Ke zvýšení cen tepla nejsou vždy objektivní informace     

Informace podávány tak, aby zaujaly, na objektivitě moc nezáleží.  A důležitý je titulek. A tak Orlický deník dnes píše, že "Teplo v České Třebové zdražuje o 150 procent. A zvýší se i vstupy na sportoviště". Titulek to napsal jasně, každý pochopí, že to je zlé, snad nejhorší případ v regionu. Jinak by se o tom přece nepsalo. Posuďte, ještě k ceně tepla zdraží vstupy na městská sportoviště!  

Ceny tepla jsou opravdu neuvěřitelně nahoru, ale bohužel s tím ve městě nemůžeme nic moc dělat. Ve skutečnosti to ale není 150%, to je jen číslo vhodné na strašení do titulku. Asi se redakci líbí, dobře to vypadá. Když už by se pro někoho dobře hodilo, bylo by to sousední město Ústí nad Orlicí, kde  je cena za 1 GJ  odebrané tepelné energie pro rok 2022 na hodnotě 1043 Kč včetně DPH, tedy o 148% vyšší než loni. Že by si Orlický deník popletl Českou Třebovou s Ústím nad Orlicí ?

V České Třebové je ovšem zdražení tepla podobné, z loňské ceny 470Kč/GJ je na letošek kalkulována cena 1129 Kč (vyšší o 140%)  Do této ceny je ovšem zahrnuto více než je cena plynu. Co lze a co nelze zahrnout do ceny tepla určuje Energetický regulační úřad, který to také kontroluje. Jediným důvodem zvýšení ceny tepla, ke kterému bylo nutné přistoupit, je navýšení vstupních nákladů na výrobu tepelné energie, a to zejména velmi razantní navýšení ceny zemního plynu na světovém trhu. Cena zemního plynu totiž tvoří téměř 70% výsledné ceny tepelné energie a není tak jiná možnost, jak tuto situaci řešit.

Nově kalkulované ceny tepla byly veřejně oznámeny a zdůvodněny, TEZA, s.r.o. jako dodavatel tepla nejen do městských bytů, ale také do dalších domů spravovaných bytovými družstvy a SVJ má také metodiku, jak v takovém případě postupovat. Zdražení se nijak neprojeví např. v ziskovosti firmy.  Z důvodu extrémního nárůstu ceny za teplo provedla TEZA opatření ke korekci jeho ceny a sice redukci nákladů a stanovila pro rok 2022 nulový zisk. Teza jako správce městského bytového fondu jedná přímo i s nájemci městských bytů, zatím zde nebylo třeba řešit velké problémy, tedy např. nemožnost platit nově stanovené zálohy. Nové zálohy budou teprve stanoveny pro nájemníky v sociálních bytech na Semanínské ulici.  Zde bude pravděpodobně nutné využít služeb Úřadu práce a využít nově zavedené možnosti na zvýšení příspěvku na bydlení. Bude to ovšem třeba zajistit individuálně, protože bude nutné k žádosti předložit  potřebné doklady.

Zvýšení vstupného na městská sportoviště.  Městská sportoviště spravuje společnost Eko Bi, která nové ceny pro rok 2022  již stanovila začátkem roku. Na Pekláku se jezdilo za zimní ceny od startu 14. ledna. Byly také schváleny radou města. Také letní bikerská sezóna si vyžádá nový ceník, dosud ale nebyl stanoven ani vyhlášen. Zvýšení cen v letní bikerské sezóně má svou logiku. Mimo růstu ceny energií se celý areál navíc stále dovybavuje. Letos se budou budovat např. také další sjezdové tratě a investorem bude právě společnost Eko Bi.  Bikerský areál Peklák je nejnavštěvovanějším místem, v České Třebové a zaslouží si pozornost a stálý rozvoj. A to všechno něco stojí. Jen údržba tratí Sigletrack glacensis bude ročně stát cca 800 tisíc korun, které bude třeba hradit především z jízdného při letním provozu vleku. Právě poslední zastupitelstvo města 21. února schválilo usnesení o převodu celého areálu Bikerezortu Peklák z Regionu Orlicko Třebovsko, který byl žadatelem o dotaci, do majetku města. Tedy i s povinností zajišťovat jeho údržbu.

Zvýšení ceny letos postihlo také vstupy do krytého bazénu. Schválený ceník platný od 1. února byl již v lednu zveřejněn a za článkem jej uvádím znovu. Nejde tedy o žádné nové zdražení, jak z titulku článku v Orlickém deníku vyplývá. Dosud se vstupné v českotřebovském bazénu opravdu "drželo při zemi" při vědomí, že je v okolí konkurence. A platí to i nyní.  Připomeňme, že zajištění provozu krytého bazénu v České Třebové není vůbec výdělečná činnost a přesto nečerpá z městského rozpočtu žádný příspěvek. Na jeho provoz doplácí městská společnost Eko Bi ročně více než 5 milionů korun! Tyto prostředky nyní získává z provozu skládky komunálního odpadu v Třebovici. Skládkování má svá omezení a tak se rychle blíží doba, kdy tato možnost skončí a všechno bude jinak. Snad pro srovnání připomeňme, že kryté bazény v okolních městech jsou obdobnou částkou dotované z rozpočtu měst a to jsou o letních prázdninách mimo provoz. Provozní prostředky ale nejsou jediné peníze, které je třeba krytého bazénu vkládat. Dožívající technologie a stavební stav budou znamenat velké investice. Již letos. Krytý bazén je v základním jmění společnosti Eko Bi, ale i tak se to bez financí z města neobejde. To však není problém, který je třeba řešit společně s růstem cen tepla  v bytech v České Třebové.

Zdá se mi, že Orlický deník míchá hrušky a jablka dohromady. Věřím, že to není proto, aby ukázal, jak to tady špatně vedeme.

Milan Mikolecký

Nyní ještě uvádím ceník vstupného do krytého bazénu, platný od 1. února.
Byl již zveřejněn 24. ledna ZDE, nejde tedy o nic nového...

Pro jistotu uvedu ještě ceník, za který se jezdilo nyní v zimní sezóně na Pekláku.  Letní cení ještě nebyl vydán.