Českotřebovský deník 90/2022 (31/3) 
ÁMOS na jedničku

Jsem bývalý učitel a tedy známkování mně nedělá žádné potíže.  Zvlášť když se naskytne dávat  pěkné známky, tedy jedničky. Právě to bych navrhoval za uspořádání slavnosti předávání cen "AMOS" učitelům českotřebovských, které se konalo dnes ve čtvrtek 31/3 odpoledne   v Malé scéně. Výborný moderátor, kvalitní hudební program z dílny základní umělecké školy.  Udělování mělo příjemnou atmosféru, rychlý spád nikdo se nenudil.  Každá českotřebovská škola má ode dneška svého ÁMOSE 2022.  Všichni laureáti si ocenění považují, to byla společná odpověď všech, ať cenu dostali poprvé nebo třeba po třetí, jako např. trojnásobná laureát Mgr. Jan Watroba z českotřebovského gymnázia. Nad slavností převzal patronát  hejtman Martin Netolický a osobně se také celé slavnosti zúčastnil,  nakonec také i následné události vernisáže výstavy Max Švabinský - Rudolf Vejrych, která se konala v Městském muzeu a také v Kulturním centru.
Na slavnosti natočil Českotřebovský deník krátké video, na kterém všechny laureáty ocenění Ámos z Českotřebovských škol představíme. Bude uvedeno v sobotu 1. dubna. POŘADATELE CHVÁLÍME!
 

Aktualita Českotřebovského deníku:
První vystoupení sboru Kajetánek ve školním roce 2021/22

Ve středu 30. března se v Malé scéně konala již 12. hudební besídka hudebního oboru základní umělecké školy na které bylo do programu zařazeno 23 kolektivních a individuálních vystoupení. Úvod besídky patřil dětskému pěveckému sboru Kajetánek, který se v letošním školním roce představil v premiérovém koncertním představení. Poprvé se představila nová sbormistryně Pavla Skopalová, která v tomto školním roce převzala sbor Kajetánek od Petry Kotyzové. Veřejná sborová vystoupení byla v první polovině roku   narušována karanténami členů souboru, proto se na veřejná vystoupení mohl sbor odpovědně připravit až v prvních měsících letošního roku.  Na vystoupení se podílí jak přípravka Kajetánku, tak samotný sbor, který do budoucna potřebuje ještě posílit o další členy. Proto lze toto první vystoupení pojmout i jako náborové. Na videu také vystupuje se sborem Elen Třísková, žákyně  6. ročníku hudebního oboru ZUŠ ve třídě Jitky Novákové.

Zkušenosti ze sociálního podnikání chtějí ověřovat na unijní úrovni

Partnerství mezi Pardubickým krajem a francouzským Région Centre Val de Loire dostává konkrétní podobu v oblasti sociálního podnikání. Na pozvání prosečského Ergotepu přijel v minulých dnech do České republiky Ranaud Chenon, který je ředitelem sociálního podniku  ISA Groupe v Aubigny-sur-Nère. Ten zprostředkovává práci osobám, které mají z nejrůznějších důvodů problémy s hledáním vhodného zaměstnání především v oblastech zemědělství, výroby designového nábytku, zahradnictví a mnoha dalších.
„Ve Francii jsme se hodně inspirovali při nastavení podpory sociálního podnikání v našem kraji. Jsem velmi rád, že dobrá spolupráce mezi regiony se posunula i na konkrétní spolupráci mezi podniky. Francouzští partneři projevili zájem účastnit se společně s Ergotepem evropského projektu Ergoprogress II.,“ uvedl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
V Ergotepu připravujeme podání žádosti na projekt Ergoprogress II., a to v rámci komunitárních výzev při Evropské komisi. Ambicí projektu je ovlivnit pravidla pro sociální podnikání v rámci celé Evropy,“ přiblížil záměr Petr Herynek, předseda Ergotepu. Během třídenní návštěvy se Ranaud Chenon podíval do několika sociálních podniků, e-shopů a prodejen. V Pardubicích zavítal také do Integračního centra sociálních aktivit Kosatec, které je sídlem spolku České abilympijské asociace. Do projektu by se měla zapojit i Univerzita Pardubice. 

Stavba D35 v našem blízkém okolí začne v Opatovci stavbou mostu

První etapa D35 v úseku Janov – Opatovec začne už letos, je vybrán i dodavatel. Jde o vybudování železničního mostu na trati Brno – Česká Třebová. Zakázku za 154 milionů korun získal Strabag Rail. Správa železnic a ŘSD koordinovaly tuto stavbu na dobu, kdy je na trati omezen provoz kvůli modernizaci úseku z Blanska do Brna a dálkové vlaky jezdí odklonem přes Havlíčkův Brod. Až se bude stavět dálnice v celé délce úseku Janov – Opatovec, nebude už nutné provoz na trati omezovat.
Trasa dálnice kopíruje trasu současné silnice I/35. Vznikne na ní sedm mostů, největším z nich je most přes silnici I/35 a Mikulečský potok o délce 439 metrů. Stavba úseku dálnice u Janova má začít příští rok, řidiči by na něj mohli vyjet v roce 2026. Už vloni ŘSD zadalo sdružení firem Eurovia CS a Archaia zakázku na záchranný archeologický výzkum za 87 milionů korun.
Letos bude dokončen a otevřen úsek D35 z Časů do Ostrova před Vysokým Mýtem. Další dva úseky k Litomyšli už jsou také v pokročilé fázi výstavby.  Kompletně hotová má být dálnice D35 v roce 2028. Nová vláda ji zařadila mezi prioritní dopravní stavby České republiky. Zdroj: Orlický deník

V pátek 1. dubna kácení břízy dole na Hřbitovní 

V pátek 1. dubna od 7:00 do 12:00 dojde ke kácení břízy ve spodní části ulice hřbitovní. Z tohoto důvodu bude tato ulice uzavřena pro provoz vozidel. Objížďka bude vedena ulicí Lidická a horní částí ulice Hřbitovní (dočasná úprava dopravního značení za účelem obousměrného provozu). Bříz je v obousměrné části Hřbitovní ulice mezi Zámostím a odbočkou do Bezděkova celkem pět. Všechny jsou překážkou provozu, dvě automobily se zde na obousměrném úseku nevyhnou. Připravuje se  rekonstrukce chodníku, vozovky i veřejného osvětlení a všechny břízy budou muset dolů.  Je to však oříšek, zatím tedy bude odstraněna jen jedna jediná.  Na ostatní budeme čekat.... Tak nějak podobně o bylo i v dalším úseku Hřbitovní ulice, kde od války rostly březové stromořadí.  Už dost dlouho neroste a poslední stromy z této aleje dole přežívají, i když je pro jejich odstranění mnoho důvodů.
 


Hradecký kraj vyučuje Ukrajince česky on-line. Lze využít i u nás !                

Zájem o výuku češtiny pro dospělé Ukrajince v budově krajského sídla během několika dní zcela naplnil kapacitu úřadu. Kraj proto připravil alternativu, kterou využije větší množství zájemců – výuka se přesunula do on-line prostředí. Desetidílná série Praktická čeština pro Ukrajince – začátečníky obsahuje slovíčka a fráze, které se v běžné mluvě nejvíce vyskytují. Je určena pro Ukrajince, kteří s českým jazykem teprve začínají a chtějí si nejdříve rychle osvojit praktický jazyk. První lekce je zaměřena na základní komunikační fráze jako jsou pozdravy či rozloučení.  Všechna výuková videa se objeví na krajském kanále na sociální síti Youtube a také na webu krajského úřadu. Součástí každé lekce je i slovníček, který si uživatelé mohou stáhnout a slouží jim jako učební pomůcka. Budou je moci využívat také Ukrajinci z našeho kraje - výuka on-line nezná hranic. Je to právě příležitost pro naši českotřebovskou občanskou platformu.  
Královéhradecký kraj začal učit Ukrajince česky už 10. března, zájem byl ale tak velký, že se kapacita kurzů ihned naplnila. Prezenční výuka se pak následně přesunula do Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové.  Organizaci výuky českého jazyka zajistili zaměstnanci krajského úřadu, odboru školství a ve většině střeních škol v našem regionu probíhají různé programy pro uprchlíky, a to jak výuka češtiny, tak například  tak například volnočasové aktivity rodin a dětí.

Modulární bydlení v Litomyšli by pomohlo uprchlíkům, poté i studentům 

Rozšíření možností pro ubytování ukrajinských uprchlíků a následně studentů v Litomyšli bylo hlavním tématem jednání hejtmana Martina Netolického se starostou Litomyšle Danielem Brýdlem. Ve městě je dlouhodobě velká poptávka po ubytování ze strany studentů. Kapacita domovů mládeže však nestačí, a tak si studenti pronajímají byty ve městě, čímž snižují nabídku pro občany. V rámci modulárního ubytování by mohlo vzniknout prozatím přibližně 50 míst. Podle vyjádření Ministerstva pro místní rozvoj by měl být pro tyto potřeby vytvořen dotační titul pro obce a kraje.
„Snažíme se přemýšlet nad zajištěním důstojného ubytování pro uprchlíky před válkou z Ukrajiny. Nechceme stavět stanová městečka, ale spíše se přiblížit uprchlickým vesnicím, které jsem měl možnost vidět v Gruzii, kde docházelo k výraznému vnitřnímu uprchlictví z Abcházie a Jižní Osetie. Jednou z možností je využití modulárních jednotek na pozemcích, které jsou buď ve vlastnictví města, nebo naší zahradnické školy,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Z dlouhodobého hlediska bychom pak chtěli tyto ubytovací kapacity využít pro ubytování studentů středních škol, kterých je v Litomyšli takové množství, že bydlí v okolních městech nebo si pronajímají byty, kterých je pak nedostatek pro klasické komerční nájemné. Společně s městem jsme ve shodě, že budeme hledat vhodné řešení, které by mohlo znamenat až 50 ubytovacích míst. Navíc je podle informací z Ministerstva pro místní rozvoj připravován dotační titul, který by řešil jak výstavbu, tak rekonstrukci, ale i právě pořízení modulárního ubytování. Pokud bude tento národní dotační titul vyhlášen, tak samozřejmě uděláme maximum, abychom prostředky pro kraj získali,“ řekl hejtman Martin Netolický.