Českotřebovský deník 142/2022 (22/5)
Nové video Českotřebovského deníku:
Zajímavé boje v braziském jiu-jitsu v hale Skalka (AJP tour international)

 
Sportovní hala Skalka se 15. května stala dějištěm významného turnaje v brazilském jiu - jitsu uspořádaném jako součást mezinárodního turné AJP tour. Je to zásluha českotřebovského sportovního klubu DSC GYM, kteří takto zúročili svou loňskou účast na turnaji v Abú Zabí. Místo Prahy se tak stala dějištěm turnaje mezinárodního významu Česká Třebová.   
Nejen slavnostního zahájení, ale i celého turnaje se zúčastnil místostarosta města Josef Kopecký.                                   
Své síly na turnaji změřilo přes 200 zápasníků  brazilského Jiu Jitsu z naší republiky i ze zahraničí, bylo rozdáno 67 zlatých, 62 stříbrných a 30 bronzových medailí. Domácí celek DSC Gym se na konci sportovního klání mohl radovat z prvenství v týmové soutěži i dlouhé řady individuálních úspěchů jeho členů.

Výstava kaktusů a bylinek v Ekocentru Podorlicko měla letos velký úspěch. Proti jiným létům byla posunutá na měsíc květen a  byla otevřena prakticky celý týden - od úterý do neděle. Vylepšila se jak propagace, tak spolupráce se školami a mateřskými školami. Kaktusy na výstavě udělaly na malé návštěvníky opravdu velký dojem svědčí o tom i zápisy a obrázky v návštěvní knize, které stojí za to i publikovat. Kaktusy našly v českotřebovském výstavním kalendáři své místo podobně jakou mykologická výstava v první dekádě října.  Letos bylo možné porovnat i návštěvnost  a nedopadlo ´by to pro kaktusy špatně. A nebyl zájem jen o kaktusy, také bylinky byly v centru pozornosti. A to mezi návštěvníky výstavy byli i "Netřebováci".  Děkovali, výstava se líbila. Poděkování za výstavu patří ochráncům přírody z ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová a zejména pak jmenovitě manželům Grundovým, Práce byla letos více oceněna než jindy, ale připomeňme si, že kaktusy nechyběly na výstavě ani covidových letech Věnujme tedy dnešní nedělní českotřebovský deník právě skončené výstavě kaktusů a bylinek, pozornost si opravdu zaslouží.

Závist a nedůvěru považuji za společenský problém.

Závist nás ochromuje a jako společnost oslabuje. Musíme přece vytvářet co nejlepší podmínky pro ty, kteří chtějí něčeho dosáhnout, uspět, v něčem vynikat. To platí v celostátním rozměru a zrovna tak v našem městečku a mohl bych to doložit na řadě příkladů.  Dokonce se taková  neopodstatněná závist mění také v nenávist. Ti, kteří se starají (třeba i ve svém volném čase), aby se něco změnilo, posunulo kupředu, jsou napadáni a  vždy se najde hlas, který se snaží všechny snahy "zašlapat do země", neboť by chtěl něco jiného. Má cenu se těmito hlasy zabývat?

Děkování organizátorům Kohouta

Chci poděkovat organizátorům pochodu Putování za třebovským Kohoutem  a tzo za bezproblémový průběh a zejména za zajištění podpory od  rádia Blaník  a deníku Blesku. Ing. Václav Polák