Českotřebovský deník 66/2022 (7/3)     
Sídliště Na Primoně se projektuje, příští rok se má stavět první dům

Pardubický investor - společnost GASCO HOLDING, s.r.o. a její dceřinná společnost Na Primoně, s.r.o. Česká Třebová připravuje již dva roky výstavbu sídliště na cca dvouhektarové ploše v areálu bývalé Primony výstavbu bytových domů podle studie, kterou jsem již v Českotřebovském deníku dříve představil. Lidé v České Třebové, kteří mají zájem o bydlení se hodně ptají na současnou situaci v přípravě tohoto projektu. Jsem rád že mohu poskytnout alespoň základní údaje. 
V současné době tato GASCO HOLDING, s.r.o. připravila studii, po zjištění, že žádný z objektů, který zde zanechal bývalý vlastník není možné využít zejména pro problémy se statikou objektů byla připravena dokumentace pro demolici a demolice byla v létě loňského roku dokončena. Už to byl první rozhodný krok, na základě kterého lze usuzovat, že to na Primoně "dobře dopadne." Z objektů, které byly demolovány zůstala do dneška pouze schodišťová věž, zabezpečená proti vniknutí nepovolaných osob. Je trvale "srostlá" s kotelnou niťárny a drží i její dva komíny.
Proběhlo intenzivní jednání se sousedem, společností Niťárna, s.r.o. Česká Třebová, která zde stále ještě jako poslední zbytek bývalé textilky funguje a stále vyrábí, a byl zadán projekt pro územní řízení, který se v současné době stále ještě zpracovává. Projekt zajišťuje společnost BKN Vysoké Mýto. Na základě zadání zde vznikne až 130 - 140 bytů o velikosti 1+1 až 1 + 4, každý byt zde má zajištěno parkovací místo v krytém podzemním garážovém prostoru nebo na venkovním parkovišti. Společnost intenzivně jedná se společností TEZA o napojení na městský systém dálkového vytápění (kotelnu u sídliště U stadionu) a jak je zřejmé i z prezentace připravené pro radu města tak spolupracuje dobře i s městem Česká Třebová, konkrétně  s místostarostou Daliborem Zeleným, tak vedoucím odboru investic Ing. Karlem Šverclem.
Představy o dalším harmonogramu prací samozřejmě existují. V tomto novém obytném souboru mají vyrůst 4 čtyřpodlažní bytové domy, dostatečný počet parkovacích stání, komunikace. Ty musí také zajistit obsluhu stávajícího provozu Niťárny.  Rozsah dopravy pro Niťárnu spočívá  přivezení suroviny (1 kamion týdně) a plynulého odvozu výrobků pomocí dodávkových automobilů . Není to provoz, který by měl narušit pohodu na sídlišti. Domy připravovaného obytného souboru vyrostou postupně.  V příštím roce 2023 to bude první dům nejblíže příjezdu od hlavní silnice, v dalších letech 2024/25 by měly být podle zájmu o výstavbu vyrůst další dva domy v horní části areálu. S dokončením záměru se pak počítá v letech 2026/27. Záleží ovšem na zájmu o bydlení a mohou také vzniknout další nepředvídané okolnosti. GASCO HOLDING vybuduje kompletní příjezd do sídliště od hlavní ulice Dr. E. Beneše a komunikace uvnitř obytného souboru včetně parkovacích ploch a zeleně.
Součástí záměru je vybudování mostu přes Třebovku  na Husovu ulici s nosností do 3,5 t v místě kde most dříve býval tak, aby sloužil převážně pro pěší, cyklodopravu, sanitky, vozy záchranného systému, možná pro rezidenty. Nebylo by to však např. pro cisterny hasičů. Je to znázorněno na přiloženém obrázku. Zatím není řešen generel dopravy v lokalitě. Most by ovšem byl vybudován s účastí města a případných dalších dotací. V letošním roce jsou pro vybudování mostu v rozpočtu města  peníze na projektovou dokumentaci. V současné době je ještě možné do projektování zasahovat, přicházet s dalšími nápady, např. na využití té "schodišťové věže", kterou chce investor upravit a také vhodně využít. Existuje také úvaha o vybudování dalšího obytného objektu v horní části lokality označované jako "vila-dům". Investor ve studii počítá také s vybudováním komunikačního spojení (pro pěší) mezi areálem Kauflandu a obytným souborem.
První studii již Českotřebovský deník představil v roce 2020. Od té doby prošla studie revizí, tedy aktualizací, která je podkladem pro dokumentaci k získání územního rozhodnutí. Přiložené obrázky jsou z této aktualizované studie.  Řešení obytného souboru se budeme věnovat více v samostatném textu. (mm)


Your response has been recorded.

Město Česká Třebová má pro občany k dispozici zdarma nové nádoby na plast, papír a bioodpad k rodinným domům a menším bytovým domům. Pokud se vše rozběhne bez vážnějších potíží, celý systém by měl začít fungovat od 1.4.2022. Nádoby na tříděný odpad by mělo město obdržet na přelomu ledna a února. Pak bude zahájen jejich výdej. Nádoby budou po podepsání smlouvy o bezplatné výpůjčce distribuovány přímo do domácností v předem oznámených termínech od začátku února 2022. Termíny výdeje nádob budou ještě upřesněny. Po této distribuci bude následně možné si nádoby vyzvednout osobně i na Sběrném dvoře na Semanínské ulici. Upozorňujeme, že údaje vyplněné v objednávce jsou v rozsahu: jméno, příjmení, adresa stanoviště nádob na třídění, trvalé bydliště, e-mail a telefon zpracovávány za účelem zajištění nezbytné komunikace při výdeji nádob k systému separovaného sběru odpadu města Česká Třebová. Více informací naleznete ZDE: https://www.ceska-trebova.cz/assets/File.ashx?id_org=2175&id_dokumenty=34633  (Z webové stránky města)

Proč anglický nadpis? 

Protože právě tak s žadatelem o popelnici komunikuje zdejší odbor životního prostředí. Zřejmě to nejde změnit. V tom případě považuji za potřebné pravidelně zahrnovat na stránky města také lekce z angličtiny v potřebném rozsahu.  Protože s češtinou prostě nevystačíte. První svozy nádob na tříděný odpad již byly realizovány a ne každý to řešil. Další žadatelé přicházejí až nyní a výše uvedený text se pro současnou situaci již nehodí! Pro ně by mohlo být konkrétně uveden pokyn kam a kdy si mohou pro nádoby dojet. Pokud možno v českém jazyce. (mm)

Kotlíkové dotace 2022

Pardubický kraj se stejně jako ostatní kraje připravuje na další vlnu kotlíkových dotací, které budou v tomto případě určené pro žadatele s nižšími příjmy na výměnu kotle na pevná paliva nesplňujícího 3., 4. a 5. emisní třídu za nový ekologický zdroj. Vyhlášení výzvy v Pardubickém kraji na předkládání žádostí o kotlíkovou dotaci je plánováno na květen 2022. Aktuální jistá částka pro kraj činí 88,5 milionu korun s tím, že při vyšším zájmu může být navýšena.
„Aktuálně připravovaná výzva kotlíkových dotací je oproti těm předchozím specifická v tom, že není určena plošně všem občanům, ale pouze těm, kteří spadají do nízkopříjmové kategorie. V těchto případech musí platit, že průměrný čistý roční příjem na člena domácnosti v roce 2020 nebyl vyšší než 170 900 korun, což znamená 14 242 korun na osobu a měsíc s tím, že žadatelem může být vlastník nebo spoluvlastník nemovitosti, v níž dochází k výměně kotle, který zároveň v rodinném domě, bytu nebo trvale obývané stavbě pro rodinnou rekreaci trvale bydlí,“ uvedl radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Zájemci o kotlíkovou dotaci, kteří spadají mezi výše uvedené oprávněné žadatele o kotlíkovou dotaci, mohou provést předběžnou registraci na webové stránce kotlíkových dotací www.pardubickykraj.cz/kotlikove-dotace. Všem zaregistrovaným zájemcům bude v okamžiku vyhlášení výzvy zasláno upozornění.
Kotlíkové dotace jsou v Pardubickém kraji poskytovány od roku 2016 a od samého počátku o ně byl velký zájem. „Od první výzvy, která byla vyhlášena v lednu 2016, jsme v tuto chvíli na kotlíkových dotacích rozdělili téměř 630 milionů korun pro více jak 5 800 žadatelů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. U prvních kol podávali občané žádosti o dotaci osobně na krajském úřadu. Následně bylo v rámci usnadnění procesu přistoupeno k elektronickému podávání. „Stejně jako v předchozích případech se i v tomto kole budou žádosti podávat elektronicky přes webovou aplikaci s následným doložením listinné verze žádosti na adresu Krajského úřadu Pardubického kraje. Žadatelé budou mít navíc k dispozici podrobný návod na vyplnění a podání žádosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Výše podpory pro jednoho žadatele je nastavena na mimořádných až 95 procent ze způsobilých výdajů, zároveň však bude omezena maximálním limitem dle typu nového zdroje tepla. „V případě plynového kondenzačního kotle je maximální limit 100 tisíc korun, u kotle na biomasu a tepelného čerpadla pak 130 tisíc korun,“ vysvětlil radní Ladislav Valtr s tím, že veškeré dostupné informace včetně kontaktů na pracovníky krajského úřadu jsou uvedeny na adrese www.pardubickykraj.cz/kotlikove-dotace.
Šanci získat kotlíkovou dotaci mají také další žadatelé, kteří nespadají mezi nízkopříjmové. Pro ty je k dispozici program Nová zelená úsporám. Poskytovatelem dotace je Státní fond životního prostředí.

Fotografie pro pamětníky - Jarmark na náměstí

Fotografie z archivu Františka Smejkala zachycují atmosféru českotřebovského jarmarku v době I. republiky

Automatické defibrilátory pro obce 

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila vyhlášení dotační výzvy na pořízení automatizovaných externích defibrilátorů (AED) pro obce do deseti tisíc obyvatel. Celkově má kraj na tyto účely vyčleněno 600 tisíc korun. Výše poskytnuté podpory na jeden projekt může činit maximálně 40 tisíc korun.„V rámci programu budeme podporovat nákup automatizovaných externích defibrilátorů pro obce do 10 tisíc obyvatel.  Podmínkou musí být veřejná dostupnost AED v režimu 24/7 a jeho uložení ve venkovním vyhřívacím boxu. AED dále napojí na složky IZS Pardubického kraje. Našim cílem je zefektivnění spolupráce obcí a složek IZS při záchraně lidských životů. Celkově máme v tuto chvíli na tyto účely vyčleněno 600 tisíc korun. Výše poskytnuté podpory na jeden projekt může činit maximálně 40 tisíc korun,“ přiblížila nový dotační program náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.  „Pořízení AED v obci rozšíří síť dostupných AED v kraji. Jedná se o systémový a velmi potřebný krok ke zvýšení bezpečnosti občanů Pardubického kraje. Srdeční zástava v Evropě postihuje přibližně půl milionu lidí ročně. Nejčastější příčinou je onemocnění srdce, například akutní infarkt srdečního svalu. Srdeční zástava vzniká obvykle neočekávaně, často z plného zdraví a bez varovných příznaků, a proto nikdo neví, zda se v příštích minutách nestane svědkem takové příhody nebo zda pomoc nebude potřebovat sám. Poskytnutí pomoci je přitom velmi jednoduché, stačí zavolat na linku 155 a začít s prováděním srdeční masáže. Laická resuscitace až trojnásobně zvyšuje šanci postiženého na přežití a má zásadní vliv na kvalitu dalšího života postiženého.“, sdělila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Matoušková.
Žádosti o dotaci je možné podávat o 11. 4. do 6. 5. Poskytnuté finanční prostředky v dotačním programu musí být vynaloženy a prokazatelně uhrazeny příjemcem v období od 1. 1. 2022 do 31. 10. 2022. Další zásady, včetně vyhlášení dotačního programu, jsou zveřejněny na úřední desce Krajského úřadu Pardubického kraje a na webových stránkách www.pardubickykraj.cz/dotacni-programy-probihajici-v-oblasti-zdravotni-politiky/115654/.

Kruh přátel hudby zve na koncert  do Malé scény 10. března 2022

022