Českotřebovský deník 156/2022 (3/6) 

Video z vernisáže dne 1. června 2022 ve Výstavní síni Kulturního centra. Touto výstavou je ve výtvarně zaměřených kurzech zakončen univerzitní rok 2021/22 v českotřebovské Univerzitě třetího věku, kterou organizuje Dům dětí a mládeže Kamarád. Jedná se o kurzy kresby a malby, kurz Sklo a kov a kurz keramika. Své práce zde vystavil také kurz knihařství

 

Připravuje se vyhlášení soutěže v rámci projektu "Místo pro život 2022" 

Místo pro život patří ke společensky odpovědným projektům, které monitorují kvalitu života obyvatel a životního prostředí v ČR. Cílem výzkumu Místo pro život je shromáždit data, která poskytnou objektivní pohled na současný stav. Každoročně dokážeme analyzovat výsledky za každý kraj a zároveň data vyhodnotit v celostátním kontextu. Jednotlivé kraje sledujeme v dlouhodobém horizontu a iniciujeme společenskou diskusi o hodnotách, které obyvatelé České republiky vyznávají.
Princip hodnocení se opírá o dva hlavní pilíře. Objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů a průzkum prováděný mezi 2 320 obyvateli všech regionů.
Naší doménou jsou municipality, odborná veřejnost, malí a střední podnikatelé, korporace, VIP, zástupci veřejné sféry.  Výsledky průzkumu Místo pro život jsou zdrojem pro rozvoj udržitelnějšího Česka.
V loňském hodnocení byl nejlepším krajem pro život Zlínský kraj. Pardubický kraj byl hodnocen na 11. místě. 

Studenti v Moravské Třebové mají k dispozici cvičný kluzák


Gymnázium a Letecká střední odborná škola v Moravské Třebové dnes na letišti ve Starém Městě představila nový, konstrukčně upravený cvičný kluzák za 800 tisíc korun včetně daně. Letadlo bylo pořízeno z rozpočtu Pardubického kraje a slouží jako cvičební pomůcka pro žáky školy.

"Letecká škola bez vlastního letadla jakoby nebyla. Studenti sice mohou využívat na letišti ve Starém Městě kluzáky leteckého klubu, ale chtěli jsme, aby byla škola po této stránce nezávislejší a ještě více atraktivní. Proto jsme se rozhodli částkou 800 tisíc korun podpořit nákup kluzáku L13, který je de facto nově sestaveným generálkovaným strojem s životností 5 900 leteckých hodin," uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v rámci rozvoje školy nechal kraj opravit také dříve zakonzervovaný domov mládeže naproti gymnáziu.  „V současné době obor letectví na škole, která je svým zaměřením z celorepublikového pohledu naprosto unikátní, studuje 60 žáků a v příštím školním roce bude přijata již čtvrtá třída. Odvážná myšlenka otevřít v Moravské Třebové letecký obor se nyní ukazuje jako správná cesta," řekl radní pro oblast školství Josef Kozel.



Podpora pro turistická informační centra se letos zvýšila

Pardubický kraj už od roku 2003 pravidelně finančně podporuje turistická informační centra (TIC) na území kraje. Také letos vyhlásil dotační program pro rok 2022 „Podpora činnosti a provozu turistických informačních center v Pardubickém kraji“, který mohou provozovatelé TIC využít. Všechna TIC včetně kontaktů na ně najdete na www.vychodnicechy.info.
„V loňském roce krajské dotace do všech oblastí poklesly kvůli covidu, 32 turistickým informačním centrům jsme rozdělovali 1,2 milionu korun. Letos máme v krajském rozpočtu 1,47 milionu korun,“ informuje krajský radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř a pokračuje: „Cílem dotačního programu je zajištění poskytování kvalitních služeb a informací souvisejících s cestovním ruchem v informačních centrech turistům a návštěvníkům Pardubického kraje a aktualizace databanky krajského turistického portálu www.vychodnicechy.info údaji z celého území kraje.“
Převážná většina TIC na území Pk je členy profesního sdružení A.T.I.C. ČR a je i certifikovaná v rámci Jednotné klasifikace TIC ČR. Tyto kvalitativní ukazatele jsou zařazeny mezi hodnotící kritéria dotačního programu.
Pardubický kraj bude žádosti přijímat od 1. do 30. července 2022. Jednotlivé dotace mohou činit od 2 tisíc do 300 tisíc korun na příjemce.

"Šrámkův Písek 2022" doporučuje inscenaci Triára na Hronovský festival

Kdo že je poslán do Hronova?
Porota zdůrazňuje, že nejde o to, kdo byl nejhorší či nejlepší, jde čistě jen o to, kdo bude nominován či doporučen na Jiráskův Hronov. Porota uvažuje například také o tom, jakou zprávu o experimentálním divadle vyšleme do mezidruhové přehlídky.
A jak to tedy ta porota rozhodla?
Nominace:  Láhor/Soundsystem: Před sebou utečeš,  Yesss: Zá rubni 
Doporučení:  Mámení: Experiment psí  Je to tajný: Jeden  My: Svatá hlava   Triárius: Ahoj můj Miláčku
 
Celým Pískem 2022 se prolínala inscenace Triária Česká Třebová Ahoj můj miláčku pro 2 herce a 2 diváky.
Festivalové noviny uvedly rozhovor s Josefem Janem Kopeckým o vzniku a provádění inscenace:
 
Kdy jste se poprvé setkali s dopisy Jirousových a kdy vás poprvé napadlo zinscenovat je?
Magorovy dopisy jsem četl poprvé po vydání stejnojmenné knihy nakladatelstvím Torst v roce 2006, ještě za Martinova života. A přečetl jsem je se zájmem, nicméně stejný zážitek, jako jsem měl o Vánocích 2021, jsem z nich tehdy neměl.
V průběhu roku 2021 jsem si koupil knihu Ahoj můj miláčku (vydanou 2015 opět Torstem), která představuje vzájemnou komunikaci Martina a Juliany z jeho čtyř posledních kriminálů. A nadělil jsem si ji pod stromeček – abych ji ještě o Vánocích začal číst. A tu se to stalo.;
Možná je to souhra mnoha okolností, Martin tu už víc než deset let není – a chybí tu, byly Vánoce, které jsem trávil s rodinou a dětmi, byly tu ty Julianiny dopisy… Zkrátka mne kniha zcela pohltila a už během jejího čtení vznikal první koncept inscenování. Od něho jsme se posunuli o světelné roky jinam, přesto v uvažování o tom, jak se pokusit něhu, lásku, bolest, víru, pokoru, vysílení, zlobu, odvahu, rezignaci – a vůbec všechny další emoce, které se v těchto 357 dopisech ukrývají, hraje důležitou roli.

Jak se dokážete vy a jak se dokáží diváci oprostit od pocitu určitého posvátna, který by pro vás / pro ně mohl z dopisů takového legendárního páru vyzařovat?
Martina jsem měl tu čest zvát svým přítelem. Poznali jsme se koncem 90. let a udržovali čilý kontakt až do Martinovi smrti. Nicméně jsem ho poznal už s Dášou. Za Julianou jsme se ale pravidelně stavovali ve Staré Říši s přáteli, vždycky, když jsme jeli na Vydří. A tam už jsem (žel) dlouho nebyl. Posvátno mám spojeno především s ní…
Je ale samozřejmé, že si člověk vždy připadá trochu jako voyer, když čte intimní dopisy někoho jiného. Připadá si nepatřičně. Ale: Toto je přece jenom trochu jiný případ. Tyto dopisy již byly psány s tím, že budou čteny třetí osobou – cenzorem. Věci se tu proto sdělují mezi řádky, nikoli explicitně.
Divákovi se potom snažíme předat především zážitek. Jsou to fragmenty dopisů. Dopisů lidí. Muže a ženy. Otce a matky. Fragmenty emocí. Emocí jakýchkoli lidí.
Inscenaci hrajete (alespoň na přehlídkách, ale předpokládám, že i jinde) mnohokrát za sebou. Jaké z toho máte pocity? Nehrozí zacyklení, únava apod.?
Naprosto jsi uhodil hřebíček na hlavičku: hrozí. S každým představením se snažíme vejít (včetně příchodu a odchodu diváckého páru) do 15 minut, přesto hrajeme pouze 3x za hodinu. Poslední čtvrthodinku si necháváme pro sebe. Na oddych, uvolnění se, občerstvení. Po prvním zážitku, kdy jsme jeli 4 a půl hodiny úplně v kuse, jsme potom: dva dny nemohli chodit, nevěděli u 5. představení, jestli jsme tuhle repliku už neřekli, propadali stavům deprese, málem se počůrali – a vůbec zjistili, že hodiny a hodiny v kuse to prostě nejde.