Českotřebovský deník 182/2022 (29/6)
MISTROVSKÝ TITUL V MMA PUTUJE DO ČESKÉ TŘEBOVÉ

Již jsme si zvykli na to, že se borci DSC GYM ĆESKÁ TŘEBOVÁ vracejí z domácích i zahraničních turnajů ověnčeni medailemi v brazilském jiu jitsu, ale tak  trochu se zapomnělo, že oddíl vychovává i zápasníky v MMA. A tady je na místě připomenut velký úspěch, který v tomto sportu dosáhl náš nejzkušenější českotřebovský zápasník Tomáš Skalický.
V sobotu 25.června uskutečnila organizace MMAA-Czech (MMA association) Mistrovství České republiky. Právo bojovat na pražském turnaji o Mistra ČR v MMA si Tomáš Skalický vybojoval během celé náročné sezóny, a to ziskem největšího počtu bodů. O mistrovské tituly se bojovalo v 6 váhových kategoriích (60kg,65kg,70kg, 77kg,83,9 kg a 93 kg).Tomáš  zápasí v hmotnosti do 77 kg, váhu však o něco překročil a spadl tak bohužel do váhově vyšší kategorie. S téměř pěti kilogramovým hendikepem nastoupil k boji o titul s Jixiem Molapem z pražského klubu HANNUMAN GYM. Pro nezasvěcené připomeňme, že tento věhlasný oddíl, vede trenérská legenda Petr Macháček a o zkušené borce nemá nouzi.
Skvěle připravený českotřebovský zápasník zaskočil svého soupeře již v prvním kole, v jehož závěru shodil soupeře na zem a tvrdými údery zakončil zápas na TKO. Tímto vítězstvím, zúročil vynikající sezónu a získáním titulu Mistra ČR udělal velkou radost nejen svým  příznivcům, ale především trenérům. Dá se říci, že v našem oddílu vyrůstá další sportovní osobnost.
Třetího září odjede Tomáš Skalický na Slovensko na velký gala večer WAR OF ZONE a 8.října má na Slovensku dohodnutý další zápas na gala WAY OF WARRIOR - NEW BLOOD. Plány má veliké a tak mu k jejich splnění držme palce.
Lukáš Janda a Milan Michalski


Martin Prossa na MČR Street Battle

V neděli 19.6. se v brněnském Babylon centru konala již téměř legendární soutěž Take the Lead, která je zároveň oficiálním Mistrovstvím České republiky ve streetdance battlech. Taneční školu reprezentoval Martin Prossa v kategorii juniorů. V prvním vyřazovacím kole čekalo na verdikt poroty 113 tanečníků. Šestnáct z nich postoupilo do TOP16, tedy do 2. kola. Martinovi se podařilo získat postup nejen do TOP16, ale i do TOP8.
Martinovi gratulujeme a přejeme hodně úspěchů na Mistrovství Evropy IDO, které se letos koná 1.-5.7. ve Skopje (Severní Makedonie). Spolu s ním nominace získali, a na šampionátu budou reprezentovat: Lenka Špajsová, Andělka Linhartová a Marek Prossa.  Držte jim palce.. Taneční škola

Pršelo a pořádně, kroupy padaly

Fotografie jsou z Nádražní ulice ve 13:50 hodin, kde se voda hromadila a přitekla i z náměstí Jana Pernera, kanalizace nestačila.  Podobná situace byla také na sídlišti Trávník, kde se jako jindy změnilo dětské hřiště dočasně na plovárnu. pršelo potom během dne i noci několikrát, ale to už nepadaly kroupy a to docela velké, naštěstí škody nemám zaznamenány. 


V Moravské Třebové otevřeli novou nemocnici následné péče 

V září 2020 byla na louce po bývalém dětském pavilonu v Moravské Třebové zahájena stavba nové moderní nemocnice následné péče. Dnes byla tato největší stavba Pardubického kraje na Moravskotřebovsku a jedna z největších krajských investic do zdravotnictví vůbec dokončena. Stavba za 293 milionů korun v sobě kromě nemocnice následné péče skrývá také výjezdovou základnu Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, který vyšla na 41 milionů korun a byla spolufinancována z programu REACT EU.
„Myšlenka na vybudování nové nemocnice v Moravské Třebové na de facto zelené louce se zrodila poté, co nebylo možné nalézt ekonomicky a provozně rozumné řešení s vlastníky stávajících objektů, kteří požadovali z našeho pohledu přemrštěné podmínky pro odkup, které nebyly odpovídající stavu samotných budov. Proto jsme debatovali s tehdejším vedením města a panem starostou Izákem o dalším postupu. Nakonec jsme se domluvili, že jako nejvhodnější varianta se jeví prostor po zbourané dětské nemocnici. Zde se sluší poděkovat městu, které nám pro výstavbu nové nemocnice darovalo samotný pozemek,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Nyní celá oblast Moravskotřebovska získala moderní zdravotnické zařízení. „Investice do vybudování samotné nemocnice dosahuje 293 milionů korun, za které se nám podařilo vybudovat moderní a z mého pohledu vzorové zařízení následné péče se kapacitou 90 lůžek, ale také rehabilitací, laboratoří, administrativně-provozní částí a stravovacím provozem. Jsem přesvědčený, že takovéto zázemí bychom nikdy nebyli schopni ve stávajících provozech vybudovat,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Výrazná změna po přestěhování do nových prostor čeká jak na pacienty, tak i zdravotnický personál. „Posun v zázemí pacientů, tak i našeho zdravotnického personálu je opravdu velmi výrazný a jsem přesvědčena, že i toto moderní prostředí pomůže přilákat do Moravské Třebové další lékaře. Takto významná investice je jasnou zprávou nejen pro pacienty z Moravskotřebovska, ale také pro lékaře a další zdravotnický personál, kterému se tak výrazně zvýší také atraktivitu pracovního prostředí,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Přesun do nového prostoru vítá také ředitel nemocnice Pavel Havíř. „Když jsem nastupoval do pozice ředitele nemocnice v Moravské Třebové, tak by mne ani ve snu nenapadlo, že budu s kolegy stát v nádherném moderním prostředí, které je opravdu vzorem pro další nemocnice následné péče, a to nejen v našem kraji. Osobně, ale i za své kolegy děkuji Pardubickému kraji za odvahu pustit se do takto velké stavby, která skokově vylepší prostředí pro poskytování zdravotnické péče v širším okolí Moravskotřebovska,“ poděkoval ředitel Nemocnice následné péče Moravská Třebová Pavel Havíř.
Součástí areálu je i základna Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. „Finanční náklady na vybudování základny zdravotnické záchranné služby činily 41 milionů korun. Přes sedm milionů korun se nám v tomto případě podařilo získat z programu REACT EU, který byl obecně pro náš kraj velice úspěšný, jelikož jsme měli připravenou řadu projektů, které byly pro tyto žádosti způsobilé,“ vysvětlil způsob financování stavby výjezdové základny krajských záchranářů radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr, který byl navíc v letech 2016 až 2020 radním pro oblast zdravotnictví a přípravy projektů nemocnic a záchranné služby se tak od počátku přímo účastnil.  Krajští záchranáři tak získávají po Starých Čívicích, Holicích, Vysokém Mýtě, Chrudimi a Seči další moderní prostory pro své posádky.
Stavbu pro Pardubický kraj zajišťovala společnost VCES. „Těší nás, že jsme Pardubickému kraji mohli v krátké době po dokončení nové budovy centrálního urgentního příjmu nemocnice v Ústí nad Orlicí předat další projekt, který bude sloužit široké veřejnosti,“ uvedl v průběhu slavnostního předání Martin Minařík,  zástupce obchodního ředitele společnosti VCES a.s. „Objekt Nemocnice následné péče Moravská Třebová je první stavbou v segmentu občanské vybavenosti, která byla navržena v systému pórobetonových tvárnic YTONG. Další zajímavostí je použití sádrových omítek ve všech vnitřních prostorách, jejichž složení přispívá k lepšímu a zdravějšímu prostředí,“ přiblížil technické detaily stavby Martin Minařík.


Na železnici v kraji budou jezdit nové moderní soupravy

Když uzavíral Pardubický kraj smlouvy s železničními dopravci o zajištění regionální železniční dopravy na 10 let, tak jedním z hlavních kritérií byla modernizace vozového parku a zvýšení komfortu cestujících v regionu. Pro upřesnění plánu nasazování moderních vozidel se v pondělí sešli hejtman Martin Netolický a náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyše se zástupci Českých drah. Ti tak navázali na cestu do polského města Bydhošť, kde si prohlédli výrobní závod společnosti PESA, která pro České dráhy dodá vozy RegioShark.
„Jak v případě Českých drah, tak soukromého dopravce Leo Express jsme kladli velký důraz na nasazení moderních vozidel v průběhu uzavřené desetileté smlouvy. Již v příštím roce bude na trať 238 Pardubice – Havlíčkův Brod nasazeno sedm nových dieselových jednotek, které doplní dvě stávající jednotky „RegioShark“. Od jízdního řádu 2023/2024 bude na této trati upraven stávající koncept dopravy, budou zavedeny přímé vlaky Pardubice – Havlíčkův Brod a dojde k navýšení rozsahu dopravní obslužnosti na této trati,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Další krok modernizace vozového parku byl finálně domluven na pondělním jednání. „K sedmi novým jednotkám pro trať 238 budou pořízeny zánovní motorové vozy řady 841 „RegioSpider“, které cestující již znají z okolí České Třebové. Pořízeno bude celkem 11 motorových vozů, které budou v průběhu příštího roku nasazeny na tratě 017 z Moravské Třebové do Dzbelu, 018 z Chocně do Litomyšle, 260 z České Třebové do Letovic a 261 ze Svitav do Žďárce u Skutče,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že na trati 270 Česká Třebová – Lanškroun a Česká Třebová – Zábřeh na Moravě již jezdí čtyři tyto vozy. „Nové motorové jednotky i vozy budou nízkopodlažní, vybavené klimatizací, zásuvkami 230V, WiFi, informačním systémem či vakuovou toaletou. Vozidla budou také vybavené systémem ETCS, který má přinést větší bezpečnost na české železnici. Maximální rychlost u obou typů vozidel je 120 km/h,“ objasnil základní parametry nových vozidel hejtman Martin Netolický.
Díky nasazení nových vozidel dojde k vyřazení starých motorových vozů řady 810. Ty nahradí nově dodávané vozidla a na tratích 015 Přelouč – Heřmanův Městec a 016 Chrudim – Holice jednotky řady 814, které cestující znají pod názvem „RegioNova“. „Díky této obnově vozidel budou na většině tratí v Pardubickém kraji nasazeny nízkopodlažní vozidla a navýšen bude také rozsah dopravní obslužnosti, a to přibližně o 80 tisíc vlakových kilometrů. Nárůst výkonů se týká tratí 238 Pardubice – Havlíčkův Brod a 261 Svitavy – Žďárec u Skutče,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

Která videa jsme prezentovali  loni v červnu 2021              


Sociální služby dostanou zbytek dotací, čeká se, jak dopadne další dofinancování od státu

Krajští zastupitelé schválili rozdělení celkové částky účelových dotací na financování sociálních služeb od státu. Kvůli rozpočtovému provizoriu státu musel kraj na začátku roku na sebe převzít závazek ve výši téměř 500 milionů korun, aby mohl rozdělit dotace na 1. pololetí. Nyní rozdělil zbývající část. Přesto je více než zřejmé, že to poskytovatelům sociálních služeb nebude v současné situaci stačit.
"Na začátku letošního roku jsme sociální služby podrželi krajským rozpočtem a schválili jsme a vyplatili dotace za 486,8 milionu korun tak, aby se sociální služby nedostaly do platební neschopnosti. Nyní v průběhu července rozdělíme ještě 541,4 milionu korun. Tak jako každý rok si necháváme 8,5 milionu korun na 2. kolo dotačního řízení na podporu pečovatelských služeb, osobní asistence a pobytových odlehčovacích služeb,“ říká radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
V tomto roce se sociální služby potýkají s mnoha ekonomickými dopady do svého fungování. Po období, kdy se musely vyrovnat s testováním na Covid 19, očkováním a náročným poskytováním sociálních služeb v oblecích a respirátorech, nastala další doba nejistoty v jejich financování. Razantně vzrostly náklady za energie i celková míra inflace. I přes navýšení příspěvku na péči do pobytových služeb a změně úhradové vyhlášky dochází ve službách k značným nárůstům nákladů například na zajištění ubytování, stravy nebo dojíždění za klienty u terénních služeb.
„V současné době napjatě čekáme, jak dopadne jednání o možném dofinancování sociálních služeb ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí. Je to jediná možnost k zachování stávajících sociálních služeb, protože mnoho z nich obdrželo jen zhruba 75 procent loňské dotace. Pokud vše dobře dopadne, jsme připraveni vyhlásit další dotační kolo, aby i organizace, které ve svém požadavku na dotaci postupovaly zodpovědně a nepředpokládaly takové navýšení energií a inflace, si mohly upravit požadavky na dotaci dle skutečných nákladů. I když to bude administrativně náročné jak pro organizace, tak i pro kraj, měli bychom vše stihnout tak, aby Zastupitelstvo Pardubického kraje mohlo rozhodnout o navýšení dotací v září a sociální služby by tak mohly fungovat bez dalších problémů,“ dodává Pavel Šotola.