Českotřebovský deník 173/2022 (20/6)
Nové video Českotřebovského deníku: V hlavní roli Kozlovský kopec 2022
Na start závodu se postavilo 76 závodníků, 60 mužů a 16 žen. Nejmladší závodnicí byla čtrnáctiletá Klára Čejková z Iscarexu, nejstarší Petr Leszkow z Hlinska, ročník 1944.  Závod má svou tradici  tím také své věrné  závodníky. Na startu nechyběl ani Martin Vacek, který letos běžel závod po  devětadvacáté.  Nejde jen o to, kdo doběhne na Kozlovský kopec jako první. Závodníci si porovnávají svůj dosažený čas s loňským výkonem a mezi sebou v dané kategorii.  
V cíli závodu u Chaty Maxe Švabinského připravili pořadatelé před doběhem závodu vše potřebné a očekávali prvního závodníka. Traťový rekord v kategorii mužů drží Robert Krupička z roku 2005, kdy dosáhl času 17:29, v kategorii žen pak Míša Stránská, která v roce 2016 zaběhla čas 20:32.
Pro závodníky v cíli bylo zajištěno jak občerstvení, tak i suché oblečení, které do cíle dovezlo auto Iscarexu. Byl čas i na sdělení dojmů ze závodu a zpáteční cestu dolů do města.
Vyhlášení vítězů se pak konalo v pravé poledne opět u budovy střední technické školy v Habrmanově ulici, kde má závod svou základnu. Závodníci oceněni "na bedně" v jednotlivých  kategoriích získali od pořadatele finanční odměny. Pro všechny zúčastněné se po závodě konala tombola, losovaná počítačem

JEDNALO MĚSTSKÉ  ZASTUPITELSTVO

Červnového jednání zastupitelstva města se zúčastnilo 24 zastupitelů, omluvila se JUDr. Magdaléna Zemková, Jaroslav Zedník a Milan Gregar. Hlavním bodem jednání zastupitelů bylo schválení hospodaření města v loňském roce 2022 a projednání a schválení rozpočtové změny č. 1. Tyto dokumenty byly se zastupiteli podrobně projednány v předstihu tak, aby se jejich připomínky mohly ještě do dokumentů města zapracovat. Oba dokumenty projednal také finanční výbor ZM a doporučil ke schválení. Navíc doporučil radě města vypracovat pro organizace města jednotný systém sledování spotřeby tak, aby byla v době enormního nárůstu cen energií dokonalá informovanost o dosavadní spotřebě, což může být základem pro tolik potřebné úspory.
Rozpočtová změna č. 1 obsahuje několik zásadních položek, které je správné zmínit i v této krátké informaci. Zejména jde o zaúčtování příjmové položky ve výši cca 8 milionů korun  poukázané od Správy železnic za pozemek na Semanínské ulici, na které bude postavena nová požární stanice Správy železnic. Dále stojí za zmínku uvolnění částky 3 500 tis. Kč na dokončení stavebních úprav domu čp. 205 na Parníku (zateplení, fasáda, úpravy okolí). Navíc Teza investuje další finanční prostředky na úpravu vnitřních prostor po bývalé poště 03, která se loni přestěhovala do upravené části objektu tak,´, aby byly připraveny pro nového nájemce, který se již přihlásil.
Nově je zařazena oprava hřbitovní zdi na Lhotce za 750 tis. Kč a oprava kompresorů na zimním stadionu, naopak se letos nebude realizovat rekonstrukce chodníku na Trávníku za 1300 tis. Kč. Vzhledem k růstu cen materiálů se některé investiční položky zvyšuji. U těch investic, které v rozpočtu zůstaly je předpoklad jejich realizace v II. polovině roku. Změna také zahrnuje zvýšení příspěvku pro Eko Bi na pokrytí ztráty z provozu zimního stadionu a zimního provozu skiareálu Peklák. Jde o obdobnou částku, jako byla v minulých letech.  Rozpočtová změna také obsahuje částku v hodnotě 1900 tis. Kč na výkupy pozemků schválených k vykoupení již v loňském roce na Robově kopci a pozemku od firmy Jirges u bytového domu na Skalce: Hospodaření města i rozpočtová změna byly  zastupitelstvem schváleny. 
Majetkové záležitosti:  Všech předložených 25 majetkových záležitostí bylo schváleno. Budou přesně formulovány ve zveřejněných usneseních. Jako první byl schvalován záměr na odprodej pozemku nyní zastavěného zkolaudovavou halou společnosti Böhm plast-technik. Ta byla původně postavena se svolením města na městském pozemku, pro další  využití nemá vlastnictví města žádný smysl a bude správné pozemkem odprodat společnosti Böhm. Podmínkou, ke které se společnost také hlásí je finanční spoluúčast na stavebních úpravách budovy depozitáře muzea, které byly stavbou haly vynuceny.
Dotace: Schválené dotace  jsou součásti zveřejněných usnesení. Za uvedení určitě stojí částka 200 tisíc korun českých určená na Nadační fond A námi tu je lépe, na přístrojové vybavení  popsané ve smlouvě. Je to pokračování podpory nemocnice z minulých let.

Mateřská škola Česká Třebová, U Koupaliště hledá učitelku na částečný úvazek (0,45).
Nástup od 01.09.2022.
Pište (msukoupaliste@ceska-trebova.cz), volejte (736 518 003).

ZNALEC PŘÍRODY – NAUČNÁ STEZKA ZA POKLADEM

V červenci a srpnu se můžete s rodinou vydat na poznávací stezku, kterou vytvořila Alena Gondeková a realizovala Městská knihovna Česká Třebová. Trasa dlouhá cca 3 km vede údolím Křivolického potoka, přes Hory, Poklonu a končí u skautské klubovny. Cesta je vhodná i pro kočárky. Cestou potkáte 20 stanovišť s poznávačkou, nápovědou, úkoly a šifrou, která vás dovede k pokladu.
Dobrovolným bonusem je slosovatelná poznávačka. Odpovídat můžete online nebo písemně. Písemnou odpověď pak doručte do knihovny.
S sebou na stezku potřebujete tužku, papír, případně telefon se čtečkou QR kódů a připojením k internetu (využijete pouze u jednoho stanoviště). V truhle s pokladem naleznete také samolepku do sešitu Knížkohraní. Další informace na www.moderniknihovna.cz. 

Městská knihovna opakuje letní bonus pro čtenáře – výpůjčky na 45 dní!

Půjčit si knihu a odjet na chatu? Dát dětem knížky z knihovny na prázdniny k dědovi a babičce? A nemuset řešit vracení a prodlužování výpůjční doby? Ano, i letos to bude mnohem jednodušší.
Knihy, časopisy, audioknihy, zážitkové batůžky i hry půjčené od 27. června do 12. srpna budou mít automaticky výpůjční lhůtu 45 dní.
Pokud by ani to nestačilo, můžete si výpůjčky jako obvykle sami prodloužit přes své čtenářské konto, napsáním na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827.

Slavnostní otevření nové budovy Nemocnice následné péče v Moravské Třebové, které se uskuteční ve středu 29. června od 10 hodin v areálu nemocnice ve Svitavské ulici v Moravské Třebové

BusLine si musí rozmyslet, zda je schopen zajistit všechny oblasti v kraji

Hejtman Martin Netolický svolal na pondělní dopoledne jednání se společností BusLine. Jednalo se o další z celé řady schůzek po neděli 12. června, kdy společnost nastoupila do čtyř z osmi oblastí pro zajišťování autobusové dopravy v regionu. Vzhledem k tomu, že přetrvává situace, kdy nejsou odbavené spoje v rozsahu přesahující 100 spojů denně, řeší kraj intenzivně také výpomoc dalších dopravců či řidičů Správy a údržby silnic Pardubického kraje.
„Vzhledem k tomu, že problém společnosti BusLine přetrvává, nesedíme s rukama založenýma v klíně a každý den s panem náměstkem Kortyšem komunikujeme s dalšími dopravci, velkými zaměstnavateli v regionu, ale i naší Správou a údržbou silnic Pardubického kraje ohledně možné personální výpomoci až formou sedmi řidičů, se kterými se nyní jedná. Tyto aktivity jsou primárním úkolem společnosti BusLine, která s námi podepsala smlouvu a ke všem jejím podmínkám se zavázala. Smlouva neodjetím spojů porušována jednoznačně je, sankce budeme samozřejmě uplatňovat v plném rozsahu, ale situaci to nyní nevyřeší. Proto jsme také nařídili pozastavení výběru jízdného ve spojích, které jsou odjeté,“ řekl hejtman Martin Netolický, který zároveň definoval směrem k dopravci jasné zadání. „Do 31. července chceme jednoznačnou písemnou záruku a rozpis směn na září, protože se nesmí stát, že začátek nového školního roku budou provázet jakékoliv komplikace. Půjdeme až do detailu jednotlivých spojů na území našeho kraje. Zároveň jsme firmě doporučili, aby na začátek školního roku připravila směrem k žákům kampaň jako omluvu za stávající situaci. Dovedu si opět představit, že bude ve formě krátkodobého odpuštění jízdného,“ uvedl Martin Netolický s tím, že BusLine si má také promyslet, zda z dlouhodobého hlediska je schopen zajistit autobusovou dopravu v kraji ve všech čtyřech vysoutěžených oblastech.
Kraj podle náměstka hejtmana Michala Kortyše řeší, jakým způsobem cestující včas informovat, avšak technologicky a časově je to téměř nemožné. „Plánované změny jízdních řádů schvaluje dopravní úřad a předkládá je na celostátní registr jízdních řádů ke zveřejnění ve schválených termínech čtyřikrát ročně. Stejně tak se do tohoto registru předkládají výlukové jízdní řády, které nahrazují řádné jízdní řády. Výlukové jízdní řády se schvalují na základě uzavírkové činnosti. V rámci probíhajících mimořádností se jízdní řády nepřeschvalují, což znamená, že se neodjeté spoje nemohou promítnout do oblíbeného vyhledavače IDOS. Snažili jsme se, aby na tomto vyhledavači byla zveřejněna zpráva, že pro přesnější informace mají cestující navštívit webový portál Pardubického kraje a společnosti OREDO. Ani toto bohužel není možné. Nemáme tak nyní reálnou možnost informovat všechny cestující, ale i nadále budeme na možnostech pracovat. Na našem webu a webu OREDO jsou spoje, které nevyjedou následující den zveřejňovány každý den mezi pátou a sedmou hodinou večerní,“ sdělil Michal Kortyš. Který také připomněl, že aktuální informace je možné nalézt v aplikaci pro mobilní telefony s názvem IDS IREDO, která je zdarma ke stažení do Vašich telefonů.


PIETA V LEŽÁKÁCH K 80. VÝROČÍ VYPÁLENÍ OBCE 

V těchto dnech vrcholí připomínka děsivého útlaku českého národa jako odplaty za spáchání atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Oficiální piety v rámci kulatého výročí se nezúčastnil ani jeden z představitelů státu. Přitom vždycky bylo zvykem, že byla účast na těchto akcích vždy mezi ústavními činiteli koordinována. Tentokrát tedy do Ležáků nepřijel ani prezident republiky, předseda senátu, předsedkyně sněmovny nebo předseda vlády. Tato skutečnost ovšem nijak nenarušila vážnost pietního shromáždění.
Ležáky byla osada na Chrudimsku, která byla 24. června 1942, 14 dní po vyhlazení Lidic v důsledku heydrichiády vypálena a její obyvatelé zavražděni nacisty. Jednalo se o akt odplaty za to, že v ní byla ukrývána vysílačka Libuše parašutistické skupiny Silver A, která spolupracovala na atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.
Časně odpoledne byly Ležáky obklíčeny a obyvatelé shromážděni a převezeni do Pardubic, kde bylo 33 dospělých pozdě večer zastřeleno. Jedenáct dětí bylo odesláno do plynových komor a jen dvě dány na převýchovu do Německa, odkud se po válce vrátily.
Osadu Ležáky tvořilo osm domů seskupených na pravém břehu říčky Ležák, patřících k Habrovči, tehdy části obce Louka (dnes sloučeno do obce Vrbatův Kostelec), a sousedící Švandův mlýn na levém břehu, patřící k Dachovu, části obce Miřetice.
Děkuji všem, kteří dnes přišli uctít památku ležáckých obětí. Rovněž si dovoluji veřejnost pozvat na komponovaný vzpomínkový večer, který ve spolupráci s památníkem Ležáky - Lidice připravujeme jako Pardubický kraj přesně na den 80. výročí vypálení obce Ležáky, tedy na pátek 24. června 2022. Součástí bude i premiéra hraného dokumentárního filmu týkajícího se ležáckých událostí.