Českotřebovský deník 144/2022 (24/5)
Logistický terminál Metrans denně odbaví ne povolených 50, ale několikanásobně více kamionů. Z toho až polovina jede po naší místní komunikaci  ještě do firmy Rozlivka Transport a zpátky. Od křižovatky u tunelů je to do areálu Rozlivka Transport 800 metrů a kamion musí jet tam a potom zpátky a nadměrně zatěžovat tuto naši místní komunikaci dvakrát. Samotný výjezd z areálu firmy Rozlivka transport je pro kamiony velmi  problematický, ne zcela bezpečný, viz další fotografie. Velmi často musí musí vyjet přes silnici až na soukromý pozemek za cestou, cesta je zde poničena a rozježděná i nezpevněná plocha za cestou. Divím se, že to vlastníci tohoto pozemku neřeší.  Výjezd není na zcela přehledném místě, je tam brána otevíraná ven do prostoru, překáží,  každého musí napadnout, zda je zde sjezd z pozemku pro kamiony (navíc v tak velkém počtu) opravdu povolen. Všude jsou pokyny od firmy Rozlivka transport, ale areál má údajně pronajatý společnost Metrans, která tam má i kancelář. Neřešme však tyto provozní záležitosti, ale nic tomu nenasvědčuje. 
Za významné však považuji, že kamiony ničí bezplatně naši místní komunikaci. Zatímco jinam, např. na silnici II/358 do Litomyšle nesmí, tak tady žádné omezení vyhlášeno nebylo, ačkoliv se enormní zatížení vozovky kamiony na jejím stavu podepisuje. I letos bylo nutné tuto komunikaci upravit a nebylo to zrovna levné. Zde vidím prostor pro jednání, považuji za významné, aby vjezd kamionů byl povolen jen tehdy, pokud za to bude nějaká finanční kompenzace. Semaníénská ulice  se připravuje na rekonstrukci, na které by se měly podílet také firmy, které ji zde využívají a extrémně zatěžují. Připomeňme si, že když byla při přestavbě tunelů díky extrémnímu zatížení  kamiony poničena trasa stanovené objížďky přes Zádulku, tak se město na opravě této KRAJSKÉ SILNICE podílelo dvěma miliony korun. Přitom trasu objížďky stanovil kraj, nikoliv město. Věřím, že se v této věci něco dělat dá, že pomůže i dopravní úřad. Vždyť 800 metrů dlouhý zatížený úsek místní komunikace je využíván vlastně k podnikání  a to bezplatně....

K letnímu ohňostroji: vzkaz pro paní Vondrovou

Pořádání ohňostroje v České Třebové není zakázáno a je legální. O tom nikdo nepochybuje. Moje předchozí informace v Českotřebovském deníku byla o něčem jiném. O tom, že vznikla iniciativa ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová a její předsedkyně  k tomu, aby se letní ohňostroj nekonal, což bylo uvedeno i se zdůvodněním. Takový dopis obdrželi členové rady města. Paní Vondrová na facebooku k tomu zveřejnila text, podle kterého je zřejmé, že nedokáže uvedený článek přečíst s pochopením jeho významu, ale dokáže vše otočit a rychle formulovat pomluvy směrované k mé osobě. Asi za všechno můžu já - i za dopis s žádostí, který jsem nepsal. Nemusím si ale všechno nechat líbit a proto paní Vondrovou žádám, aby na stejném místě na facebooku zřetelně formulovala svoji omluvu. V mém textu jsem totiž již jen upřesnil, jak je v obecně závazné vyhlášce města v době Týdne sportu posunuta doba nočního klidu. Pokud budeme všichni souhlasit s tím, že by se měly městské vyhlášky dodržovat, pak nezbývá, než posunout termín ohňostroje na dobu před půlnoc. Samotné rozhodnutí, zda ohňostroj pořádat nebo ne, záleží na pořadateli akce. Ve schválené smlouvě o dotaci takové užití dotačních prostředků není zmíněno. Milan Mikolecký

Zvýšení ceny za ubytování a stravu v sociálních službách 

Sociální služby Česká Třebová předložily radě města návrh na zvýšení ceny za ubytování a stravu v domově pro seniory a u odlehčovací služby od 1. června 2022, a to o 10 Kč /den (5 Kč za ubytování a 5 Kč za stravu). Současně dojde i k navýšení ceny oběda o 3 Kč pro klienty pečovatelské služby. Rada města předložený návrh schválila. I s vědomím, že od června 2022 dochází k opětovné valorizaci  důchodů. Tyto změny budou v platnosti od 1. června 2022. O měsíc později, tedy od  1. července bude zvýšena cena za stravu v týdenním stacionáři o 5 Kč. Posun termínu je způsoben tím, že dle smlouvy jsou Sociální služby Česká Třebová vázány oznámit zvyšování úhrad v týdenním stacionáři nejméně s měsíčním předstihem. Ke zvýšení všech úhrad dochází z důvodu razantního navýšení cen energií a dalších komodit potřebných k zabezpečení poskytovaných služeb. Ceníky jsou k dispozici na odboru sociálních věcí MěÚ.

Měsíc náborů na fotbalovém stadionu

Dne 19. 5. 2022 se v krásném fotbalovém areálu Pod Jelenicí v České Třebové uskutečnila akce pod názvem  „měsíc náborů“. Tato událost si dala za úkol nabídnout klukům i holkám možnost, vyzkoušet si základní dovednosti s míčem na zeleném trávníku a v případě zájmu se přihlásit do místního oddílu a zkusit zahrát s týmem opravdové utkání.
 
Na fotbalovém hřišti bylo přizváno cca 220 dětí z místních mateřských školek.  Konkrétně z MŠ Habrmanova, Vinohrady, U Stadionu a U Koupaliště. Předškoláčci byli posíleni o prvňáčky ze základních škol Ústecká a Habrmanova. Fotbalový klub si rozdělil hlavní hřiště pro mateřské školky na dva sektory a třetí sektor určený pro první třídy, ještě připravil za brankou. V každém sektoru si děti vyzkoušely šest disciplín, které obsahovaly střelbu na bránu, přetahování a podbíhání lanem, opičí dráhu, hledání pokladů, krokové dovednosti na fotbalovém žebříku a samotné hraní fotbalu. Všechny děti se při plnění úkolů výborně bavily a na konci se za pokřiku Góóóól vyfotily před naší tribunou a za odměnu pak dostaly malou pozornost za jejich snahu.
Ty děti, které by se chtěly připojit k fotbalovému oddílu, mají možnost v podobě náborových tréninků. První se bude konat v úterý 25. května od 16 – 17 hodin a v červnu opět každé úterý ve stejném čase na našem fotbalovém hřišti Pod Jelenicí.
Poděkování za finanční podporu patří panu Hruškovi a firmě Techplast, kteří se podíleli na  odměnách pro všechny účastníky. A zejména bych chtěl poděkovat všem, kteří podpořili svůj klub a ve svém volnu věnovali čas malým nadějím.
Fotbalu zdar. Za FK Česká Třebová  Pavel Petr

ZPRÁVY Z KNIHOVNY  

Žáci si vyzkoušeli kritické myšlení a ověřování informací v únikové hře
Fake news, hoaxy, clickbait, konspirační teorie a další... Jak používat kritické myšlení a nenaletět dezinformacím?
Na konci dubna si procvičilo svou mediální gramotnost v bezpečném prostředí městské knihovny 21 tříd. Pomocí her děti plnily jednotlivé úkoly, poznaly různé manipulace s informacemi a naučily se je prokouknout. Vyhledávání na internetu probíhalo na tabletech a mobilních telefonech na oddělení Teenspace a na dětském oddělení na pobočce Parník.  Lektoři z organizace Fakescape provedli interaktivním programem celkem 472 žáků z 2. stupně tří českotřebovských základních škol a gymnázia.
Součástí vzdělávací aktivity byl také závěrečný dotazník, který lektorům prozradil, kolik nových znalostí si žáci odnesli.

Svět informací může být záludný i pro dospělé 

Na jaře letošního roku se uskutečnila také přednáška na téma Fake news s Jaroslavem Valůchem, na kterou volně navázalo druhé setkání, kde jste si mohli vyzkoušet ověřování informací v praxi s Tiborem Vocáskem z organizace Zvol si info.
V mediálním vzdělávání budeme ještě chvíli pokračovat. Ve čtvrtek 2. června vás zveme do zákulisí politické žurnalistiky. Připravili jsme setkání s redaktorkou deníku E15 Ly Nguyenovou na téma Novináři vs. Politici.
V pondělí 6. června vás zveme na setkání s Janem Kršňákem na téma Děti a technologie. Jak zdravě a bezpečně žít v digitálním světě. O tom, že děti to zvládnou, když to zvládneme my.
Mediální vzdělávání v knihovně je realizováno díky finanční podpoře Nadace OSF.

Konference Smart Region Tour pro Královéhradecký a Pardubický kraj  

Poiřádá nezisková organizace Smart City Innovations Institut, z.ú.,
úterý 31. května od 9:00 hod. v aule Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové.
V rámci přednáškových panelů se mj. představí:
Radka Vladyková – výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR,
Dominik Opálka – Ministerstvo pro místní rozvoj ČR,
Pavel Bulíček – 1. náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje,
Zita Kučerová – vedoucí oddělení rozvoje, Centrum investic, rozvoje a inovací,
Radmila Velnerová – vedoucí odboru analýz a podpory řízení, Krajský úřad Královéhradeckého kraje,
Josef Hynek – děkan Fakulty informatiky a managementu UHK,
David Martinek – ČEZ ESCO a.s.,
Jan Soukup – Politinn a.s.,
Jan Haničinec – BD SENSORS s.r.o.,
Petr Šprync – NetVoice s.r.o.
Konference Smart Region Tour se konají v krajích České republiky a jsou pořádány ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Svazem měst a obcí ČR, Asociací krajů ČR, Národní sítí MAS ČR, kraji a vysokými školami. Na konferencích Smart Region Tour jsou prezentovány konkrétní úspěšné projekty a řešení v oblasti energetiky, vodního hospodářství, odpadového hospodářství, komunikace obcí s občany a mnoho dalších, čímž tak dochází k šíření znalostí a know-how v oblasti Smart City a Smart Region.
Registrace účastníků konference bude probíhat v místě konání již od 8.30 hodin.
Účast na konferenci je bezplatná. Registrační formulář je na adrese: https://forms.office.com/r/NQ0b7YfbHY či na webových stránkách https://www.soutezchytramesta.cz/smart-region-tour

Vláda navrhuje zpřísnit pravidla pro dočasnou ochranu uprchlíků z Ukrajiny

Novela zákona o pobytu uprchlíků z Ukrajiny v Česku, nazývaného lex Ukrajina, explicitně odmítne dočasnou ochranu občanům Evropské unie. Prodlouží lhůtu na vyřízení žádosti o dočasnou ochranu na 60 dní, a naopak zkrátí dobu, dokdy musí uprchlík nahlásit změnu pobytu z 15 dnů na tři dny. Po dnešním jednání vlády, která návrh projednala, to na tiskové konferenci řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN).
Nově budou muset žadatelé o dočasnou ochranu z Ukrajiny napadené Ruskem prokázat, že mají zajištěno ubytování, pokud nebudou mít bydlení zprostředkováno krajským asistenčním centrem. Novela obsahuje také zkrácení nároku uprchlíka na zdravotní pojištění, a to na 180 dnů, uvedl Rakušan. Změna se týká pojištěnců ve věku mezi 18 a 65 lety. Lhůta má platit podle předlohy ode dne poskytnutí dočasné ochrany.
Změny podle Rakušana vyplývají z procesních důvodů. Prodloužení doby pro vyřízení žádosti Rakušan vysvětlil tím, že stát nově kontroluje razítka o překročení hranice z Ukrajiny do schengenského prostoru. Požadavek rychlejšího nahlašování pobytu reaguje na potřeby úřadů rychle přizpůsobovat systémy školství a zdravotnictví na počty uprchlíků. Cílem zkrácení doby zdravotního pojištění má motivovat příchozí, aby se zapojili v Česku do pracovního procesu.
Humanitární dávku nebude po schválení návrhu stát vyplácet v případech, kdy mají uprchlíci zařízeno ubytování, kde jim je zdarma poskytována strava a další zázemí.
Návrh počítá také s tím, že by Česko i po skončení nouzového stavu nevydávalo víza a povolení k pobytu pro Rusy a Bělorusy.