Českotřebovský deník 174/2022 (21/6) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Vyhodnocení mládežnických týmů FK Česká Třebová za uplynulou sezónu

¨V úterý podvečer bylo na fotbalovém stadionu Pod Jelenicí živo.  Všechny přípravky hrály exhibiční zápasy včetně těch nejmenších fotbalistů, přišli se podívat rodiče. V dresech nastoupily také všechny tři týmy mladších i starších žáků.  Loni se vyhodnocení nejlepších družstev nekonalo, letos tedy po dvou letech. Hodnocení týmů provedl sportovní manažer klubu Mgr. Tomáš Keprt. Ceny vyhodnoceným  jednotlivcům ze všech devíti týmů předával předseda FK Michal Kubášek a emetritní předseda Bohumír Nejedlý.  Pro týmy byly nakonec i další odměny. Patnáctiminutový záznam ze slavnosti natočil Českotřebovský deník a aktuálně jej zařazuje  hned večer po slavnosti.  
Slavnostní hodnocení týmů FK se naposledy konalo před dvěma lety a Českotřebovský deník byl také u toho. Nabízíme tedy ještě navíc vzpomínkové hodnocení  týmů mládeže z  června roku 2020:

Město pro byznys vyhodnoceno. Nejlepší Pardubice, Česká Třebová propadla hodně hluboko na předposlední místo v kraji !

Letošní výsledky výzkumu Město pro byznys potvrdily výjimečné podnikatelské postavení Pardubic v rámci Pardubického kraje. Na druhé místo se vyšvihlo zejména díky kvalitnímu přístupu veřejné správy Hlinsko, bronzovou příčku obsadil Žamberk. Výzkum zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy
Pardubice se podnikatelsky rozrůstají
Statutární město Pardubice má v rámci kraje nejen nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele, ale také zaznamenává jejich nadprůměrný meziroční nárůst. S tím jde ruku v ruce v rámci Pardubického kraje velmi vysoký nárůst počtu obyvatel i počet dokončených bytů. Město myslí a rozvoj elektromobility, počet dobíjecích stanic pro elektromobily je vysoký. Pokud jde o ekonomické ukazatele, může se radnice pochlubit v rámci regionu nejvyšším podílem dotací na celkových příjmech města. Vynakládá dostatečné finanční prostředky do oblasti kultury a veřejné dopravy. Jako velmi kvalitní z pohledu podnikatelů byly vyhodnoceny webové stránky města, a to díky přehlednosti a rozsahu poskytovaných informací. Pardubice mohou podnikatelsky těžit rovněž z dobré dopravní dostupnosti. Desetitisícové město Hlinsko se může pyšnit nejen v rámci regionu, ale i celorepublikově velmi vysokým podílem kapitálových výdajů na celkových výdajích. Hlinsko udržuje na velmi nízké úrovni daň z nemovitosti, počet úřední hodin, během nichž si mohou podnikatelé, ale pochopitelně nejen oni, přijít vyřídit vše potřebné, je velmi vysoký. V rámci Pardubického kraje zaznamenává Hlinsko nejvyšší počet živnostníků v přepočtu na obyvatele. Nové investory mohou přilákat v rámci regionu nízké průměrné mzdy. Bronzový Žamberk dosáhl nejlepšího výsledku v mystery testování, které ověřuje včasnost a obsahovou kvalitu odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy. V Žamberku je při srovnání s dalšími městy v Pardubickém kraji velmi nízký podíl dlouhodobě nezaměstnaných a také vysoký podíl firem s více než 250 zaměstnanci. Radnice se může pochlubit nulovými náklady na dluhovou službu.
Česká Třebová na chvostu kraje!
Podrobnější rozbor výsledků udělám dodatečně zítra. Jen pro zajímavost uvádím, že v loňském hodnocení jsme byli na 7. místě, letos na čtrnáctém. Celé hodnocení výzkumu Město pro byznys má dvě části. Tou první je hodnocení podnikatelského prostředí  v našem miniregionu (ORP) a to je stále nejhorší v celém kraji, jsme zde suverénně na posledním 15. místě. Je to dáno některými nezměnitelnými příčinami. Druhou částí hodnocení je přístup veřejné správy. Tam byla Česká Třebová ještě loni hodnocena naopak v kraji jako nejlepší, tedy dokonce první!. Z toho pak vzniklo to místo sedmé "uprostřed" krajské tabulky. Letos jsme ovšem zcela propadli i v hodnocení přístupu veřejné správy a obsadili zde až třináctou příčku. Pokles o 13 pozic považuji za závažný!   Důvody  poklesu je tedy třeba hledat právě zde.  Bylo by dobré se zamyslet nad tím,  kde proběhlo ono velké zhoršení přístupu veřejné správy a čím je způsobeno.  Pokusím se tím zabývat, myslím, že to je důležité.  (mm)

Mateřská škola Česká Třebová, U Koupaliště hledá učitelku na částečný úvazek (0,45).
Nástup od 01.09.2022.
Pište (msukoupaliste@ceska-trebova.cz), volejte (736 518 003).

Jak se žilo našim předkům v pravěku? To se dozvíte během letošních oslav letního Slunovratu v Pravěké osadě Křivolík. 

V sobotu 25. června 2022 opět ožije Pravěká osada Křivolík u České Třebové oslavami letního Slunovratu! Všichni malí i velcí návštěvníci se tak mohou těšit na bohatý program, který představí každodenní život a činnosti našich předků v pravěku. Děti čeká řada zážitkových aktivit, jako např. pečení obilných placek nebo lukostřelba a dospělé jistě zaujmou ukázky dávných řemesel nebo pravěká kuchyně. Program bude slavnostně zakončen rituálním průvodem a kácením májky. Atmosféru osady doplní živá zvířata a každý se bude moci také posilnit v místním koutku s občerstvením. Akce se koná od 12.00 do 18.00 hodin a je pořádána dobrovolnickým spolkem Bacrie z. s. Vstupné na akci je dobrovolné.
„Oslavy Slunovratu v Pravěké osadě Křivolík se v minulých letech staly už tradiční akcí a jsme rádi, že ji letos po dvouleté odmlce znovu pořádáme. Během pandemie jsme však nezaháleli a osadu  se nám podařilo zase o trochu posunout dál a během akce slavnostně představíme nově vybudovanou stavbu tzv. Langobardské chaty. Zároveň jsme pro návštěvníky připravili pestrý program, který je seznámí se životem našich předků v pravěku a těšit se mohou jistě i na napívavý turnaj pravěkých dřevorubců, kdy zjistíme, zda-li by pravěká sekera mohla obstát se současnou moderní,“ uvádí náčelník spolku Bacrie David Kosák Maršálek.
Program akce
12.00 Zahájení akce - 13.00 Komentovaná prohlídka osadou – se slavnostním představením nově vybudované „Langobardské chaty“ 15.00 Sekeromlat 2022 – turnaj pravěkých dřevorubců  17.00 Rituál Slunce – kácení májky a ukončení akce
Po celý den
Tavba a zpracování bronzu Ukázky pravěkého rozdělávání ohně  Pravěká kuchyně