Českotřebovský deník 183/2022 (30/6)
Nové video Českotřebovského deníku:
Česká Třebová otevřela novou kompostárnu

 Ve čtvrtek 30. Června 2022 se na skládce TKO v Třebovici konala slavnost. Město Česká Třebová dokončilo a otevřelo novou kompostárnu. Postavilo ji samo ze svého městského rozpočtu s využitím úvěru za 46, 5 milionu korun. Slavnostního otevření kompostárny se mimo zástupce vedení města, radní zastupitele a úředníky městského úřadu zúčastnil také radní Pardubického kraje pro životní prostředí Miroslav Krčil, který je současně starostou města Hlinsko. Kompostárnu bude provozovat městská společnost Eko BI, která má nově dokončené zařízení v pronájmu. Kompostárnu bude provozovat nejen pro město, ale pro okolní region. Její kapacita je 4500 tun za rok a to samo město zřejmě nenaplní. Bude zde zpracovávat nejen získaný bioodpad, ale také např. čistírenské kaly. Produkt z kompostárny bude prodejný jednak pro občany, jednak pro zemědělské podniky, aby se mohl prodávat, musí mít svoji certifikaci. Součásti slavnostního otevření bylo také předvedení technologie kompostárny a to ve spolupráci s dodavateli strojového zařízení. Kompostárna zpracovává bioodpad v několika fázích. První fází zpracování je drcení bioodpadu na výkonném drtiči, který dokáže rozdrtit nejen malé větvičky, ale také docela silné trámky. Vytvořená směs se pak nechává za kropení vodou prohřát, při tom se překopává opět dalším velmi výkonným strojem. Třetí fází je pak třídění směsi na jemný a hrubší kompost, zbytek je potom znovu vrácen do fermentačního procesu.

Českotřebovský deník  vytvořil a publikoval za půl roku 103 videí !

Videa se začala na webu Českotřebovského deníku objevovat  roce 2019, nejdříve převzatá, která by neměla zapadnout, potom od října i videa vlastní. Iniciativa k této činnosti vzešla od Libora Vašiny. Protože jsem v tomto roce ukončil vydávání tištěného vydání Českotřebovského zpravodaje a předal tuto činnost Městu Česká Třebová, tak snad proto, abych věděl co s "volným časem"  tak jsem našel odloženou malou kameru, obstaral software (nejdříve ten volný)  a zkusil jsem také vlastní video. Vrátil jsem se tak do studentských let, kdy jsem se se spolužáky na gymnáziu problematice amatérského filmu na formátu 8mm věnoval, účastnil se soutěží  a třeba i získal nějaká ocenění.
Videa se postupně zdokonalovala, prostě jsem se to s pomocí kolegy učil. Témat pro videa je stále opravdu dost, spokojenost s tím co v této oblasti nabízí OIKTV nebyla a vzniká zde obrovský prostor pro další audovizuální tvorbu, tedy i videomédium. Tím spíš, že internet a sociální sítě mohou zajistit dobrou sledovanost. A video se trvalou součástí mnoha webovýh stránek.
Všechna vytvořená videa jsou publikována na webu Českotřebovského deníku a jsou dostupná na odkaze ZDE, Podobný odkaz je také na webové stránce města a podobně. Mnoho z vytvořených videí je také publikováno na webu Orlicky.net, kde mají své vlastní měeření sledovanosti  32 videí.  Je to dáno tím, že se  kulturní sportovní i společenský život znovu po covidu nastartoval  a Českotřebovský deník se snaží zachytit život v České Třebové pokud možno v celé šíři. Snažíme se dle možností být na všem významném, protože právě my "máme k dění v České Třebové nejblíže" a snažíme se být dle svých možností také co nejaktuálnější. Není výjimkou, že video je publikováno již druhý den po události. Českotřebovský deník publikuje a propaguje každé natočené video samostatně, nikoliv ve větších celcích. Proto není třeba se omezit na nějaké krátké dvouminutové  reportáže, kde vše důležité řekne do mikrofonu nějaká vybraná významná osoba s událostí spojená.  Protože se natáčí prakticky každý den, tak zvažujeme i to, zda se vrátit k nějakým stručným měsíčním přehledům, zatím jen zřejmé, že by to jen zdržovalo od jiné práce. A tak budou spíše uváděny i v případě aktuální potřeby i krátké "Videoaktuality", které si to svou zajímavostí zaslouží. 
Ve většině videí se snažíme zachytit celou atmosféru a rozsah natáčené akce, což vyžaduje delší stopáž. Navíc stále pokračujeme v uvádění dokumentů a medailonů osobností města, jejichž příprava zabere delší čas, někdy i několik měsíců. Publikujeme také záznamy koncertů a dalších vystoupení, ovšem pouze amatérských souborů města nebo hudebních besídek a koncertů ZUŠ.
Ve své činnosti  bude Českotřebovský deník pokračovat, vzniká iniciativa přeměny organizační struktury v tom smyslu, že by zatím spolupracující fyzické osoby spojili své síly a působili dále v rámci zapsaného spolku, tedy neziskové organizace, která by měla širší možnosti působení a měla také větší perspektivu činnosti.  Na tuto přeměnu máme druhou polovinu tohoto roku, uvidíme co čas přinese. Budeme se snažit, aby Videa Českotřebovského deník dále rozšířila informovanost  o dění  v našem městě. Považuji stále za důležité uvést, že veškerou tuto práci děláme ve svém volném čase a zdarma, že to je práce odpovědná, náročná na času, vybavení a představuje opravdu hodně práce. Nejsem si zatím plně jist, že si veřejnost tuto skutečnost uvědomuje.
V každém případě budou reportáže, dokumenty a medailonky na webu Českotřebovského deníku a na youtube kanále "Českotřebovský deník" dále pokračovat a věřím, že také v druhém pololetí  dáme další stovku videí.  Milan Mikolecký

Nový kruháč na obchvatu Skutče na obzoru....  

Na obchvatu Skutče na silnici II/358 se nachází komplikované křížení se silnicí II/306 směrem na Prosetín. Pokud vše dopadne dle představ samosprávy kraje a města, mohla by zde být ještě letos zahájena stavba kruhového objezdu. Právě o tom jednali ve čtvrtek hejtman Martin Netolický a starosta Skutče Pavel Bezděk. Předpokládaná cena stavby činí 13,5 milionu korun s tím, že město je připraveno se finančně podílet na vybudování chodníků.
„Křížení silnice II/358, která je obchvatem Skutče se silnicí II/306 směřující do Prosetína je poměrně komplikované a nepřehledné jak pro řidiče, tak pro chodce. Jako nejlepší varianta se v tomto území jeví okružní křižovatka, o které se vedením města již delší dobu hovoříme. Nyní jsme se domluvili, že bychom se pokusili v letošním roce nejen zahájit výběrové řízení, ale také samotnou stavbu. Předpokládaná projektovaná hodnota je v tuto chvíli 13,5 milionu korun včetně daně s tím, že město je připraveno se podílet v rámci vybudování chodníků,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„Vzhledem k tomu, že by stavba musela probíhat za plného provozu, jelikož v této lokalitě nemáme rozumné alternativní objízdné trasy, tak předpokládáme, že by se délka realizace pohybovala okolo čtyř měsíců. Je však samozřejmě možné, že se soutěží, tak jako tomu bylo již mnohokrát, podaří délku stavby zkrátit. Důležité však je, že kruhovým objezdem by se výrazně zklidnila doprava na obchvatu Skutče a zvýšila se bezpečnost silničního provozu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš, který se jednání s městem Skuteč průběžně také účastní.
Kruháč v České Třebové navzdory katastrofálnímu počtu kamionů převyšujícímu limity stavebního povolení na obzoru není je to věc ŘSD a nemá se kdo za něho přimluvit... Takže musíme čekat na Boží smilování...

Roman Línek byl opětovně zvolen místopředsedou Evropského výboru regionů

Evropský výbor regionů (EVR), který je hlasem zástupců místních a regionálních samospráv všech členských zemí, tento týden obnovoval své předsednictvo. Novým předsedou se stal Portugalec Vasco Alves Cordiero, předseda regionální vlády Azorských ostrovů.  Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek byl na další 2,5leté  období opět zvolen místopředsedou EVR a zůstává i nadále předsedou České národní delegace ve Výboru regionů.
Součástí dvoudenního plenárního zasedání v Bruselu bylo také vystoupení místopředsedy české vlády Ivana Bartoše, který prezentoval priority nastupujícího českého předsednictví. Jsou jimi zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posílení evropských obranných kapacit a bezpečnost kybernetického prostoru, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.
V diskuzi vysvětlil Roman Línek i heslo českého předsednictví Evropa jako úkol. „Vracíme se k úvaze českého prezidenta Václava Havla, kterou pronesl v roce 1996 při udělování Ceny Karla Velikého v Cáchách. Tenkrát vyzval Havel Evropany k tomu, aby znovuobjevili své svědomí a přijali zodpovědnost za globální ekologické, sociální a ekonomické problémy. Dnes, při ruské válečné agresi na Ukrajině, chápeme toto heslo také jako výzvu k přijetí zodpovědnosti a rozhodnému jednání na základě hodnot, které nám ukládá svědomí. Evropa jako úkol pro všechny účastníky potřebuje nově promyslet, přebudovat a posílit, aby obstála i v dalších letech.“
Evropský výbor regionů bude na podzim jednat také v České republice. „Přípravy jsou v plném proudu, jednat se bude nejen v Praze, ale také v Pardubicích, Brně, Valticích a Liberci. Pardubic se bude týkat část jednání předsednictva této evropské instituce, ve kterém budeme 15. září prezentovat jak naši pomoc Ukrajině, tak i významný projekt rekonstrukce Automatických mlýnů podpořený z unijních fondů,“ uzavřel Línek.
Pardubický kraj přivítá české předsednictví slavnostním modrým nasvícením dnes večer u budovy bývalé reálky a bude se spolupodílet na dalších akcích předsednictví.

Premiéra filmu Řekni to psem je tu!  

Nový film Řekni to psem měl 28/6 svou dlouho očekávanou premiéru. Do příprav se zapojila i tradiční česká značka Fitmin, která se stala jeho hlavním partnerem. Během natáčení Fitmin podporoval především psí herce a staral se o jejich spokojená bříška. Slavnostní premiéra se za přítomnosti hlavních postav a autorky scénáře Ireny Obermannové
i režiséra Roberta Sedláčka uskutečnila dnes v pražském kině Atlas.
Scénáře z pera úspěšné autorky Ireny Obermannové se chopil režisér Robert Sedláček, který do filmu obsadil známé tváře českého filmu. Mezi těmi nechybí Veronika Žilková, Jiří Lábus, Štěpán Benoni, Berenika Kohoutová a další. Do filmu ale zasáhli i další herci, které na televizních obrazovkách nevídáme tak často. Při natáčení se to tak na place jen hemžilo psy všech plemen a velikostí.
„Propojení s filmem, kde mají zcela klíčovou roli právě psi, pro nás bylo naprosto přirozené, a to nejen proto, že hlavními psími hrdiny filmu jsou border kolie, ke kterým máme ve Fitminu velmi blízko“ říká Petr Křivohlávek, generální ředitel společnosti Dibaq a.s, která je výrobcem produktů značky Fitmin. Ta má v podhůří Orlických hor již více než 20 let vlastní chovatelskou stanici border kolií, které vychovává pro edukační nebo canisterapeutické účely. Navíc jsou border kolie z Fitmin chovné stanice i zkušenými degustátory „Díky nim víme, že vyrábíme opravdu dobrá a kvalitní krmiva. Při výrobě mají totiž poslední slovo právě jejich vytříbené chutě,“ vysvětluje Křivohlávek.
V průběhu celého natáčení se Fitmin staral o to, aby měli pejsci dostatek krmiva a pamlsků, díky kterým bylo zpracování filmových triků a povelů o trochu snazší. Celkem tak bylo pejskům vydáno přes 8 kilo pochoutek Fitmin, což průměrně vystačí jednomu psímu strávníkovi na 57 týdnů.
Hlavní hrdinka, Dita, na začátku příběhu místo vytouženého miminka dostane od přítele border kolii.  A to i přesto, že se psů bojí a celá pejskařská komunita jí přijde tak trochu směšná. V průběhu filmu se Dita naštěstí sblíží nejen se svým psem, ale i dalšími pejskaři z okolí, kteří jí ukážou, že až tak divní nejsou. A z původně podivínského souseda Petra (Štěpán Benoni), se třeba nakonec vyklube ještě trochu víc.