Českotřebovský deník 96/2022 (6/4)     
Nové video Českotřebovského deníku 
Návštěva na skládce & kompostárna před dokončením

 
Nový zákon o odpadech a jeho vazba na nutné náklady likvidace komunálního odpadu v České Třebové zaměstnává radu města již od loňského roku. Cena skládkování roste a město Česká Třebová patřilo dosud mezi ty lokality které třídí odpad nejméně. To se promítlo také do poplatku za likvidaci odpadu. Ten však roste prakticky ve všech městech.
V lednu absolvovali zastupitelé  za Koalici pro Českou Třebovou exkurzi na skládce v Třebovici, aby poznali zdejší podmínky práce. Nyní od začátku dubna odstartoval ve městě nový systém třídění odpadu. Díky šestimilionové dotaci město pro občany pořídilo nové nádoby na tříděný odpad. Dokončuje se kompostárna.  Díky tomu se očekává pokles objemu odpadu ukládaného na skládku.  Cílem nového zákona je omezení a později i zrušení skládkování a to lze vyřešit jen finančním znevýhodněním těch, co třídí málo. Tím vzniká ekonomický tlak na zvýšené třídění odpadu. Město Česká Třebová bohužel v třídění odpadu nikdy nevynikala, proto máme před sebou více práce než v jiných městech, kde se třídění odpadu více dařilo. Českotřebovský deník sleduje problematiku skládkování dlouhodobě. Výstavba kompostárny nyní přichází do finálního stádia a současně se mění systém svozu odpadu. Ve videu vystupuje Zdeněk Řehák, jednatel Eko Bi, Josef Halbrštát, vedoucí divize skládkování a a Ing. Petr Skopal, českotřebovský radní, který se specializuje na řešení skládkování a likvidace odpadu.
Odkaz na video najdete ZDE

Velikonoce v MŠ U Koupaliště

Když jaro zaťuká, všechno ožívá, roste, kvete  a přichází  první svátek jara – Velikonoce. 
S našimi dětmi tyto lidové, velikonoční  tradice uctíváme, protože patří ke kulturnímu dědictví národa. Právě zájem o tradice a lidovou kulturu by měl být vzbuzován již u dětí předškolního věku. V naší škole si s dětmi o svátcích jara vyprávíme, děti vědí, proč se Velikonoce slaví, jak se jmenují dny před Velikonocemi, k čemu se používá pomlázka, jak se plete pomlázka, učíme se koledy, barvíme  a zdobíme vajíčka, pečeme s dětmi beránka, sejeme semínka, zdobíme třídu a celou mateřskou školu.
Také jsme  vystavovaly výkresy a výrobky dětí v Kulturním centru na tradiční Velikonoční výstavě, kterou pořádá Město Česká Třebová. Třída Veverek a Ježečků si v KC vyzdobila perníky cukrovou polevou a vyrobila a nazdobila ptáčky. Tímto děkujeme DDM,  který nás každoročně na tyto akce zve.
Příjemným osvěžením byla návštěva pracovnic z Českotřebovské knihovny s programem Kohoutek a slepička. V nápaditě zpracovaném pásmu, plném pohádek, písniček a vyprávění, se děti dozvěděly vše, co k jaru a Velikonocům patří.
Před budovou školy na svá pestrá vajíčka čeká Vajíčkovník, kde si děti se svými rodiči mohou pověsit malovaná vajíčka.
Přejeme všem barevné a klidné  svátky jara.

Dobrovolnická centra v Pardubickém kraji pomáhají Ukrajině 

V současné době se nespočet dobrovolnických aktivit po celé zemi soustřeďuje na pomoc ukrajinským rodinám přicházejícím do Česka kvůli válečnému konfliktu.  Významnou roli hrají i dobrovolnická centra. Jaká je situace v Pardubickém kraji, zmapovalo Regionální dobrovolnické centrum Pardubického kraje provozované Koalicí nevládek Pardubicka.
„Přesvědčili jsme se, že díky existenci sítě dobrovolnických center, je možné poskytovat pomoc nově příchozím systematicky. Organizátoři pomoci se měli v první vlně na koho obrátit a samozřejmě se potom přidávali i další lidé, kteří chtěli pomoct. Je to pro všechny velká zkouška odolnosti a výdrže, protože nejde jen o tu první pomoc, ale o celou další integraci hlavně ukrajinských maminek do práce a dětí do škol či školek. Teď je pro mnohé nejpodstatnější naučit se česky, a tak je zrovna velká poptávka po výuce češtiny,“ uvádí radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Pomoc Ukrajincům v Ústí nad Orlicí

Podle oficiálních zdrojů je k 5.4. na území ORP Ústí nad Orlicí (obce s rozšířenou působností) 382 ukrajinských uprchlíků, ve městě samotném pak 226 lidí.Začleňování uprchlíků do společnosti stěžejní, jako například výuka českého jazyka, možnost zaměstnání nebo umísťování dětí do škol a školek. V Domě dětí a mládeže Duha funguje adaptační skupina pro ukrajinské děti, v blízké době by měla vzniknout díky občanské iniciativě i dětská skupina v Hylvátech. Rozjíždí se také setkávání českých a ukrajinských rodin, tuto sobotu bude uspořádáno na římskokatolické faře.


Vysokorychlostní sítě  v kraji potřebují optimalizaci

Rada Pardubického kraje se na svém posledním zasedání zabývala mimo jiné tématem podpory rozvoje zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací na území kraje. Navrženou formou podpory je výstavba chybějících tras a jejich propojování. To ve výsledku znamená motivaci pro poskytovatele internetu k pokrytí takzvaných bílých míst v území.  Jde o pokládku takzvaných chrániček s kabely optických vláken. Ty by se měly instalovat do všech silničních projektů financovaných z evropských zdrojů, ale také z vlastních zdrojů kraje a jejích organizací.
„Stávající infrastruktura vysokorychlostního internetu všude na území kraje není optimální. Víme o místech, kde jsou problémy a v uplynulých měsících jsme zpracovali mapový generel s návrhem zdrojů pro financování nových tras i návrh "vzorového" technického řešení. Podobně by se však mělo přemýšlet především na úrovni státu, my se však rozhodli jen nečekat,“ uvedl Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj. Ideálním řešením pro rozvoj vysokorychlostního internetu na území Pardubického kraje jsou silnice – tedy jejich stavba a rekonstrukce a zabudování chrániček přímo do těchto staveb. Jedná se o komunikace druhé a třetí třídy, které má kraj ve své správě.
Rada Pardubického kraje nyní uložila správci krajských silnic, tedy Správě a údržbě silnic Pardubického kraje, aby zakomponovala uložení chrániček do přípravy všech silničních projektů, včetně mostů, financovaných ze zdrojů SÚS Pardubického kraje.
Práce na tomto projektu pokračovaly v prvním čtvrtletí letošního roku sérií jednání s vedením obcí v ORP Moravská Třebová, s poskytovateli internetových služeb a se stavebními firmami během kterých byly upřesněny informace o dostupnosti internetu v obcích ORP, byly upřesněny informace o možnostech napojení na nadřazené sítě.
Byly také zjištěny malé možnosti obcí pro vybudování navazujících lokálních sítí k jednotlivým nemovitostem. Se zástupci obcí byla vytipována místa pro zřízení komunikačních místností na obecních úřadech, školách, veřejných knihovnách a kulturních domech.
Důležité také je, že byly identifikovány možnosti položení chrániček do staveb realizovaných obcemi a soukromými subjekty, jako jsou stavby chodníků, cyklostezek, veřejného osvětlení, kanalizací, vodovodů a rozvodů elektrické energie.
„Přípravou a realizací nových tras zároveň vytváříme podmínky k tomu, aby provozovatelé vysokorychlostního internetu chtěli poskytovat své služby právě i v méně hustě obydlených oblastech, kde by své služby neposkytovali z důvodu vysokých nákladů v porovnání s počtem budoucích připojených domácností či firem.

 

Kůrovcový štáb: potřebujeme odpovědný přístup vlastníků a vláhu 

V loňském roce se dařilo následky kůrovcové kalamity na většině území kraje zvládat o něco lépe než v předcházejících obdobích. Podmínky v prvním čtvrtletí letošního roku spojené s vývojem počasí jsou ale naopak horší než v roce minulém. A více tak nahrávají možnému výskytu kůrovce. Konstatovali to mimo jiné členové Kalamitního kůrovcového štábu Pardubického kraje, který pod vedením radního Miloslava Krčila zasedal v uplynulých dnech.      
Vývoj počasí je jeden z důležitých faktorů. Pokud by mělo pokračovat dosavadní sucho, nejenomže budou stromy vůči kůrovci zranitelnější, ale ohroženo bude i zakládání nových porostů. Právě obnova lesů v souvislosti se současnou situací v Evropě, ale i problematika dopravy, přístup státu a cenový vývoj na trzích byla hlavní témata, o nichž se na jednání hovořilo. 
Členové kalamitního štábu z lesnické praxe potvrdili, že krajské dotace pro vlastníky lesů do 50 ha se osvědčily. Menší vlastníky totiž efektivně motivují zbavit se napadených stromů a les postupně obnovovat. „Za loňský rok využili zájemci v kraji dotace v celkové výši zhruba 3,5 milionu korun, v dotačním titulu máme pro letošní rok připraveny čtyři miliony. Zažádat si mohou zájemci do konce září,“ doplnil radní Krčil.
Starší smrkové porosty mizí například na Chrudimsku a částečně i na Hlinecku. Kromě kůrovce k tomu přispěla například i vichřice vloni v červenci. A bohužel také někteří nezodpovědní vlastníci lesů.  
„Budeme se snažit více spolupracovat s obcemi s rozšířenou působností, aby s vlastníky napadených porostů ještě intenzivněji komunikovali. Je to jedno z doporučení štábu. Všem nám totiž musí jít o to, aby odstranění a zpracování kůrovcového dřeva bylo co nejrychlejší. V současné době tomu nahrávají i vysoké výkupní ceny dřeva a je i dostatek zpracovatelských kapacit,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.