Českotřebovský deník 136/2022 (16/5)
Pro akce zařazené do  Participativního rozpočtu hlasovalo 550 občanů města

Výsledky hlasování o participativním rozpočtu jsou sečteny Dne 13. května bylo uzavřeno hlasování prvního ročníku participativního rozpočtu. Celkem se do hlasování zapojilo přes 550 občanů našeho města, kteří jsou starší patnácti let. To znamená, že tuto možnost využilo přibližně 4,3 % oprávněných voličů. Jedná se o číslo, které je pro města naší velikosti při prvním ročníku zcela obvyklé, možná dokonce mírně nadprůměrné. Po odečtení hlasů, které jsou v rozporu s pravidly participativního rozpočtu (opakovaná hlasování, příliš nízký věk hlasujícího, trvalé bydliště v jiném městě), mohlo dojít ke konečnému součtu.
V kategorii pro malé projekty jednoznačně zvítězil projekt lavičky a koš do parku na Zámostí, který obdržel celkem 202 hlasů. Na druhém místě jej následoval venkovní stůl na stolní tenis situovaný do areálu mezi budovou gymnázia a ZŠ Habrmanova, ten obdržel celkem 151 hlasů. Na pomyslném stupni vítězů se rovněž umístil projekt lavičky a koš do parku u krematoria se ziskem 128 hlasů. Pouze 30 hlasů obdržel projekt dvojlehátka na sídlišti Lhotka.
Mezi velkými projekty se na prvním místě umístila myšlenka vratných kelímků pro Českou Třebovou od spolku Pro vás od nás, která od hlasujících obdržela 155 hlasů. Následovala dvojice projektů od spolku 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj. Konkrétně se jedná o revitalizaci Jiráskovy cesty se ziskem 148 hlasů a stromy pro budoucnost se ziskem 129 hlasů. Pořadí uzavírá dvojice projektů situovaná do blízkosti hlavního průtahu městem. Přesněji se jedná o Chodníček v ulici Na Splavě, který obdržel 80 hlasů, a zábradlí u hlavní silnice v ulici Riegrova se ziskem 27 hlasů.
S výsledky hlasování nyní bude dle pravidel participativního rozpočtu seznámena Rada města Česká Třebová, které náleží pravomoc ke konečnému rozhodnutí o realizaci návrhů. V každé kategorii bude realizováno vždy tolik projektů, aby součet jejich odhadovaných hodnot nepřesáhl sumu peněz určenou pro danou kategorii (tzn. 100 tisíc korun pro menší projekty a 400 tisíc korun pro větší projekty).  Projekty, které na základě hlasování neuspějí, mohou být případně realizovány v budoucnu, pokud tak rozhodnou orgány města. Děkujeme všem, kteří se zapojili procesu navrhování projektů i samotného hlasování. O stavu realizace projektů Vás budeme průběžně informovat prostřednictvím sociálních sítí, webu města i na stránkách Českotřebovského zpravodaje.


Českotřebovský cyklomaraton připraven. Jede se 26. června

Cyklomaraton se jel poprvé v roce 2009, letos 26. června napíše svoji třináctou kapitolu (předloni měl závod covidovou přestávku). Hlavní závod na 47 kilometrů s převýšením 1 050 metrů se pojede pouze na jednom okruhu. Ti méně zdatní mohou zvolit jednodušší variantu a jet kratší trať, který měří 28 kilometrů (převýšení 600 metrů). „Závod se jede za běžného silničního provozu. Z dopravního hlediska bude jednodušší a bezpečnější. Odpadne druhý silniční průjezd městem a také přejezdy některých exponovaných křižovatek, například vedle hospody u Lenina nebo přejezd silnice II. třídy č.358 na Kohoutě,“ vysvětluje pořadatel závodu Vladimír Vaněk.
Třikrát vyhráli tento závod dva bikeři. V letech 2009, 2010 a 2012 byl v České Třebové nejrychlejší olympijský šampion Jaroslav Kulhavý, kterého v letech 2013, 2014 a 2018 napodobil Filip Adel.
V loňském roce startovalo v České Třebové 202 bikerů z Česka, Polska a Anglie. Na hlavní trati kraloval Filip Rydval, který zvítězil s téměř pětiminutovým náskokem. Nejlepší závodníci budou v České Třebové bojovat o finanční prémie ve výši 10 tisíc korun. Vítěz a vítězka závodu na 47 kilometrů získají broušené poháry věnované starostkou města Magdou Peterkovou.
Věcné ceny získají první tři závodníci v každé z osmnácti věkových kategorii. Ocenění tradičně převezmou nejstarší a nejmladší účastník závodu, nejlepší muž a žen s trvalým bydlištěm v České Třebové. Českotřebovský cyklomaraton není jen o závodech dospělých, v areálu místního fotbalového klubu budou probíhat dětské závody.
Jak podat přihlášku? Přes internet, vyplněním přihlašovacího formuláře, nebo při prezentaci 26.6.
Benefity: bikeři, kteří se přihlásí a startovné uhradí do 10. června, získají ponožky, startovní číslo s vlastním jménem a sladký dárek, v cíli se mohou těšit na teplé jídlo
Časový program:
7.30 – 10.00: prezentace závodníků
10.45: řazení závodníků na start
11.15 start závodu
11.20: dětské závody
14.45: vyhlášení výsledků   Informace: www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz
Českotřebovský cyklomaraton je i letos součástí Poháru Českomoravské vrchoviny. Program seriálu: 22.5. Osická MTB časovka – Osík u Litomyšle, 18.6. Cyklo Maštale – Proseč, 26.6. Českotřebovský cyklomaraton, 30.7. Sádecká pila – Sádek u Poličky, 10.9. Babí léto – Moravská Třebová, 17.9. Okolo Sedlišť – Sedliště u Jimramova.

Jasany rostou ! Raší totiž mnohem později než jiné stromy

Konstatuji ti to jak já ze své vlastní obhlídky parku na Zámostí, tak i podnět podávající tak aby bylo jasné, že nikdo  nic nezanedbal, jen příroda si dává pro probuzení k vegetační době u jasanů delší čas. Park je tedy v pořádku, odstraněné stromy nikomu  nechybí. A navíc je velká naděje, že na základě výsledků hlasování  o participativním rozpočtu  bude park bohatší o nějaké lavičky. (mm)

Byli jsme na energetické konferenci v Olomouci

O konferenci  na téma "Jak posílit energetickou nezávislost obcí, firem a domácností" , která se konala dnes 16/5 odpoledne v Olomouci pod patronátem místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, byl velký zájem zejména ze strany představitelů  místních samospráv, městských energetických firem, hospodářské komory a dalších společností. Program byl nabitým v jednotlivých programových blocích přednášeli renomovaní odborníci a ředitelé v energetice působících firem, vystoupil také ministr Jurečka. Navíc byla po konferenci možnost přímé osobní diskuze s odborníky i s ministrem. O tom, že jsme v České Třebové nic nenechali náhodě a tak na konferenci přijeli hned dva zástupci města jednatel společnosti Teza Martin  Voleský a radní Milan Mikolecký.
Důležité je ale i to, že zde skutečně byla prezentována  nová možná řešení pro současnou situaci, kdy je třeba co nejrychleji omezit spotřebu (ruského) plynu a současně máme městskou energetiku postavenou prakticky výhradně na plynových kotelnách resp. kogeneračních jednotkách opět spotřebovávajících plyn. Tím zajímavých řešením by mohla být   instalace tepelných čerpadel velkých výkonů. U nás se nevyrábí, byly prezentovány příklady z Dánska ale jsou to rozhodně možností, které stojí za prozkoumání. Dokážou vyrobit vodu s teplotou 70°C a výkonem by mohly odpovídat např. kotelně pro sídliště Lhotka a pod.  Důležité také je, že máme kontakty na odborníky v této oblasti a tak to vypadá, že se účast na konferenci vyplatila.
Byly zde  v podstatě řešeny i všechny další možnosti včetně např. bioplynových stanic nebo spalování odpadů tedy zařízení ZEVO. Na rozdíl od dříve poskytnutých informací, že v případě ZEVO jde v podstatě o plynové kotelny, ve kterých je možné navíc spalovat neupravený  nebi upravený odpad, bylo jasně řečeno, že plyn jako topné médium je zapotřebí jen při nestabilitě spalování a to jsou zcela mimořádné situace.  Nicméně se zde potvrdilo, že pro úspěšný provoz je zapotřebí spalovat cca 100 tis. tun odpadu ročně, což je velikost pro naše město nadbytečná. A hlavně nedokážeme tak velkou vzniklou tepelnou energii  využít,  nestačily by na to ani fungující celoměstské tepelné rozvody, zvláště v létě.
Na konferenci byly představeny záměry na vyhlášení nových grantových programů operačního programu životní prostředí  v oblasti energetiky. Jejich vyhlášení bude možné po schválení energetické koncepce a předpokládá se, že to bude v průběhu léta
Dalším tématem, o kterém hovořil právě ministr Jurečka byla připravovaná akce na zastropování cen energií pro spotřebitele. Je třeba ji řešit tak, aby  nezatěžovala nadbytečnou administrativou úředníky, už nyní při vyřizování žádostí o příspěvky na bydlení  právě zátěž úředníků nadlimitně vzrostla a stále ještě roste. U energií by mělo být určité množství odebíráno za zastropované ceny, při překročení limitu pak již za ceny tržní podle tarifů jednotlivých dodavatelů. To by současně bylo i motivací na úspory energií. Právě v této oblasti požádal Martin Voleský ministra Jurečku o to, aby aby nezůstalo jen u zastropování cen planu a elektrické energie, ale pamatovalo se také na obdobné omezení ceny tepla, které jsou hodně důležité pro obyvatele sídlišť.
Fotografie z Konference a diskuze Martina Voleského s ministrem Marianem Jurečkou, Příklad velkého tepelného čerpadla...

Pardubický kraj, obce i zdravotnická zařízení.
Ve Svitavách odstartovala pravidelná setkávání

Zdravotnictví a dostupná zdravotní péče patří mezi dlouhodobé krajské priority. Oblast však zajímá i obecní samosprávy. Aby se i tímto směrem dostávaly informace o novinkách, plánech a změnách pravidelně, zahájila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková sérii setkání mezi starosty obcí v Pardubickém kraji a zdravotnickými organizacemi ve správě Pardubického kraje.
První proběhlo ve Svitavách, další budou následovat. „Naší ambicí je, aby se tato setkání konala pravidelně, minimálně jednou za rok. Považuji za klíčové, abychom byli se starosty obcí v kontaktu, a to jak my, tak zdravotnická zařízení, která mají ve své spádovosti. Proto jsme zvolili formát, v němž jednotlivá zdravotnická zařízení představí portfolio svých služeb i plány do budoucna. Starostové se pak mohou na cokoli zeptat přímo na místě a přímo těch nejpovolanějších,“ říká Michaela Matoušková, kterou k rozhodnutí vedla její osobní zkušenost starostky malé obce.
Do prázdnin mají proběhnout ještě setkáni v Chrudimi, Litomyšli, Ústí nad Orlicí a v Pardubicích. I zde budou stejně jako ve Svitavách diskutovat zástupci zdravotnických zařízení (nemocnice, léčebny, rehabilitační ústavy či dětská centra) z oblasti s vedením obecních samospráv. „Příští rok bychom chtěli setkání opakovat. Doufám, že se nám podaří se vzájemně propojit a že výsledkem bude lepší komunikace a lepší servis pro občany. Rolí krajské samosprávy je podle mého totiž také to, aby jednotlivé subjekty propojovala a podporovala jejich vzájemnou spolupráci,“ uzavírá Michaela Matoušková.

Zakarpatská oblast je připravena Česku pomoci s řešením sociální turistiky

Na základě žádosti ministra dopravy Martina Kupky uspořádal dnes hejtman Martin Netolický jednání s předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Chubirkem. Tématem bylo řešení situace Romů, kteří přichází v posledních dnech a týdnech do České republiky a žádají o azyl. Velká část z nich po vyplacení dávky pro uprchlíky z Ukrajiny Českou republiku opouští a o další pomoc nežádá.
„S panem předsedou Chubirkem a jsme v pravidelném kontaktu od vypuknutí války na Ukrajině, kdy jsme v prvních týdnech řešili převoz 30 kamionů s humanitární pomocí včetně léčiv a zdravotnické techniky. Byli jsme spolu v kontaktu také v rámci vzájemné informovanosti ohledně situace osob přicházejících primárně ze Zakarpatí, u kterých je důvodné podezření, že nejsou válečnými uprchlíky, ale snaží se v České republice či jiných unijních zemích získat pouze sociální dávky připravené pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Pan předseda mne informoval, že tyto skupiny jsou na Zakarpatí s velkou pravděpodobností organizované a motivované k cestě do České republiky,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten byl v průběhu víkendu v kontaktu s ministrem dopravy Martinem Kupkou, který hejtmana požádal o zprostředkování jednání právě s předsedou Chubirkem. „Panu ministrovi jsem slíbil přímé spojení na vedení Zakarpatské oblastní rady, aby bylo některé informace možné sdílet přímo a řešit je jak na ukrajinské, tak na české straně. Pan předseda Chubirko slíbil, že Zakarpatská oblastní rada je plně připravena pomoci České republice tak, aby nedocházelo k účelovému využívání pomoci pro válečné uprchlíky z Ukrajiny a zároveň je připravena jednat i o možném návratu těchto osob do místa jejich pobytu na Zakarpatí, kde v tuto chvíli neprobíhají žádné vojenské operace,“ řekl hejtman s tím, že nyní budou probíhat další intenzivní jednání jak na české, tak na ukrajinské straně. „Jsme ve shodě na tom, že jsme plně připraveni pomáhat lidem, kteří vlivem válečného konfliktu museli opustit své domovy a nemají se nyní kam vrátit. Právě pro ně vytváříme takové podmínky, aby se mohli začlenit do naší společnosti, získat zde pracovní uplatnění a vytvořit si zázemí,“ dodal hejtman Netolický.

Business brunch Firmy roku a Živnostníka roku

Neformální setkání regionálních podnikatelů s odborným programem. Tak bychom mohli v kostce popsat byznys branče Firmy roku a Živnostníka roku pro regionální podnikatele, zástupce velkých firem a odbornou veřejnost. Věnovat se budeme zelenému podnikání, jeho přínosům i možným nežádoucím dopadům pro byznys.Termín: 18. května od 11 hodin v Galerii Café v Pardubicích.  Akcí provází moderátorka a redaktorka zpravodajského pořadu České televize Byznys24 Michaela Nováková.
Tentokrát se budeme v rámci byznys setkání zabývat udržitelností. Není moc lidí, kteří by o tomto fenoménu současnosti neslyšeli. Už dávno udržitelnost neznamená jen boj s množstvím CO2 a chudobou. Je to také nepostradatelný motiv ve finančním sektoru. Roli zde nehraje pouze zisk, ale velký význam mají etické, ekologické a sociální aspekty, které přispívají ke zlepšení životních potřeb. 
 této souvislosti je skloňována zkratka ESG (environmental, social and governance). Nejpozději od poloviny roku 2022 banky začnou zjišťovat o korporátních klientech informace, které se týkají právě jejich přístupu k životnímu prostředí, sociální oblasti, správě a řízení. Udržitelné společnosti budou úspěšnější, protože se zaměřují dlouhodobě na udržitelné cíle. Zjištěná data budou bankám sloužit jako podklad pro hodnocení klienta, tzv. ESG rating, který bude nedílnou součástí procesu při rozhodování o ceně úvěru.
 Co se tedy na podnikatele do budoucna chystá v rámci „zelenosti“ a „odpovědnosti“? Jak může zelenější firma získat lepší status pro investory a obchodní partnery? Chcete vědět, jak takový dotazník pro klienty bank vypadá a připravit svůj byznys na dobu zelenou? Zajímá Vás, jak na to jdou velké firmy?

Připomeňme si  1. ročník cyklomaratonu: O vítězi rozhodly centimetry

Čtyřiadvacetiletý český reprezentant Jaroslav Kulhavý vyhrál první ročník Velké ceny České Třebové v cyklomaratonu na 60 kilometrů. O vítězi se rozhodovalo v závěrečných desítkách metrů. Kulhavý vyhrál o jednu desetinu vteřiny, tedy o pár centimetrů.
 Pořadatelům vyšlo prakticky všechno. Premiéru vyhrál Kulhavý, který byl současně patronem závodu a pomáhal vybírat trať. Na závod se přihlásilo 235 závodníků, což byl rovněž velký úspěch. Co bylo také podstatné, cyklomaratonu přálo počasí.
V cyklistickém dresu se na Starém náměstí objevil také českotřebovský starosta Jaroslav Zedník, který absolvoval závod na 30 kilometrů. V cíli byl klasifikován na 71. místě, přičemž za sebou nechal třicítku soupeřů. „Důležité byl, že jsem přežil. Trať byla hezká a náročná. Musím přiznat, že v závěru, když se na Parníku z cyklostezky začalo stoupat směrem k bývalému hostinci U Razymů, jsem organizátora závodu Vladimíra Vaňka poněkud proklínal. Tenhle poslední kopec mi dal pořádně zabrat,“ usmíval se v cíli Jaroslav Zedník.
Jinak měl pro novou sportovní akci jen slova chvály. „Moc se mi to líbilo a co je nejpodstatnější, stejný názor měla většina účastníků. Během slavnostního vyhlašování výsledků jsem mluvil s většinou nejlepších bikerů. Byli nadšeni tratí, organizací i celkovou atmosférou. Město Česká Třebová, které bylo generálním partnerem akce, ji rádo podpoří i v příštím roce.“....