Českotřebovský deník 137/2022 (17/5)
Smyčcový orchestr ZUŠ Česká Třebová získal v celostátním kole soutěže ZUŠ II. cenu

Soutěž se konala v pátek dne 13. května v Olomouci. pořadatelem soutěže byla ZUŠ  Olomouc Žerotín. Její budova sídlí v prostorách u řeky Moravy a tak se soutěžní vystoupení se odehrávalo v důstojných prostorách v centru města - v sále Moravské filharmonie na Horním náměstí v Olomouci vedle Moravského divadla.
Českotřebovský smyčcový orchestr s dirigentem  Bohuslavem Mimrou dokázal zúročit celoroční systematickou přípravu během celého školního roku a po postupu z krajského kola soutěže ZUŠ získal v celostátním kole II. cenu. Pocit uspokojení to je určitě nejen pro dirigenta, ale také pro všechny členy orchestru, který ještě určitě uslyšíme na závěrečním koncertu tohoto školního roku.
 Z úspěchu máme velkou radost, děkujeme za vzornou reprezentaci školy i našeho města.

Nové video Českotřebovského deníku: Pivovar Faltus slavil v sobotu 10 let

V sobotu 14. května slavil pivovar Faltus první desetiletá své existence. Oslava se vydařila.
Uvádíme první "ochutnávku" z dění "na zahradě" pivovaru Faltus, hrály zde dvě muziky Grýn a spol. a také cimbálová muzika, konala se tombola, soutěže pro děti, věřil se kotlíkový guláš. Odpoledne průběh oslav moderoval Daniel Košek, manažer restaurace a do prvního videa jsme stihli ještě zařadit informace od sládka pivovaru i novinkách, sortimentu i možnostech technologického zařízení.pivovaru Faltus, který nám slouží již deset roků. jeho existence se dostala do povědomí v širokém regionu. Pivovar svá piva vystavoval na veletrzích cestovního ruchu, nechybí na akcích v okolí (přívratský Gulášfest). Také město si váží iniciativy majitele pivovaru pana Faltuse, ocenilo jej udělením ceny starosty města. Připravuje se důkladnější dokument, kde se Českotřebovský deník bude věnovat desetileté činnosti pivovaru a také i květnové oslavě Faltus důkladněji. Video má necelých 5 minut.

Nové video Českotřebovského deníku: Koncert sboru Kajetánek v Javorce

Bylo to odpoledne s hudbou a zábavu pro děti. Program zahájil dětský pěvecký sbor Kajetánek posílený o sborovou přípravku. Bylo to první vystoupení sboru pod širým nebem, a jistě bylo ovlivněno možnostmi tohoto dne.  Klavírní doprovod, obvykle vždy "na živo" byl v Javorce pouze ze záznamu a přes dobré umístění mikrofonů pokrývajících celý prostor pro pěvecký sbor přece jen foukal vítr a je to znát, zejména na poslední písni "Tancuj tancuj vykrúcaj.." Ale vystoupení v venkovním prostředí musí s takovou situací počítat. Pokud toto odpustíme, tak se jednalo o  kvalitní výkon. Mladý pěvecký sbor takovéto příležitosti vystoupit před větším počtem lidí velmi potřebuje, aby  získal ještě víc na své dokonalosti. Bylo to v podstatě třetí vystoupení tohoto nově vytvořeného sboru se sbormistryní Pavlou Skopalovou. Úvodní slovo ke koncertu přednesla Zuzana Kupková. Videozáznam má 13 minut.

Ceny města s účastí partnerských měst 

Spolek od sv. Kateřiny cena udělena za uspořádání loňského šedesátého ročníku tradiční Jabkancové pouti.
Hana Soviš: v  kavárně Eva na Splavě vystavila své obrazy, které bylo následně zakoupit. Vedle toho bylo možné přispět na transparentní účet a vložit peníze do pokladny. Celkem se díky projektu LOLA podařilo vybrat téměř 150 000 Kč.
Komorní orchestr Jaroslava Kociana: Posledním oceněným z oblasti kultury byl Komorní orchestr Jaroslava Kociana, který cenu města získal za uspořádání benefičního koncertu pro obce na Moravě postižené ničivým tornádem.
Kateřina Balcarová a Darina Hrušková: Za opakované výstupy na českotřebovský kopec Peklák, kterým zdolaly výšku Mount Everestu (8 848 m) byla oceněna dvojice skládající se z Kateřiny Balcarové a Dariny Hruškové. Jde o úctyhodný sportovní výkon a tgaké o podporu malého bojovníka Šimonka.
Václav Glaser: Za oblast sportu byl oceněn také Václav Glaser, který se věnuje disciplíně aquabike. Na loňském mistrovství světa v Nizozemsku totiž na trase 3,8 km ve vodě a 180 km v sedle kola vybojoval zlatou medaili.
Vít Škrkoň: Seznam oceněných cenou města za rok 2021 uzavírá Vít Škrkoň, který se od svých sedmi let věnuje judu. Patnáct let tvrdého tréninku se mu v minulém roce vyplatilo, protože ukořistil první místo na Akademickém mistrovství ČR. 
Ceny starostky města Česká Třebová 2021
Pavel Uma: Za celoživotní dobrovolnickou podporu a službu městu v kulturní oblasti - po dlouhá léta dokonce vykonával ty práce bez nároku na honorář.
Jiří Jireš: Za své celoživotní práce pro rozvoj divadla v České Třebové získal Cenu starostky města Česká Třebová pan režisér Jiří Jireš. V divadelní souboru Hýbl režíroval  nespočet nezapomenutelných představení

Pochvala za krásný hudební program: Taneční orchestr ZUŠ Česká Třebová pod vedením Milana Špičáka
Povzbudivá a příjemná poselství z partnerských měst Agrate Brianza, Olawy a Svitu (Italové dokonce v češtíně)
Pochvala za promítané medailonky oceněných - připravilo Kulturní centrum

Moderátor Miroslav Konvalina (omluva za špatné uvedení křestního jména ve videu) 

Přece jenom jedna poznámka, kterou mnozí nevnímají,
ale ti ocenění ano. 

Ocenění získali čest zasednout v sále Kulturního centra v první řadě. Jenže to v případě stávajícího uspořádání sálu moc čestné místo není. Proto také někteří z oceněných dali přednost jinému místu v sále.
Pohled na jeviště je z první řady mizerný, navíc se tudy prodírá řada lidí, kteří chtějí sedět na druhé straně sálu. Mohli by sice jít třeba zadním přístupem do sálu, ale nikdo je k tomu nevybízí. Jediné řešení vidím v tom, že pro podobné slavnostní příležitosti bude stávající první řada demontována a pak bude skutečně posezení v té nové řadě výsadou. Bude dobrý nerušený výhled na jeviště, místo pro nohy, pro květiny a nebude třeba stále vstávat při procházení kohokoliv na levou stranu sálu.  Myslím, že snížení kapacity sálu o první demontovanou řadu při tomto typu slavnostního večera vadit nabude. Jde především o to, aby ten večer byl skutečně slavnostní  po všech stránkách. (mm)

Putování za Třebovským kohoutem po čtyřicáté šesté rekordy nepřineslo

Jde vůbec o to, zda je nutné se  dalších rekordech v účasti honit a zda nestačí udržovat tradici přesně tak, jak to turisté v místním odboru KČT dělají.  Doba je již jiná a lidé mají svoje priority a víkendových termínů není tolik k dispozici. Počasí však bylo velmi vydařené a tak praví milovníci přírody a turisté i cyklisté neváhali a dokázali si vybrat tu svou trasu podle sčítání účastí to dopadlo dobře. Práce s tím spojená byla obrovská a patří za to organizátorům poděkovat.   Na dvoudenním putování se v sobotu registrovalo 531 účastníků a v neděli 470 a na kočárkové trase za oba dny 210 dětí. Celkově vás tedy vyrazilo do přírody 1211. Po návratu do normálních dob je to velmi dobrá účast. Fotografie FB KČT Česká Třebová.

Krajské asistenční centrum pro Ukrajinu bude otevřeno jen v pracovních dnech

Vzhledem ke stále klesajícím denním počtům bude počínaje víkendem 21. a 22. května Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině otevřeno již jen v průběhu pracovního týdne. Od počátku odbavilo centrum přes 14 590 žadatelů o azyl z Ukrajiny. Tuto neděli to bylo již jen 60 za celý den.
„Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které od samého počátku funguje v sále Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje, zaregistrovalo již 14 590 žadatelů o azyl z Ukrajiny. Pro více jak 2 700 osob pak zajistilo ubytování. Pomáhá také se vstupem na pracovní trh, zajištěním informací v oblasti školství, ale i dalšími náležitostmi. V poslední době však pokračuje trend snižujícího se vytížení centra. Proto jsme od 1. května nastavili pracovní dobu tak, že v týdnu je centrum otevřeno od 8 do 17 hodin, o víkendech a během svátků pak od 8 do 15 hodin,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Počet příchozích je i nadále je velmi nízký, a proto po dohodě s policií, hasiči, ale i dalšími orgány působícími v KACPU přistoupíme k uzavření centra o víkendech, kdy je vytíženost nejnižší. Zároveň v týdnu zkracujeme provozní dobu o jednu hodinu, a to od 8 do 16 hodin. Musíme si uvědomit, že v centru pracují od počátku jeho fungování lidé, kteří tuto činnost vykonávají souběžně se svojí vlastní agendou, a proto jim chceme vytvořit podmínky pro vlastní práci, ale i odpočinek,“ doplnil hejtman Martin Netolický.

Návštěva z partnerského města Svitu v MŠ U Koupaliště 

Dne 15.05.2022 navštívila naši MŠ paní starostka Magdaléna Peterková se zástupci partnerského města Svitu, v čele s paní primátorkou Dášou Vojsovičovou. 
 
Cílem návštěvy byla prohlídka kontejnerové přístavby, které je v provozu od listopadu 2021.
 
Paní primátorku zaujal vzhled stavby a propojenost s budovou. Po zhlédnutí třídy návštěva ocenila světlost a prostornost.
 
Upoutalo i funkční řešení ukládání matrací do skříní s větracími otvory.
 
Příjemné dopoledne rychle uběhlo a my se těšíme na další návštěvu.
 
Irena Brůnová  ředitelka MŠ

Pomáháme ukrajinským ženám zasaženým válkou

Pardubický kraj ve spolupráci s Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice a Nemocnicí Pardubického kraje pomáhá těhotným ženám a ženám s malými dětmi zasaženými válkou na Ukrajině zajistit bezplatné poradenství.
Nabízí možnost zprostředkovat poradenství v oblasti těhotenství, laktačního poradenství a v základní péči o malé děti. „Evidujeme velký zájem matek s malými dětmi s žádostmi o rady a konzultace v těhotenství. Na základě tohoto jsme zacílili pomoc na těhotné a matky s dětmi, abychom jim usnadnili pobyt v naší zemi a pomohli jim se zajištěním péče. Často je důležité pacientku jen vyslechnout a správně nasměrovat. Když ví, že na problém není sama, je pro ni celý proces adaptace v cizí zemi také lehčí. Dále jsme schopni zprostředkovat kontakty na další odborníky z oblasti psychologie, fyzioterapie, gynekologické péče či zajištění dětské sestry,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Kromě již zmíněného poradenství je k dispozici i psychologické poradenství v rodném jazyce pro děti i dospělí a také doprovod k lékaři v ukrajinštině nebo ruštině.
„Válka vyčerpává nejen fyzicky, ale i emocionálně. Zkušenosti občanů z Ukrajiny by neměly zůstat traumatem na celý život. Proto je nesmírně důležité dbát o duševní pohodu. To je náš cíl, jak pomoci s nelehkou situací.  Děkuji proto všem organizacím, které se na této pomoci podílí.“ uzavřela Matoušková.

Podvod s modráskem na Chrudimsku 

Causa Modrásek nás zajímá proto, že se loni stal záminkou pro to, aby jistý účelově vytvořený spolek mohl prosadit svůj zájem a omezit soukromého vlastníka pozemků na Robově kopci. Modrásek je pojem, funguje to, evropský chráněný druh poletuje všude a proč tedy ne i na Robově kopci. Zvláště pak na jednom pozemku, který měl být shodou okolností přeměněn  na pozemek s rekreačním určením. Na jiných pozemcích okolo by to jistě bylo stejné, ale zde není problém, neboť zde nikdo chaty stavět nechce.  
Chat je v okolí zřejmě už dost a další čtyři na dosud volné ploše (jinak splňující všechny parametry)  by zřejmě způsobily katastrofu. Domněnka, že se právě zde vyskytuje a rozmnožuje evropsky chráněný druh se stala součástí odvolání proti změně územního plánu. Byla pečlivě zkoumána pracovníky odboru životního prostředí a zemědělství na Krajském úřadě v Pardubicích. Protože jsou opatrní, tak zatím řešení pozemku pozastavili. Chce to ovšem řádný  nezávislý výzkum, takový zde nikdo neudělal. Stojí to peníze a není ani kdo by to zaplatil. .Snad evropská unie. Jak je vidět,  z nově uvedeného článku na idnes.cz už to zkusili na Chrudimsku, kde Unie financovala projekt na podporu populace dvou druhů modrásků a masožravé rostliny. Zjistily se přitom podvody, skončilo to u soudu. Unie nic takového neproplatí.
Jak to bude u nás, čert ví. Současná situace vyhovuje, vždyť i jinde byl modrásek  dobrou záminkou, proč třeba nestavět supermarket.  U nás by to byly 4 chatičky. Jenže pozastavený projekt může být oživen novou žádostí, připravuje se další změna územního plánu. Zase bude modrásek na paletě? Zde by bylo nutné už všechno lépe doložit, s domněnkami se dlouho nevydrží. Chce to nezávislý výzkum, třeba ve spolupráci s vysokou školou. Myslím, že takovou cestu znám a věřím že se podaří. Bude k tomu potřeba souhlas majitele pozemku, ten dosud pro předchozí zjišťování na soukromém pozemku získán samozřejmě nebyl. (mm)