Sokolské Pardubice                              
Nadcházející víkend budou Pardubice patřit Sokolu.
Členové tohoto slavného spolku, který letos slaví 160 let od založení, se do města sjedou z celé republiky, aby si společně zacvičili a ukázali, že nezahálí ani mezi slety.
Pardubice získají na tento víkend přídomek „sokolské“. Stanou se totiž cílem cesty několika tisíc sokolů z celé republiky. Ti se do města proslaveného perníkem a dostihovým závodištěm sjedou na akci SokolGym, která je největší sokolskou akcí mezi slety. Původně se měl SokolGym konat v loňském roce, ale kvůli protiepidemickým opatřením byl přeložen na letošek.
Bude to už třetí zastavení této akce – minulý týden se konala v Brně a před měsícem v Plzni. Někteří členové Sokola se účastní všech akcí, někteří jen jedné. Společným cílem všech účastníků i organizátorů je ukázat, že i v době mezi Všesokolskými slety se v Sokole stále intenzivně pracuje a cvičí. Nejbližší slet je plánován na rok 2024.
Centrem všech aktivit v Pardubicích bude enteria aréna, kam se na pestrou škálu vystoupení může přijít podívat kdokoliv. Vstupné je dobrovolné. Podívejte se, co vás v enteria aréně čeká (sobota vpodvečer a večer).
Součástí programu jsou i turnaje ve volejbalu a florbalu. Do volejbalu se zapojí mládežnické týmy, florbalové bitvy svedou jak sokolské naděje, tak dospělí. Turnaje se odehrají v areálu T. J. Sokol Pardubice I, na adrese Jiráskova 29. 
Nejen sportem a pódiovými skladbami živ je Sokol a proto organizátoři na neděli připravili výlety po Pardubicích. Nahlédněte do programu celých Sokolských Pardubic a najděte si, co vás nejvíce zaujme.
Budeme rádi, když se za námi přijdete podívat. A nezapomeňte, že sokolové se zdraví Nazdar! Takže když je potkáte, můžete je takto pozdravit.
Stránka věnovaná projektu: https://sokol.eu/sokolgym-pardubice.

V Pardubicích budou cvičit i sokolky z České Třebové       

Obdobná akce Sokol Gam s ekonala také před týdnem v Brně a byla  také velkolepá. Zúčastnily se zde také českotřebovské sokolky, které v sobotu pojedou cvičit také do Pardubic. Připomeňme si fotografie:

Sídlo České obce sokolské zdobí grafika k výročí 160 let 

Zeď Tyršova domu – sídla České obce sokolské – na pražském Újezdě zdobí grafika uznávaného streetartisty Michala Škapy. Na první pohled jsou rozeznatelné dvě hlavy sokola, při detailnějším pohledu divák uvidí symboly obecně spojované s kulturou těla. Graffiti je součástí oslav 160 let od vzniku spolku Sokol, jeho záměr byl představen již v polovině února.
Podepsané grafické listy Nazdar! s čísly 1-160, trička se stejným motivem jako na grafických listech a nyní nástřik na zdi objektu, v němž sídlí Česká obec sokolská. To jsou grafické prvky, které k výročí 160 let od založení spolku Sokol vytvořil uznávaný streetartista Michal Škapa.
Poslední – a nejviditelnější dílo – malba na zeď - začalo vznikat v noci ze soboty 23. na neděli 24. dubna t. r. Na bíle natřené speciální desky připevněné na zeď historického objektu Tyršova domu, jejichž instalace byla podmínkou památkářů, Michal Škapa dataprojektorem se speciální čočkou promítal grafický návrh, který barvami ve spreji na zeď přenesl.
„Grafika se mi moc líbí. Upozorňuje na to, že v „domě za zdí“ sídlí moderní sportovní a kulturní spolek. Na grafice je i letopočet 1862, který připomíná 160 let od založení, které si letos připomínáme. Takže i ten, kdo by náhodou nevěděl, že zde sídlí Sokol, bude mít důvod přemýšlet, co grafika symbolizuje a možná mu ty sokolí hlavy napoví,“ říká starostka České obce sokolské Hana Moučková.
„Tento nápad vznikl v loňském roce a projednávali jsme ho s památkáři, kteří nakonec souhlasili, z čehož mám velkou radost. Grafitti je symbolem toho, že i když má Sokol 160 let, tak je moderní. Nejen ve sportu, ale i v umění, které je nedílnou součástí činnosti našich více než tisíce jednot napříč republikou. Těší mne, že se to v centru Prahy, které bývá některými považováno za skanzen, podařilo,“ uvedl ředitel Kanceláře ČOS Marek Tesař.
Na grafice je samozřejmě nejvíce vidět sokol, zakomponoval jsem tam i známou grafiku cvičícího muže od Leonarda da Vinciho, pozorný divák odhalí i Tyršův dům. Další součástí jsou i fragmenty mé grafické abecedy a jsou tam i další přenesené části grafiky, které se objevily na grafickém listu,“ řekl ke svému dílu Michal Škapa. Dodal, že na tvorbu této grafiky spotřeboval asi 30 plechovek barvy.