Českotřebovský deník 165/2022 (12/6)
AKADEMIE 2022 TANEČNÍ ŠKOLY 

V sobotu 4. června se Zimní stadion v České Třebové, po dvou letech, naplnil tanečníky a diváky. K vidění tu bylo na dvacet vystoupení, od profi ročníků se soutěžními formacemi, přes hobby kategorie, po nejmenší tanečníky přípravných ročníků. Pro některé složky to byla dokonce premiérová vystoupení. Tanečníci všeho věku přinesli do prostor Zimního stadionu radost z pohybu, emotivní choreografie, nadšení, elán. Diváci toto vše ocenili potleskem a vytvořili nádhernou atmosféru. Dvouhodinovým programem provázela zpěvačka, moderátorka a absolventka Taneční školy, Danča Stránská. Mimo jiné se jí podařilo v kostce shrnout a připomenout 20 tiletou historii Taneční školy. Představila a uvedla všechna vystoupení, osvětlila specifika tanečních stylů a zároveň dokázala udržet dynamiku programu Akademie. Závěrečná společná choreografie pro 80 tanečníků byla třešničkou na dortu a velkým diváckým zážitkem. Po přehlídce všech choreografií následovaly taneční battly a afterparty. Speciální poděkování si zaslouží také pan David Skalický, který prostor před Zimním stadionem ozvláštnil zapůjčením krásného, žlutého, oldschool amerického školního autobusu, který battlům dodal náležitou atmosféru. Jejich vítězem, se za mohutné divácké podpory stali: Eliška Ježová a Kateřina Martincová. Akci doplnila barmanská show Tomáše Trejbala z Hradce Králové, který nejenže bravurně namíchal neuvěřitelné množství osvěžujících nápojů, ale dokázal o jednom každém zasvěceně pohovořit. A přitom se grilovalo, povídalo, popíjelo pivo i bezinková limonáda, prostě bylo dobře.
Děkujeme všem, kteří se na akci podíleli a za rok se těšíme na AKADEMII 2023.  Šárka Prossová

O prázdninách bude v Kozlově další výstava FIGURAMA 

Otevření výstavy je plánováno na 16. července.  Bude to již třetí ročník této akce v sále hostince U Sitařů. Duší výstavy je akademický sochař Tomáš Vejdovský, který zde bude vystavovat práce svých žáků z  Akademie Výtvarných umění v Praze.
Organizátorem výstavy je spolek FIGURAMA, který pořádá stejnojmenné výstavy již 22. rokem, proto tedy letos "Figurama 22." Výstavy Figurama se organizují na více místech v republice. Může být pro nás ctí, že jedna z výstav tohoto typu se uskuteční opět také u nás v Kozlově. 
Mezinárodní projekt Figurama vznikl v roce 2001 z iniciativy akad. mal. Karla Pokorného z Fakulty architektury ČVUT v Praze a výtvarníka Borise Jirků z Ústavu umění a designu ZČU v Plzni. Cílem projektu je mapovat a porovnávat přístup ke ztvárnění lidského těla na jednotlivých vysokých uměleckých školách. Jeho součástí je cyklus výstav doprovázených katalogem, který zároveň slouží i jako výukový materiál. Předchozích ročníků projektu se zúčastnily školy z Japonska, Německa, Rakouska, Polska, USA, Slovenska a Španělska.  „Figurální kresba a malba je nezpochybnitelný vrcholný základní výzkum pro univerzity s výtvarným zaměřením, kdy dochází k poznání a převodu reality do osobité výtvarné řeči. Proč přes figuru? V ní je pro nás nejvíc vizuálních informací, které jsme schopni vnímat a zachytit,“ vysvětluje prof. Boris Jirků ze ZČU. Na univerzitách má výuka kresby různé podoby od zcela anatomické až po expresivní a emotivní záznam.  Uvedená fotografie je ze zahájení výstavy "Figurama 18" v Kozlově  v červenci r. 2018, ve vernisážovém projevu je zachycen Prof. Boris Jirků. Foto Jaroslav Plocek.

Parkovací anarchie na Semanínské ulici - zaparkuj jak chceš   

V květnu dokončila společnost Notable real estate stavbu I. etapy parkoviště a garáží za domy s Semanínské ulici. Na projektu se finančně podílelo i město Česká Třebová, neboť příjezdové části komunikací jsou vybudovány na pozemku města. Parkoviště je dnes prázdné, nevyužité, dnes v sobotu 12.6. dopoledne zde parkoval jediný automobil.  Vjezd je povolen jen těm, kteří mají povolení firmy, parkoviště je soukromé a tedy i placené. Vjezd je hlídán kamerami.

 

Na ostatních "parkovacích plochách" je však všude přeplněno, auta parkují všude, kde to trochu jde a nikdo se nekouká na to, že to je na trávě a v zákaze stání. Nikdo to nekontroluje. A tato praxe je zde samozřejmě praktikována již hodně dlouho.  Nikdo nikoho nepokutuje, pokuty by  možná  ani nebyly zaplaceny.  Zdá se mi, že se rento stav tolerovat nemůže!  Zatímco "dole" ve městě stačí  stát hodinu na místě kde je nějaký zákaz, můžete čekat lístek za stěračem a pozvání k projednání přestupku, tady pře domy na Semanínské ulici jsem něco takového při opakovaných návštěvách nezaznamenal, tady takovou možnost ani nikdo neřeší. Společnost Notable real estate se chystá  budovat další parkování pro níže položené domy. Pokud by měla situace zůstat nastejno, tak by to dělala zbytečně.  Je to v první řadě záležitost městské policie, která "nevidí a neslyší". Prostě je třeba plnění povinností vyplývajících z dopravních  omezení vyžadovat!.  Není  to o rozdávání "botiček", ale vymáhání pořádku. Jinak můžeme všechny dopravní značky v lokalitě klidně využít jinde, jsou tady zbytečně. Auta zdejší rodiny evidentně potřebují a dokonce zaparkovány třeba na trávě před domem. Pokud nebude majitel vozidla "slyšet" na pokutu a nepřizpůsobí se, stane se dlužníkem města s mnoha dalšími negativními dopady. A bude-li situace beze změny, je přece možné zabavit SPZ do doby, než bude vše zaplaceno...

Jsme v Borku na Semanínské ulici. Tady, zdá se, platí jen jediné pravidlo: neparkovat na novém parkovišti. Jinak si lze dělat co je libo. Nikomu to nevadí. Nevadí?  Právě v době, kdy vznikají nové investice do parkování, by to konečně začít vadit mělo. A platí to pro celý Borek! Parkování na městských pozemcích mimo komunikace na trávě se však rozmohlo i jinde ve městě a to dlouhodobě. A vadí to i mnohým dalším lidem. Jak se tedy zdá, tak to městská policie neřeší ani zde.  Pak se nedivme, že se vymáhání přestupků typu chybějících nebo špatně nastavených parkovacích hodin za sklem auta na jinak označeném parkovišti je někdy "těžkým zločinem", zatímco celoroční parkování vozidel na trávě je tolerováno.. Fotografií těchto případů dostáván často, mám jich zásobu. Zatím je nabídnu k vyřešení odpovědným orgánům, zveřejňovat je nebudu


Depozitář městského muzea projde úpravami

V rámci městského rozpočtu najdeme položku na stavební úpravy depozitáře městského muzea, který se nachází v bývalé štábní budově kasáren na náměstí 17. listopadu. V jeho těsném sousedství byl vybodována skladová hala společnosti Böhm plast-technik, .r.o., která musela být z důvodů existujících síti vn nakonec postavena blíže depozitáři, než se původně uvažovalo. Důsledkem je nutné realizovat na budově depozitáře  některé úpravy (zazdění oken v I. podlaží a nepřímé větrání budovy), na jejichž financování se bude podílet "nový soused", tedy společnost Böhm. Současně se však v budově depozitáře  realizují další úpravy. VI. podlaží  po vstupu vpravo zde byly totiž před lety připojeny k depozitáři prostory, která využívala zrušená "záchytka" a to bez dalších úprav. Pro dobré fungování depozitáře bude tedy nutné řadu nesmyslných příček opět vybourat a zajistit přístup do místností z chodby vedené středem objektu.. Přivezení a odvezení materiálu a exponátů do depozitáře je nyní zajištěno pomocí rampy od vjezdu do areálu Bohmplast. Vybudovaná rampa je na fotografii. Na dalším snímku jsou stromy a keře, které se rozrostly až na budovu. Poškoztují ji a vyžadují údržbu.  Myslím, že by se s ní nemělo otálet!  (mm)


Sousoší na Lhotce je opět "našišato"
Sousoší "Mír" známe ze sídliště Lhotka, kam bylo umístěno v 80. letech v rámci "komplexní bytové výstavy", která pamatovala na všechno. Podobně vznikla socha ženy na Novém náměstí, byla pořízena z peněz na výstavbu hotelového domu ČSD a v r. 1980 byl odhalen památník obětem válek u ZŠ Habrmanova  pořízený za finanční prostředky z výstavby sídliště Trávník III.  To vše zajišťoval Krajský investorský útvar Hradec Králové pro celý  tehdejší Východočeský kraj.
Sousoší na Lhotce zde stojí dodnes, ale má problémy se stabilitou. Naklání se. první opravu a vyztužení konstrukce již před lety provedl umělecký kovář František Bečka, ale ukazuje se, že stabilita je porušena znovu. Snad působením slunce se konstrukce zahřívá a rozpaluje jednostranně a důsledek je opět patrný. Záruka na dílo určitě žádná není....