Restaurátorské práce u kaple na Horách budou letos pokračovat

Restaurování schodišťových stupňů a dlažby přístupové cesty do kaple Panny Marie Pomocné Na Horách v České Třebové se provádělo již v lO´mském roce, letos bude tato prác dokončena Jde o restaurování restaurování schodišťových stupňů a dlažby přístupové cesty do kaple Panny Marie Pomocné Na Horách, které byly ve velmi špatném stavu a některé bylo třeba úplně vyměnit. . Letos budou práce dokončeny. Náklady na provedení zadaných prací jsou ve výši 337.065,- Kč včetně DPH. Práce bude i letos provádět  restaurátor BcA. Aleš Košvanec z Luže. S kvalitou loni provedené části prací byla vyslovena spokojenost. Kaple P. Marie na Horách je navštěvované místo a zaslouží si také restaurování  okolí.
Připomeňme zde např. zajímavost - Křížovou cestu - umístěnou tak, aby její prohlídka vyhovovala návštěvníkům, kteří přijdou po cestě až ke kapli. První zastavení křížové cesty proto není umístěno v nejnižším místě této cesty, ale naopak v nejvyšším místě před kaplí. Putováním po jednotlivých zastaveních, až do jejich sedmého procházíme s kopce, od osmého, ve druhé řadě zase vystupujeme do kopce, zase nahoru ke kapli. Na  čtrnáctém zastavení jsme tak zase v nejvyšším místě, ale na úrovni toho prvního. Tento způsob vyvolává u některých návštěvníků podiv.
K tomu se vyslovuje David Smyčka, který uvádí, že podstatou křížové cesty ale není jít  stále nahoru do kopce , tak jako např. "na kapličkách" na Andrlově.  Ano, Golgota v Jeruzalémě je na jednom z kopců, ale jít se tam dá také přes údolí a Kristův hrob byl zase přes další údolí, na Kalváriích bývá často až za horizontem kopce, tj. mírně pod kopcem . V kostelích bývají "obrazové"křížové cesty nejčastěji v rovině. Podstatou křížové cesty je příběh o několika obrazech jdoucích za sebou, počet zastavení také není jediný závazný. A nakonec proč to máme takto ve Třebové: pod kaplí je prudký svah a končí prameny, za kterými už je les. Kameny zastavení se tudíž musely vejít na omezený svah. Moc možností, jak tam kameny osázet, nebylo a tak byla a tak byla zvolena tato možnost "kruhové prohlídky".
Fotografie byly zhotoveny v říjnu 2021 po dokončení loňské etapy restaurátorských prací