Českotřebovský deník 118/2022 (29/4)
Nové video Českotřebovského deníku: Z majálesového programu
Majáles není jen průvod městem, to je celodenní událost na kterou se studenti všech ročníků školy přípravují a to dlouhodobě.  Je třeba zadat jednotné téma a tomu se pak přizpůsobí vizáž ale celý výraz jednotlivých tříd a tím i celého průvodu. Nyní v předchozích dvou letech Majáles být nemohl a tak byl letos o to slavnější. Škola, tedy učitelé i studenti se připravili velmi dobře.
Jako první ukázku uvádí Českotřebovský deník výběr z programu  - desetiminutové předtančení třídy 4 C, které bylo předvedeno nejen na maturitním plese, ale také v rámci majálesového programu.
Video najdete ZDE
Další videa z Majálesu budou zpracována postupně zítra v sobotu 30. dubna - průvod a Majálesové hry, potom bude zvláštní video z odpoledního Tanečního show s Honzou Onderem a hosty Stardance.  Sledujte Českotřebovský deník !

V Litomyšli vystavují na 14 dní rozsáhlý mincovní poklad 

Mimořádně rozsáhlý mincovní poklad objevený nedaleko Jevíčka krátkodobě vystavilo Regionální muzeum v Litomyšli. Poté se mince vrátí k odbornému zpracování a expertízám. Početně se jedná o jeden s největších pokladů nalezených na území Čech a Moravy v tomto tisíciletí.
Poklad byl objeven náhodně 8. července 2020. Nálezce na louce za obcí Vysoká u Jevíčka našel v  zemině rozryté divokou zvěří 227 mincí. Vše ještě téhož dne ohlásil archeologickému oddělení Regionálního muzea v Litomyšli, které hned zahájilo záchranný výzkum. Do toho se zapojili i spolupracovníci muzea s detektory, kteří provedli průzkum plochy a identifikovali dvě místa s největší koncentrací mincí. Na nich byly provedeny archeologické sondy a podařilo se získat zbytky dvou nádob s velkým množstvím mincí. Následoval důkladný průzkum celé plochy, na níž byly mince v minulosti roztahány orbou. Nakonec se povedlo shromáždit 7099 mincí.
Ve středu 11. května od 17 hodin se bude konat přednáška o pokladu. Zajímavé informace spojené s nalezením depotu a průběhem archeologického výzkumu představí archeoložka Regionálního muzea v Litomyšli Mgr. Jana Němcová a o mincích samotných promluví numizmatička Moravského zemského muzea Mgr. Dagmar Grossmannová, Ph.D.   Celý článek s fotografiemi ZDE

V Kozlově se opět hrálo divadlo

 
Po více jak dvouleté covidové pauze pokračovala v sobotu 23. dubna 2022 dlouholetá tradice divadelních představení v Kozlově. Tentokrát se v kozlovské premiéře prezentoval divadelní spolek „Na Skále“ z Helvíkovic u Žamberku s komedií „I muži mají své“ od autora Kristofa Magnussona. Režie se ujal principál spolku pan Vladimír Martínek. Téměř dvě hodiny bavili čtyři herci zaplněný sál hospody U Sitařů svými vtipnými dialogy a pohybovými kreacemi. Z hlediště se během vystoupení často ozýval spontánní potlesk a výbuchy smíchu jako odměna aktérům za jejich výkony. Všem zúčastněným, hercům i divákům, děkujeme za vytvoření krásné a veselé divadelní atmosféry a těšíme se na příští setkání v Kozlově. Jaroslav Pakosta

Vzpomínka: Dr. František Doležal  zemřel před pěti lety

Čas letí jako bláznivý a nestačím přemítat stránky v kalendáři. A tak se stalo, že páté výročí úmrtí  Františka Doležala, které uplynulo v lednu t.r.  nebylo připomenuto. Dá se to ale snadno napravit třeba právě nyní.

PaedDr. František Doležal zemřel ve věku nedožitých 74 let, většina Třebováků si jej s pojí s jeho dlouholetým úspěšným působením na českotřebovském gymnáziu. Působil ale také v devadesátých letech na českotřebovské radnici,  v letech 1996 - 99 zastával funkci tajemníka městského úřadu. Byl to především sportovec a dobrý kamarád, spoluzakladatel českotřebovského sportovního klubu VVSC (Volejbal Veterán Star Club), klubu všestranných sportovců, zejména ovšem volejbalistů. Jako pracovník investičního odboru města jsem měl tu čest s  Františkem Doležalem  spolupracovat na projektu rekonstrukce českotřebovského gymnázia. Vzpomínám si jak jsme v letech 1993/94 při výběru umělých povrchů pro běžeckou dráhu vybírali materiály až u výrobců, ve snaze zajistit pro zdejší podmínky to nejvhodnější.  Tehdy byla připravena i koncepce 200 metrů dlouhé atletické dráhy  a tenisového kurtu v  prostoru u kotelny. Vše se ovšem do realizace tehdy nedotáhlo, rozpočtové příjmy města byly v té době velmi omezené. Úpravu areálu pak zkomplikovalo předání budovy Pardubickému kraj, zatímco  hřiště zůstalo městu.  Nyní se to mění, hřiště převzal Pardubický kraj  a to je cesta k tomu, jak dobudovat sportovní areál do nové podoby.  Byl jsem pak osobně velmi rád, když jsem se s Františkem Doležalem profesně potkal na městském úřadě. František Byl ve vedení města zastáncem sportu a to především všestranné sportovní přípravy. Podporoval českotřebovský běžecký klub, věnoval se mládeži.

Ing. Miroslav Dostálek


Kraj poskytne letos na obnovu venkova 48 milionů korun.
Podpoří venkovské prodejny a nově nákup komunálních traktorů

Z Programu obnovy venkova (POV) Pardubického kraje získají obce v letošním roce přes 48 milionů korun. Oproti předchozímu roku je to o 8 milionů více. Kraj se snaží dotace v programu postupně navyšovat tak, aby se finanční pomoc vrátila k předcovidové úrovni. Jedním z dotačních titulů je i podpora venkovských prodejen, která byla nově podmíněna nabídkou regionálních produktů. Novinkou je dotace na pořízení komunálních traktorů.
„Obdrželi jsme 461 žádostí v celkové hodnotě kolem 100 milionů korun. V letošním roce opět podpoříme také mikroregiony a místní akční skupiny. Mezi dotačními programy je pak novinkou podpora pořízení komunálních traktorů na údržbu veřejných prostranství. Dotaci na podporu venkovských prodejen jsme od letošního roku podmínili nabídkou lokálních potravin a spojili jsme ji tedy s podporou regionálních výrobců. Podle mne je to zcela přirozený, logický a správný krok. Jde nám totiž v tomto směru o komplexní podporu venkovských oblastí. Je potřeba, aby lidé věděli, že máme v Pardubickém kraji kvalitní a bezpečné potraviny, a že jejich nákup se vyplatí,“ sdělil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. 
Na jednotlivé dotační tituly Pardubický kraj vyčlenil 48 milionů korun. Na prodejny půjde přes 7 milionů korun. A to včetně téměř jednoho milionu korun, který bude vyplacen na bonusech za nabídku právě regionálních výrobků nad rámec základní podpory. Na nákup traktorů 5,5 milionu, MASkám a mikroregionům přes 6 a půl milionu korun. Necelých 30 milionů kraj poskytne obcím na obnovu a údržbu jejich majetku. Z této dotace mohou například rekonstruovat budovy, revitalizovat veřejná prostranství jako jsou parky či hřbitovy, opravit silnice či chodníky, nebo vyměnit sloupy veřejného osvětlení.

Velká letní soutěž Cyklopecky Východní Čechy 2022 odstartuje v neděli!  

Po roce opět odstartuje oblíbená cestovatelská soutěž Cyklopecky Východní Čechy 2022. Letos o měsíc dříve než loni. Od neděle prvního května tak mohou soutěžící závodit o atraktivní ceny – a to až do konce září.
Letošní ročník oblíbené soutěže nabízí tradičně 15 cyklotras v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Ty procházejí nádhernou přírodou a nabízí také návštěvu mnoha turisticky zajímavých míst v obou regionech.
„Vybrat trasu si lze podle náročnosti nebo podle oblastí, které chtějí turisté navštívit. Trasy vedou jak rovinatým terénem, tak i přes kopečky a hřebeny hor,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za majetek, sport a cestovní ruch.
Pro zapojení se do soutěže je třeba nasbírat alespoň 5 razítek z různých tras do hrací karty. Ta bude, společně s popisy jednotlivých tras ve vandrovních knížkách, od 1. května k dostání ve všech turistických informačních centrech Pardubického i Královéhradeckého kraje a na všech razítkovacích místech. Hrací karty lze také stáhnout na webu soutěže www.cyklopecky.info, kde se dozvíte i spoustu zajímavostí a podrobností k celé soutěži a k jednotlivým trasám. Pak už jen stačí kartu odeslat a počkat na losování. Na každé trase se nachází minimálně dvě razítkovací místa.
„V letošním ročníku opět hrajeme o skvělé ceny. Hlavní cenou je horské kolo Kross. Dále jsou to pobyty ve východních Čechách, dárkové předměty, vstupenky a vouchery. Hlavní myšlenkou Cyklopecek je ale především poznání krás našeho kraje a aktivní pohyb na čerstvém vzduchu. Soutěž je však příjemným zpestřením,“ poznamenal radní Krejčíř.
Soutěž organizuje Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci s Královéhradeckou krajskou centrálou cestovního ruchu, Pardubickým a Královéhradeckým krajem a oblastními destinačními managementy obou krajů.
Podrobnosti naleznete na www.cyklopecky.info nebo na www.vychodnicechy.info.