Českotřebovský deník 167/2022 (14/6)
Nové video Českotřebovského deníku: Opravy komunikací 2022 

  Stav místních komunikací v České Třebové je trvale diskutovaným problémem. Situace se zdá každým rokem palčivější, rozbitých komunikací a chodníků neubývá. O komentář jsme požádali jednatele Eko Bi Zdeňka Řeháka.  
Popisuje používané metody oprav a lokality, kde byly letos opravy realizovány - Semanínská, Kozlovská, Farská ul.  Oprava velmi narušeného povrchu důležité Farské ulice byla dlouho odkládána. Zde bylo třeba komunikaci zcela uzavřít i s vědomím, že jiná cesta na Hory nevede. I z toho důvodu práce proběhla ve dvou etapách po kratších úsecích.  Ve videu také k problematice oprav komunikací hovoří členové rady města Ing. Michal Kadlec a Ing. Petr Skopal. Bohužel nelze najít kouzelný proutek, který sám komunikace rychle opraví. Ani peníze samy o sobě nepomohou. Je třeba přeložit kabely, rekonstruovat sítě. Jen z tohoto důvodu se některé stavby roky odkládají. A nejen městské, také krajské či státní. Ale protože chceme tempo oprav zvýšit, musíme pro to něco udělat. Stavby připravit a zajistit jejich financování.  (mm) Odkaz na video zde

Problém Busline: Situace se nelepší, nejsou řidiči

Hejtman Martin Netolický a náměstek pro oblast dopravy Michal Kortyš jednali s vedením společnosti BusLine o stávající situaci, kdy má společnost problémy se zajištěním nasmlouvaných spojů z důvodu nedostatku řidičů. 
„Úterý je z pohledu neodjetých spojů ještě horší než pondělí, proto jsme chtěli znát další postup společnosti BusLine. Je pro nás naprosto nemyslitelné, aby nebylo odjeto tak velké množství spojů a dopravce nekomunikoval. Ještě dnes proto budou zveřejněna čísla na dispečink dopravce, který bude s občany aktivně komunikovat. Zároveň pokračují jednání s řidiči a dalšími dopravci o výpomoci. Sankce samozřejmě budeme uplatňovat, ale to nám nyní spoje nezajistí, proto apelujeme na dopravce, aby se zaměřil na zajištění spojů," řekl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstka hejtmana Michala Kortyše již není ve hře zavedení prázdninového jízdního řádu. „Problém vzniká především mezi sedmou a devátou hodinou ráno a druhou a čtvrtou odpolední. Potřebujeme tak zajistit školní spoje, které o prázdninách odpadají. Osobně proto kontaktuji další dopravce, zda nejsou ochotni smluvně společnosti BusLine nebo přimo kraji pomoci. Další jednání s dopravcem by mělo proběhnout zítra ráno a doufáme, že bude posunem," řekl Kortyš.


Hokejbalisté TJ Lokomotiva mistři II. ligy Čechy - východ

Poslední rozhodující 5. zápas v Přelouči vyhráli, celkově tedy  3:2 na zápasy nad Přeloučí a potřetí po sobě mají titul…
HC Jestřábi Přelouč:TJ Lokomotiva Česká Třebová 0:2 (0:1,0:1,0:0) STŘELY NA BRANKU 29 : 20 VYLOUČENÍ 4:3 PŘESILOVKY 1 : 3 VYUŽITÍ 0 : 0 OSLABENÍ 0 : 0

Masakr  na Moravské

15 poškozených aut a statisícová škoda = výsledek řádění neznámého magora  včera 13. června. Na facebooku jsou  šokující obrázky a ukázka toho, co z může jeden "talent", kterému rupne v hlavě. Co dalšího mohl vyvést a to přímo pod kamerou dohlížecícho systému. A to je zítra 15/6 "Evropský den proti vloupání" kdy je dobré si připomenout základní pravidla zabezpečení objektů. Jenže takový člověk nebyl neviditelný, šel městem a potkával lidi, nikdo si nevšiml a nic neviděl?  
"No to mi ta dovolená pěkně začala, probudím se celý natěšený že zítra odlétám do milovaného Řecka a místo toho vidím dvě řády zničených aut a vysklenou výlohu vinotéky naproti, takže jsem se bavil místo balení kufrů na dovču, návštěvou na Policii a domluvení nového laku ... " píše jeden z postižených na facebooku. Místní nebude, nejspíš jistě fakt ten, kterého vyhodili z vlaku, aby "dělal bordel" tady u nás. A to jsme se zabezpečili, např. zrušili herny a kasino, aby bylo bezpečno. Jak je vidět, tak stejně není..... (mm)

AUTORSKÉ ČTENÍ BLANKY KOSTŘICOVÉ OPĚT V JAVORCE

Po „šňůře“ bezmála čtyřiceti autorských čtení v českotřebovské knihovně se Blanka Kostřicová loni přesunula do Javorky, do Bennewitzova pavilonu, kde se uskutečnilo její čtení „jubilejní“. Také v letošním roce, opět v letním termínu, je plánováno další čtení českotřebovské prozaičky na témž místě. Půjde o další díl cyklu druhých čtení, na nichž autorka znovu představuje ty knihy, ze kterých už v České Třebové jednou četla. Tentokrát to bude Ledovcová turistika – přesněji její druhá část nazvaná Homeless. Jak čtenáři Blanky Kostřicové vědí, správný překlad tohoto anglického slova zní: člověk, který je doma v lese…
Autobiografický příběh v kapitolách prozaické skladby. Život na lesní chatě, vysokohorské výstupy, běh na lyžích, literatura, setkávání a různé fatální „ztráty a návraty“ (jak zní název jedné kapitoly). Vše propojeno „houmlesáckou“ životní filosofií a stylem hlavní postavy.
Kdy? v pondělí 27. června v 19.00, Bennewitzův hudební pavilon v Javorce 

Krajské KACPU se zatím neuzavře

  • O dalším fungování Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině jednali dnes odpoledne členové strategické skupiny při Bezpečnostní radě Pardubického kraje. Ta rozhodla, že se centrum pro tuto chvíli neuzavře a do konce června bude fungovat ve stávajícím režimu. Poté opět omezí provozní dobu. "Nechceme dělat naschvály, a proto nebudeme naše asistenční centrum od středy uzavírat, avšak pokud by mělo z důvodu uzavření Prahy docházet k jeho přetížení, tak to budeme řešit. V tuto chvíli plánujeme, že bychom až do konce června fungovali ve stávajícím režimu v sále Jana Kašpara a od července budeme omezovat provozní dobu na pondělí, středu a pátek s tím, že pondělí a středu budeme mít otevřeno od 8 do 16 hodin a v pátek od 8 do 14 hodin," řekl hejtman Martin Netolický.
  • CZ LOKO zmodernizuje 20 lokomotiv pro ZSSK CARGO

    Slovenský národní dopravce ZSSK CARGO podepsal smlouvu na modernizaci 20 lokomotiv řady 742 s českou strojírenskou společnostní CZ LOKO. ZSSK CARGO díky této modernizaci ušetří na provozních nákladech a měla by se výrazně zvýšit i spolehlivost lokomotiv. Vedení slovenského dopravce očekává, že tento krok výrazně posílí konkurenceschopnost a dominanci ve vozbě jednotlivých vozových zásilek.
    Prestavbu hnacích vozidiel bude realizovať česká strojárska spoločnosť CZ LOKO. Vďaka modernizácii by mala ZSSK CARGO ušetriť na prevádzkových nákladoch. Spoľahlivosť rušňov by sa mala výrazne zvýšiť. Vedenie slovenského dopravcu očakáva, že tento krok výrazne posilní konkurencieschopnosť a dominanciu vo vozbe jednotlivých vozňových zásielok.
    "Staré lokomotívy boli často poruchové a ich prevádzka a servis veľmi nákladné. Modernizácia je kľúčovým krokom k udržaniu našej konkurencieschopnosti aj v budúcnosti. Vďaka tomu výrazne zvýšime spoľahlivosť našich dopravných výkonov v regiónoch a budeme schopní garantovať zákazníkom včasnú a presnú prepravu nákladu," hovorí Ľubomír Kuťka, člen predstavenstva ZSSK CARGO a riaditeľ úseku služieb železničných koľajových vozidiel, v súvislosti s modernizáciou rušňov.
    Zmodernizujú sa lokomotívy radu 742 vyrábané v ČKD Praha. Má ísť o kompletnú rekonštrukciu, počas ktorej vznikne prakticky nové vozidlo. Súčasťou je napríklad kompletná výmena motora a všetkých hlavných komponentov. Originál zostáva len podvozok a hlavný rám. Aj tieto časti však prechádzajú opravou a mnohými úpravami. Kľúčová je aj možnosť inštalácie signalizačného systému ETCS, ktorý bude povinný pre prevádzku všetkých rušňov v Európe. Ekológia je tiež dôležitým aspektom. Lokomotívy sa dostanú do kategórie STAGE IIIA, čo je jedno z najekologickejších možných riešení v oblasti modernizácie lokomotív, porovnateľné s úplne novými lokomotívami. Okrem toho bude mať motor výkon 1000 kW, čo mu potom umožní jazdiť rýchlosťou až 100 km/h.
    „Modernizácia prinesie zákazníkovi výrazne vyššiu spoľahlivosť a efektivitu prevádzky. S touto modernizáciou máme bohaté skúsenosti, je to prvý veľký kontrakt na Slovensku, ktoré sa tak pre nás stáva po Českej republike, Maďarsku, Taliansku a Švédsku jedným z najdôležitejších trhov,“povedal Josef Bárta, predseda predstavenstva CZ LOKO, pre RAILTARGET.
     Více www.railtarget.cz

    V Roškotově divadle byla přehlídka scénického tance 

    V Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí se konala tradiční Krajská postupová přehlídka scénického tance mládeže a dospělých. Přehlídky se zúčastnilo celkem 9 souborů s 19 choreografiemi.
    Výkony hodnotila odborná porota. Přímý postup na celostátní přehlídku do Jablonce nad Nisou získala choreografie Kateřiny Brožové - Jako Fénix vstávám z popela, ZUŠ Pardubice-Polabiny. Návrh na postup získává choreografie Nikoly Němcové - Obrazení, ZUŠ Pardubice-Polabiny a choreografie Hany Madecké - I když chce jít každý vlastní cestou, nikdo nechce zůstat sám, NETOPÝR ZUŠ Zlín-Malenovice.

    Bouldering v ústeckých ulicích a v DDM

    Lezecké závody v Urban boulderingu, při kterém se využívají netradiční místa a netradiční pomůcky k lezení se v sobotu 11. června uskutečnily v Ústí nad Orlicí.
    Pro 8 desítek závodníků z celé republiky bylo v ulicích našeho města připraveno několik lezeckých boulderů rozdělených podle konkrétních kategorií, pro děti, juniory, ženy a muže. Lezci si při zdolání jednotlivých překážek vyzkoušeli svoje dovednosti – sílu, mrštnost, odvahu a bystrost.
    V ulicích města a prostorách DDM probíhala kvalifikace a závod dětí. Finálové lezení se pak v podvečer konalo v areálu Cakle, kde byly připraveny finálové bouldery. Zde závodilo šest nejlepších žen a šest nejlepších mužů.

    Přetahování na Týdnu sportu je tradiční disciplínou

    Obrázky, které zaslala Mirka Červinková jsou z pondělního tradičního dění na Pekláku. Včera se je do půlnoci nepodařilo zpracovat, takže jsou až dnes. A protože jich není málo, tak jsou v samostatném souboru, který najdete ZDE


    Pondělním hostem večera na Týdnu sportu byl Jakub Smolík
    Foto reportáž Luboše Kozla z večerního zahájení najdete ZDE