Českotřebovský deník 120/2022 (1/5)
Nové video Českotřebovského deníku:
Doupě bezdomovců v Benátkách zničeno

V Benátkách zůstala stavební buňka, obrostlá křovím, která kdysi sloužila jako sklad pro bikrosový areál. Když byl opuštěn, stala se ubytovacím zařízením pro bezdomovce se vším co k tomu patří. Nebylo to bez vlivu na okolí.  Spousta nepořádku, scházeli se zde  lidé podezřelí z majetkové i jiné trestné činnosti. Letos 11. března zde hasiči likvidovali požár. Po narkomanech se v okolí nacházely použité injekční stříkačky. A to si na vedlejším sportovišti přece hrají i děti.
Původní majitel se k buňce nehlásí a souhlasil s jejím odstraněním. Stavební stav byl takový, že nedovolil její přemístění. Každá nová instalace by vyžadovala stavební řízení. Jediným řešením bylo odstranění stavby. Členové Koalice pro Českou Třebovou vyhlásili brigádu a hnízdo bezdomovců zlikvidovali.
Na místo se přijeli podívat i strážníci městské policie. Budou mít teď po likvidaci doupěte méně práce. Bezdomovci byli v týdnu dvakrát upozorněni, že se v sobotu bourá a přesto odešli těsně před likvidací až při zkoušce motorových pil. Mají tam ještě nedaleko na trávě na městském pozemku "zaparkovaný" pikap, spíše vrak zřejmě s nezaplacenou pojistkou, jehož odtažení doufejme bude následovat. Nechceme ve městě vytvářet podmínky pro přežívání bezdomovců a tím i podmínky pro nekalé živly. Možnosti, jak se zapojit, existují, vyžaduje to vůli a kázeň.  
Z bývalé  stavební buňky zůstala po dvou hodinách práce hromada nalámaných a nařezaných dílů, připravená k odvozu . To zajistí společnost EkoBi. Hodí se bohužel už jenom na skládku.  
Tak vypadalo toto "obydlí" v r. 2020 - Foto VV

Další video Českotřebovského deníku: Majálesové hry 2020

Průvodem v pátek 29.4. Majáles neskončil.
V areálu gymnázia pokračoval program dál. Pro dobrou náladu hrála skupina PPS.
Rozběhly se Majálesové soutěže, všechno bylo s cílem pomáhat a finanční prostředky směřovaly na výcvik asistenčního psa, který zajišťuje společnost HELPPES. 
Maturanti připravili skvělé předtančení. Tím Majálesové hry na tomto videu končí. Ostatní bude ve třetím díle Majáílesové videotrilogie Českotřebovského deníku.
Na pódiu pak vystřídali hudebníky tanečníci (Honza Onder a hvězdy Stardance a ani to ještě nebylo všechno, Poté až do večera hrála dál skupina 375 metrů nad mořem a zpíval m.j. také Radek Banga.
Odkaz na video zde

Třetí prvomájové video Českotřebovského deníku:
III. Absolventský koncert ZUŠ

V pořadí již třetí absolventský koncert se v letošním školním roce konal 20. dubna 2022 v koncertním sálku ZUŠ v budově na Tyršově náměstí. Součástí koncertu bylo tradiční slavnostní šerpování.
Absolventské koncerty se obvykle pořádají v Malé scéně, ale tento koncert měl výjimku. Poprvé za sedmasedmdesátiletou existenci českotřebovské zušky se představila absolventka hry na královský nástroj - varhany Rita Smoláková, žákyně Heleny Němečkové. Proto zde byly instalovány třímanuálové varhany Johannus. V dalším programu se představili absolventi na flétnu  klavír ze tříd Heleny Němečkové, Lenky Jakeschové a Milady Hamplové: Ondřej Sýkora, Jana Liberová, Denisa a Kristýna Škodovy (zobcová flétna) Kristýna Doležalová, Veronika Coufalová, Barbora Suchomelová (příčná flétna) a Petra Vaňousová (klavír)
Zvláštností bylo dvojí uspořádání  koncertního prostoru.V  první části  koncertu seděli posluchači  tradičně čelem k pódiu s klavírem. Před druhou částí pak byli vyzváni, aby se otočili na druhou stranu sálku, kde byly  umístěny varhany a cembalo.

Na Pekláku otevřeli bikerskou sezónu. Fronty, ale také gulášek....  

Ke zlepšeni došlo v oblasti gastronomie. Majitel restaurace Hory připravil guláš, který tekl proudem a byl napečený domácí štrůdl a připravený bagety. Parkoviště pod vlekem nestačilo. Žádny úraz, kvůli kterému by musela vyjet sanitka nebo přiletět vrtulník se naštěsti nestal... Letošni novinkou je prodlouženi Růžovky.... Letos jsme zahájení bikerské sezóny netočili. Máme pro porovnání video z roku 2020, také se jednalo o začátek sezóny, také byl velmi intezivní.
Letošní bikerská sezóna přinese I. etapu rozvoje zázemí pro návštěvníky Bikerezortu a to v podobě instalace sociálního kontejneru. Měl by být postaven do hlavní sezóny a bude sloužit zejména návštěvníkům zdejšího minicampu. Bude zde možnost WC, umývárna  včetně sprch pro muže i ženy. Kontejner bude umístěn u vjezdu na parkoviště a bude následně v II. etapě zabudován do složitější kontejnerové sestavy.  Bez takového zařízení by nebylo možné camp provozovat.

Na Špici servírují  ke kontejnerům cihly i v igelitu....

Cihly jsou ovšem stavební materiál a to není komunální odpad. Jeho likvidaci zajistí město pouze za úplatu ve sběrném dvoře, nebo to mohou zajistit, také ovšem za peníze, další specializované firmy.  Pokud budete postupovat tímto způsobem zakládáte černou skládku. Bude sice nakonec odvezena, ale po vyšetření, které povede ke zjištění původce. Zakládat černé skládky je přestupek.   Jsou i jiné schválnosti, jako např. vkládání nesprávných komodit do kontejnerů na tříděný odpad. A je-li plný kontejner na papír, tak jej nesmím dát do kontejneru na sklo, který bývá např. poloprázdný. Tento postup navíc ničí práci těch, kteří třídí.! Následující fotografie jsou od kontejnerů na Špici, fotografováno včera v sobotu 30/4. Zase si je tedy odneste zpátky!!!! 


V Litomyšli opět otevřeli Lázně ducha

Byla to opět velkolepá akce, však se dva roky nekonala.  Nebyl jsem tam, ale dostal velkou spoustu fotografií, ze kterých připravím opět fotoreportáž. Jsou totiž zajímavé. Zatím jen ukázka fotografií M. Šebely: Další reportáž samostatně