Českotřebovský deník 154/2022 (1.6.) 

Nové video Českotřebovského deníku:
Dernisáž výstavy Maxe Švabinského  a Rudolfa Vejrycha plná zajímavostí

V neděli 29. května skončila nejvýznamnější výstava zorganizovaná městským muzeem v posledních letech, která měla opravdu nikoliv místní ale jistě nejméně regionální význam. Její dernisáž byla hodně navštívená, nakonec jako celá tato výstava. Konala se současně v městském muzeu, kde byly především soustředěny práce Maxe Švabinského a ve výstavní síni Kulturního centra, kde zase převažovaly práce Rudolfa Vejrycha. Není bez zajímavosti, že výstava vzbudila ohlas také u soukromý h majitelů prací Maxe Švabinského i Rudolfa Vejrycha a tak byla dodatečně během svého otevření ještě obohacena  o dalších 5 velmi zajímavých  a kvalitních prací, o kterých se dlouhou dobu nevědělo a které třeba ještě nikdy nebyly  vystaveny. Některé z nich byly také během svého "života" v zahraničí (Švédsko, a dokonce Bangladéš), Více v 28 minutovém publikovaném videu,  které je z velké většiny  je věnováno komentované (poslední) prohlídce výstavy.
Max Švabinský, celým jménem Maxmilian Theodor Jan Švabinský 17. září 1873, Kroměříž – 10. února 1962, Praha český malíř a rytec. Prožil významné tzv. "Kozlovské období" v našem regionu a jsme právěm pyšni na jeho odkaz a práce, které v našem kraji vznikly. Díky jeho působení v Kozlově máme ve vlastnictví města kulturní památku navždy spojenou s jeho působením v Kozlově.
Rudolf Vejrych *18.1. 1882 Podmokly +18.2. 1939 Praha Jsme šťastni, že umění Vejrychovo vyrostlo v našem kraji, jemuž věnoval mnoho ze svých plodů a písní, a není divu, že si Rud. Vejrycha plně vlastníme. Odešli navždy z našich krajanů malířů Šťastný, Voleský, Honsa, a všichni k našemu bolu předčasně. Ticho, romantická krajina a umělecké cítění přivedly rodinu Vejrychovu do Kozlova, jejž proslavili po českých vlastech: matka slovesně, Rudolf výtvarně a vzpomínáme i virtuosa Karla a ostatních, z nichž babička Dapeciová, otec a matka, oba bratří Karel a Rudolf odpočívají na kozlovském hřbitůvku, šikmém a hrubě kamenitém, v básnicky proslaveném kozlovském „dolci“. Rudolf Vejrych oslavil Litomyšl velkým celkovým pohledem, zdobícím zasedací síň radnice, a také máme r. 1937 velký obraz horního náměstí, malovaný pro ministerstvo školství, a četné jiné, jež zůstanou po mnoho věků krásnou upomínkou na Rudolfa Vejrycha. Odkaz na video je ZDE
Gymnazisté na Globe games 2022 

Ve dnech 26. až 29. května 2022 se náš tým studentek z kvarty zúčastnil akce s názvem GLOBE Games. Jde o mezinárodní program, který sdružuje studenty z různých zemí. Každý tým na hrách odprezentuje svůj projekt a poté se mohou studenti zúčastnit různých workshopů a seznamovat se. Cílem her je upozornit na různé globální problémy a inspirovat k poznávání přírody. Tento ročník se konal ve Zbirohu.
Hned po příjezdu ve čtvrtek jsme se zúčastnily slavnostního zahajovacího ceremoniálu. V pátek jsme v angličtině obhajovaly před odbornou porotou naši práci s názvem Ovlivňuje otužování chov ryb? Obdržely jsme také zpětnou vazbu od dalších prezentujících studentů. V tento den jsme si vyzkoušely tradici GLOBE Games, což je společné kutálení obrovské nafukovací zeměkoule ulicemi města, které jsme všichni zakončili tancem v dešti na náměstí za doprovodu hudby.
Poté jsme se ve volném čase seznamovaly s ostatními studenty – jak s českými, tak se zahraničními, například z Ukrajiny, Slovenska a Holandska. Program byl v těchto dnech zprostředkován pomocí různých workshopů. Zúčastnily jsme se přednášky Želvy v nouzi, edukačních výletů do přírody a výroby hudebních nástrojů z přírodnin. Na rozloučenou jsme se všichni sešli u táborového ohně a zazpívali si za doprovodu kytary.  Celý článek na tomto odkazu ZDE


Pardubický kraj má slíbené peníze na přivaděče i opravy silnic

V úterý 31/5  online jednali zástupci Pardubického kraje s vedením Státního fondu dopravní infrastruktury a náměstkyní ministra dopravy. Tématem byly peníze na stavbu přivaděčů a oprav silnic poškozených při stavbě dálnice D35 v letech 2023 až 2026.
„Limit na stavbu přivaděčů pro rok 2023 byl nastaven přibližně na 450 milionů korun. Naše plánování pro stavbu přivaděčů bylo vyšší, ale vzhledem k finanční situaci státní kasy jsme snížení akceptovali,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.
Důležitou zprávou pro Pardubický kraj je také to, že zůstaly zachovány finanční prostředky pro opravu silnic poškozených při stavbě dálnice a přivaděčů. Těžká technika má neblahý vliv na takzvané návozové trasy, ale i na některé silnice, které dopravci používají mimo plán. „Důležité je, že částka 150 milionů na rok 2022 a 100 milionů na rok 2023 na opravu silnic byla udržena a můžeme neprodleně plánovat a opravovat,“ sdělil Michal Kortyš.
Pardubický kraj v letošním a následujícím roce počítá s opravami a stavbami celé řady silnic, které souvisejí s D35. Mezi ty nejnákladnější patří například napojení silnice II/312 na mimoúrovňové křížení s D35 Vysoké Mýto – západ za více než 1,6 miliardy korun nebo napojení silnice II/322 na mimoúrovňové křížení s D35 Dašice za 555 milionů korun. Takto náročné stavby jsou plánovány na několik let. Letos má začít růst také obchvat Dašic, v těchto dnech bude podepisovat smlouva se zhotovitelem. Na dalších místech už jsou podané nabídky, jinde probíhají řízení pro územní a stavební povolení.
Stavba přivaděčů se v posledních letech prodražuje nejen kvůli cenám materiálů a stavebních prací, ale také kvůli archeologickým průzkumům. Například při stavbě obchvatu Dašic stál výzkum 80 milionů korun, což je třetina celkové hodnoty stavby.


Kriminacht 

Přijměte prosím naše pozvání na druhý ročník projektu KRIMINACHT, který připravujeme společně s Městskou knihovnou Litomyšl.  Tento veskrze intimní a nevýtvarný projekt je exkurzí do světa české detektivky a je tedy určen všem, jímž je tento okrajový literární žánr blízký. KRIMINACHT je cyklus čtyř na sebe navazujících čtení, které se odehrávají v litomyšlských kavárnách a dvorcích. Naše pozvání letos přijali autorky Jitka Ludvíková (Propast) a Kristýna Trpková (Stvůra, Vesnice) a autoři František Niedl (Inspektor s velkým mozkem) a Michal Sýkora (Detektivové od Nejsvětější Trojice).
KRIMINACHT
3. 6. 2022 od 18:00
18:00/ kavárna Dvorek, čte Kristýna Trpková
19:30/ Bobo Café, čte František Niedl
21:00/ dvorek Městské policie Litomyšl, čte Jitka Ludvíková
22:30/ Radniční dvorek, čte Michal Sýkora
Vstup na akci je zdarma.  Těšíme se na Vás
Městská galerie Litomyšl a Městská knihovna Litomyšl
Důležitá informace pro studenty 
Kulturní centrum Česká Třebová a Kruh přátel hudby zavádí od nové kulturní sezóny 2022/23
pro žáky a studenty
BONUS NA 60. KONCERTNÍ PŘEDPLATNÉ – vstupenky zdarma
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku zdarma na každý koncert
Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2022/23.
Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru (telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout. Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.
Hospodaření nemocnic Pardubického kraje skončilo v černých číslech

Rada Pardubického kraje jako zástupce jediného akcionáře tento týden projednala auditovanou výroční zprávu Nemocnice Pardubického kraje (NPK). Tato akciová společnost v loňském roce dosáhla mírného zisku.
„V návaznosti na ručení za závazky plynoucí z plánovaného rozvoje našich nemocnic a jejich areálů jsme v loňském roce navýšili základní kapitál společnosti. Ten tak v současné době činí 1,5 miliardy korun,“ uvedl za zřizovatele hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který také ocenil aktuální hospodaření společnosti. „V roce 2011, kdy jsem nastoupil do pozice radního pro zdravotnictví, byla zdravotnická zařízení v hlubokých ztrátách a prvním krokem bylo sloučení pěti samostatných krajských nemocnic do jedné akciové společnosti. Výsledky hospodaření dlouhodobě ukazují, že vytvořit jednu akciovou společnost byla nejlepší varianta pro celé krajské zdravotnictví. Díky tomu realizujeme největší investice do krajského zdravotnictví v historii Pardubického kraje,“ doplnil hejtman.
„Výsledek hospodaření za minulý rok ovlivnilo několik zásadních faktorů,“ řekl předseda představenstva NPK Tomáš Gottvald. „Dominantně se na výsledku pozitivně projevil především dopad kompenzační vyhlášky a vyúčtování se zdravotními pojišťovnami. Na záporné stránce to pak byly náklady vyplývající zejména z covidové situace, kdy nemocnice musely z nařízení státu zřizovat covidové jednotky a omezovat plánovanou péči. Na nemocnicích byl provoz vakcinačních a odběrových míst. Změny vedly jednak ke zvýšené spotřebě materiálu, a jednak k nárůstu personálních nákladů a náhrad z nich plynoucích.“
Přebytek hospodaření za loňský rok je vzhledem k rozpočtu drobný, činí 2,5 milionu korun. Akcionář souhlasil s tím, že bude ponechán v nerozděleném zisku NPK z minulých let. „To, že hospodaření za loňský rok dopadlo dobře, ale neznamená, že je nyní vše bez problémů. Lékaři a zdravotníci jsou po dvou letech mimořádných situací unavení a není jednoduché získávat kvalifikované lidi, kteří budou ochotni kromě práce brát i další služby, jak je v nemocnicích potřeba. Personální stabilizaci a vytváření dobrých podmínek pro zaměstnance vidím jako jeden z hlavních úkolů této doby,“ konstatovala náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Zdravotnictví stejně jako ostatní obory silně ovlivňuje nejen pandemie, ale i aktuální geopolitická situace. „Žít s pandemií jsme se v rámci provozu zdravotnického zařízení již naučili, byť i nadále pro nás období, kdy je covid aktivní, znamená ekonomickou zátěž. V období klidu, které bychom měli využít k opětovnému nastartování produkce, však řešíme, jak se vyrovnáme s ekonomickými dopady plynoucími z válečného konfliktu. Ať už jde o zdražování energií a služeb nebo inflaci. I rok 2022 tak bude pro Nemocnici Pardubického kraje náročný,“ uzavírá Tomáš Gottvald.

V krajských speciálních školách svítá na lepší časy

Před rokem se začalo v ulici Do Nového stavět integrační centrum při Speciální základní škole, mateřské škole a praktické škole v Pardubicích. Hotovo by mohlo být v květnu příštího roku. Na průběh stavby, ale i na prostory speciální školy se byl podívat radní pro oblast školství Josef Kozel. Během svých cest po speciálních školách, které kraj zřizuje, se mu podařilo seznámit se stavem všech těchto škol a iniciovat možná řešení stavebních úprav.
„Integrační centrum v Pardubicích bude sloužit pracovní a pohybové rehabilitaci, budou zde vybudovány prostory pro vzdělávání a praxi, tělocvičnu, dílnu, cvičný byt i místo pro drobné pěstování,“ uvedl radní Kozel s tím, že součástí projektu je i modernizace stávajících odborných učeben. „Škola by nutně potřebovala opravit i podhled na chodbě hlavní budovy a vybourat stupínky ve třídách, které představují pro zdravotně indisponované žáky problém. Budeme se proto snažit škole ještě více pomoci,“ dodal.
Pardubický kraj se snaží speciálním školám zajišťovat lepší podmínky a investovat do jejich vybavení i rekonstrukcí budov. „Agenda speciálního školství je opravdu speciální. Podmínky a vybavení v těchto školách se odvíjí od specifických potřeb dětí, které tyto školy navštěvují. Jsem rád, že v rámci investic se daří speciální školství významně posouvat a pomáhat mu,“ poznamenal Josef Kozel.
V poslední době se tak podařilo například kompletně zrekonstruovat speciální školu ve Skutči, opravit sociální zařízení na škole v Králíkách, dokončit stavbu víceúčelového hřiště ve Svitavách či zateplit budovu speciální ZŠ v Olbrachtově ulici v Lanškrouně. Speciální školu v Ústí nad Orlicí půdní vestavba odborných učeben ještě čeká, stejně tak školu v Poličce.
„Obecně se dá říct, že speciální školy až na výjimky trpí nedostatkem prostor. Pro výuku dětí se speciálními potřebami musíte mít vhodné pomůcky, odborné učebny specializované na určitý druh terapie, nebo relaxační místnosti. Z toho důvodu se snažíme na školách, kde je to možné, realizovat přístavbu dalších učeben, nebo právě integračního centra, které vzniká v Pardubicích,“ vysvětlil radní Josef Kozel.