Českotřebovský deník 163/2022 (10/3)  
Nic smutnějšího se nemohlo stát -
v den vernisáže nové výstavy Maxmiliánců zemřela vedoucí skupiny

    Ing. Alice Formánková na vernisáži výstava skupiny Maxmilián 26. května 2020 - malý sál Kulturního centra

Strašná a strašně rychle postupující nemoc ukončila život Ing. Alice Formánkové  snad symbolicky  ten den, kdy "její" skupina Maxmilán mělo po dvouleté pouze další vernisáž.  Také zde vystavovala Alice svoje práce - Téma "Vzduch" byl zvolen s jejím přispěním již před časem a navazoval na předešlé téma výstavy z roku 2020, ze které pro vzpomínku uvádím fotografie. Je těžké hledat slova, která popisují její velké snažení, Sama se posílela na vzniku První vzájemné společnosti, aktivně se snažila naplňovat její cíle a realizovat projekty, které nemohla  už dořešit dokončit. Jak může být osud tak zlý, tak ničitelský. Můžeme si připomenout i její snahu resuscitovat k novému životu (bývalou) Strojvůdcovskou chatu na kozlovských serpentinách, kde s dalšími kolegy chtěla realizovat sen o tom, jak chatě  a jejímu okolí vdechnout nový život. Měla od přírody úzký vztah k výtvarnému umění a měla pro to ií dispozice, talent, možnosti svou zálibu pěstovat a to nejen pro sebe, ale pro lidi. Byl to její projekt "Kobylinec", který dokázala dovést do dokonalosti, dokázala to zajistit i organizačně za pomoci kamarádů, rodiny a českotřebovských institucí. Ohlasy byly tak veliké, že za tento projekt Kobylinec a jeho realizaci obdržela také cenu města Kohout. Alice Formánková vystavovala i při dalších příležitostech, např. na mnoha ročnících Výtvarné Svinné. Škoda, že tento projekt po svém desátém ročníku zatím nepokračuje. Alici Formánkové nebyl  lhostejný ani projekt Maxmilián, kterého se zúčastnilo od samotného začátku 2006, také se svojí maminkou MUDr. Evou Formánkovou. Po odstoupení Marty Demelové z pozice vedoucí tuto funkci přijala a snažila o rozvoj výtvarné skupiny a nastolení systému, což se určitě podařilo. Několik roků vlastně spolupracovali ve vedení skupiny s Martou Demelovou společně. Projekt Maxmilián je unikátní a díky Alici Formánkové byl určitě posunut dál. I nyní na letošní výstavě otevřené právě v den jejího úmrtí jsou vystaveny  její práce na téma vzduch. Nevěřím, že to je poslední výstava, na které se Alice účastní. Z jejich prací bude jistě dobré vybírat i do dalších expozic a některé b měly také skončit jako akvizice Městského muzea. protože toho, co pro výtvarné umění v České svoji skupinu Mamilián udělala nebylo určitě málo.  Dobře vím, že i nyní bude výtvarné dění v České Třebové sledovat z třebovského výtvarného nebe.
Čest její práci i památce!  Milan Mikolecký

Uvádím ještě několik videí, natočených s přispěním Alice Formánkové v letech 2020 - 2021, na kterých můžeme Alici zase "vrátit do života" jako vzpomínka na projekty, kterým pomáhala na svět.....

Nové video Českotřebovského deníku:
Hokejbalové finále se rozhodne 11. června

V hokejbalové aréně v Benátkách byly v prvních červnových dnes důležité zápasy II. hokejbalové ligy skupiny Čechy - východ. Po základní části Lokomotiva postoupila do play-off  kde postoupila až  do rozhodujícího finalového duelu, který přinesl  zajímavé boje a zajímavé výsledky. 2. a 3. zápas v domácí aréně , které se hrály 4. a 5. června má Českotřebovský deník zachycené ve video reportáží. Po první prohře v Přelouči  5:2 se Lokomotivě druhý zápas vydařil, vyhrála 5:1, další den však výhru nezopakovala s výsledkem 2 : 4 pro soupeře. 11. 6. se hraje rozhodující zápas, ovšem  na hřišti soupeře v Přelouči.   Českotřebováci mají v play - off dobré hodnocení - Michal Válek je veden jako nejlepší střelec i v kanadském bodování,  Nejlepší nahrávač je Lukáš Zeman a brankář David Břeň má úspěšnost zásahů přes 90%.Více ve videu - Kamera a střih Libor Vašina.  Odkaz na desetiminutové video je ZDE

V Přívratu vznikne hybridní prodejna s výdejním smart boxem 

V kraji vzniknou dvě venkovské hybridní prodejny, nakoupit zde půjde formou samoobsluhy v kteroukoliv hodinu
Pardubický kraj podpoří pilotní projekt hybridních prodejen, které by měly občanům poskytnout více komfortu při nákupu. V prodejně v Bítovanech půjde nakoupit po celých 24 hodin, v obci Přívrat zavedou výdejní smart boxy, do kterých obsluha prodejny vybraný nákup lidem připraví. Na podporu těchto projektů kraj poskytne 340 tisíc korun.
„Vnímáme to tak, že jde o pilotní projekty. Bude to takový testovací režim a uvidíme, s jakým úspěchem se jedna či druhá varianta setkají. Pak bychom mohli uvažovat o podpoře dalších takových prodejen. Chceme totiž, aby pro občany na venkově byly tyto služby co možná nejdostupnější. V této souvislosti musím poděkovat vedení obou obcí Bítovany i Přívrat, že se do projektů pustili. Je to určitě odvážné, ale je potřeba hledat nové cesty, jak na venkově udržet občanskou vybavenost,“ uvedl  radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
V obci Bítovany vznikne prodejna, kde si bude možné formou samoobsluhy nakoupit během celého dne, ať už nakupující přijde v pět odpoledne nebo třeba o půlnoci. „Pro vstup bude nutná mobilní aplikace, která člověka vpustí dovnitř, celý prostor bude samozřejmě monitorován kamerovým systémem. Obsluha zde bude přítomna alespoň v dopoledních hodinách, a to je dobře, protože prodejna tak neztratí svůj sociální rozměr, když často slouží i jako místo, kde se občané setkávají,“ vysvětlil radní Krčil.
Druhá varianta hybridní prodejny s výdejním smart boxem vznikne v obci Přívrat. „V tomto případě si mohou lidé také vyzvednout nákup zcela podle svých časových možností. Veškerý sortiment prodejny bude možno koupit přes telefon nebo prostřednictvím internetu. Obsluha nákup připraví do chlazeného výdejního boxu a zákazník si ho kdykoliv vyzvedne,“ dodal Krčil.

Přeprava komunálního odpadu by se měla více odehrávat po železnici

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal společně se starostou Svitav a poslancem Davidem Šimkem s generálním ředitelem Správy železnic Jiřím Svobodou. Hlavním tématem byla železniční infrastruktura ve vztahu ke svozu směsného tříděného komunálního odpadu z regionu do plánované spalovny v rámci Elektrárny Opatovic či do jiných velkých spaloven.
„V souvislosti se zákazem skládkování po roce 2030 je nutné již nyní řešit, jakým způsobem bude řešena manipulace se směsným tříděným komunálním odpadem. Z toho důvodu jsme se detailně seznámili například se záměrem na energetické využití komunálního odpadu, který připravuje Elektrárna Opatovice v rámci širšího projektu dekarbonizace svého provozu. Projekty na menší spalovny připravují také středně velká města v našem kraji, avšak problémem může být ekonomika provozu, protože pro využití vzniklého tepla není infrastruktura a využití. Proto řešíme možnost využití stávajících železničních vleček a vytvoření veřejných překládacích stanic ve spádových lokalitách pro přibližně dvacetikilometrový perimetr, do kterých by byl odpad svážen a překládán na železnici a následně dopravován do Opatovic, kde má být zajištěna jak kapacita, tak energetické využití pro spádovou oblast Pardubicka, Chrudimska a Královéhradecka. Samozřejmě se nejedná jen o Opatovice, ale další velké spalovny, u kterých je zajištěna dostatečná kapacita a energetické využití,“ řekl hejtman Martin Netolický. Ten se společně s generálním ředitelem Správy železnic domluvil na tom, že bude zpracován seznam všech potenciálních nakládkových míst v regionu včetně monitoringu aktuálního technického stavu.
V rámci jednání s generálním ředitelem Správy železnic byla řeč také o potenciálních změnách v rámci svitavského železničního nádraží. „Jedním z problémů našeho nádraží, které je v tuto chvíli vzhledem k výlukám na trati do Brna zatíženo přestupy z náhradní autobusové dopravy, je bezbariérovost. Bohužel na druhé nástupiště se senioři, vozíčkáři či maminky s kočárky nemohou nyní bezpečně a snadno dostat. Proto bychom rádi otevřeli se Správou železnic debatu o možných úpravách tak, abychom všem cestujícím co nejvíce usnadnili pohyb po našem nádraží,“ uvedl starosta Svitav David Šimek.

České předsednictví v Unii nabídne příležitost představit i náš region

Hned první den českého předsednictví přiletí členové Evropské komise na pardubické letiště Jana Kašpara, odkud odjedou na jednání s českou vládou do Litomyšle. Večer na to naváže pod patronací Pardubického kraje Koncert pro Evropu na festivalu Smetanova Litomyšl jako slavnostní připomenutí evropského kulturního dědictví a společných evropských hodnot. Pardubický kraj se pak bude podílet na organizaci některých akcí v Bruselu a také na Pardubicku, tak jak to tento týden schválili jeho radní.
„Budeme se určitě podílet na Evropském týdnu regionů v polovině října v Bruselu a na dalších akcích evropské metropoli. V našem zázemí, které máme už mnoho let Plzeňském domu, chceme v prosinci představit výstavu Pernštejnské ženy a Evropa. Tu připravilo Východočeské muzeum v Pardubicích spolu s Univerzitou Pardubice k výročí 500 let renesance ve východních Čechách a přibližuje kosmopolitní rozměr pernštejnské aristokracie,“ uvedl některé aktivity náměstek hejtmana Roman Línek, který je zároveň předsedou české delegace v Evropském výboru regionů.
Právě část členů předsednictva Evropského výboru regionů, který bude v polovině září zasedat v Praze, zavítá na studijní návštěvu i do Pardubic. Prohlédnou si především přestavbu Automatických mlýnů, na kterou všichni investoři – kraj, město a soukromník, čerpají evropské dotace z Integrální teritoriální investice.
Významnou událostí bude také neformální zasedání Pracovní skupiny finančních radů (PS FiCo) na Pardubicku ve dnech 19. – 21. září.  „Pardubický kraj bude jedním z několika partnerů tohoto zasedání a budeme se snažit připravit pro zástupce 27 zemí Evropy co nejlepší podmínky pro jednání i pro doprovodný program v kraji,“ dodal Línek.
V závěru roku doputuje do Pardubic na Komenského náměstí průřezová výstava České tiskové kanceláře dokumentující klíčové okamžiky České republiky ve vztahu k Evropské unii.  Celkem navštíví 16 měst, v našem kraji to bude na začátku července ještě Litomyšl.