Českotřebovský deník 181/2022 (28/6)
Nové video Českotřebovského deníku: Českotřebovský cyklomaraton 2022 

Filip Adel. V sobotu vyhrál závod Českého poháru v Mostě, o den později byl hlavním favoritem Českotřebovského cyklomaratonu.
Trojnásobný vítěz našeho závodu Filip Adel (32) na čtvrtý úspěch nedosáhl, po pádu nedokončil. Příležitost chytil za pačesy 19letý Jakub Zemene, mezi ženami obhájila loňské prvenství polská bajkerka Monika Wrona.
„Pořádně nevím, co se stalo. Někde kolem 20. kilometru jsem spadl, měl jsem prasklý řetěz a ulomený převodník. Možná jsem něco trefil nebo to byl následek pádu, fakt nevím. Je to škoda, ale nedá se nic dělat,“ líčil inkriminovaný okamžik pár hodin po závodě Adel, který byl v tu chvíli ve čtyřčlenné vedoucí skupině.
O pár stovek metrů později nasadil k rozhodujícímu úniku Jakub Zemene, který měl na horské prémii na Andrlově Chlumu  na 29. kilometru více než minutový náskok.
„Je to zajímavé. V sobotu jsem jel Drásala, na padesátce jsem byl pátý. Druhý den jsem únavu necítil, v České Třebové se mi jelo mnohem lépe. Trať byla perfektně připravena, značení opravdu na jedničku. Z vítězství mám velkou radost,“ pronesl v cíli spokojený Jakub Zemene, který byl v loňském ročníku třetí.
O další místa na stupních vítězů se bojovalo do posledních metrů, ve finiši se těsně prosadil a druhý skončil Tomáš Fláma. Těsně třetí dojel Lukáš Elčkner (vloni druhý).
Na krátké trati byli nejrychlejší mladá závodnice Lucie Lehká a domácí bajker Michal Kubišta (Dlouhá Třebová). 
„Abych pravdu řekl, tak jsem po deštích čekal na trati mnohem víc bláta. Krásná jezdivá trať, pořádně to frčelo,“ komentoval Kubišta a vzápětí chválil další věc: „Trať byla opravdu kvalitně označena, pro pořadatele palec nahoru. Skvělou práci odvádějí také motorkáři.“
 
Pro srovnání uvádím také video z loňského 12. ročníku Českotřebovského cyklomaratonu 2021 ZDE
 
INDIVIDUÁLNÍ OCENĚNÍ:
100% účast: všech 13 ročníků závodu se zúčastnili Miroslav Orlich, Petr Klumpar a Vladimír Vaněk jr.
Nejstarší účastník: Jan Otruba (Strážnice – Ocelové letci) 78 let
Nejmladší účastník: Matyáš Ryzým (TJ Dlouhá Třebová 11 let
Nejlepší Třebováci na 47 km: Michal Vejda a Martina Neumanová Nejlepší Třebovák na 28 km: Adam Telecký
Nejlepší rodinné týmy: Razýmovi a Svobodovi (oba čtyřčlenné). 
 
DĚTSKÉ ZÁVODY
Dívky 2016 a mladší: 1. Natálie Jarešová, 2. Eliška Hartmanová, 3. Terezka Sejbalová, 4. Adélka Lenochová, 5. Natálie Havlová, 6. Emily Hekele, 7. Valérie Vondrová.
Chlapci 2016 a mladší: 1. Matěj Svačina, 2. Denis Havel.  Dívky 2014-2015: 1. Petra Sejbalová. 
Chlapci 2014-2015: 1. Štěpán Grošek, 2. Jan Orlich, 3. Michal Dušek.
Chlapci 2008-2010: 1. Šimon Grošek, 2. David Trávníček, 3. Tomáš Hartman.  Chlapci 2005-2007: 1. Michal Trávníček.

MŠ U Koupaliště hledá učitelku na částečný úvazek (0,45). Nástup od 01.09.2022.Piště (msukoupaliste@ceska-trebova.cz), volejte (736 518 003).

Gymnazisté vybrali 100 tisíc korun na asistenčního pejska

27. června proběhlo na školní zahradě předání šeku v hodnotě 100 000 Kč. Sbírka byla součástí letošního majálesu a vybrané peníze jsou určeny na výcvik asistenčního psa v organizaci Helppes. Náš pes, border kolie Rozálka, bude pomáhat dvanáctiletému chlapci s poruchou autistického spektra. Samotného předávání se účastnili žáci sekundy a primy, kteří se nejvíce podíleli na organizaci sbírky.
Daniela Fricová a Petra Blaško Foto: Milana Soukupová Více ZDE

Javorka má už svou mobilní kavárnu. Jak se Vám líbí?

Prostě kavárna je tady, rozšiřuje služby, to je jistě chvályhodné. Možná se ovšem více než do parku hodí někam na parkoviště, někam kde se něco děje. U nás je nyní na léto v Javorce a předpokládá se zde její dvouměsíční letní pobyt. Na dobu otevření jistě bude mít vliv i počasí, maximálně je stanoveno od 8 do 22 hodin. Počkám na reakce návštěvníků, zatím mám jen aktuální fotografii, nikoliv vlastní dojmy. Zatím to dávám jako pozvánku na kávu nebo dokonce i na něco ostřejšího...

Urgentní příjem: nekvalitní práce  způsobila zranění sestry na ARO

Událost v nově otevřeném Urgentním příjmu nemocnice v Ústí nad Orlicí se stala v  neděli 26. června, na sestru vypadlo při otevírání okno, srazilo jí k zemi a způsobilo zranění vyžadující hospitalizaci na traumatologii. Jde o nekvalitní práci firmy, nicméně, stavba byla řádně předána a tak odpovědnost za událost je samozřejmě v první řadě na nemocnici, vznikl přece pracovní úraz a zaměstnanci mají právo pracovat v bezpečném prostředí. Závada bude jistě odstraněna, okna budou zajištěna. Nicméně to není jediný problém, který vznikl po otevření této drahé budovy. Slavnostní otevření se za velkého mediálního ohlasu konalo 6. května a ještě dnes zde plně nefunguje signál mobilních telefonů, jsou zde i další menší závady, které vznikly po předávání díla. Věřím, že budou odstraněny, existuje reklamační řízení. Jenže pokud byla situace taková, že mohlo dojít k ohrožení zdraví personálu, tak je to alarmující. (mm)

V sobotu pojede parní vlak z Dolní Lipky přes Českou Třebovou až do Moravské Třebové

Úspěšný start do nové parní sezony mají za sebou parní jízdy pořádané Pardubickým krajem ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku. Po cestě do Polska následuje již tuto sobotu jízda z Dolní Lipky přes Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou až do Moravské Třebové. Jedná se o první jízdu parního expressu vypravovaného Pardubickým krajem na této trati.
„Pro letošní rok jsme se rozhodli naše tradiční parní jízdy rozšířit kromě tradiční trati z Dolní Lipky přes Ústí nad Orlicí až do Hanušovic v sousedním Olomouckém kraji také o dvě další trasy. Tou první je spojení s polskou Slezskou Javořinou, kam se vydáme ještě v sobotu 3. září, kdy naše parní putování uzavřeme. Druhou novinkou je pak trasa z Dolní Lipky přes Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou až do Moravské Třebové. Cestující tak budou mít možnost navštívit například Mladějovskou úzkokolejku nebo zámek v Moravské Třebové. Tuto trasu budeme kromě soboty 2. července opakovat ještě v sobotu 6. srpna. V ostatních termínech bude vlak brázdit krajinu Orlickoústecka a Králicka,“ řekl hejtman Martin Netolický, s tím, že detailní informace naleznou zájemci na vlaky.pardubickykraj.cz.
Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Moravská Třebová
Odjezd
07:10   Dolní Lipka
07:20   Lichkov
07:25   Mladkov
07:31   Těchonín
07:55   Jablonné nad Orlicí  
08:12   Letohrad             
08:16   Dolní Dobrouč   
08:21   Lanšperk              
09:19   Ústí nad Orlicí       
09:25   Dlouhá Třebová                      
09:35   Česká Třebová        
09:41   Třebovice v Čechách  
09:47   Anenská Studánka
09:51   Trpík            
10:10   Mladějov na Moravě   
10:18   Kunčina             
10:24   Moravská Třebová    
Moravská Třebová – Ústí nad Orlicí – Dolní Lipka
Odjezd
13:35   Moravská Třebová     
13:41   Kunčina      
13:53  Mladějov na Moravě   
13:58  Trpík         
14:02  Anenská Studánka z   
14:10  Třebovice v Čechách  
14:18  Česká Třebová        
14:25  Dlouhá Třebová       
15:00  Ústí nad Orlicí      
15:11  Lanšperk             
15:17  Dolní Dobrouč     
15:23  Letohrad             
15:33  Jablonné nad Orlicí  
15:43  Těchonín             
15:49  Mladkov z             
15:54  Lichkov              
16:00  Dolní Lipka          


BusLine své manko trochu snižuje 

Na základě jednání vedení Pardubického kraje se společnosti BusLine se daří i nadále snižovat počet neodjetých spojů, které na území Pardubického kraje zajišťuje tato společnost. Pro úterý 28. června by se nemělo podařit obsadit již jen 61 spojů. Celkově BusLine v kraji zajišťuje přibližně 1 700 spojů za den.
„S vedením společnosti BusLine jsme v kontaktu de facto nepřetržitě. Poslední osobní jednání se uskutečnilo v pátek, kde jsme byli ujištěni, že v tomto týdnu bude pokračovat snižování počtu neodjetých spojů touto společností. Ta v našem kraji v rámci čtyř oblastí zajišťuje průměrně 1 700 spojů a pro úterý 28. června máme avizováno, že nebude zajištěno již jen 61 spojů. Jsme si vědomi toho, situace má do ideálu ještě daleko, ale jsme rádi, že s vypětím všech sil se daří zajišťovat další a další spoje,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstka hejtmana Michala Kortyše bude chtít kraj od dopravce záruky, se problémy časem opět nezhorší. „Dopravce jsme informovali, že v průběhu července budeme chtít jasné záruky, že s příchodem nového školního roku budou všechny spoje zajištěny bez jakýchkoliv komplikací. Situace na pracovním trhu je složitá, ale pro nás je stěžejní, aby byla služba pro naše občany zajištěna. Při nástupu prázdninového jízdního řádu očekáváme, že vzhledem k poklesu spojů bude dopravce schopen tyto zajistit svými silami,“ řekl Michal Kortyš.



Investiční aktivity v Chrudimské nemocnici

Jednou z nich je rozšíření možností pro parkování. Nově díky krajské investici vznikne 92 nových parkovacích míst. Předpokládané náklady činí 8,5 milionu korun včetně daně. „Parkování v blízkosti Chrudimské nemocnice řešíme s kolegy dlouhodobě stejně jako v případě dalších našich zdravotnických zařízení. Po projednání několika možností jsme se rozhodli pro výstavbu nové parkovací plochy pro 92 vozidel navazující na stávající parkoviště v areálu Chrudimské nemocnice. Celkové náklady investičního záměru činí 8,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Jedná se o rozšíření parkovacích ploch stávajícího parkoviště v severovýchodní části areálu směrem do jihovýchodní části areálu. Další postup příprav přiblížil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek. „Pro stavbu je nyní zpracovaná studie, která bude sloužit jako podklad pro následné zpracování projektové dokumentace, jejímž autorem je Radim Loukota. Pokud vše půjde podle našich představ, tak bychom stavbu chtěli provést v průběhu příštího roku,“ sdělil Roman Línek.