Českotřebovský deník 172/2022 (19/6)
Nové video Českotřebovského deníku: Otužilci v Javorce na stojáka  
Spolek Otužilci Česká Třebová uspořádal pro sebe, tedy své členy, ale i pro veřejnost zajímavou akci v otužilecké tůni pod pramenem Javorka. Teplota vody byla pár desetinek nad desítkou a zájemců o koupání v tropický den 19. června 2022 bylo přes 4 desítky. Je třeba ocenit moderátorský výkon Oty Plívy, který dokázal velmi dobře pohovořit o problematice otužilců v České Třebové, historii vzniku otužileckého spolku a jejich činnost. Sám pak společně ještě se třemi kolegy Igorem Paarem, Pavlem Štěpánem a Lukášem Hrdličkou podstoupil proces křestu otužilce. Tipoval se počet lidí, který se bude koupat, napočítalo se 40, každý si to může na videu přepočítat. Nakonec se podařilo zlákat do vody na krátkou dobu také Aleše Spirmana, zasloužil si potlesk a také malý dárek. Akce top byla vydařená, pro otužilce muselo být ovšem odporné horko a odporně teplá voda.  Fotografie Martin Šebela

Nové video Českotřebovského deníku: Barevný volejbal na Skále 

Pořadatelem turnaje  byl Sokol Geodézie Česká Třebová. S pořádáním turnajů v barevném volejbalu má dlouholeté zkušenosti.  Společně s dalšími volejbalovými kluby v našem regionu se zapojil do projektu Barevný volejbal . V jeho rámci se během sezóny koná seriál halových Turnajů, v pořadatelství se kluby střídají.  Od května se hraje venku na antuce. Českotřebovský sokol využil volný červnový  termín a nabídl svůj antukový areál na Skále pro uspořádání závěrečného  turnaje sezóny. Na kurtech bylo celé dopoledne jako v mraveništi.
 Barevný volejbal  zajišťuje v zásadě o postupný přechod od přehazované k volejbalu. Jednotlivé barvy určují stupeň pokročilosti a náročnosti každé z variant.  Varianta se volí podle šikovnosti a věku hráčů. Je zde velmi dobré pravidlo, že v poli je nutné přihrát spoluhráči, čímž je zajištěno, že si zahrají všichni i slabší hráči.
Žlutý volejbal je  v podstatě klasická přehazovaná, při Oranžovém volejbalu se  podání hází, míč se chytá, přihrává se prsty po vlastním nadhozu.
Červený volejbal – podání prsty nebo klasicky vrchem/spodem, již se nechytá, hraje se pouze prsty. Pokud hráč nehraje přes síť, může použít pomocné odbití nad sebe. Celkem se turnaje zúčastnilo 48 družstev z 5 oddílů z našeho a svitavského okresu.

Mateřská škola Česká Třebová, U Koupaliště hledá učitelku na částečný úvazek (0,45).
Nástup od 01.09.2022.
Pište (msukoupaliste@ceska-trebova.cz), volejte (736 518 003).

  • Video z Běhu na Kozlovský kopec bude až v pondělí
  • Denní zpoždění je způsobenou potřebou realizovat dotáčky, které umožní zpětný pohled na historii tohoto závodu očima Jana Šimůnka, dlouholetého organizátora Iscarex poháru a aktivního sportovce. Je skutečností, že Běh na Kozlovský kopec měl největší počty účastníků v době, kdy byl součástí Českého poháru v bězích do vrchu. A to právě díky Janu Šimůnkovi. A tak zatím dostala přednost příprava videí z akce otužilců a volejbalistů.
    Sokolské Pardubice vyvrcholily akcí Sokol Gym v Enteria aréně 

    Víkend v Pardubicích byl především sokolský podobně jako ten předešlý v Brně. Byl to vrchol letošní sokolské sezóny, v Pardubicích se konaly jednak závody, jednak sokolské cvičení a večer vyvrcholily slavnosti akcí v Enteria aréně. Fotoreportáž  poslal Luboš Kozel, my ji zařazujeme jako samostatný příspěvek Na další dny připravíme také reportáž z vystoupení českotřebovských sokolek. Fotoreportáž Luboše Kozla najdete ZDE

    Oprava koruny hráze přehrady Pastviny pokračuje

    V červnu roku 2021 začala dlouho plánovaná oprava koruny hráze přehrady Pastviny. V současné době stavbaři odstraňují přelivy koruny. Práce by měly být ukončeny v listopadu letošního roku. „Koruna hráze není v dobrém technickém stavu, zatéká do ní srážková voda a způsobuje tam trhliny. Jsou v ní i porušené hydroizolace. Zároveň komunikace, která je na hrázi, je poplatná době vzniku, to znamená před více než osmdesáti lety. Je poměrně úzká a zábradlí nevyhovuje dnešním normám," uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.
    Cílem rekonstrukce je odstranění výše popsaných problémů a stávajících konstrukčních a nosných částí koruny hráze včetně přemostění nad bezpečnostními přelivy. Nová konstrukce bude rozšířena a na koruně hráze bude zřízena dvouproudá komunikace šířky 5,0 metru a dva chodníky šířky 1,0 metru. Kompletně bude realizováno nové odvodnění koruny hráze, hydroizolace, zábradlí a osvětlení. V rámci rekonstrukce budou též obnoveny a doplněny prvky pro sledování některých veličin důležitých z hlediska technicko-bezpečnostního dohledu.
    Dlouhodobě se o místě, kde by měla být přehrada vybudována vedly spory mezi zástupci horního a dolního povodí Divoké Orlice. Horní povodí prosazovalo výstavbu v Pastvinách, načež dolní povodí u Potštejna. Díky geologickým vrtům, které v Potštejně nedopadly dobře, můžete dodnes navštěvovat Anenské údolí s tábořištěm Vochtánka, které mohlo zmizet pod hladinou stejně, jako zmizela část obce Pastviny. (Zdroj: Orlicky.net)

    V Moravské Třebové už budují Kaufland

    3. června proběhlo slavnostní zahájení výstavby nového obchodního centra, které bude zahrnovat hypermarket, retail s 5 obchodními jednotkami a parkovací stání pro automobily. Stavba by dle harmonogramu měla být dokončena v srpnu roku 2023.
    Samotná výstavba obchodního centra na jihozápadním okraji města je první fází komplexního projektu, který do budoucna v lokalitě počítá také se vznikem šesti bytových domů a 120 rodinných a řadových rodinných domů, spolu se zelení a technickou a dopravní infrastrukturou. „Osobně považuji za malý zázrak, že zde dnes můžeme společně stát a poklepat na základní kámen. Zázrak proto, že se veškerá náročná jednání a přípravy celého projektu odehrávaly převážně v komplikované době plné nejistoty a omezení, spojené s epidemií covid-19. Děkuji zastupitelům za podporu a všem zúčastněným partnerům za vytrvalost během projekčních příprav, které trvají už od roku 2019. Nyní se můžeme těšit, že příští rok oslavíme otevření nového obchodního centra i zahájení dalšího rozvoje lokality Jihozápad, která do budoucna přinese občanům pestrou nabídku možností pro bydlení,“ uvedl starosta Miloš Mička.
    Za prodej pozemků pro obchodní centrum město obdrželo 35 mil. Kč. Tyto prostředky budou využity pro další rozvoj bydlení v lokalitě Jihozápad, konkrétně na propojení ulic Dr. Janského a Dr. Loubala s obchodním centrem. Tímto propojením připraví město zainvestované pozemky pro výstavbu až 6 bytových domů s cca 140 byty a 15 rodinných řadových domů. Vlastní napojení této lokality na stávající oblast sídliště Západní zajišťuje investor Rent Group s.r.o. s odhadovanými náklady v min. výši 35 mil. Kč.


  • Narozeninový koncert bude 1. července !