Českotřebovský deník 155/2022 (2.6.)
Nové video Českotřebovského deníku: ZUŠ OPEN 2022

Celá akce trvala 3,5 hodiny a tak udělat tak dlouhé video není jednak rozumné, ani technicky možné. Jenže úkol zněl představit zejména hudební a taneční obor, protože na videu  lze vystoupení v těchto oborech nejlépe prezentovat. Nakonec má video délku 66 minut. Nedodržuje přesně pořad sobotního odpoledne  28. května, ale snaží se být pestřejší střídá se tedy vystoupení orchestru a dalšími sólovými vystoupeními, vystoupením Kajetánku a nebo také smyčcového souboráčku, nebo s tanečními choreografiemi. Obě kamery i kameramani Českotřebovského deníku se snažili zachytit dění v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze i v prostoru před ním co možná nejlépe.  Počasí od rána hrozilo deštěm, nakonec také pršelo, dokonce dvakrát, ale s úderem 14. hodiny přestalo a ve 14:02 vysvitlo sluníčko. Bylo však větrno a žádné velké vedro. Tanečníci si museli betonovou plochu upravit, vymést vodu z louží a výtvarníci museli čekat až se vysuší plocha pro jejich výtvarné řádění. Byla to zdařilá prezentace činnosti základní umělecké školy a pozvánka k zápisu pro ty nejmladší adepty hudebního, tanečního, výtvarného i dramatického vzdělávání...
Kamera Libor Vašina, Milan Mikolecký, Střih Libor Vašina. Odkaz na video  je ZDE

Urgentní příjem v ústecké nemocnici už má telefonní signál

Nově otevřený investiční celek se postupně obývá a kompletuje, a zjištěné neduhy se odstraňují. Dnes 2.6. 2022 tak bylo instalováno zařízení umožňující bezproblémovou mobilní komunikace .
 
TANEČNÍ ŠKOLA NA MČR V DISCIPLÍNÁCH ART A DISCO

Definitivní tečkou za letošní soutěžní tour tanečního Mistrovství České republiky (CDM) v disciplínách Art a Disco bylo Grandfinále v Hradci Králové. . Každý rok organizace CDO ukončovala MČR na Výstavišti v pražských Holešovicích. V letošním roce, nejen kvůli rekonstrukci prostor Výstaviště, se celá akce přesunula do Kongresového centra Aldis v Hradci Králové. Zatímco v základních (krajských) kolech o nominaci na MČR usilovalo neuvěřitelných 12 429 tanečníků, poslední květnový víkend jich Aldis hostil už "jen" 6306.  Taneční škola Česká Třebová (Sportovní taneční klub Česká Třebová, z.s.) se probojovala mezi nejlepší teamy z celé České republiky, s celkově 5 soutěžními formacemi. Během víkendového tanečního maratonu finále MČR jsme získali mnohá cenná umístění.
Gratulujeme všem tanečníkům, moc děkujeme za reprezentaci klubu a města Česká Třebová na Mistrovství České republiky!
Výsledky:
7. místo - Butterflies - disciplína Art formace, kategorie dospělých
8. místo - Queens - disciplína Art formace, kategorie juniorů
9. místo - Honeys - disciplína Art formace, kategorie juniorů
9. místo - Bubbles - disciplína Disco formace, kategorie dětí
12. místo - Candies - disciplína Disco formace, kategorie juniorů

Děti z MŠ U Koupaliště ve Skipi Funparku

Dne 31. května 2022 navštívila třída Veverek a Ježečků Skipi Funpark v Letohradu. Maminka našich dvou školkových dětí, pracuje v tomto zařízení jako marketingová manažerka. Chtěli bychom touto  cestou paní Zuzaně Kupkové velmi poděkovat za milé přijetí, za dárečky pro děti a péči, kterou nám po celou dobu věnovala.
Byl to pro nás všechny fajn výlet, který jsme si společně užili.  Děti a učitelky ze třídy Veverek a Ježečků

Den dětí v MŠ U Koupaliště

Na Den dětí – ve středu 1. června 2022 děti mohly díky firmě Partners Market v Hýblově ulici, prožít celý den na zážitkovém skákacím hradu, který nám firma na tento den zapůjčila.
 
 
Děti si tak užily prosluněný den na školní zahradě a my tímto firmě Partners Market děkujeme.
 
 
 
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Z rumunského Banátu píše (čerstvý jubilant) Prof. RNDr. Pavel Kovář:
 Dneska se synkem Vítkem restaurujeme po včerejší trochu náročnější tůře Rovensko - Gernik - Sv. Helena, cca 30 km ve vedru 30 st., sotva lezu.  Děkuji za připomneutí jubilea, zprávy o tom dospěly až k nám do Rumunska, signál není nejlepší....
Předávání maturitních vysvědčení na gymnáziu v letech 2020 - 2021 - 2022


7. ročník divadelního festivalu Pernštejnlove přivítá ansámbly  z celé republiky a spouští předprodej

Dny 26. - 30. července budou na Zámku Pardubice opět patřit divadelnímu festivalu Pernštejnlove. Pardubický divadelní open air vstupuje do 7. ročníku naplno, návštěvníci se mohou těšit na desítku divadelních produkcí, divadlo pro děti i koncerty. Permanentky si můžete zakoupit již nyní.
Divadelní festival v podmanivém prostředí zámku se stal stálicí na pardubické kulturní mapě, hraje se nejen na zámeckém nádvoří, ale také v šapitó či parkánu. Festival zahájí v úterý 26. července úsměvná autorská komedie Hřeben Bruce Willise v podání Divadla Tramtarie.  Herec, komik, klaun, moderátor v jedné osobě, Filip Teller, rozjede ve středu 27. července svou hudební stand up comedy show Možná, že to znáte... Pardubické Divadlo Exil uvede ve středu 27. července novou tragikomedii Útulek, autora, režiséra a herce Východočeského divadla Jana Musila.
„Z dlouhodobého hlediska můžeme říct, že se nám daří každý rok naplnit předsevzetí, že divákům přivezeme do Pardubic mimo jiné soubory, které ještě neměli možnost vidět. Kvalitní divadlo hledáme napříč celou republikou,“ uvádí dramaturgyně festivalu Kateřina Fikejzová Prouzová.
Ve čtvrtek 28. července publikum pobaví one man show Skečmen herce Romana Zacha vyprávějící o chlapíkovi, kterému jednoho dne řekli, že ztratil humor. Západočeské divadlo Cheb přiveze ve čtvrtek 28. července svůj hit Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách.  Divadlo Žumpa z Nučic nabídne v pátek 29. července cenami ověnčenou inscenaci Přiznání, jejímž základem je prostý, leč originální nápad: použít daňové doklady jako klíč k vyprávění životního příběhu. Pražské Divadlo 21 míří na Pernštejnlove 29. července s hrou autora a režiséra Davida Drábka Rain Woman, parafrází slavného amerického filmu Rain Man.
Jako každý rok si přijdou na své i děti. Tentokrát se mohou těšit na interaktivní inscenaci Za pohádkou kolem světa, v premiéře ji uvede pardubické Týbrďo divadlo!
Ani letos nebude chybět Rande naslepo a to v sobotu 30. července, kdy diváci netuší, jaké představení je čeká, kdo bude hrát a jaký žánr. Poté se na pódiu objeví populární masožravka, pražské Hrobeso naservíruje hororovou muzikálovou komedii Adéla ještě nevečeřela.
Samozřejmostí je bohatý doprovodný programu nabízející celou řadu vynikajících tuzemských kapel i písničkářů. Představí se mj. dreampopoví teepee, weird pop něco něco, osobitý písničkář David Pomahač, pardubický projekt Chanson trio de Coucou nebo herečka a písničkářka Jana Kozubková. V sobotu diváky čeká půlnoční divadlo v podání Ductus Deferens.
Navzdory všeobecnému zdražování udrží organizátoři vstupné v loňském rozpětí. Permanentka na velké nádvoří stojí 1200 korun, do šapitó pak 800 korun, na jednotlivé produkce od 80 - 350 Kč. Vstupenky zakoupíte v Infocentru Pardubice a v prodejní síti SMSTicket. Doprovodný program je přístupný zdarma.
Záštitu nad festivalem letos převzali senátorka Miluše Horská, náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a náměstek primátora města Pardubic Jan Mazuch.
 

Krucemburk : dva měsíce po požáru se nábytek opět vyrábí

 Výrobci značkového nábytku INTERMONT z Krucemburku se podařilo v rekordně krátkém čase plně obnovit celou výrobu ve svém shořelém závodě. Ten zachvátil požár začátkem dubna hlavní výrobní části závodu. „K dnešnímu dni došlo k úplnému obnovení výroby po požáru v části areálu výrobního závodu v Krucemburku. Díky robotizaci, která nahradila těžkou fyzickou práci lidí, vyrábí celá strojní část 24 hodin denně, tak aby se dohnal skluz v termínech dodání, který vznikl z důvodu požáru,“ komentoval aktuální situaci jednatel společnosti Vladimír Kubeš.
Firmě pomohli místní firmy a zaměstnanci
Podle Kubeše patří největší poděkování dodavatelům elektrorozvaděčů a kabeláže za rychlou dodávku a zapojení nové hlavní rozvodny. Původní se stala obětí požáru. „Chtěl bych moc poděkovat všem našim zaměstnancům, i dodavatelům za rychlou výstavbu spojovacích krčků pro novou interní zastřešenou logistiku. Celkové přesuny mezi výrobními závody v Chotěboři a v Krucemburku včetně výstavby nových propojovacích krčků a tunelů pomohly vytvořit novou kompletační halu z dřívějších skladových prostor,“ uzavřel celou nešťastnou situaci jednatel společnosti INTERMONT Vladimír Kubeš.


  • Pokud Praha uzavře asistenční centrum, uděláme to také 

    V návaznosti na dnešní informaci, že hlavní město Praha uzavře své Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině k 15. červnu, rozhodla strategická skupina vytvořená při Bezpečnostní radě Pardubického kraje o stejném kroku. Ten je však podmíněn reálným ukončení provozu pražského centra. Podle hejtmana a předsedy krajské bezpečnostní rady Martina Netolického není možné tímto způsobem vytvářet tlak na ostatní kraje, a to především na ty, které leží na hlavním železničním koridoru na cestě do Prahy a jsou tak přirozeně také více zatížené.
    „Řešení přijímání uprchlíků z Ukrajiny a jejich registrace na krajských asistenčních centrech není izolovanou záležitostí jednoho či druhého kraje, ale otázkou komplexního řešení. Avízo uzavření asistenčního centra v Praze k 15. červnu považuji za jednoznačně nekolegiální krok, který ve výsledku situaci ještě zhorší. Uzavření centra rozhodně nezabrání komukoliv, aby do Prahy přijel, protože Prahy byla, je a bude vždy přirozeným centrem republiky. Mohlo by naopak docházet k tomu, že se lidé budou pohybovat po městě bezprizorně nebo budou vysazováni ve městech, která leží na hlavním železničním koridoru před či za Prahou, což je pro mne zcela nemyslitelné,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který bezprostředně po avízu ze strany hlavního města svolal jednání strategické skupiny, ve které jsou také ředitelé krajských ředitelství policie a hasičů. „Na základě konzultace s kolegy z Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru České republiky jsme se rozhodli, že pokud dojde k uzavření asistenčního centra v Praze, tak ke stejnému dni uzavřeme také naše asistenční centrum. Nenecháme se takto silou tlačit ke zdi na základě dat, která nejsou přesná a neodpovídají realitě. Místo toho, aby probíhala konstruktivní debata a hledalo se řešení, tak jsou nám dávána ultimáta, která rozhodně nechceme a nemůžeme akceptovat,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že prostřednictvím tajemníka Bezpečnostní rady Pardubického kraje bude ještě dnes informováno Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině.

    Panelová výstava kreseb Zdenky Landové v Pardubicích

    Celý červen bude před hlavním vlakovým nádražím v Pardubicích zdarma k vidění panelová výstava dvou desítek kreseb akademické malířky Zdenky Landové, které autorka věnovala hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje. Pardubický kraj ve spolupráci s Památníkem Lidice a Památníkem Ležáky navazuje na výstavu, která byla prezentována na počátku roku v pardubické Reálce.
    „Venkovní výstava kreseb Zdenky Landové je součástí našich aktivit, kterými si připomínáme 80 let od heydrichiády, a to nejen na území našeho kraje. V pátek 27. května uplynulo 80 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tím začala vlna represí, zatýkání a poprav českého obyvatelstva, a to včetně vypálení Lidic a Ležáků. Nemůžeme zapomenout ani na Larischovu vilu a přilehlé popraviště, na kterém vyhasl život 194 osob. Proto si celý rok připomínáme osudy těch, kteří za své hrdinství zaplatili svým životem,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    Výstava vznikla v úzké spolupráci s Památníkem Lidice a Památníkem Ležáky. „Připravili jsme tuto venkovní výstavu dvou desítek obrazů akademické malířky Zdenky Landové, které autorka věnovala hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje. Představené obrazy jsou součástí rozsáhlého cyklu 150 děl, která vznikla v polovině 60. let minulého století a naše veřejnosti se s částí z nich měla možnost seznámit na přelomu let 1968-1969, kdy se objevily jako obrázkový seriál v tehdy obnoveném časopisu Junák. Obrazům, které autorka vytvořila jednou z nejstarších výtvarných technik – kresbou křídou, předcházelo pečlivé shromažďování podkladů, studium v archivech i rozhovory s pamětníky. I to určitě přispělo k tomu, že její obrazy udivují svou věrností, ale i historickou přesností všech detailů,“ uvedl ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík.

    4 miliony  do hvězdárny v Úpici  

    Moderní návštěvnické a odborné pozorovací astronomické centrum má do jednoho roku vzniknout na Hvězdárně v Úpici. Soustředění většiny astronomických pozorovacích výstupů do jednoho místa povede k větší atraktivitě pro návštěvníky.
    Centrum za zhruba čtyři miliony korun má najít místo v objektu slunečního domku. Financování projektu musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.„Návštěvník bude přítomný skutečnému vědeckému výzkumu. V pozorovací místnosti budou zejména výstupy ze slunečních, ale také z nočních pozorování, včetně záznamů z celooblohových kamer a dalších měření. Její součástí bude i meteorologické a seismické stanoviště. Ve vedlejší místnosti ho pracovníci seznámí s principy zpracování získaných dat a jejich archivace,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.
    „O propojení odborných astronomických pozorování a náhledu laické veřejnosti na problematiku astronomie a přírodních věd se naše hvězdárna snaží v podstatě již od svého založení v roce 1959. Vybudování takovéhoto centra bude pomyslným vyvrcholením nejen našich snah, ale i naplněním myšlenky zakladatele hvězdárny Vladimíra Mlejnka. Ten ve svých pamětech uvádí krásnou větu, datovanou do doby vzniku hvězdárny: ‚A začali jsme sloužit vědě a lidu. Nebo spíš naopak.‘ A to je výzva, které se držíme dodnes,“ doplňuje ředitel hvězdárny Marcel Bělík.
    Žádost o dotační podporu předložená do výzvy Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech získala příslib poskytnutí dotace. Součástí další fáze přípravy projektu je zajištění dodavatelů.

    Poznámka: příspěvek jsem získal jako připomínku toho o čem mluví více lidí - že se podporují projekty, které nejsou potřebné a rozumné využití prostředků nelze přitom zajistit. Tyto čtyři miliony budou jistě potřebovat jinde...