Českotřebovský deník 135/2022 (15/5)
Krásné nedělní odpoledne v Javorce - DEN RODINY

Odpoledne s hudbou a zábavu pro děti. program zahájil dětský pěvecký sbor Kajetánek, pokračoval Velký swingový orchestr Česká Třebová. K tomu připravila TJ Orel Česká Třebová zajímavou soutěžní trasu pro děti, která začínala, a nakonec jako i jiné dětské akce u javoreckého hříbku.   Dobře bylo postaráno také o občerstvení. Byla to letos první velká kulturní a zábavná akce. Další budou pokračovat během celého léta. Koncert Velkého swingového orchestru byl jeho prvním letošním vystoupením, za týden bude VSO vystupovat na tradičním jarním koncertu v Kulturním centru.  Zde si odbyla svoji pěveckou premiéru s Velkým svingovým orchestrem zpěvačka Danča Stránská (na fotografii), zpívala také Zuzana Kupková, která zde měla dvojroli, navíc se zhostila a to velmi dobře role moderátorky. Pouze jsme museli postrádat nemocnou Ivu Kolářovou. Petr Skalický byl v dokonalé formě. Programové odpoledne k dnešnímu svátku rodin také přijel navštívil poslanec Parlamentu ČR Marek Výborný a starosta Letohradu Petr Fiala, který dělala doprovod starostka města Magdaléna Peterková a další českotřebovští radní a zastupitelé. Častá přítomnost Marka Výborného  na nejrůznějších akcích v České Třebové ukazuje na jeho velmi dobrý vztah k našem městu a je současně velmi důležitá pro přímé konzultace v řadě oblastí, které dnes přináší život  a které stojí před námi. Máme-li takovou možnost, je to pro nás jenom dobře, v případě spolupráce s Markem Výborným dokonce "výborně". 
Z odpoledního javoreckého programu připravil Českotřebovský deník také videoreportáž. Zvlášť zítra v pondělí připravíme video ze sympatického  vystoupení sboru Kajetánek, který v Javorce přednesl 6 písní a zvlášť připravíme i videodokument o koncertu Velkého swingového orchestru Kulturního centra Česká Třebová, který má ve Třebové spoustu příznivců. Mimo obvyklé jarní a podzimní koncerty v Kulturním centru se letos přidal i i další koncert pod širým nebem v Javorce....

Turnaj světové úrovně v brazilském jiu-jitsu  v hale Skalka

V nové českotřebovské hale Skalka bylo celý den velmi živo, přijelo 200 zápasníků od nás z Česka ale také z 8 dalších zemí.   Byla to soutěž AJP TOUR CESKA, turnaj, který měl snad být původně v Praze, ale nakonec se konal v České Třebové a to ve velmi dobrých podmínkách. Turnaj byl zahájen ředitelem turnaje v angličtině , hrála se česká hymna. Obdobné turnaje jsou také v dalších zemích v Německu nebo Maďarsku,  v každé zemi jeden. A v Česku je "hlavním městem brazilského jiu jitsu" právě Česká Třebová. To jistě díky panu L. Jandovi a jeho týmu DSC GYM Česká Třebová, který do turnaje přihlásil také řadu svých odchovanců z řad mládeže i dospělých. Vedli si zdatně. Zápasy byly plné hlasitého povzbuzování a byly velmi zajímavé. Výsledky turnaje v obou soutěžních disciplínách jsou podle kategorií velmi pestré, najdete je na stránce soutěže.  Z turnaje připravil Českotřebovský deník videoreportáž, kterou budeme publikovat v krátké době.

Budova bývalého hotelového domu odkryla fasádu

Lešení dnes odstranili a budova se objevila v celé kráse, což vyniklo zejména při dnešním slunečném počasí. Hotelový dům se mění na Rezidenci Rozmarýn a nebude dlouho trvat a bude mít své nové obyvatele - přímo v centru města. Současně vznikne problém, kam zaparkují tito noví obyvatelé své automobily, protože parkovací místa při stavbě vytvořena nebyla. Tato rekonstrukce dostala jako poslední ve městě výjimku z nutnosti pořídit nová parkovací místa - ke každé bytové jednotce jedno. A těch bytů zde má být 88.  Uvidíme, jistě to vyvolá nutnost nějakého mimořádného řešení,  možnosti v okolí jsou, ale nebude to přímo pod okny, jak by si každý přál. Ale řešení  se najít dá. Budeme k tomu nuceni, abychom hledali a našli a také co nejrychleji realizovali.. V každém případě je ovšem třeba s povděkem kvitovat, že stavba, která byla ostudou města se proměnila za zajímavý bytový objekt. (mm)

Stavební parcely u městského krematoria ožívají 

Bývalo zde zahradnictví, nyní zde vnikne hned několik stavebních parcel. Jde o soukromé pozemky, které byly pro výstavbu připraveny, Pozemků v lokalitě by mohlo být i více, dále výše nad zahradnictvím je městský pozemek, který do loňského roku obhospodařoval pan Kříž, nyní jej vrátil městu Zatím je pozemek veden jako rezerva na rozšíření městského hřbitova, ale v případě, že budou pro výstavbu uvolněny další městské a také i další soukromé pozemky na ulicí Polní , tak zde může vzniknou solidní velké sídliště rodinných domů. Zatím jsou někteří majitelé ochotni spolupracovat, jiní  majitelé pozemků se teprve rozhodují, zda své pozemky pro další výstavbu prodají nebo zda zatím prodej odloží. Lokalita ovšem vyžaduje zajištění inženýrských sítí, zejména vody s kompresní stanicí, kanalizace i plynu. To má smysl jen tehdy, bude-li zde větší počet stavebních parcel k zastavění.  Tato lokalita se již řeší více než deset let, zatím se nepodařilo výkup soukromých parcel zajistit. Bylo by to jistě ku prospěchu celého města.

  • Opravená vlajkosláva před radnicí vítala návštěvy z partnerských měst  
    Z výsledku mám radost, ale dalo to zabrat. O problémech jedné vlajkové tyče se ví již půl roku, ale pořád se to odkládalo a odkládalo. Čtvrtá vlajka nevlála a jako by ani nikomu nechyběla, vždyť se jednalo "jen" o vlajku Evropské unie.  V únoru zahájilo Rusko agresi vůči Ukrajině, rychle jsme se přihlásili k její podpoře, vyvěsili ukrajinskou vlajku. Už v březnu pak vznikly potíže s možností vyvěsit tibetskou vlajku, neboť bývala a místě, kde je nyní vlajka ukrajinská.Oprava měla být záležitost městské společnosti Eko Bi nebo jejího dodavatele.  Při návštěvách delegací partnerských měst přece vždy bývalo zvykem uvítat je s vlajkami jejich zemí a s nimi společně i s vlajkou českou. Nakonec se tak stalo.... (mm)

  • Fotorepoortáž z oslavy desetiletí pivovaru Faltus
    Fotoreportáž Martina Šebely z průběhu oslav uvádíme v samostatném příspěvku. Bude doplněno, neboť průběh oslavy daleko lépe ukáže video reportáž, ve které bude průběh celé soboty 14. září popsán včetně atmosféry této jedinečné oslavy. V rozhovorech s majitelkou pivovaru nebo sládkem se více dozvíme o aktualitách z varny a další  informace.  Fotoreportáž najdete ZDE, video bude publikováno  v následujících dnech.