Českotřebovský deník 91/2022 (1/4)   
Vernisáž výstavy Švabinský - Vejrych  v muzeu a Kulturním centru 

Letošnímu dvojité výročí (Max Švabinský 60 let od úmrtí a Rudolf Vejrych 140 let od narozeni) vyřešilo městské muzeum dvojitou výstavou, která se koná ve stejném čase na dvou místech - v městském muzeu a také v Kulturním centru.  Výstava je to znamenitá a stejně znamenitá byla její vernisáž, po dlouhé době byl foyer městského muzea naplněn k prasknutí.  Druhá část vernisáže pak o hodinu později  pokračovala v Kulturním centru.
Jako úvodní pozvánku dnes uvádím fotoreportáž Luboše Kozla z vernisáže, zítra bude Video pozvánka Českotřebovského deníku a s určitým zpoždění vyrobíme z této výstavy  zásadní dokument nejen o výstavě samé, ale také o vztahu obou umělců k České Třebové a k sobě navzájem. Vždyť nejde o českotřebovské rodáky: Rudolf Vejrych se narodil v Děčíně (Podmokly) a Max Švabinský v Kroměříži. A přesto se v Kozlově u České Třebové na dlouhou dobu potkali a celé toto "Kozlovské období"  Bylo neobyčejně plodné a úspěšné. 
Přijďte na výstavu, jsou zde unikáty ! Více z výstavy ve fotoreportáži Luboše Kozla ZDE

Dvě břízy v parku ukončily život, padla také bříza na Hřbitovní ulici

Kácení proběhlo k naprosté spokojenosti nejbližších sousedů, protože stromy dlouhodobě vadily. Všeobecně platí, že břízy mezi obytnými domy dělají neplechu a potíže, ale zbavit se jich, tedy získat legálně povolení ke skácení není snadné. Zvláště, pokud byly tyto stromy neuváženě uvedeny do centrální evidence. Potom se vede o skácení pepírováí válka a  naprosto potřené zásahy v okolí těchto stromů jsou oddalovány. Viz třeba u parnického hřbitova.   Velmi vysoká bříza  na Hřbitovní ulici se po skácení ukázala jako totálně shnilá a nebezpečná, také stromy u Třebovky překážely a škodily, měly olámané větve, které při větrném počasí padaly a byly zdrojem nebezpečí. Některé však patří Povodí Labe a tak na jejich skácení nemá město právo a může řešit jen havárie. Z kácení bude zítra zveřejněno krátké video.
Park na Zámostí dříve a dnes - najdi 5 rozdílů .....

Krajská konference KDU-ČSL Pardubického kraje

Pardubice Po 3 letech se v pardubickém hotelu Euro konala Krajská konference KDU-ČSL Pardubického kraje. 47 delegátů, kteří reprezentují 1646 členů KDU-ČSL v kraji, volilo vedení krajské organizace. Pozici krajského předsedy jednoznačně obhájil náměstek hejtmana Roman Línek. Jeho místopředsedy byli zvoleni krajský radní Pavel Šotola, místostarosta Litomyšle Radomil Kašpar a asistent ústeckoorlického senátora Petr Čada. Zvolen byl i 21 člený krajský bor. Krajská konference plně podpořila opětovnou kandidaturu senátorky Miluše Horské  do senátu ve volebním obvodě č. 43 Pardubice a v obvodě č. 46 Ústí n. O. stejně podpořila letohradského starostu Petra Fialu.  Na republikového předsedu získal nominaci Pardubického kraje Marian Jurečka.  Delegáti odsouhlasili také dar charitám působícím na území Pardubického kraje na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny ve výši 40 tis. Kč.


Fotografie pro pamětníky - areál Pod Jelenicí

Vznikl z iniciativy Pavla Langhanse a jeho rukopis se zde vlastně patrný dodneška.  Nebýt jeho tak tak je něco úplně jiného, tehdy při jeho vzniku zde měla být výkupna sběrných suroviny.   Areál se dodneška několikrát proměnil a letos se bude měnit zaser. připomeňme si proto jeho původní podobu ze začátku osmdesátých let:

Nemocnice následné péče v Moravské Třebové se do nového přestěhuje již v červenci 

Již jen čtvrt roku zbývá k přestěhování Nemocnice následné péče v Moravské Třebové do nového pavilonu, který staví Pardubický kraj. Samotná budova nemocnice bude mít 90 lůžek, ale také rehabilitaci, laboratoře, administrativně-provozní část a stravovací provoz. Součástí areálu je i základna Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Ve čtvrtek se v nemocnici uskutečnil kontrolní den za účasti hejtmana Martina Netolického a náměstka pro oblast investic Romana Línka.
„V rámci samotné stavby se dostáváme opravdu do finalizace celé stavby. S generálním dodavatelem jsme se dohodli, že do 15. května bude z jeho strany vše dokončeno. V případě dodávek vnitřního vybavení už v některých prostorách můžeme v nejbližších dnech začít vybavovat. Dobrou zprávou je, že jsme ujišťováni dodavateli, že vše potřebné mají naskladněné a neočekáváme tak i ve stávající situaci žádné komplikace. Dokončení dodávek vnitřního vybavení včetně postelí, nábytku a gastro vybavení pak plánujeme do 25. června. V posledním červnovém týdnu bychom pak chtěli stavbu představit veřejnosti a počátek července bychom věnovali přesunu provozu ze stávajícího areálu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Samotná stavba je největší krajskou investicí v Moravské Třebové. „Kromě hlavní budovy nemocnice, která bude mít 90 lůžek, bude součástí rehabilitační provoz, laboratoře, administrativně-provozní část a stravovací provoz. Vedle nemocničního provozu je součástí budovy také výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Důležité je, že se nám na výstavbu podařilo získat evropské prostředky z programu REACT,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Debaty o modernizaci nemocnice nebyly jednoduché, a to vzhledem ke složitým majetkoprávním vztahů. „Složitost vztahů, které v areálu panovaly od 90. let, nás vedly k jednání s majiteli budov. Shodu na kupní ceně zastaralých objektů však nebylo možné najít, a proto jsme se rozhodli pro výstavbu zcela nové moderní nemocnice následné péče na pozemku po bývalém dětském pavilonu, který na nás bezúplatně převedlo město,“ vrátil se k několik let starým jednáním hejtman Martin Netolický.


Pašijové hry O nejslavnějším zmrtvýchvstání v Knapovci 

Na Květnou neděli 10. dubna 2022 zveme do Knapovce na pašijové hry se zpěvy O nejslavnějším zmrtvýchvstání.
V 16.30 hodin bude v kostele sv. Petra a Pavla mše svatá s uvítáním novokřtěnce pana Martina Kaleji, rodáka z Knapovce, s obřadem svěcení ratolestí a hudebním doprovodem rytmické kapely. V 18.00 hodin začne divadelní představení o utrpení a smrti Ježíše Krista. Lidové pašijové hry byly inspirací pro divadelníky ze Železného Brodu a Malé Skály. Jejich pojetí pašijí přijedou v divadelní hře Tomáše Vůjtka O nejslavnějším zmrtvýchvstání zahrát ochotní dobrovolníci z Malé Skály, Železného Brodu, Semil a turnovský underground. Režie Zdeněk Lindner, dramaturgie a produkce Ivana Vondra Skokanová, hudba Michaela Pálka Plachká.
Před a po představení zveme všechny domácí a návštěvníky na velikonoční jidáše a občerstvení před kostelem. Za příznivého počasí budou u kostela rozmístěny lavičky a roztopena venkovní kamna. Akce je součástí projektu Knapovecký rok podpořeného městem Ústí nad Orlicí. 
Jana Staňková, Knapovec 122  P. Vladislav Brokeš, děkan