Červen na hradech a zámcích našeho kraje
5. 6.: státní zámek Slatiňany – Rodinné odpoledne u Auerspergů v zámecké zahradě. Odpoledne s hrami a dobovou zábavou v zámecké zahradě.
8. 6.: státní hrad Kunětická hora – Divadelní představení Cyrano z Bergeracu. Romantická klasika o bohémovi, jehož velký nos velkého ducha značí. Hra o osudové lásce, která nebyla naplněna. Hra o snech, které se neproměnily ve skutečnost. Hra o životech, které protekly mezi prsty. Hra o lidech, ve kterých nalezneme sami sebe. V hlavní roli Daniel Bambas. Účinkuje Indigo Company Praha. Představení pořádá a prodej vstupenek zajišťuje Východočeské divadlo Pardubice.
9. 6. – 5. 7.: státní zámek Litomyšl – Smetanova Litomyšl. Již 64. ročník tradičního národního hudebního festivalu proběhne opět v jedinečném prostředí arkádového nádvoří státního zámku Litomyšl. Podrobné informace o programu naleznete zde: https://smetanovalitomysl.cz/program/
11. 6.: státní hrad Kunětická hora – Ferda Mravenec – divadlo pro děti na Kunětické hoře. Veselá pohádka plná dobrodružství slavného malého hrdiny s puntíkovaným šátkem a jeho přátel z knížek Ondřeje Sekory. Kamarádství s Cvrčkem, Plošticí Ruměnicí a Broukem Pytlíkem, spory s panem Hlemýžděm a Škvory policajty, stavba vozíku a hon na Koníka, tanec s Housenkou a boj s Mravkolvem a jeho synem Ťutínkem nenechá klidným žádného z malých ani velkých diváků. A některé písničky si zpívají děti už při odchodu z divadla. Účinkuje Docela velké divadlo z Litvínova.
11.–12. 6.: státní zámek Slatiňany – Víkend otevřených zahrad. Komentované exkurze zámeckou zahradou i běžně nepřístupnými skleníky.
13. 6.: státní hrad Kunětická hora – Koncert Anety Langerové. Koncertní turné s kapelou a smyčcovým triem k aktuálnímu albu Dvě slunce. Koncert pořádá a prodej vstupenek zajišťuje Východočeské divadlo Pardubice.
17.–19. 6.: státní hrad Kunětická hora – Divadelní představení Noc na Karlštejně. Představení potěší všechny milovníky českých muzikálů, na hrad se po dvaceti letech navrátil divadelní evergreen podle stejnojmenného filmu Zdeňka Podskalského Noc na Karlštejně – jistě si řada z vás ještě vzpomíná na verzi s Radoslavem Brzobohatým v roli Karla IV., která tehdy lámala rekordy v divácké návštěvnosti. Na její úspěch se pokusí navázat nové zpracování slavného muzikálu, které připravil režisér Petr Novotný. Hlavní role nesmrtelného příběhu o tom, že láska je silnější než příkaz krále, tentokrát nastudovali hostující Petr Štěpánek Martina Sikorová. A chybět samozřejmě nebudou nestárnoucí hity z pera Karla Svobody a Jiřího Štaidla jako Lásko má, já stůňu, Do věží, Hoja hoj, Když mám tekutou révu a další. Představení pořádá a prodej vstupenek zajišťuje Východočeské divadlo Pardubice.
19. 6. a 26. 6.: státní zámek Slatiňany – Hrané prohlídky na zámku. Zažijete vstřícnou atmosféru knížecí rodiny Auerspergů s pěti dětmi, která Vás nejen ráda obeznámí s rodovou tradicí, ale rovněž vás nechá nahlédnout do svého soukromí, do svých životních příběhů, do každodenních radostí i starostí svého pobytu na slatiňanském letním sídle, a to v provedení slatiňanského divadelního spolku Acord, z.s. Online prodej vstupenek bude spuštěn v dubnu. Více informací zde: https://www.zamek-slatinany.cz/cs/akce/78823-hrane-prohlidky-na-zamku-slatinany
24.–26. 6.; 30.6.–3.7.: státní hrad Kunětická hora – Divadelní představení Noc na Karlštejně. Představení potěší všechny milovníky českých muzikálů, na hrad se po dvaceti letech navrátil divadelní evergreen podle stejnojmenného filmu Zdeňka Podskalského Noc na Karlštejně – jistě si řada z vás ještě vzpomíná na verzi s Radoslavem Brzobohatým v roli Karla IV., která tehdy lámala rekordy v divácké návštěvnosti. Na její úspěch se pokusí navázat nové zpracování slavného muzikálu, které připravil režisér Petr Novotný. Hlavní role nesmrtelného příběhu o tom, že láska je silnější než příkaz krále, tentokrát nastudovali hostující Petr Štěpánek Martina Sikorová. A chybět samozřejmě nebudou nestárnoucí hity z pera Karla Svobody a Jiřího Štaidla jako Lásko má, já stůňu, Do věží, Hoja hoj, Když mám tekutou révu a další. Představení pořádá a prodej vstupenek zajišťuje Východočeské divadlo Pardubice.
do 10. 7.: státní zámek Slatiňany – „Vzpomínky na černobílý svět: Afričané v habsburské monarchii.“ Putovní panelová výstava, umístěná v exteriérech státního zámku Slatiňany připomíná osudy Afričanů, kteří ve službách habsburské aristokracie působili od časů baroka na našem území. Důraz bude kladen především na osobnost Angela Solimana, učeného Afričana knížat z Liechtensteinu, který se díky svým schopnostem dostal až na vrchol vídeňské osvícenské společnosti. Africkou společnici měla v 19. století i kněžna z Auerspergu, manželka majitele zámku ve Slatiňanech. Výstava se snaží připomenout, že právě v časech osvícenství vznikla zdánlivě moderní témata jako svoboda, občanská práva a rasismus, ovlivňující zásadním způsobem naši společnost do současnosti.