vztahu k přírodě i ze snahy zachytit fotoaparátem zajímavá místa, včetně různých druhů vodních zdrojů. Za více jak 9 let usilovné práce se mu podařilo zaregistrovat a pojmenovat přes 1500 takových míst a často i  přispět i k jejich novému, oficiálnímu pojmenování.
Knížka, která je obsahově rozdělena do osmi kapitol, zachycuje 69 nejzajímavějších vodních zdrojů v okresu Ústí nad Orlicí a Svitavy. Kromě vlastního textu je doplněna GR kódy lokalit i bohatým fotografickým materiálem. Práce Petra Vomáčky je důkazem, jak z amatérského nadšení může vzniknout dílko, jehož obsah může být cenným podkladem pro další odborné studium těchto lokalit.  Publikace, kterou lze zakoupit v recepci muzea, jistě potěší ty, kteří se rádi toulají volnou přírodou.  Milan Michalski
Na křestu nové publikace 8. prosince v městském muzeu byl také Českotřebovský deník a tak máme natočené krátké video, které uvedeme v nejbližší době. (mm)