Českotřebovský deník 130/2022 (10/5) 
Korado oplotilo pozemek v Hubálkově a Slovanské ulici

Stav oplocení pozemku společnosti Korado na roku Hubálkovy a Slovanské ulice byl v povážlivém stavu, opětná zídka se hroutila. Společnost Korado rychle našla řešené a vybudovala zde oplocení, které je v souladu s dalším oplocením pozemků této firmy a nedělá městu ostudu. Zatím, je pozemek využíván k parkování zaměstnanců, ale  jde o územní rezervu, využitelnou podle potřeby. Pamětníci si možná vzpomenou, že na tomto pozemku mohl stát v devadesátých letech první českotřebovský supermarket společnosti Pramen IK, druhé vybrané místo byla v lokalitě po zbouraných jatkách, kde potom na přelomu století vyrostl obytný soubor Moravská ulice.

Netřídí a asi třídit nikdy nebudou? 

Jde o odpad samozřejmě a o lokalitu "Václavská ulice", tedy  za zmrzlinovým stánkem Na Splavě. Zde jsme již při posledním  sledování konstatovali, že plasty a papír najdeme v přeplněných kontejnerech na směsný komunální odpad, zatímco vedle stojící kontejnery na plasty a papír jsou prázdné. Můžeme to konstatovat i při dnešní kontrole lokality. Připadá mí to jako schválnost, výmluvy zde být nemohou, všechno co je ke třídění potřeba tu je, a přesto je výsledek žalostný - viz fotografie.   Kdyby byli všichni takoví  tak  nemůžeme přes veškeré úsilí zajistil zlepšení a bude na vysokou zavážku na skládku tvrdě platit. Došlo ke zlepšení ve výbavě kontejnerových hnízd, nově jsou instalovány kontejnery PIKO na bioodpad.  Teď už to je na nás, musíme ale chtít. Ošidit se to nedá, předpisy jsou rok od roku přísnější. Letos je limit na občana stanoven na 190 kg. A budeme-li takoví jak ukazuje obrázek všichni, tak se nedoplatíme a nezbude na jiné důležité městské projekty. Nebudeme na ně mít.  

Ukrajina - rozšíření ubytovacích kapacit - dotační program MMR 

Cílem je rozšířit ubytovací kapacity v nouzovém ubytování pro naléhavé potřeby bydlení uprchlíků z Ukrajiny. Nouzové ubytování je cílové skupině poskytováno bezplatně, není-li dále stanoveno jinak.
 
Rozšíření ubytovací kapacity lze provést prostřednictvím
1) bytů, které jsou kolaudovány jako byty podle stavebního zákona, ale jsou aktuálně neobyvatelné,
2) nebytových prostorů, které budou upraveny na byty nebo ubytovací jednotky.
 
Program se nevztahuje na podporu rozšíření kapacit dočasného nouzového přístřeší ve smyslu usnesení vlády č. 207.
Alokace výzvy 1/2022/117D741:      900 mil. Kč
Platnost výzvy:                                  od 14. dubna 2022 do 31. května 2022
Příjem žádostí o dotaci:                     od 20. dubna 2022, 12:00 hod. do 31. května 2022, 12:00 hod.
MMR si vyhrazuje právo na změnu termínu ukončení příjmu žádostí, zejména v souvislosti s vyčerpáním alokace. Výzva bude ukončena v případě, kdy požadovaný objem dotací v rámci podaných žádostí dosáhne 1 350 000 000 Kč (1,5 násobek alokace výzvy), nejdříve však 20. května 2022, ve 12:00 hod.
Kontakt pro dotazy: ubytovaniua@mmr.cz 

Nová stanice záchranky bude ve Svitavách i v Litomyšli

Dlouhodobý trend budování nových výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje bude pokračovat také v příštích letech. Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválili další postup směřující k projektování nových budov. V případě Svitav je v tuto chvíli předpokládaná hodnota stavby 110 milionů korun včetně daně, v Litomyšli pak 37 milionů korun.
„Obě stávající výjezdové stanice ve Svitavách a v Litomyšli se nachází v centrech měst s poměrně komplikovaným výjezdem s přihlédnutím k poměrně složité dopravní situaci v obou městech. Stejně jako v případě předchozích, nově budovaných výjezdových stanic, je naším záměrem stavět v bezprostřední blízkosti hlavní silnice, čímž je zajištěn lepší výjezd vozidel. V případě Svitav je pak přestěhování nezbytným předpokladem pro další rozvoj Svitavské nemocnice. Předpokládaná hodnota obou staveb je v souhrnu necelých 150 milionů korun, avšak očekáváme postupné zpřesňování částky v průběhu projektování,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle radního pro evropské fondy a regionální rozvoj je cílem kraje získat na obě stavby evropské dotace. „V tuto chvíli děláme maximum proto, abychom byli schopni oba projekty podat do některé z výzev v rámci programového období 2021+. V tuto chvíli však samozřejmě neznáme jednotlivé parametry výzev, ale budeme reagovat pružně a včas. Předpokladem pro úspěšné čerpání dotací je každopádně kvalitní projektová příprava, díky které jsme v rámci čerpání eurofondů velmi úspěšní,“ řekl Ladislav Valtr.
Ve Svitavách by měla v blízkosti nově budovaného obchvatu města vzniknout dvoupodlažní novostavba s celkem sedmi garážovými místy pro zásahová vozidla a výcvikové středisko Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. „Nový objekt bude sloužit pro tři výjezdové posádky a bude zahrnovat prostory garážových stání sanitních vozidel, společné provozní místnosti s kuchyňským koutem, šatny, odpočinkové místnosti pro řidiče, záchranáře a lékaře, dezinfekční místnosti, sklad zdravotnického materiálu a prostředků, sklad léků, sociální zařízení a technické místnosti jako kotelna, prádelna či místnost údržby,“ vyjmenoval součásti projektu náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek. Projekt zahrnuje také nezbytné přípojky inženýrských sítí, obslužné komunikace s dopravním napojením na silnici I. třídy a plochy s odpovídajícím počtem parkovacích míst. Předpokládané náklady na realizaci stavby jsou téměř 110 milionu korun včetně daně.
V Litomyšli vznikne jednopodlažní novostavba se dvěma garážovými místy pro zásahová vozidla. „Nový objekt bude sloužit pro jednu posádku v 24 hodinovém provozu. Budova bude zahrnovat dvě garážová stání sanitních vozidel, společnou provozní místnost s kuchyňským koutem, šatny, odpočinkové místnosti pro řidiče, záchranáře a lékaře, dezinfekční místnost, sklady zdravotnického materiálu a prostředků, sklad léků, sklad pro shromažďování a třídění odpadů, sociální zařízení, a technické místnosti jako kotelna, prádelna, místnost údržby. Součástí projektu jsou nezbytné přípojky, pojízdná manipulační plocha před garážemi se sjezdem na silnici III. třídy a plocha pro parkování vozidel,“ sdělila k připravovanému projektu náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková s tím, že náklady dle projektového záměru činí v tuto chvíli 37 milionů korun.


Hasiči v Hylvátech slavili 75 sboru a Čarodějnice 

Sbor dobrovolných hasičů Hylváty slaví v tomto roce 75. výročí od svého založení. Oslavy si naplánoval  současně s oslvou Čarodějnic, která mněly slavnostní úvod.  Byl zde  mimo jiné představen a požehnán nový prapor sboru. Prapor  kromě znaku dobrovolných hasičů nese také obrázek svatého Floriana, patrona hasičů. Před hylvátskou zbrojnicí se v sobotu odpoledne sešli jak členové sboru místního, tak zástupci sborů z okolí také delegace z ústecké radnice.  Prapor požehnal děkan Vladislav Brokeš, stejně jako vozidlo zásahové jednotky, starou LIAZku, kterou si hylvátští hasiči z velké části sami opravili. V rámci oslav byla dále připravena ukázka hasičského sportu a požárního útoku mladých hasičů. Hylváty byly německou obcí, proto český hasičský sbor vznikl až po válce v roce 1947.  Mají hasičskou zbrojnici, která byla v roce 2018 kompletně rekonstruována. Prapor požehnal děkan Vladislav Brokeš, stejně jako vozidlo zásahové jednotky, starou LIAZku, kterou si hylvátští hasiči z velké části sami opravili. V rámci oslav byla dále připravena ukázka hasičského sportu a požárního útoku mladých hasičů. Na oslavě  vystoupila kapela Metaxa
 
Sociální zařízení ve výukové části Domu hudby v Pardubicích čeká kompletní rekonstrukce

Brzy uplynou dva roky od rozsáhlé rekonstrukce Domu hudby, během které prošla stavebními úpravami jeho společenská část, a byly vylepšeny energetické parametry budovy. Nyní krajští radní zahájili výběrové řízení na rekonstrukci sociálních zařízení ve výukové části Domu hudby, kterou využívá pardubická konzervatoř.
„Sociální zařízení je po technické stránce za hranicí své životnosti, tudíž i hygienicky nevyhovující. Součástí stavebních úprav bude kompletní výměna instalací zdravotní techniky, elektrotechniky a nefunkční vzduchotechniky a současně také navazující vodovodní a kanalizační instalace v celé budově. Tato investice dobře naváže na nedávnou celkovou rekonstrukci pláště budovy i interiérů společenské části Domu hudby,“ sdělil náměstek hejtmana pro investice Roman Línek s tím, že dle zadávací dokumentace by měly předpokládané náklady na stavbu činit necelých 19 milionů korun včetně daně.
„Pardubický kraj se snaží školám a školským zařízením dlouhodobě zajišťovat vhodné prostředí k výuce a nepřestává do nich investovat, přestože situaci ztěžuje například růst cen energií. V případě Konzervatoře Pardubice je rekonstrukce této části interiéru opravdu nutná. Realizována bude za plného provozu školy, nemůže však probíhat současně ve všech prostorách,“ poznamenal radní pro oblast školství Josef Kozel.