Českotřebovský deník 132/2022 (13/5)
Nové video Českotřebovského deníku:
Italové z Agrate Brianza mezi přáteli v ekocentru Podorlicko

   Delegace vedení  našeho partnerského města Agrate Brianza u nás nebyla již od listopadu 2019, kdy přijela na první návštěvu po komunálních volbách v Agrate. Potom přišlo dlouhé dvouleté omezení a tak se veškerá spolupráce odehrávala "na dálku". V plánu bylo uspořádat společné setkání již v loňském roce, ale pandemie covidu to neumožnila. Během pátku Italové Simone Sironi, starosta Agreate a jeho kolega Fabio Patoti, který má právě na starosti vzájemné parttnerství Agrate - Česjká Třebová doprovázeni Hanou Grundovou a Hanou Frühaufovou absolvovali zajímavý program. Obdivovali Bleší trh na Splavě a jeho organizátora Pavla Kohoutka, který jej organizuje již dlouhou řadu let, prohlédli si českotřebovské gymnázium, které má jednu z nejvýstavnějších budov v našem městě.
Do ekocentra pak již není z gymnázia daleko.  Spolupráce  českotřebovských ekologů s Agrate Brianza je dlouhodobá a tak byl o čem mluvit a na co navazovat. Jednací řeč byla česko-italská angličtina.  Italové se zajímali jak o fungování ekocentra, o jeho využití se mohli  přesvědčit na právě připravované výstavě kaktusů a bylin. Ptali se na obtížnost pěstování kaktusů, podivovali se jejich pomalému růstu. Na fotografiích vystavených na nástěnkách poznali své přátele z dřívějších vzájemných akcí ať již u nás nebo v Agrate Brianza.  Zajímali se také o další doprovodnou výstavu o život netopýrů instalovanou v přednáškovém sále ekocentra, kde se bude ještě připravovat výstava bylinek.
Fabio Papotti byl pak svými průvodci přemluven, aby pro Českotřebovský deník cvičně přednesl v češtině připravený pozdravný projev pro večerní předávání cen města. Vše na videu ZDE

Slavnostní večer spojený  udílením cen města

Večer byl  velmi slavnostní, program náš českotřebovský, ale zajímavý a měl dobrou úroveň. Takový večer se konal se vlastně po třech letech, v uplynulých ročnících byl k vůli covidu modifikován. Zpravodajství z udílení cen včetně videa uvede Českotřebovský deník během zítřka.

LUKÁŠ VAŠINA OBHÁJIL SE SVÝM KARLOVARSKEM
MISTROVSKÝ TITUL

Bylo to finále extraligy mužů jak má být. Karlovarsko vyhrálo 3:2 na zápasy a poslední zápas 3:2 na sety a v rozhodujícím setu tím nejtěsnějším rozdílem 16:14 a vypukli po obhajobě titulu velkolepé oslavy. Všechny tyto finálové napínavé zápasy vysílala Česká televize. Hned po utkání poslal Lukáš přes televizi pozdrav do rodné České Třebové a všem fanouškům a fanklubu, který má přes třitísíce členů.  Třídenní oslavy, povinné návštěvy sponzorů, absolvování pozvání u hejtmana karlovarského kraje a primátorky Karlových Varů, mediální výstupy a poslední ohlédnutí za štací v tomto lázeňském městě.
V podstatě bez odpočinku se rozjíždí příprava reprezentačního celku připravujícího se na European Golden League a na konci července čeká Lukáše první zahraniční angažmá a hned začne zostra v jednom z největších a nejslavnějších světových velkoklubů v polské PGE SKRA Belchatov,kde bude nastupovat vedle svých volejbalových vzorů.. (MO)


Známe Regionální potraviny Pardubického kraje pro rok 2022 

Kunětické višně v rumu od Zdeňka Pavlise nebo Konfitovaná vepřová líčka od Josefa Morávka. Toto jsou dva z devíti výrobků navržených komisí na Regionální potravinu Pardubického kraje v roce 2022. Do soutěže se zde přihlásilo celkem 155 produktů od 38 výrobců. Členem komise byl i radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
„Letos se nám dostala do rukou opět spousta kvalitních a chutných výrobků, které byla radost hodnotit. U nás v kraji se snažíme dlouhodobě podporovat lokální producenty a české zemědělce, protože jsme přesvědčeni, že bezpečné a poctivě vyrobené potraviny jsou nenahraditelné. Mám radost, že se mezi vítězi objevilo i šest nových výrobců, a veřejnost se tak dozví o dalších šikovných lidech a jejich produktech,“ uvedl radní Miroslav Krčil s tím, že vítězné produkty bude možné ochutnat na Dni Pardubického kraje, který se uskuteční 10. června 2022 na Pernštýnském a Komenského náměstí v Pardubicích.
 
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:
1.       Masné výrobky tepelně opracované
-           Tlačenka, Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti 
2.       Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
-          Konfitovaná vepřová líčka s kampotským pepřem a mořskou solí, Josef Morávek, Vračovice 
3.       Sýry včetně tvarohu
 -     Sloupnický A2 tvaroh tučný, Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici 
4.       Mléčné výrobky ostatní
-          Kefírový nápoj, Petr Souček, Pardubice – Cihelna 
5.       Pekařské výrobky včetně těstovin   Drobulka, Ing. David Novák, Uhersko
6.    Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
-          Boží řez, Jana Vondroušová, Bukovka 
7.       Alkoholické a nealkoholické nápoje
-          Sudlička Ořechovka ořechový likér, FONTICULUS, spol. s r.o.
8.       Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
-          Hruškovo-jablečný extra džem s ořechy, Bilerbin s.r.o.
9.       Ostatní
-          Kunětické višně v rumu, Zdeněk Pavlis, Kunětice
 
Kromě těchto výrobků označených jako Regionální potravina Pardubického kraje 2022, byly oceněny další tři produkty Cenou hejtmana Pardubického kraje:
 
1.       Masné výrobky tepelně opracované
-          PASTRAMI špek VB, CHOVSERVIS a.s.
2.       Alkoholické a nealkoholické nápoje
-          100% čerstvý jablečný mošt, Tomáš Říha, Pardubice - Zelené Předměstí
3.       Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
-          Fermentovaná klobása, SOŠ a SOU Polička
 
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let. Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.


V kraji se rodí nové postupy v sociálních službách pro rodiny

Cesta ke změně, tak se jmenoval více než dvouletý evropský projekt, do kterého se v Pardubickém kraji zapojily SKP-CENTRUM, o.p.s. se svými službami Městský azylový dům pro ženy a matky s dětmi, Dům na půli cesty  a jako partner projektu DaR – Centrum pro dítě a rodinu, o.p.s. se službou Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi.  Tyto služby se věnují podobným cílovým skupinám v různých životních etapách a cílem projektu bylo nalézt účinné nástroje, které by umožnily klientům efektivně se posouvat dál, k samostatnému životu bez závislosti na sociálních službách. Zástupci zapojených organizací nyní shrnuli své poznatky na závěrečném setkání na Krajském úřadu Pardubického kraje.
Pardubický kraj se změně péče o ohrožené děti intenzivně věnuje od roku 2015, a za tu dobu máme zhruba polovinu dětí z dětských domovů v běžném bydlení. Podporujeme pěstounskou péči a nyní řešíme inovační projekt, který by měl ve spolupráci s orgány sociálně-právní ochrany dětí včas identifikovat problémy v rodině a předcházet nutností odebírání dětí z rodin,“ řekl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračoval: „Po prezentaci projektu Cesta ke změně s potěšením vidím, že jdeme stejným směrem, že to přesně zapadá do naší strategie. Budu rád, když se s vašimi zkušenostmi seznámí i další poskytovatelé, i když je mi jasné, že každý si musí prožít potřebu změny myšlení a úhlu pohledu sám.“
A právě o novém úhlu pohledu hovořili všichni účastníci projektu. Víme, co naši klienti opravdu potřebují? Proč nedůvěřují sociálním pracovníkům? Jak se dá přerušit kruh opakovaného selhávání, kdy klienti končí znovu a znovu v sociálních službách? To byly jen některé z otázek, které si museli zástupci organizací položit hned na začátku. A pak hledat řešení, testovat je, opouštět ta chybná a rozvíjet naopak ta, kudy vede cesta. Věnovat se vedle klientů i zaměstnancům a jejich možnému vyhoření či frustraci.
„Největší změny vyvolané projektem souvisejí se zavedením přístupu zaměřeným na řešení. To je uznávaný způsob práce, který se osvědčuje i při podpoře složitých cílových skupin klientů. Jeho specifikem je především to, že se zaměřuje na cíle, na silné stránky, na úspěchy na a životní zdroje klienta, namísto neproduktivní analýzy problémů,“ popsal jednu z novinek, které se podařilo zavést do praxe Jiří Pitaš, ředitel SKP-CENTRUM.
„Nevynalezli jsme Ameriku, ale všichni jsme se dobrali k drobným zlepšením, která měla kupodivu velký význam ve vnímání služeb klienty,“ konstatovala například Gabriela Chovancová, ředitelka DaRu. Někdy stačilo dát spíše důraz na to, co klientům jde a v čem jsou dobří, než na jejich negativní stránky, vyměnit kancelářské prostředí u rozhovoru za bezpečné a příjemné místo, mít k dispozici neformální osobu k řešení problémů, dát lidem možnost promlouvat do společného programu, do výběru služeb, nebo se dobrat toho, co by si přáli v ideálním světě. V mnoha případech to začalo fungovat.
„Nedávno jsme se vrátili z odborné stáže na Islandu, kde jsou v péči o ohrožené děti a rodiny dál než my. A líbil se mi jejich přístup, že ohrožená rodina se nemá přizpůsobovat systému, ale systém musí být nastaven tak, aby mohl efektivně reagovat na individuální potřeby ohrožené rodiny. A přesně k tomu docházíme i my, i když to v České republice jako celku není zvykem,“ řekl na závěr Pavel Šotola.