Českotřebovský deník 122/2022 (3/5) 
Od června budou změny jízdních řádů, bude se měnit dopravce 
Dosavadní dopravce ČSAD Ústí nad Orlicí / ICOM končí, místo něho bude autobusovou dopravu v našem regionu zajišťovat společnost Busline Pardubicko, která se v podstatě tvoří. Nejsou o ní dostupné podrobnější údaje.
Firma: BusLine Pardubicko s.r.o. IČ: 07783051
Právní forma: Společnost s ručením omezeným
Adresa: Semily, Podmoklice, Na Rovinkách 211

Odpovědnost za provoz a jízdní řády má ovšem Pardubický kraj, který vydal návrhy jízdních řádů, které mají platit od 12. června t.r. Dochází také v několika případech k přečíslování linek. Týká se to např. autobusové linky z České Třebové do Litomyšle, která mění své číslo 680820 na nové číslo 700930. Z České Třebové tedy vychází nyní 8 autobusových linek příměstské dopravy, které mají číslování logicky (skoro) po sobě.

Kliknutím na číslo linky si zobrazíte v novém okně návrh nového jízdního řádu

700930 Česká Třebová – Němčice – Litomyšl
700931 Lanškroun - Česká Třebová – Ústí n.Orl. – Rychnov n.Kněž. - Kvasiny
700932 Česká Třebová – Řetová – Sloupnice – Vysoké Mýto
700933 Česká Třebová – Semanín - Litomyšl
700934 Lanškroun – Třebovice – Rybník – Česká Třebová
700935 Česká Třebová – Skuhrov – Ostrov - Lanškroun
700900 Česká Třebová – Dlouhá Třebová – Ústí n.Orl
680805 Svitavy – Třebovice – Česká Třebová


Žáci si vyzkoušeli kritické myšlení a ověřování informací v únikové hře 

Fake news, hoaxy, clickbait, konspirační teorie a další... Jak používat kritické myšlení a nenaletět dezinformacím?
Na konci dubna si procvičilo svou mediální gramotnost v bezpečném prostředí městské knihovny 21 tříd. Pomocí her děti plnily jednotlivé úkoly, poznaly různé manipulace s informacemi a naučily se je prokouknout. Vyhledávání na internetu probíhalo na tabletech a mobilních telefonech na oddělení Teenspace a na dětském oddělení na pobočce Parník.
Lektoři z organizace Fakescape provedli interaktivním programem celkem 472 žáků z 2. stupně tří českotřebovských základních škol a gymnázia.
Součástí vzdělávací aktivity byl také závěrečný dotazník, který lektorům prozradil, kolik nových znalostí si žáci odnesli.
Svět informací může být záludný i pro dospělé
Na jaře letošního roku se uskutečnila také přednáška na téma Fake news s Jaroslavem Valůchem, na kterou volně navázalo druhé setkání, kde jste si mohli vyzkoušet ověřování informací v praxi s Tiborem Vocáskem z organizace Zvol si info.
V mediálním vzdělávání budeme ještě chvíli pokračovat. V pondělí 6. června vás zveme na setkání s Janem Kršňákem na téma Děti a technologie. Jak zdravě a bezpečně žít v digitálním světě. O tom, že děti to zvládnou, když to zvládneme my.
Mediální vzdělávání v knihovně je realizováno díky finanční podpoře Nadace OSF.

Výběrové řízení na  pozici vedoucí odboru rozvoje města a investic 

PŘEDPOKLÁDANÝ NÁSTUP  DLE  DOHODY,, nejpozději k 1.8.2022. Více informací ZDE

V Řetové produkují lépe stravitelné A2 mléko  

V loňském roce otevřelo Zemědělské družstvo Sloupnice vlastní minimlékárnu se sídlem v Řetové. Vyrábí zde mléčné produkty z certifikovaného A2 mléka, které zatím není v České republice tolik rozšířené, přestože může být řešením pro některé alergiky. S procesem výroby se seznámil i radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
„Jsem rád, že jsem se mohl na tomto dalším konkrétním příkladu opět osobně přesvědčit o tom, jak se u nás v kraji vyrábí chutné a kvalitní produkty. Jedním z našich hlavních úkolů je informovat veřejnost o tom, že právě takoví výrobci si zaslouží naši pozornost, a měli bychom jejich potravinám dát šanci. U nás v Pardubickém kraji se snažíme hájit zájmy poctivých regionálních producentů a zemědělců bez ohledu na velikost podniku, snažíme se hájit zájmy českých spotřebitelů a budeme i nadále prosazovat posilování potravinové bezpečnosti. Zvláště v dnešní době je to mimořádně důležité,“ uvedl radní Miroslav Krčil bezprostředně po návštěvě podniku.
Minimlékárna se zaměřuje na produkci A2 mléka, původní variantu, u níž není prováděna standardizace ani homogenizace. Pro konzumenty je lépe stravitelné, vhodné je pak především pro ty, kteří mají intoleranci laktózy nebo alergii na mléčnou bílkovinu. Z mléka zde pak vyrábí další mléčné výrobky, jako jsou sýry, pomazánky nebo jogurty.

Zkušenost z dnešní "Václavské ulice"

V pytlích je do přeplněného kontejneru na směsný odpad naházeno i to, co patří do těch prázdných  kontejnerů v těsné blízkosti.  To je situace z dnešního dně úterý 3.5.na Splavě, kde kdysi před stavbou Nového náměstí začínala Václavská ulice.Vypadá to že lidé neví co mají dělat a pokračují tak jak byli zvyklí. Je to škoda, tímto způsobem město množství netříděného odpadu nikdy nesníží. Je třeba pochválit  zejména občany ve čtvrtích rodinných domků, tam všechno funguje jak má. Na sídlištích to je horší. Byly sem nyní umístěny nové kontejnery na bioodpad, takové menší (velikost PIKO), větší se prý nedělají. Viz dolní fotografie vpravo. To by mělo pomoci pro vytřídění bioodpadu, který vzniká všude, tedy i na sídlištích. O to pak bude méně směsného odpadu, který se vozí na skládku. A to je náš cíl.

Turistické noviny Východních Čech mají opět zlato

Již po sedmé se letos konala prestižní přehlídka turisticko-propagačních materiálů TURISTPROPAG, na které se představily i Turistické noviny z Východních Čech. A opět zvítězily. 
„Z tohoto ocenění máme velkou radost a povzbudilo nás to v další práci. Destinační společnost Východní Čechy nyní chystá letní číslo a já se na něj, stejně jako vždy, opět velice těším. Turistické noviny se staly nepostradatelnou součástí turistických propagačních materiálů našeho kraje,“ komentoval výhru radní Alexandr Krejčíř, zodpovědný za sport a cestovní ruch.
První místo získala Destinační společnost Východní Čechy za Turistické noviny z Východních Čech na období zima 2021/2022. Celkem byla na přehlídce na Výstavišti v Lysé nad Labem rozdána ocenění ve 20 kategoriích a uděleno bylo také 12 zvláštních cen. Odborná porota posuzovala na 300 přihlášených materiálů od 98 subjektů cestovního ruchu – především propagační letáky a brožury, kalendáře, turistické noviny, zpravodaje a propagační spoty.
Turistické noviny Východních Čech vycházejí dvakrát ročně  již od roku 2009 a nabízí čtenářům a návštěvníkům kraje ucelený přehled o tom, co se na východě Čech děje.
V současné době Destinační společnost připravuje další vydání Turistických novin na léto a podzim 2022, které vyjde začátkem června.

Začíná projektování tělocvičny střední školy v Letohradě
Jednou z velkých investic Pardubického kraje v Letohradě bude stavba tělocvičny pro krajskou Průmyslovou střední školu. Stavební část projektu by měla vyjít na částku 80 milionů korun a mohla by být zahájena již v roce 2023 s podmínkou zajištění zdrojů v krajském rozpočtu. Nyní krajská rada schválila výběr projektanta tělocvičny, který s částkou 3,2 milionu korun bez daně zvítězil ve výběrovém řízení.
„Výběr projektanta a zahájení projektování je jasným důkazem, že činíme všechny kroky k tomu, abychom zahájili výstavbu tělocvičny u naší Průmyslové střední školy Letohrad, která by byla využitelná pro širokou veřejnost ve městě, ale i pro sportovní kluby. Jedná se o podobný model, jaký je využíván například v tělocvičně v České Třebové či dalších tělocvičnách, které u našich středních škol máme. V tuto chvíli předpokládáme, že by stavba mohla vyjít na přibližně 80 milionů korun, avšak je otázkou, jak se do ceny projeví aktuální situace na stavebním trhu. To bude mít samozřejmě vliv na další postup v rámci realizace, která je v tuto chvíli předpokládána v letech 2023 až 2024,“ řekl hejtman.
Inspirací pro stavbu tělocvičny byla řada projektů nejen v Pardubickém kraji. „Také společně se starostou Letohradu Petrem Fialou jsme se seznámili s celou řadou projektů, které byly dokončeny v posledních letech. Kromě naší tělocvičny v České Třebové jsme se byli podívat v Hlinsku, Proseči či Moravské Chrastové. Chceme, aby byla tělocvična po vyučování využitelná veřejnosti, a proto kromě potřebných rozměrů 25x45 metrů počítáme s možností rozdělit tělocvičnu na více částí. Zároveň zde bude tribuna pro 200 diváků, z toho minimálně 100 míst bude k sezení,“ objasnil radní pro oblast školství Josef Kozel.

Coradia iLint Railshow 2022!
Vodíkový vlak poprvé v ČR i v České Třebové


Ve dnech 17. - 25. května 2022 se v České republice a na Slovensku představí první a jediný vlak na vodíkový pohon na světě uvedený do běžného provozu - Coradia iLint od společnosti Alstom.
Přijďte se seznámit s vlakem budoucnosti s nulovými emisemi a nízkou hlučností, který není závislý na palivech dovezených ze zahraničí. 
KDY: 18. května 2022, 14:30 - 17:15
KDE:
Česká Třebová, železniční stanice, nástupiště 1
Program:  prezentace pro zástupce Pardubického kraje i pro širokou veřejnost 
předváděcí jízda do Lanškrouna a zpět (odjezd v 16:34)