Českotřebovský deník 129/2022 (9/5)   
Parkoviště ve vnitrobloku Felixova upraveno = první krok k omezení překážejících vozidel v Sadové ulici

Parkování v Sadové ulici je třeba co nejvíce omezit. Jde v podstatě pouze o parkování rezidentů,  tedy občanů s povolením města, které si musí dle schváleného ceníku zaplatit. Další motoristé zde parkovat nemohou, Sadová ulice se nachází v zóně zákazu stání.  Na prvních dvou fotografiích je ukázka stávající situace (vlevo) s vpravo pak cíl, kdy v Sadové ulici neparkuje ani jedno vozidlo. To se podařilo vyfotit v jednom dnu v roce 2020, kdy zde prováděli úpravy zeleně. Provoz autobusových linek takový stav vyžaduje. Bez ohleduplnosti ostatních zde dnes autobus neprojede
Vozidla ze Sadové je ovšem třeba někam umístit. Řešení parkování v centru má určité zpoždění, důvody jsou objektivní i subjektivní. Sadová má prioritu. Proto byla loni provedena demolice domů pod hudební školou, kde bude zřízeno 14 parkovacích míst. Realizace je zadána a bude provedena v době prázdnin. Bude zde místo pro vozidla nyní překážející na Sadové ulici. Další místo pro parkování rezidentů vzniká ve vnitrobloku přístupném z Felixovy ulice.
Na dalších fotografiích z roku 2020 vidíme stav vnitrobloku před úpravou. Jde o městský pozemek, v podstatě nevyužitý, neupravený,  vedený jako tzv. "ostatní plocha"
Loni na podzim se podařilo najít v městském rozpočtu prostředky na základní úpravu prostor včetně kanalizace a letos na jaře se pak po dofinancování z letošního rozpočtu města připravila celá plocha, na které nyní může parkovat cca 15 vozidel. Prostor bude určen pro rezidenty, dosud se zde najde např. vozidlo "chytrého motoristy" z Lanškrouna, který zde odloží vozidlo na 3 dny zdarma a odjede si za prací např. do Prahy.... To lze ošetřit dopravní značkou. Díky tomu by měla zmizet ze Sadové ulice další vozidla, která zde hodně vadí. Díky tomu by mohl být cíl - tedy Sadová ulice bez parkujících rezidentů - splněn alespoň v úseku od Padevětu po křižovatku u Javorky a to ještě v letošním roce. Pro nový rok by již neměla být povolení parkovat v Sadové ulici vydávána.
Současná úprava vnitrobloku je zde:

Zelená turistická značka směr Rybník povede nově po cyklostezce

Na základě žádost Klubu českých turistů byl dán souhlas s přeložením pěší turistické trasy č. 134292 (Rybník, bus - Česká Třebová, Staré náměstí), tak, že tato trasa dosud vedoucí  po silnici III. třídy ke Koradu a dále po chodníku do České Třebové bude přeznačena  tak, že využije bezpečnější a turisticky zajímavější cestu po nově vybudované cyklostezce  
Změna trasování začíná u TIM Rybník - bus, vede po nově vybudované cyklostezce lokalitou Podhorka, dále ulicí Bezděkov a ulicí Kobylí důl se vrací na původní trasu a pokračuje ulicí Moravskou na Staré náměstí. Nové značení bude v místě cyklostezky provedeno samolepkami velikosti 10 x 10 cm na sloupy veřejného osvětlení po vzdálenosti cca 250 m. Dále po trase budou použity i malované turistické značky stejné velikosti, které budou umístěny na stromy, či sloupy elektrického vedení. V letošním roce bude současně obnovován nátěr tursticko-informačního místa na Starém náměstí v České Třebové (na začátku Nádražní ulice).

Zvýšení počtu stravovaných ve školní jídelně – výdejně na ZŠ Ústecká 

Dosud zde bylo vydáváno do 400 obědů, zvýšení povoleného počtu vydávaných jídel na 450 je v souvislosti s navýšením počtu žáků – cizinců z Ukrajiny. 
Dle nově přijatého zákona č. 67/2022 Sb. není vyžadováno stanovisko příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví a stavebního úřadu, neboť jde o časově omezené opatření s platností do konce března 2023. Změna doby platnosti zákona ovšem není vyloučena, bude záviset na vývoji situace. Po ukončení platnosti uvedeného zákona  dojde k opětovnému  snížení na původní schválenou kapacitu.  Pokud by mělo zůstat navýšení trvale, bude nutné získat stanovisko krajské hygienické stanice a stavebního úřadu. 


Kraj chystá energeticky úsporná opatření na škole v Moravské Třebové

Pardubický kraj vedle gymnázia a letecké střední školy zřizuje v Moravské Třebové také Integrovanou střední školu. Na jedné z jejich budov jsou nyní připravena energeticky úsporná opatření v hodnotě 23,7 milionu korun včetně daně, což je částka o tři miliony korun nižší, než byla předpokládaná hodnota před zahájením výběrového řízení.
Školní budova je tvořena dvěma propojenými objekty, starší třípodlažní podsklepenou částí se sedlovou střechou a novější částí, třípodlažní nepodsklepenou s plochou střechou, oběma spojenými třípodlažním krčkem. „V rámci projektu bude zateplen obvodový plášť obou budov, výměna oken za nová plastová s izolačním trojsklem a dveří. Zároveň necháme zateplit podlahy v půdním prostoru staré budovy a instalujeme zcela novou krytinu na ploché střeše na nové budově. Součástí projektu je také instalace lokální rekuperační vzduchotechnické jednotky ve vybraných učebnách,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
Předpokládaná hodnota této veřejné zakázky byla na základě projektové dokumentace 26,6 milionu korun včetně daně. „Výběrového řízení na zhotovitele stavby se zúčastnilo šest společností, ze kterých byla jako ekonomicky nejvýhodnější vyhodnocena nabídka ve výši 23,7 milionu korun, což je částka o tři miliony korun nižší, než byla předpokládaná hodnota,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Pardubický kraj, jako zřizovatel školy, obdrží na tuto investiční akci finanční prostředky z fondů Evropské unie. „Podařilo se nám získat dotační prostředky ve výši přibližně osm milionů korun z Operačního programu Životní prostředí a to v rámci dvou projektů. Jeden se zabývá samostatně rekuperací a druhý je na samotné zateplovací práce,“ řekl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Smart Region tour nabízí možnost účasti na konferenci  

Konference Smart Region Tour pro Královéhradecký a Pardubický kraj se bude konat dne 31. května 2022 od 9.00 do 14.30 hodin na Univerzitě Hradec Králové na adrese Hradecká 1249/6, Hradec Králové.
Abychom Vám projekt Smart Region Tour 2022 více přiblížili, jedná se o soubor interaktivních konferencí v jednotlivých krajích České republiky, na nichž jsou představovány konkrétní projekty a řešení, které byly certifikovány v rámci některého ročníku soutěže Chytrá města. Konference také přispívají k šíření znalostí a know-how v oblasti chytrého regionu a chytrého města/obce.
V rámci řečnických panelů se představí:
prof. RNDr. Josef Hynek, MBA, Ph.D. – děkan Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové,
Mgr. Pavel Doležal – odborný konzultant Centra investic, rozvoje a inovací,
Mgr. Dominik Opálka – oddělení urbánní politiky a strategií, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR,
Mgr. Radka Vladyková – výkonná ředitelka, Svaz měst a obcí ČR,
doc. Ing. Vladimír Soběslav, Ph.D. – Univerzita Hradec Králové,
Ing. Petr Šprync – Business Developer, NetVoice s.r.o.,
Petr Tomáš – statutární ředitel, Smart City Innovations Institut, z.ú.,
Ing. Marek Maťa – obchodní ředitel, DHI a.s.,
Ing. Tomáš Licek – Univerzita Hradec Králové,
Mgr. Jan Haničinec – IoT Product Manager, BD Sensors s.r.o.,
David Martinek – Public Affairs Manager, ČEZ ESCO a.s.,
Ing. David Zejda, Ph.D., MBA – Univerzita Hradec Králové,
Mgr. Jan Soukup – spoluzakladatel, Politinn a.s.,
Ing. Zdeněk Zedníček – obchodní ředitel, Regutec a.s.
doc. Mgr. Radek Tahal, Ph.D. – vedoucí, Centrum marketingového výzkumu a tržních analýz, Vysoká škola ekonomická v Praze
Registrace účastníků konference bude probíhat v místě konání již od 8.30 hodin. Účast na konferenci je  bezplatná.

Problémy v jízdě přes Suchý vrch završí úplná uzavírka od 16. května

Minulé pondělí zahájili silničáři stavbu „I/11 Suchý Vrch – Červená Voda, obnova živičného krytu“. Opravovat budou 6,5 kilometru dlouhý úsek silnice I/11 a přidružený prostor podél komunikace. Úplná uzavírka startuje 16. května.
"Důvodem je značné opotřebení, ojediněle výtluky a ztráta makrotextury způsobené vystupujícím asfaltovým pojivem. Na vozovce se vyskytují trhliny, vyjeté koleje a ojediněle olamování rohů. I stávající propustky pod silnicí I/11 jsou z většiny zanesené, a proto musejí být pročištěny. U propustků pod hospodářskými sjezdy dojde k celkové výměně," uvádí se v tiskové zprávě Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).
Práce jsou rozděleny do tří časových etap, z nichž vyplývají dopravní omezení. Do 15. května čeká řidiče částečná uzavírka, během níž zůstane obousměrný provoz zachován, pouze jízdní pruhy budou zúžené a rychlost snížená na 50 km/h.
"Od 16. května do 19. června je v plánu úplná uzavírka komunikace. Objížďka pro automobily do 3,5 tuny povede přes Jablonné nad Orlicí ve směru na Žamberk, a poté po silnici II/312 ve směru na Králíky. Pro auta nad 3,5 tuny povede objížďka pře Žamberk, Vamberk, dále po silnici I/14 na Českou Třebovou, Lanškroun a dále směr Šumperk," informuje ŘSD.

Nový domov důchodců v Opočně za 100 milionů otevřen 

V areálu bývalé nemocnice v Opočně skončila stavba nového domova důchodců, který bude sloužit především místním a dobrušským občanům. Investorem stavby v hodnotě přes 100 milionů korun je Královéhradecký kraj, který na akci získal dotaci od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR ve výši přes 46 milionů korun.
Rekonstrukce několik let nevyužité nemocniční budovy a její přestavba na nový domov pro seniory vychází ze strategie Královéhradeckého kraje pro rozvoj sociálních služeb. Tato investice byla nezbytná s ohledem na stárnutí populace a vzrůstající zájem o služby pro seniory. Vzhledem k demografické prognóze je nezbytné, aby se kapacita služeb pro seniory dále posilovala a byla zachována dobrá dostupnost pro občany. Uživatelem právě dokončeného objektu bude zapsaný ústav, který společně založila města Opočno a Dobruška v polovině roku 2020. Kapacita objektu je 47 lůžek.
„Služby tu budou poskytovat seniorům, kteří potřebují celodenní pomoc druhé osoby, a tudíž nemohou zůstat ve svém domácím prostředí ani za pomoci rodiny a terénních sociálních služeb. Minimálně polovina klientů budou osoby s Alzheimerovou demencí, což vyžaduje specifickou péči,“ uvádí náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.
„Součástí stavebních prací byla demontáž střechy, nástavba třetího podlaží zakončeného zelenou plochou střechou, zateplení celého objektu, přeložky inženýrských sítí a vybudování nového parkoviště pro 23 aut. Budova má nové rozvody a vznikla zde nová plynová kotelna. Celá budova je řešena jako bezbariérová s evakuačním lůžkovým výtahem, který je schopen provozu i v případě požáru nejméně po dobu 45 minut,“ popisuje náměstek Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic.
Stavba byla zahájena v září 2020 a ukončena letos na jaře. Nyní ji provozovatel, tedy zapsaný ústav, zařídí nábytkem a dalším potřebným vybavením. Náklady se odhadují na zhruba sedm milionů korun. První klienti by zde měli najít domov letos na podzim.
Kraj v současnosti modernizuje a rozšiřuje další svá sociální zařízení. Dokončuje se stavba nových domovů důchodců v Žacléři a Borohrádku. Na řešení potřeby většího počtu lůžek v pobytových zařízeních se ale musejí více podílet i města a obce. Trendem do budoucna by v tomto směru mělo být sdružování finančních prostředků státu, kraje a místních samospráv za maximálního využití dotačních prostředků. Více využívaný by také měl být model, kdy kraj je investorem stavby a provoz zařízení následně převezme místní samospráva, tak jako tomu bude v Opočně, případně i jiná varianta takové spolupráce.

Pardubičtí konzervatoristé  jedou koncertovat krajanům do USA

Desítka studentů Konzervatoře Pardubice vyrazí na konci května koncertovat krajanům do Spojených států amerických. Vedle vystoupení v několika texaských městech se zúčastní také 55. ročníku prestižního National Polka Festivalu ve městě Ennis. Tento oblíbený festival patří mezi nejvýznamnější kulturní akce pořádané českými krajanskými spolky v celých Spojených státech amerických a každoročně jej navštěvují tisíce návštěvníků.
"V letošním roce se koná jubilejní 55. ročník National Polka Festivalu ve městě Ennis, v americkém státě Texas, kde je historicky vedle Chicaga velmi silná a aktivní krajanská komunita. Od organizátorů festivalu, ale i starostky města Ennis jsem obdržel žádost o zaštítění letošního jubilejního ročníku, což je velká pocta, ale také prosbu o zajištění reprezentativního hudebního tělesa, které by v rámci několikadenního festivalu vystoupilo. Po velkém úspěchu studentů Konzervatoře Pardubice z roku 2018, při společných oslavách století republiky s krajany, jsme se opět rozhodli, že právě naši šikovní konzervatoristé budou reprezentovat nejen náš kraj, ale celou Českou republiku na tomto prestižním festivalu," uvedl hejtman Martin Netolický, který bude studenty na cestě doprovázet.
Kromě samotného festivalu v Ennis se hejtman setká také se zástupci místních samospráv ve městech s početnou krajanskou komunitou, zástupci krajanských spolků, kulturních a vzdělávacích institucí v Texasu. Program je zaštítěn honorárním konzulátem v Houstonu v osobě honorárního konzula Briana Allena Vanicka a komunikován s velvyslanectvím České republiky ve Washingtonu.


Kocianova houslová soutěž má novou laureátku

V uplynulém týdnu hostilo Ústí nad Orlicí již 64. ročník Kocianovy houslové soutěže. Slavnostní zahájení se uskutečnilo ve středu 4. května před Základní uměleckou školou Jaroslava Kociana, ve které se soutěž konala.  
Hlavním organizátorem naší „Kociánky“ je Město Ústí nad Orlicí, novým předsedou odborné poroty se stal Pavel Šporcl, který v této funkci nahradil dlouholetého předsedu Pavla Hůlu, který minulý rok zemřel. Celkem čtyř soutěžních kategorií se letos účastnilo 40 mladých houslistů ze 13 zemí světa. Kromě sedmi členné odborné poroty složené z významných hudebních osobností v čele s Pavlem Šporclem hodnotila souběžně výkony soutěžících také dětská porota, ve které usednuli žáci a studenti ústeckých škol. Nejednou se členové odborné a dětské poroty shodli na vítězích. V sobotu dopoledne následovalo tradiční přijetí vítězů a zahraničních účastníků starostou města na radnici. Sobotní odpoledne pak patřilo v Roškotově divadle slavnostnímu vyhlašování vítězů soutěže spojenému se závěrečným koncertem. Na samotném začátku vystoupil dětský orchestr, který vzniká ze soutěžících v průběhu soutěže. Následovalo vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií spojení s vystoupeními vítězů. Na samotný závěr byl vyhlášen absolutní vítěz, laureát 64. ročníku Kocianovy houslové soutěže. Laureátem soutěže se stala vítězka 3. kategorie, Lana Zorjan ze Srbska, která porotu přesvědčila svým skvělým technicky a hudebně zvládnutým výkonem.