Českotřebovský deník 131/2022 (11/5)
CZ LOKO připravuje otevření nového školícího centra

Nové školící centrum pro 30 osob a ubytování pro 25 zaměstnanců nabízí zrekonstruovaná budova, kterou společnost CZ LOKO dnes otevřela v historickém centru České Třebové.
„Vyřešili jsme tím hlavně vlastní potřeby, protože dostatečné vzdělávací a ubytovací kapacity nám chyběly. Ale stejně tak mě těší, že jsme pomohli vylepšit vzhled města, s nímž jsme spojeni už od poloviny 19. století, kdy zde začala oprava lokomotiv,“ uvedl Josef Bárta, majoritní akcionář a předseda představenstva CZ LOKO.
Zanedbaný a dlouho nevyužívaný objekt stojící na Starém náměstí měl v minulosti různé využití, byl zde dříve i hotel, také prádelna a čistírna, poté prodejna potravin. V poslední době byl objekt nevyužit, vyžadoval větší rekonstrukci, kterou zajistila společnost CZ LOKO. Objekt firma zakoupila v roce 2020. Slavnostní otevření nového školícího centra je naplánováno na příští týden.
Subterra převzala první EffiShunter 1000. Využije ho při železničních stavbách

Stavební společnost Subterra se stala prvním českým soukromým provozovatelem lokomotivy EffiShunter 1000 (označení 744.150) vybavené zabezpečovacím systémem ETCS. Její zástupci ji převzali 29. dubna v Jihlavě.
„Zvýšíme efektivitu práce celé divize železničního stavitelství a kvalitativně ji posuneme zase o stupínek výš,“ uvedl Jaroslav Čižinský, výrobně-technický ředitel Subterry, patřící do skupiny Metrostav. Spolu s ním byli přítomni Miroslav Kadlec, ředitel divize 3, Radim Wrana, vedoucí Provozu železniční mechanizace a Tomáš Turek, vedoucí střediska Půjčovna strojů.
Firma moderní vozidlo využije především při přepravách stavebního materiálu a traťové mechanizace na stavbách v Česku i na Slovensku. Zvýšení dopravní nezávislosti a flexibility ji umožní lépe plánovat a koordinovat činnosti, zajišťované dosud odavatelsky či pronájmy. Smlouva s CZ LOKO přitom zahrnuje také opci na další dvě lokomotivy.
Jak představitelé Subterry uvedli, při rozhodování celkem logicky padla volba na tuzemského a zavedeného výrobce, který zároveň garantuje bezproblémový servis a údržbu.
„Komplexní portfolio služeb patří do naši  dlouhodobé obchodní strategie. A velmi nás těší, že zákazníci na tuto formu spolupráce slyší. Tím, že starost a péči o lokomotivu přenechají nám, se totiž mohou plně soustředit na svůj hlavní byznys,“ uvedl Michal Schaffer, vedoucí marketingu a zákaznických služeb z CZ LOKO.

V pátek se budou předávat ceny města

Program začíná v 19 hodin a bude "náš" tedy českotřebovský. Hudební pohodu tohoto večera zajistí Taneční orchestr Základní umělecké školy Česká Třebová. Jde vynikající muzikanty ať přímo žáky školy nebo její absolventy. Na akci se připravoval dlouhodobě a přednese tedy kvalitní program.
Ceny města budou předány za sportovní a kulturní oblast, také reprezentaci města. Na tuto akci potvrdili svou účast delegace všech našich partnerských měst, slovenského Svitu, italského města Agrate Brianza i z polské Olawy. Vstup do sálu pro veřejnost je otevřen bez nutnosti platit vstupné, bude to zajímavý večer, účast je třeba doporučit.

17. Bleší  trhy budou v polovině května

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
17. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech13.-14.5.2022  
v pátek 9:00-17:00 hodin  a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale i obrazy, knihy a mnoho dalšího.  Těšíme se na Vás.  Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.
Připomeňme si videa natočená na 15.  a 16. bleším trhu v roce 2020 a 2021  ZDE:

Zastřešení rampy školní kuchyně ZŠ Habrmanova ulice Česká Třebová 

Odbor rozvoje města a investic ve spolupráci s vedením ZŠ Habrmanova připravili zadávací podmínky pro výběrové řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu „Zastřešení rampy školní kuchyně Základní školy Česká Třebová, Habrmanova ulice“. Akce byla zadána jako veřejná zakázka malého rozsahu. Jejím předmětem je provedení stavebních prací na částečném zastřešení rampy jídelny. Původní záměr na úplné zastřešení se tedy omezil, zakázka podle projektové dokumentace vychází díky tomu o 300 tisíc Kč levnější.

Uschlý jasan v parku na Zámostí

Letos na jaře se zde kácely dvě břízy, byly podrobeny přísnému zkoumání, pařezy ještě zůstaly. V těsném sousedství však unikl pozornosti dendrologa uschlý jasan, viz dnešní fotografie. S motorovou pilou se budou muset do parku ještě vrátit. 
 

Kraj chce jednat o navýšení podpory malým destinačkám pro rozvoj cestovního ruchu

Hejtman Martin Netolický jednal s ředitelkou Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko Michaelou Jankovou o propagaci a marketingu cestovního ruchu v celé oblasti, do které spadají také města jako Choceň, Ústí nad Orlicí, Lanškroun či Letohrad. Řeč byl také o nastavení spolupráce s Destinační společností Východní Čechy, krajské finanční podpoře a čerpání národních i evropských zdrojů.
„Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko se nachází na území našeho a Královéhradeckého kraje a na naší straně jsou členy města Choceň, Lanškroun, Letohrad, Ústí nad Orlicí a Žamberk. Na konci loňského roku vystoupila ze svazku Česká Třebová, a to s argumentem, že městu členství nic nepřináší. Proto považuji za důležité, abychom se pobavili o fungování a podpoře malých destinačních společnostní v území v návaznosti na velkou Destinační společnost Východní Čechy, ale i finanční podpoře z krajského rozpočtu či čerpání národních i evropských zdrojů,“ řekl hejtman Martin Netolický.
„V letošním roce máme z krajského rozpočtu pro malé destinační společnosti připraveno 400 tisíc korun pro každou z nich. Do budoucna jsme připraveni je motivovat dalšími prostředky, které však nebudou plošně rozdělovány, ale bude jasně definovaná motivační složka. Tou je například výběr místních poplatků za ubytování. Podle aktuálních dat se výběr těchto poplatků pohybuje na hranici 20 procent ze všech ubytovaných a jsou města, kde se nevybírá poplatek vůbec, a to včetně krajského města. Navíc chceme malé destinačky motivovat k podávání žádostí do výzev Ministerstva pro místní rozvoj tak, že bychom byli schopni například přispět na polovinu povinného spolufinancování projektu. Celkově bychom tak mohli podporu z krajského rozpočtu pro malé destinační společnosti až zdvojnásobit,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že se v tuto chvíli jedná o prvotní záměr, jak pomoci malým destinačním společnostem v rámci propagace cestovního ruchu a zvýšení atraktivity regionu.
Orlické hory a Podorlicko bylo založeno 21. dubna 2009 v Letohradě. Hlavní náplní je podpora růstu cestovního ruchu v destinaci Orlické hory a Podorlicko, iniciace spolupráce mezi podnikatelskou sférou, samosprávou a neziskovými organizacemi, realizace projektů na podporu rozvoje regionu a mnoho dalšího. Je certifikovanou organizací oblastního destinačního managementu a partnerem pro Královéhradecký a Pardubický kraj, Euroregion Glacensis i pro Agenturu Czechtourism včetně zahraničních zastoupení zejména v Polsku a Slovensku.


Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové v Litomyšli  jsou za pár týdnů zpět!

Uctít památku M. D. Rettigové, která v Litomyšli nejen žila, ale také učila hospodyňky, aby ve vaření nepodléhaly stereotypům a experimentovaly, chceme samozřejmě i v době pocovidové. Kromě dobrého jídla a pití, spousty vaření a krásných vůní nás na Smetanově a Toulovcově náměstí čeká hodně muziky, troška toho soutěžení a věříme, že také krásná setkání, mnohdy doslova po letech!
Zapište si tedy prosím do diářů, že o víkendu 21. až 22. května se rozhodně vyplatí být v Litomyšli. Sobotní slavnostní zahájení bude ve znamení vystoupení LosHrncos, kteří nás dovedou k hrobu M. D. Rettigové, kde proběhne krátké poděkování této ženě s velkým „Ž“. Na hlavním pódiu na Smetanově náměstí bude Škubánky s mákem vařit sympatická Iva Hüttnerová, oblíbené jídlo Freddieho Mercuryho uvaří jeho osobní tajemník Peter Freestone a své kuchařské umění předvedou i zástupci Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Celý den nás bude slovem provázet Martin Karlík.
Milovníci soutěžení se mohou opět těšit na soutěž Svíčková open, O nejlepší bábovku, soutěž týmů odborných škol či klání družstev ve vaření kotlíkového guláše O kotlík starosty Litomyšle, které bude probíhat na Toulovcově náměstí. O hudební doprovod se postarají například Nové struny, zazní písně skupiny Queen v koncertním unplugged podání kapely Devinne a chybět nebude ani večerní tancovačka s oblíbenými Machos Burritos. Na letní scéně Smetanova domu budou nejen pro děti připraveny Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky. Těšit se můžete i na nedělní Sousedskou husičku servírovanou v hospodě s nejvyšším stropem na světě. Doporučujeme také nedělní procházku na Primátorskou hráz, kde budeme celý den slavit 30. narozeniny městských lesů. Chybět nebudou dobroty ze zvěřiny, hry, soutěže či zvířátka a pohodová muzika.
Prezidentem Gastroslavností bude opět Václav Šmerda z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Dodejme, že tyto městské slavnosti se konají pod záštitou Romana Línka, náměstka hejtmana Pardubického kraje.


ATLETICKÝ STADION HOSTIL HASIČSKÉ ZÁVODY

 
Na atletickém stadionu se v sobotu 23. dubna 2022 uskutečnily hasičské závody a to 5. závod Ligy MH v běhu na 60 m překážek a 3. závod Ligy DOROSTU v běhu na 100 m překážek. Organizace se skvěle zhostili hasiči z SDH Třebovice.
Soutěž probíhala ve svižném tempu bez zbytečných prodlev a organizátorům se podařilo pro téměř 170 závodníků z 22 sborů dobrovolných hasičů a jejich doprovod vytvořit příjemné zázemí s občerstvením. Na závody do České Třebové zavítali kromě mladých hasičů z Pardubického a Královehradeckého kraje také soutěžící z Ostravy Heřmanic. Vítězi jednotlivých kategoriích se stali:

Kategorie

Jméno

SDH

Čas

60 m – dívky ml.

Tereza Jakobovská

Ostrava Hařmanice

14,41

60 m – dívky st.

Sára Samková

Třebovice

13,76

60 m – chlapci ml.

Ondřej Slavický

Ostrava Heřmanice

13,94

60 m – chlapci st.

František Rajnet

Pardubice Polabiny

12,94

100m–dorostenky ml.

Sára Samková

Třebovice

20,55

100m–dorostenky střed.

Adéla Krejsová

Žamberk

20,33

100 m–dorostenky st.

Anrea Hájková

Choceň

19,78

100m–dorostenci ml.

Jakub Třešňák

Bohousová

20,33

100m–dorostenci střed.

Patrik Filip

Choceň

18,57

100 m –dorostenci st.

Jiří Kubík

Choceň

20,14



Dvě mimořádné dotační výzvy na podporu dětských skupin  

Výzvy mají pomoci obcím, které čelí nedostatečným kapacitám, ať už z důvodu vysokých počtů dětí předškolního věku, nebo i z aktuální potřeby umístit děti uprchlíků z Ukrajiny. Na žádosti mají obce i další subjekty čas do 8. června.
Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes vyhlásilo dvě mimořádné dotační výzvy na dětské skupiny. Díky nim bude možné čerpat evropské prostředky na rychlé vytvoření nových kapacit dětských skupin a reagovat na narůstající poptávku po umístění dětí v předškolních zařízeních. Na dotační výzvy bylo vyčleněno 400 mil. Kč, za které by mohlo vzniknout až 2 800 míst. Vybudovány musí být do října 2022. Výzvy jsou podpořeny z dosud běžícího Operačního programu Zaměstnanost (OPZ).
Výzvy OPZ mají pomoci obcím, které čelí nedostatečným kapacitám, ať už z důvodu vysokých počtů dětí předškolního věku, nebo i z aktuální potřeby umístit děti uprchlíků z Ukrajiny. Díky těmto dotacím by se mělo zabránit zpomalení trendu přijímání dětí mladších tří let do dětských skupin a dalších zařízení.
Výzvy umožňují podporu pouze veřejných dětských skupin. Žádat mohou přímo obce, nebo po dohodě s obcí i další subjekty (příspěvkové organizace, NNO ad.) až do 8. června 2022. Jedna z výzev je určena pro Prahu a druhá pro zbytek České republiky. K podání žádosti bude potřeba mít již zajištěné místo realizace. Projekt musí obsahovat vybudování nové dětské skupiny a zajištění provozu nejdéle do září 2023. Žadatelé jsou dále povinni dokládat s žádostí i prohlášení obce o potřebnosti navýšení kapacit předškolních zařízení a příjemci jsou následně vázáni povinností setrvat po celou dobu provozu na stejné adrese. 
Financování bude probíhat již osvědčenými jednotkovými náklady. Průměrná dětská skupina s 12 místy může získat až 1,7 mil. Kč. Po ukončení OPZ bude možné financování provozu ze státního rozpočtu. Více informací je k dispozici na odkaze zde. MPSV letos počítá i s využitím prostředků z Národního plánu obnovy. Celkem bylo letos na podporu dětských skupin vyčleněno více než 3,1 miliardy korun.

Ministerstvo začalo chystat postup pro integraci Ukrajinců do škol od září

Ministerstvo školství (MŠMT) v současnosti připravuje opatření, která by od září měla podpořit integraci válečných uprchlíků z Ukrajiny do českých škol. K opatřením chystá také financování. Na dotaz ČTK to uvedlo tiskové oddělení úřadu. Kdy další postup pro začleňování utečenců představí, ministerstvo neupřesnilo. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) již dříve ČTK řekl, že o způsobu a financování integrace od září se rozhodne nejdříve v květnu - podle toho, jaká bude situace.
Do konce srpna schválila vláda již dříve na integraci běženců z Ruskem napadené Ukrajiny zvýšení rozpočtu ministerstva školství o 5,2 miliardy korun. Podle vládního dokumentu o prioritách pro řešení uprchlické krize počítá kabinet s nutností integrace asi 125.000 dětí, jejichž začlenění do škol vyčíslil na 12,3 miliardy korun. "Financování, stejně jako další opatření vztahující se k novému školnímu roku, MŠMT v současnosti zpracovává," uvedla mluvčí ministerstva Aneta Lednová.
Podle výsledků průzkumu ministerstva k 7. dubnu chodilo do mateřských škol 3310 ukrajinských dětí a 23.204 do škol základních. Školky měly ještě kolem 12.900 volných míst a základní školy přibližně 150.500. Situace v jednotlivých regionech se ale dost lišila. Nejvíc volných kapacit měl k dispozici Moravskoslezský kraj, naopak nejméně Karlovarský a Liberecký kraj či Praha.
Ministerstvo začátkem dubna zároveň informovalo, že školy budou data v systému postupně aktualizovat. Jak se od té doby údaje změnily, dnes úřad neupřesnil. "V tomto ohledu se uskutečňuje kontinuální monitoring, informace slouží v tuto chvíli především pro ÚKŠ (Ústřední krizový štáb) a kraje," řekla Lednová. "Přesuny uprchlíků neorganizuje ministerstvo školství," odpověděla na dotaz, zda a jak už se kvůli kapacitě škol přesouvají uprchlíci mezi regiony.
Gazdík již dříve uvedl, že vládou schválených 5,2 miliardy korun se do srpna rozdělí na zařazení Ukrajinců do běžných tříd, fungování takzvaných adaptačních skupin a kurzy češtiny. Podle jeho mluvčí ministerstvo umožnilo "výrazný nárůst" počtu mateřských a základních škol, které poskytují výuku cizincům. Systém podle ní platí kraje z rezervy a ministerstvo kompenzuje. Na kurzy češtiny pro Ukrajince ve věku 14 až 18 let vypsal úřad dotace ve výši 150 milionů korun a na adaptační skupiny pro děti od tří do 15 let dotace 1,25 miliardy korun. V případě potřeby může úřad podle ministra peníze ještě navýšit. Žadatelé se o ně mohou hlásit do 31. května.
Peníze na kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky mohou získat veřejné vysoké školy a školská zařízení zapsaná v rejstříku, kraje a obce či městské části Prahy. Podporu na provoz adaptačních skupin mohou obdržet navíc i příspěvkové a nestátní neziskové organizace.