Českotřebovský deník 75/2022 (16/4)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Březnové Vánoce tanečního oboru ZUŠ Lenky Slavíkové

Taneční obor českotřebovské základní umělecké školy si pod vedením Lenky Slavíkové připravoval svoje vystoupení tradičně do předvánočního období. Jenže v této době platila přísná omezující  nařízení, byla vysoká nemocnost dětí a časté karantény. To vše neumožňovalo nácvik skupinových skladeb. Proto bylo "Vánoční představení" odloženo. Nejdříve na neurčito, ale nakonec se našel vhodný termín 15. března, kdy se uskutečnila hned dvě vystoupení  - odpolední a večerní, skoro tři 3 měsíce po Vánocích. Českotřebovský deník získal na videu ukázky z předvedeného programu, na kterých lze však dobře zachytit atmosféru vystoupení.  Jak diváci, tak samotní tanečníci si "Březnové Vánoce" určitě užili.  Video je důkazem  toho, že taneční obor školy stále úspěšně pracuje. Nyní se spolu s dalšími soubory školy připravuje na letní vystoupení v Javorce, které se pod názvem "Zuška v Javorce" uskuteční v sobotu 28. května.

CZ LOKO je připravena pomoci rodinám ukrajinských uprchlíků

Společnost CZ LOKO z České Třebové, která vzápětí po útoku ruských vojsk na Ukrajinu oznámila ukončení svých obchodních aktivit v Rusku a Bělorusku je připravena pomoci i rodinám ukrajinských uprchlíků. Nabízí jim práci včetně kompletního zázemí – ubytování pomoc s etablováním v kolektivu jazykovou přípravou atd.. Zároveň finančně podpoří také domácnosti českotřebovských zaměstnanců, kteří by, případně uprchlým Ukrajincům poskytli ubytování. „Vnímáme velkou solidaritu, kterou českotřebovští zaměstnanci projevují. Proto zdvojnásobíme částku, kterou nabídne vláda a podpoříme tak naše zaměstnance v této dobročinnosti“ uvedl Jiří Kutálek – Personální a správní ředitel CZ LOKO. Ten vytvoření podmínek pro zapojení válkou vyhnaných Ukrajinců do běžného i pracovního života pokládá za velmi důležité. „Mít jistou práci i střechu nad hlavou umožní snížit stres, kterému jsou nyní vystaveni. Proto se jim pokusíme maximálně pomoci s adaptací v našem prostředí,“ dodal manažer CZ LOKO.

Fotografie pro pamětníky: Häuslerova chalupa U kostelíčka. 

V Českotřebovském deník 73 byly zveřejněny anonymní fotografie zbořeniště domku u kostelíčka bez označení. Nyní tento domek představujeme v době, kdy ještě stál neporušený a to velmi blízko zvonice a vchodu do starého hřbitova. Na snímcích je Häuslerova chalupa, která se proslavila tím,, že zde se od počátku Jabkancové poutí v roce 1961 pekly jabkance určené na prodej. Postupně těchto výroben přibývalo (např. u Hamplů u Drábků apod.) a  od roku 1978 pak po rekonstrukci chaloupky U Kateřiny se výroba soustředila na toto místo. V roce 1977 Jabkancová pouť se vzhledem  na  přestavbu chalupy  nekonala.... Fotografie domu před zbouráním poslal Marrtin Šebela. Dole pak přidáváme snímky již rozbouraného stavení od Vojtěšky Vohralíkové.  Na mapě katastru můžeme najít jméno současného majitele, kterým je  pán s pražskou adresou.

Jak řeší ubytování ukrajinských uprchlíků v Ústí nad Orlicí

Častým tématem, které rezonuje společností, je ubytování ukrajinských uprchlíků. Ti, kteří již do našeho města dorazili, našli dočasný azyl u svých příbuzných v jejich bytech nebo firemních ubytovnách, případně jim bylo přiděleno ubytování prostřednictvím Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v Pardubicích, které je prvním místem pro vstup do naší republiky. Informace, že do našeho města již přišly velké skupiny uprchlíků, nejsou pravdivé.
Volné kapacity města jsou zatím připraveny pro řešení krizových situací. Lze je typově rozdělit na dvě skupiny, pro krátkodobé a dlouhodobé ubytování. Pro ubytování v délce trvání do 48 hodin bylo vytipováno Centrum sociální péče, do jednoho měsíce nový Stacionář. Dlouhodobé ubytování může být v Ústí nad Orlicí řešeno přidělením nájemního bytu, případně ve spolupráci s provozovateli hotelů, ubytoven nebo penzionů. Zmapovány byly i volné městské byty. Krizový štáb, který se schází od počátku konfliktu, eviduje také nabídky občanů ochotných ubytovat uprchlíky ve své nemovitosti. Pokud by nastala potřeba bydlení pro větší skupinu osob, v možnostech města je ve spolupráci s Oblastním spolkem Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí připravit a dočasně takovou skupinu ubytovat v tělocvičně jedné ze základních škol.
Našim občanům, kteří chtějí být nápomocni při řešení situace válečných uprchlíků, připomínáme formulář, který je k dispozici na webových stránkách města v odkazu „Ukrajina“. (Tisková zpráva města Ústí n.O:)

Z tiskové zprávy města Ústí nad Orlicí vyplývá, že zde podobnou akci jako naše město, které vybavuje pro uprchlíky volné městské byty  neprovádí. Pouze byly zmapovány volné městské byty...

Ročenka Českotřebovsko 2022

Ročenka by měla vyjít do 10. března, pokud nenastanou problémy s pandemií!
Pokud někteří Vaši příbuzní, známí, sousedé, kamarádi nebo vůbec kdokoliv, koho potkáte, ročenku nemají, mají možnost si ji vyzvednout od 21. března 2022 v Informačním centru v budově Městského muzea v Klácelově ulici v otevírací době a na Parníku a Lhotce v pobočce Městské knihovny v Ústecké ulici!
 
Autobusy už jezdí bez omezení

Pardubický kraj informoval, že omezení v oblasti veřejné autobusové dopravy, které se týkalo dopravce ČSAD Ústí nad Orlicí, bude ukončeno k 20. 3. 2022 a od 21. 3. 2022 bude zahájen plný provoz. Krajský úřad dále sdělil, že pokud by z mimořádných důvodů mělo dojít k výpadkům autobusových linek, informace budou uveřejněny na stránkách www.oredo.cz.
 
Výtěžek Benefičního koncertu pro Ukrajinu  je 20 090 Kč 

Výtěžek je překvapivě vysoký a ředitelka oblastní charity Inh. Marie Malá vyjádřila všem dárcům velké podkování. částka bude využita na konto Charita pro Ukrajinu.
 
ISCAREX pohár bude pokračovat i v roce 2022  

ISCAREX pohár bude pokračovat i v roce 2022 a jeho příprava je v plném proudu. Termíny závodů jsou téměř všechny potvrzeny. Pro začátek bychom chtěli poděkovat všem pořadatelům za to, že běhy v našem regionu pořádali a pořádají. Stačí se podívat například do atletických tabulek a mezi úspěšnými běžci najdeme sportovce, kteří v ISCAREX poháru začínali. Věříme, že většina z nich získala lásku k běhu právě na Vašich závodech a že přibudou další!
Co je na letošním poháru nové? Zaprvé došlo k posílení týmu. Zadruhé jsme se rozhodli dále šířit ideu regionálního poháru, což znamená, že oslovujeme závody v okresech Ústí nad Orlicí a Svitavy. Slibujeme si od toho soudržnou běžeckou komunitu, která bude po startovním výstřelu soutěživá a mimo závodění i přátelská, jak jsme na to všichni zvyklí. Z toho vyplývá jedna negativní informace, rozhodli jsme se některé závody neoslovit pro účast v poháru. Jedná se o závody v okolí Pardubic a Zábřehu, Týnišťskou desítku a Jaroměřský kros. Nebudou sice v poháru, ale pokud budou mít pořadatelé zájem, budou zveřejněny jejich propozice. Důvodem je snaha o regionální pohár, aby se nám závody nepřekrývaly a pohár byl udržitelný. Všechny tyto závody mají svou kvalitu a doporučujeme všem se jich zúčastnit. Jednou z hlavních motivací, proč jsme se rozhodli v regionálním běžeckém poháru pokračovat, jsou závody v kategoriích dětí na většině ze závodů a jejich pohár.
Co lze očekávat od poháru v roce 2022? Samozřejmě spoustu naběhaných závodních kilometrů, zveřejňování propozic, výsledků, statistik a vlastně vše jako do teď na zavedených stránkách iscarex.cz/sport. Budeme aktualizovat i ostatní informace, ne jen co se týče závodů. Máme v našem týmu nadšence, který rád napíše nějaký report ze závodu. Díky omlazení týmu je v plánu propagace závodů i na sociálních sítích.
Součástí propagace je také termínovka, kterou bychom chtěli mít i v papírové podobě, aby si každý mohl označit své plánované závody. Uvažujeme o pořízení nového oblouku, ten starý už to asi nerozchodí. Oficiální termínovka a propozice budou zveřejněny do konce února.
Doufáme, že ISCAREX pohár přiláká k pohybu co nejvíce lidí. Budeme se těšit na setkání s Vámi.
Děkuje ISCAREX pohár tým: Šimůnek Jan - koordinace, vedení / Záveský Filip - koordinace, vedení / Šimůnek Jan st. - zakladatel, čestný člen / Kebrle Milan - zadávání výsledků, webmaster / Pilgr Luděk - statistik, reklamace bodování / Preisler Jiří - web, výsledky