Českotřebovský deník 138/2022 (18/5)
CZ LOKO otevřelo na Starém náměstí školící a ubytovací zázemí

Nové školící centrum pro 30 osob a ubytování pro 25 zaměstnanců nabízí zrekonstruovaná budova, kterou společnost CZ LOKO dnes otevřela v historickém centru České Třebové.
Slavnostní otevření nového doškolovacího a ubytovávacího centra CZ LOKO se konalo ve středu 18. května za účastí předsedy představenstva  CZ LOKO Josefa. Bárty, generálního ředitele CZ LOKO Josefa Gulyase, starostky města Magdalény Peterkové a obou místostarostů  Dalibora Zeleného a Josefa Kopeckého. V úvodních projevech se hovořilo především o tom, jak moc CZ LOKO takové zařízení potřebuje a jak dobře jej již vlastně začalo využívat. Dozvěděli jsme se také jak došlo k výběru  lokality v Centru města na Starém náměstí a jak proměna a modernizace zanedbaného objektu na firemní  školící a ubytovací centrum probíhala. Starostka města Magdaléna Peterková děkovala  společnosti CZ LOKO za to, jak napomohla požadované proměně  centra města a přispěla k jeho oživení. „Vím, že stavební úpravy nebyly jednoduché, neboť se dům nachází v městské památkové zóně a bylo třeba splnit podmínky památkářů. Plné využití objektu na Starém náměstí velmi vítám a věřím, že napomůže oživení centra města,“ řekla starostka. Více ZDE

MČR Beat Street Brno 2022 

Vrcholem soutěžního klání v disciplíně streetdance velkých formací bylo Mistrovství České republiky, které se konalo 13. - 15. 5. 2022 v Brně.  Naše formace Interaction (Angels) se v nejvyšší výkonnostní třídě extraligy juniorů, probojovala na MČR přes regionální kolo a Mistrovství Čech.  Na MČR V Brně se tedy utkalo 12 nejlepších teamů z celé České republiky. Angels si vybojovali krásné 8. místo, což je jednoznačně úspěch a pro nás je výzvou a motivací do budoucna. Úspěch v extralize nám potvrzuje, že stále držíme správný kurz. V rámci soutěže byla otevřena i pohárová soutěž pro teamy, kterým se nepodařilo na MČR probojovat. V kategorii juniorů naši školu reprezentovali skupiny Bandidos a Jokers. Oběma skupinám se podařil postup do finále a vybojovali si pěkná umístění.  Výsledky MČR:  8. místo - Angels (Interaction). Výsledky pohárové soutěže:  5. místo - Bandidos (MAYDAY)  6. místo - Jokers (Frequency).   Šárka Prossová, Taneční škola Česká Třebová

Vodíkový vlak v České Třebové 

Po Praze byla Česká Třebová druhou zastávkou Vodíkového vlaku  v České republice. Tento vlak bude nyní po dalších 7 dnů jezdit v Česku a na Slovensku a prezentovat budoucnost. Nová technologie byla českotřebovské veřejnosti představena, byla možnost se vlakem projet do Lanškrouna a zpátky. Ve zastávky vodíkového vlaku v České Třebové připravujeme videoreportáž. Natáčela také Východočeská televize.  Podrobnosti o vlastnostech vodíkového vlaku a možnostech jeho nasazení na našich tratích - zejména regionálních - napíšu podrobně během zítřka.   Rozhodně to byla velká událost, Česká Třebová byla jedinou zastávkou vodíkového vlaku v Pardubickém kraji.

Rekonstrukce silnice II/315 na Hrádek bude pokračovat  

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve středu ráno město Ústí nad Orlicí. Se starostou Petrem Hájkem a místostarosty Jiřím Preclíkem a Pavlem Svatošem řešil pokračování modernizace silnice II/315 z Ústí nad Orlicí směrem Hrádek a na druhou stranu směrem na Skuhrov. Tématem bylo také školství ve vztahu k využití sportoviště u automobilní školy pro veřejnost či problematika jídelny ve Smetanově ulici, kterou navštěvují městské i krajské školy.
„Vzhledem k nestabilnímu terénu v těsné blízkosti Tiché Orlice a sesuvům půdy jsme museli stavební práce přerušit a následně po dohodě s původním dodavatelem byla ukončena také smlouva. Do té době se podařilo dokončit modernizaci silnice z Hrádku až po křižovatku se Sokolskou ulicí v Kerharticích. Pro zbývající úsek jsme museli vysoutěžit nového dodavatele. S tím byla v minulém týdnu podepsána smlouva a samotné staveniště předpokládáme předat 1. července. Již dnes se však začínají řešit průzkumné vrty a další přípravné práce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Naším cílem ve spolupráci s městem je co nejdříve zprovoznit úsek od křižovatky se Sokolskou ulicí směrem k mostu typu Bailey Bridge, který bude pro tyto potřeby nutné upravit. Následně by zbytek dopravy pokračoval přes Kerhartice k hlavnímu nádraží,“ řekl hejtman Netolický s tím, že v průběhu července by měla být zahájena modernizace dalšího úseku silnice II/315, a to z Ústí nad Orlicí směrem na Skuhrov, kde naváže na v listopadu 2020 dokončený úsek Skuhrov – Lanškroun.
Kraj ve městě zřizuje několik středních škol. Mezi nimi je také Střední škola automobilní. U areálu v Dukelské ulici je sportovní hřiště. Na jeho rozvoji chce město spolupracovat s krajem, aby vzniklo veřejnosti přístupné víceúčelové hřiště oddělené od zbývajícího areálu školy. Spolupráce kraje a města bude potřebná také při řešení jídelny ve Smetanově ulici. „Jídelna je využívána asi tisícovkou strávníků přibližně rovnoměrně krajských středních škol a městských základních škol. Jídelnu má město v pronájmu od státu a do budoucna bychom chtěli jednat ideálně o bezplatném převodu ve veřejném zájmu. Stavět zcela novou jídelnu je při dnešních cenách velmi finančně nákladné a proto se využití stávajících prostor nabízí,“ řekl hejtman.
Ten s vedením města jednal také o stavebních pracích, které navazují na dokončení stavby centrálního urgentního příjmu. Město nyní připravuje rekonstrukci ulice Jana a Josefa Kovářů. „Již v průběhu stavby centrálního příjmu jsme se domluvili, že městu na rekonstrukci silnice přispějeme částkou 2,5 milionu korun. Zároveň pokračujeme v jednáních o vybudování clonící stěny, kde se zabýváme několika variantami řešení,“ sdělil hejtman.

Kraj žádá o dotaci na úpravu ubytování pro uprchlíky

Dvě dosud neobývané budovy na Střední průmyslové škole stavební Pardubice využívá Pardubický kraj jako nouzové ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Kraj by chtěl na zlepšení ubytování využít dotačního titulu Ministerstva pro místní rozvoj s názvem Ukrajina – rozšíření ubytovacích kapacit. V těchto dnech podal žádost o dotaci.
V areálu Střední průmyslové školy stavební Pardubice jsou dvě budovy, které v uplynulých týdnech a dnech začaly sloužit jako nouzové ubytování pro běžence z Ukrajiny. „Budovy ale nejsou v dobrém stavu. Je to opravdu nouzové ubytování v pravém slova smyslu. V pořádku nejsou například okna nebo podlahy,“ uvedl krajský radní Ladislav Valtr zodpovědný za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.
V budovách bydlí několik desítek uprchlíků. „Ta situace pro nás není úplně jednoduchá. U budov jsme museli zřídit mobilní plot, neboť jsou v areálu školy,“ říká ředitelka Střední průmyslové školy stavební Pardubice Renata Petružálková.
Po výměně oken a podlah sice dojde k výraznému zlepšení technických vlastností objektu, v budoucnu ale bude třeba zabývat se také špatným stavem stoupaček a rozvodů. Na jedné z budov je také špatná střecha. Tyto úpravy bude nezbytné v budoucnu provést, ale pravděpodobně jako další etapu rekonstrukce objektů, a ne jako součást uvedeného dotačního titulu, jelikož by takový rozsah stavebních prací byl z hlediska časového harmonogramu výzvy nerealizovatelný.
Pardubický kraj by pro rekonstrukci budov chtěl využít vypsané výzvy s názvem Ukrajina – rozšíření ubytovacích kapacit. „Žádosti o dotace přijímá ministerstvo do konce května a rozdělovat se bude 1,35 miliardy korun. Výdaje připravovaného projektu pravděpodobně dosáhnou téměř 6 milionů korun, přičemž výše dotace by mohla být 3,6 milionu korun. Budova, která nyní slouží jako ubytování pro uprchlíky, může po uklidnění situace sloužit studentům střední školy nebo nedaleké vysoké školy,“ uvedl Valtr s tím, že kraj nyní čeká na rozhodnutí ministerstva a schvalování dotace proběhne také v rámci Pardubického kraje.
V budovách školy je v současné době ubytováno několik desítek lidí. „Nejde o velké budovy, mají kapacitu něco málo přes padesát lůžek. Budoucí využití budov se jistě najde. Investice je zde ale nutná,“ dodala Petružálková.
Právě s opravami by mohla pomoci dotace. „Děkuji paní ředitelce za neuvěřitelné nasazení v posledních týdnech. Věřím, že dotaci získáme a zlepšíme prostředí pro uprchlíky a potencionálně pro studenty v budoucnu,“ řekl Valtr.