Českotřebovský deník 146/2022 (26.5.)
Penetrace plochy parkoviště ve vnitrobloku Felixova

Za domy na rohu Nádražní a Sadové ulice je městský pozemek typu "ostatní plocha", přes který lze také  dojet na pozemky majitelů domů v Nádražní ulici. Pozemek byl navržen jako parkoviště již před více než 10  lety lety, kdy bylo třeba z Nádražní ulice odstranit zaparkovaná auta rezidentů. Tenkrát se to nepodařilo. Teprve před několika lety byl vypracován projekt, který se ovšem ukázal jako velmi finančně náročný. Loni na podzim a letos na jaře se pak realizovala jeho levnější varianta. Právě dnes byla válcovaná plocha dále upravena penetrací a zaválcováním nasypané drti. Práce provádí firma Dlouhý Vračovice, tak jako většinu dalších úprav povrchu místních komunikací. Tento proces by ml být pro zpevnění plochy ještě jednou zopakován. Největší zásluhu na tom, že byla tato investice provedena má především Ing. Petr Skopal, který dokázal zajistit spolupráci města s  dotčenými družstvy a dohodnout se na zvolené levnější variantě úprav. Na dříve málo využívaném pozemku, nyní označovaném "vnitroblok Felixova" může nyní parkovat až 15 automobilů a další pak na soukromých navazujících plochách. Zprovoznit tuto plochu je významné především proto, že nebude možné dále tolerovat parkování rezidentů na Sadové ulici. Proto také bude nyní v létě vybudováno další parkoviště pro 14 vozidel v prostoru pod hudební školou. Zakázku na stavbu tohoto parkoviště získala na základě výběrového řízení firma RYDO, s.r.o., termín dokončení je ve smlouvě stanoven do 30. 9. 2022.  (mm)

Urgentní příjem v ústecké nemocnici pracuje naplno

  • Slavnostní otevření nové budovy Urgentního příjmu v orlickoústecké nemocnici se konalo 6. května t.r. Dnes ve čtvrtek 26. května došlo ke stěhování pacientů ze starého oddělení ARO, dosud umístěného v nejvyšším podlaží nad porodnicí do nově zřízených prostor Urgentního příjmu. Oddělení ARO s 12 lůžky je v  II. nadzemním podlaží, nad ním již asi týden pracuje ve III. nadzemním podlaží odděleni interní JIP se 14 lůžky, které se sem přestěhovalo z přízemí budovy interny. Kapacita oddělení se proti dosavadní situaci nezměnila, došlo však ke zlepšení podmínek pro práci. Zvláštností nových prostor urgentního příjmu je to, že se sem nedovoláte mobilním telefonem, konstrukce budovy připomíná "Faradayovu klec" se ztíženým příjmem  signálu. S obyčejným telefonem musíte volat odjinud  nebo přes aplikaci WhatsApp (a to každý nemá, musí vám volání potvrdit atd.) a z venku se nedovoláte. Vzhledem k tomu, že na urgentním příjmu může jít ne o minuty, ale sekundy, je tato záležitost poměrně mrzutá. Zavolat si lékaře na pomoc se nemusí vždy podařit. Nezbývá než využívat možností wifi. Určitě to však komunikaci s pracovníky zde umístěných oddělení neulehčuje. Jistě se najde pro zlepšení situace nějaké řešení, o tomto problému se ale ví dost dlouho. O tom, jak budou využity dosavadní opuštěné prostory JIP a ARO zatím nebyla vydána žádná oficiální zpráva.

  • Před rokem jsme v květnu 2021 publikovali tato videa   


    Smlouva o převodu majetku pořízeného v projektu Singletrack Glacensis

    Město Česká Třebová uzavřelo s Regionem Orlicko-Třebovsko dle usnesení zastupitelstva města č. 14 ze dne 21.02.2022 smlouvu o bezúplatném převodu majetku pořízeného v rámci projektu Singeltrack Glacenzis. Tato smlouva nabude účinnosti od 01.06.2022. Nabyvatel má zajistit udržitelnost majetku pořízeného z dotace tím, že jej bude provozovat za účelem, ke kterému byl pořízen. Za tímto účelem byla uzavřena smlouva o provozování se společností Eko Bi s.r.o., která tuto činnost dosud vykonávala pro Region Orlicko-Třebovsko. Provozování převáděného majetku přinese náklady, které by z podstatné části měly být sanovány pomocí zvýšených tržeb na vleku na Pekláku. Město má se společností Eko Bi uzavřenou smlouvu o pronájmu věcí movitých a nemovitých ze dne 04.04.2011, kterou jí pronajímá i sjezdový areál Peklák. Jeho součástí je i lyžařský vlek, který je v letním období používán pro dopravu cyklistů. Předmět pronájmu podle této smlouvy byl mimo investici Regionu Orlicko Třebovsko zhodnocen i nákladem města. Došlo k rozšíření nástupního místa Peklák, pořízení odlučovače ropných látek a prodloužení jednotné kanalizace až na Kubelkovu ulici. Uzavřená smlouva předpokládá vyčíslení dle skutečných nákladů.

    Fotografie pro pamětníky:
    Co bylo na místě školícího centra CZ LOKO na náměstí před 100 lety?


    Nabídka na výlet do Mladějova 

    Vydejte se na výlet vláčkem po úzkokolejce v Mladějově. Oblíbené výletní jízdy si můžete užít už zítra!
    Z areálu v Mladějově vás vlak může zavézt na zastávku Nová Ves nebo až k bývalým dolům na Hřebči.
    V průmyslovém muzeu si prohlédnete unikáty zemědělské, stavební i železniční techniky, historické motocykly a mnoho dalšího.
    Projít se můžete po jedinečných Hřebečských důlních stezkách s rozhlednami a vyhlídkami, které připomínají hornickou historii regionu. Více informací najdete zde:  www.ceskomoravskepomezi.cz/mladejovska-uzkokolejka


    Texas nabízí velkou příležitost pro české investory

    Americký stát Texas patří mezi deset nejvyspělejších ekonomik světa a skýtá tak velké možnosti pro investory a společnosti z České republiky. O možnosti prohlubování spolupráce s českými firmami jednal ve středu v Austinu s texaským státním tajemníkem Johnem B. Scottem hejtman Martin Netolický. Ten se také seznámil s fungováním Technologického institutu v Austinu, který by se mohl stát v mnoha ohledech inspirací pro fungování nejen Pardubického podnikatelského inkubátoru.
    „Pokud by byl Texas samostatným státem, tak by se jednalo o devátou největší ekonomiku světa. To je samozřejmě velká výzva pro naše investory a společnosti obecně. Jsme proto připraveni na základě komunikace s texaským státním tajemníkem, což je de facto nejvyšší úředník a osoba dosazená do funkce guvernérem Texasu, zprostředkovat kontakty s firmami nejen v rámci Pardubického kraje. Ostatně i CzechTrade podle informací honorárního konzula Briana Vanicka plánuje v Texasu vytvořit svoji pobočku, což je samozřejmě důležitý předpoklad pro úspěch našich společností,“ řekl hejtman Martin Netolický.
    Spolupráce Texasu s Českou republikou byla a je intenzivní v mnoha ohledech, a to včetně spolupráce Národní gardy s Armádou České republiky, která byla zahájena krátce po vzniku samostatné České republiky. „Z historického pohledu je velmi zajímavé, že vzhledem k silné české imigraci do Texasu byla první texaská ústava psána kromě angličtiny, španělštiny a němčiny také v českém jazyce. Ještě v 70. letech 20. století byla čeština třetím nejzastoupenějším jazykem v Texasu a například Texaská univerzita vyučuje češtinu nepřetržitě od roku 1916. Ostatně v celém státě je přes milion lidí s českými kořeny,“ uvedl hejtman.
    Ten v Austinu, hlavním městě Texasu, navštívil také Technologický institut, který funguje pod Texaskou univerzitou a byl založen v roce 1989, což z něj dělá nejdéle fungující technologický inkubátor v celých Spojených státech amerických. „Austin se stal po Silicon Valley dalším velkým americkým technologickým centrem. Velké společnosti jako Tesla, Apple, Dell nebo Facebook zde mají svá velká vývojová centra. Při Texaské univerzitě funguje technologický inkubátor, který by se svým fungováním mohl stát vzorem pro inkubátory v České republice, a to včetně Pardubického podnikatelského inkubátoru. Následování zkušeností mnohem rozvinutějších inkubátorů by nás mohlo posunout v příštích letech velmi kupředu. I na příkladu Austinu vidíme, že je velmi důležitá aktivní role univerzity, která vstupuje do procesu svými vědeckými kapacitami a zázemím,“ řekl hejtman, který v Texasu doprovází studenty Konzervatoře Pardubice, kteří ve středu večer vystoupili před potomky krajanů v Seaton Star Hall nedaleko města Temple. Hlavním cílem studentů je pak 55. ročník Národního Polka Festivalu ve městě Ennis.

     

    Pardubický kraj rozšiřuje při rekonstrukcích silnic 5G sítě
    Pardubický kraj využije práce na silnicích k rozšíření 5G sítí, a to jako první region v republice.  „Jsou místa na mapě Pardubického kraje, která jsou úplně bílá, lidé jsou tam rádi, že tam vůbec jde třeba telefon,“ připomíná 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš. Uvádí konkrétní příklad: „Byli jsme třeba u paní starostky v Pohledech, ta, když chtěla telefonovat, tak se musela vyklonit z okna.“ Adekvátně horší situace je s pokrytím rychlé digitální sítě, o které si odlehlejší lokality mohou nechat jenom zdát. „Pokud ale opravdu chceme, aby byl náš svět digitalizovaný, nemůžeme na lidi v místech vzdálených od velkých center zapomenout,“ tvrdí Kortyš. Pardubický kraj proto zvedl rukavici hozenou prostřednictvím vypsané dotace na rozšíření sítě. Jeho záměrem je do opravovaných silnic vkládat optotrubky, tedy chrániče optického kabelu, na který se budou moci napojit vlastníci a provozovatelé rychlých sítí. Ti tak dostanou rychlou digitální síť i do odlehlejších oblastí. „Silnic, u kterých by to mohlo připadat do úvahy, děláme ročně kolem tří set kilometrů,“ popisuje možný budoucí rozsah rozšíření náměstek hejtmana.
    První optotrubky by se měly podle náměstka hejtmana instalovat už na odstartované opravě silnice z Křenova do Pohledů. Probíhají jednání s dodavatelem prací, aby umožnil vložit chráničky vedení do tělesa silnice s tím, že zvýšené náklady kraj doplatí. „To je první místo, u dalších komunikací se tato záležitost objeví přímo v projektech, už tato věc bude samozřejmostí,“ říká náměstek Kortyš. Kraj se na nákladech díky dotaci podílí třiceti procenty. Přestože to podle náměstka není úplně zanedbatelná položka, přínos jednoznačně převažuje. A to nejenom pro budoucí uživatele rychlé sítě. Záměr vítají i provozovatelé. Ekonomický profit pro budoucnost vidí v tomto způsobu zasíťování i krajští silničáři. „Vidíme v tom i další předmět činnosti naší organizace. Pokud by chráničky byly v naší správě, jednalo by se z pronájmu o vítaný příjem pro Pardubický kraj,“ vysvětluje ředitel Miroslav Němec. Pardubický kraj by měl být totiž vlastníkem chrániček. Správa a údržba silnic Pardubického kraje by figurovala jako její majetkový správce. Provozovatelé by za její zpřístupnění platili pronájem. Už nyní o to podle náměstka hejtmana projevují zájem.
    Samotné technické řešení je podle něj velmi jednoduché a nečiní žádné problémy při projekční činnosti ani stavební přípravě a údržbě. A nijak neomezuje ani samotnou komunikaci. „Stabilitu žádného ze stavebně technických prvků to nijak neovlivňuje,“ konstatuje zkušený silničář a popisuje, jak vedení vypadá: „Uložená chránička má zhruba po dvou stech čtyřiceti metrech vstupní a výstupní objekt, kabel se do ní zafoukává. Při současných satelitních systémech lze tato zařízení jednoduše zaznamenat tak, aby byly kdykoliv dohledatelná a kdykoliv se s nimi v budoucnu mohlo pracovat.“
    Většina vedení by ale podle vyjádření kraje i silničářů měla být umístěna buď na samotném kraji silnic, v ještě lepším případě dokonce mimo vozovku, například v tělese příkopu. Pod silnicí by bylo tam, kde by to za krajnicí nebylo možné, třeba kvůli stromové aleji nebo kolizi s jinými sítěmi.

    KULTURNÍ CENTRUM LETOHRAD - PROGRAM V ČERVNU

    Předprodej vstupenek v informačním centru tel.: 465 622 092, více informací o akcích na: www.info.letohrad.eu
     
    Od 1. 6. 2022 letní sezóna:
    Zámek Letohrad  Prohlídky: 9.00, 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00
    Vstupné v IC: 60,- / 40,- / rodinné vstupné 180,-
     
    Strašidelná jeskyně  Prohlídky: 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30
    Vstupné v IC: 30,- / 20,- / děti do 2 let zdarma
     
    Muzeum a světnička Járy Cimrmana  Otevřeno: 9.00 – 17.00
    Víkendy – vstupné na místě / všední dny – vstupné v IC: 50,- / 40,- / děti do 10 let zdarma
    Komentované prohlídky   Prohlídky předem na objednání v IC: úterý a čtvrtek  Vstupné: 80,- / 60,-
     
    Pa 3. 6. 2022, 15.00 hodin – areál koupaliště
    PRO DĚTI: Pohádkové odpoledne
    15.00 hodin – Dlouhý, Široký a Bystrozraký  Zamilovaný princ jede vysvobodit princeznu. Po cestě potká tři kamarády, bez kterých by svou lásku nezískal, a tak se poučí nejen o významu přátelství, ale i o důležitosti pití vody.
     
    16.00 hodin – Hurá za zvířátky  Vydejte se s námi poznat kouzlo dalekého Safari plného různých zvířátek. Nebude chybět spousta legrace, her a tancování.  Vstupné: dobrovolné
     
    Út 21. 6. 2022, 15.00 hodin – knihovna (levé křídlo zámku, 1. patro)
    BESEDA: Setkání regionálních historiků  Zveme zájemce z řad veřejnosti na tradiční setkání regionálních historiků. Účastníci mohou diskutovat nebo jen poslouchat.  Téma: Obce a města mezi Orlicemi – historické mapy. Vstup zdarma
    25. 6. – 3. 9. 2022 – přízemí zámku Letohrad
    VÝSTAVA: Seva – český fenomén   Výstava stavebnice s herním koutkem pro děti.  Otevřeno: 9.00 – 17.00 
    Vstupné: 70,- / 50,- / děti do 3 let zdarma
     
    Čt 30. 6. 2022, 11.00 hodin – MŠ Taušlova
    PRO DĚTI: Letohrátky  Tradiční zábava pro celou rodinu. Více informací na samostatných plakátech.  Vstupné: dobrovolné
     
    POKRAČUJE:
    Junák – český skaut, aneb putování do historie skautingu v Letohradě
    Městské muzeum Letohrad  Otevřeno:
    Po–Pá        8.00 – 17.00   So–Ne        9.00 – 17.00  Vstupné: 30,- /20,- /70,- rodinné