Radní na exkurzi v závodě Böhm plast-technik v Borku překvapeni špičkovou technologií
Kompletní rada města v čele se starostkou  Magdalénou Peterkovou se na pozvání ředitele Stanislava Montaga zúčastnila prezentace a exkurze v areálu společnosti v Borku, který prošel v poslední době velkým rozvojem. K dříve vybudované výrobní hale byly vystavěny další dva objekty pro zajištění logistiky. Nejde ještě o konečný stav v plánech společnosti je ještě dále budovat logistické zázemí v prostoru objektů bývalé firmy GAPO Hájek, tedy hned u vjezdu na komunikaci vedoucí na náměstí 17. listopadu.
Firma má dnes cca 150 zaměstnanců, z toho jsou 3/4 z České Třebové. Také v devítičlenném týmu vedoucích pracovníků je 7 Českotřebováků a dva z Ústí nad Orlicí. Moderní firma využívá špičkové technologie má zájem obsadit i další pozice zejména technicky vzdělanými odborníky, které dovede dobře finančně ohodnotit. Zakázek je dostatek, snad na více než 3 roky dopředu, objem výkonů závodu v Borku je cca 360 mil. Kč, cílový stav je cca 500 mil. Kč v současných cenách.  Myslím, že to jsou dobré zprávy z "Böhmplastu", jak se ve Třebové běžné říká. Jde o firmu, která se rozvíjí v průmyslové oblasti města a vytváří velkou přidanou hodnotu.
Velkým problém poslední doby je především veliký nárůst nákladů na energie, energetická náročnost dnes dosahuje na ceně výrobku přes 12%, nedávno to nebyla ani polovina. Prodejem areálu v Bezděkově se společnosti Böhmplast odstranila "koule na noze", v nynějším uspořádání  areálu je vše vyřešeno daleko lépe. Pomohlo s tím i Město Česká Třebová, které umožnilo na pozemku města vystavět skladovací halu, která již nyní prošla kolaudačním řízením.  Z prohlídky areálu jsme všichni nabyli dojmu, že spolupráce se společností Böhm přinesla perspektivu rozvoje. 
Společnost Böhm se hlásí k úkolům, které stavbou nové skladovací haly vznikly - tedy zajistí úpravy sousední budovy depozitáře požadované při sjednání  stavebního povolení. Firma již skladovací halu plně využívá, je to nakonec zdokumentováno na fotografiích. Vše se dostává do další fáze. Pro budoucnost nebude ideální, aby hala fungovala na městském pozemku, bude s tím problém např. při zápisu do katastru. Proto byla návštěva ve společnosti také využita k tomu, aby došlo dohodě o prodeji pozemku pod halou a tím se sjednotil majitel pozemku a uživatel té haly.  Tento proces bude třeba řešit na jednání zastupitelstva města a  zdá se logický. Pokud se nabízí otázka, proč se to neudělalo dříve. Jistě proto, že prodej pozemku je třeba řešit v delším časovém období, tedy vyhlásit a schválit nejprve záměr, teprve potom po uplynutí lhůty schvalovat prodej a to by stavební záměry pro výrobu v Borku nadlouho zabrzdilo. Realizovaný postup byl rychlejší, ale snad i proto zde vznikla řada překvapení. Na území vybraném pro halu mezi objektem depozitáře a objektem bývalého posádkového kina (nyní výrobního objektu) bylo neuvěřitelné množství neidentifikovaných kabelů, nepožívaný parovod a pod., které stavbu haly dostatečně zkomplikovaly. "Kdybychom věděli to zde v podzemí najdeme, tak do takové akce nikdy nepůjdeme", říkal Michal Jandera, který měl tuto celou akci ve společnosti Böhm na starosti.
Vše se nakonec podařilo vyřešit a celý výrobní a skladovací proces je nyní v Borku jako uzavřený řetězec a usnadňuje tok materiálu i výrobků. Odběrateli  jsou velké organizace, více než polovinu zakázek je např. určeno pro společnost Hella, také pro škodovku, AUTOMOTIV  a mnoho dalších významných firem na automobilovém trhu.  Povinností dodavatele je nejen řešit výrobky dle objednávek v řádné kvalitě a dohodnutých termínech a dobré jakosti, ale také zajišťovat výrobu náhradních dílů po další dlouhou dobu. A k tomu také skladovat formy pro tuto výrobu potřebné. A nejdou to vždy malé  předměty.  Veškeré výkony strojů, lidi, úprav, kontroly atd. jsou sledovány a vyhodnocovány tak, aby nevznikaly žádné ztrátové časy a výroba měla náležitou produktivitu.
Společnost Böhm plast-technik je v mnoha směrech unikátní tím, že realizuje náročné technologické operace a úpravy výlisků, které se v okolních lisovnách nedělají nebo jen na několika místech v republice. Nejde jen i o velikost  používaných lisů s velkými výkony, ale i o procesy, pro které bylo zapotřebí nakoupit náročná strojní zařízení. Zajímavým artiklem jsou světlovody, černé chromování prováděné na hodně drahých italských strojích technologií napařováním a naprašování ve vysokém vakuu. Na exkurzi v provozech jsme se mohli zeptat nejen samotného ředitele firmy, ale dalších spolupracovníků v celém týmu, zajímaly nás pro otázky u organizace výroby, napojení na dodavatele vstupů a cena vstupních materiálů, systém měření kvality výrobků,  zkušenosti ze spolupráce s pracovními agenturami, o možnosti zapojení ukrajinských pracovníků, systém bonusů pro zaměstnance.
Společnost Böhmplast-technik působí v letošním roce v České Třebové 30. rokem. Je to jubileum hodné oslav, ale nové problémy např. s cenami energií neumožňují žádné velké oslavy, ale přinášející nové výzvy a potřeby. Společnost vznikla v areálu v Bezděkově přerodem z Plastimy, areál v Bezděkově sice postupně rozvíjela, ale dnes je to hodnoceno jako systémem lepení "vlaštovčího hnízda". Další rozvoj v Bezděkově nebyl možný a cesta do Borku, zvolená před lety se ukázala jako správná. Po určité stagnaci v době asi před pěti lety  byl nastartován nový směr rozvoje, kterému napomohl současný ředitel firmy  Stanislav Montág. Ten  dříve pracoval ve společnosti Hella v Mohelnici a právě zavedl do českotřebovské firmy ty nejnáročnější technologie, které zajišťují společnosti jedinečnost v jinak širokém portfoliu firem zpracovávajících plasty.. S touto společností nyní Böhmplast-technik dodnes úzce spolupracuje. Nový ředitel získal pro rozvoj firmy důvěru u polského majoritního majitele společnosti a z ní pak vyplývá i současný rozvoj podniku.
Problematice možností pracovního zařazení ve společnosti a rozvoji firmy se budu dále věnovat v dalších příspěvcích. (mm)