Českotřebovský deník184/2022 (1/7)  
Nové video Českotřebovského deníku: Exkurze do pravěku  

V sobotu 25. června 2022 opět ožila Pravěká osada Křivolík u České Třebové oslavami letního Slunovratu. Malí i velcí návštěvníci sem přišli na prohlídku aby zde shlédli a vyslechli velmi zajímavý a bohatý program, který představil každodenní život a činnosti našich předků v pravěku. Děti čekala řada zážitkových aktivit, jako např. pečení obilných placek nebo lukostřelba a dospělé jistě zaujmou ukázky dávných řemesel nebo pravěká kuchyně. Atmosféru osady doplniIa živá zvířata Oslavy Slunovratu v Pravěké osadě Křivolík se v minulých letech staly už tradiční akcí a je velmi dobře, že byly letos po dvouleté odmlce znovu obnoveny. Během pandemie zde nezaháleli a osadu rozšířili o stavbu tzv. Langobardské chaty, kterou v rámci komentované prohlídky osady představili Program uváděl náčelník spolku Bacrie David Kosák Maršálek. Komentovanou prohlídku osady obsahuje 24 minutové video.Kamera a střih Milan Mikolecký. Uvedené video je 104. v pořadí v letošním roce 2022. Fotografie z prezentace - Luboš Kozel
Českotřebovský deník také natáčel již v únoru roku 2020 těsně před začátkem covidové krize spojené s mnoha zákazy. Máme tedy také k dispozici i video z předcházející akce spolku Bacrie. Mezi tím byla dvouletá pauza a tak můžeme porovnávat co se  pravěké osadě Křivolík za tu dobu změnilo. Rozhodně se nezměnila vůle pokračovat v zajímavém a oceňovaném projektu, který si zaslouží uznání. Pravěká osada Křivolík prezentuje něco, co je v regionu jedinečné, co vniklo spontánně na vlastním (rodinném) lesním pozemku a významná je i publicita činností, které zde prezentují v rámci tzv. experimentální archeologie.  Spolupracují s vysokými školami a pravidelně zde pořádají nejen akce pro veřejnost, ale také studijní programy. V pravěké osadě Křivolík natáčela i Česká televize.

Bouřka si vybrala svou daň i na krytém bazénu

Středeční odpolední bouřka dne 29.6.2022 doprovázená přívalovým deštěm a kroupami se bohužel nevyhnula ani krytému plaveckému bazénu. Svůj podpis zanechala na jeho střeše, kde na řadě míst došlo vlivem krupobití k protržení krycí fólie a následnému zatečení vody do zateplení a interiéru. Událost je řešena s pracovníky pojišťovny a provizorní oprava je naplánována dle dispozic odborné firmy na příští týden. Provoz krytého plaveckého bazénu zůstává beze změny.
Petr Baláž – vedoucí KPB
 

V biatlonu máme svoje želízko v dorostenecké reprezentaci: Jana Gregora

Tento týden se na webu biatlon.cz v sekci "Aktuality" objevil seznam repre družstev juniorů a juniorek.V obou týmech jsou shodně tři starší dorostenci a tři dorostenky. Budou jezdit evropské i světové závody. Každý měsíc mají výkonnostní testy a u kluků je vyrovnaná špička, takže je připraveno dalších 8 sportovců na vystřídání. Jedním z dorostenců vybraných do reprezentačního týmu je  Českotřebovák Jan Gregor. Bude mít 18 roků až letos 26.října.letos, je tedy stále dorostenec. Nevím jaký má dnes pozdrav biatlon, ale dříve se zdravili " Lýže si řiď". Teď už to bude asi jinak. (mm)

Česká republika se ujala velení nad Evropou. V Litomyšli. 

Česká republika se stala na šest měsíců předsednickou zemí v Radě Evropské unie. Dnes, první den předsednictví, přivítali členové vlády na státním zámku Litomyšl kolegium Evropské komise. To se také setkalo s členy Parlamentu ČR.
Akci doprovázely stovky policistů, novináři z celé Evropy a manévry v celém městě. Česká republika přebírá v Litomyšli předsednictví v Evropské unii. Na politiky čekali v pátek u zámku lidé s vlajkami ale také  i s pískotem. Příjezd české vlády a Evropské komise provázela průtrž mračen. Litomyšlané  většinou považovali setkání politických špiček za prestiž a velkou reklamu pro Litomyšl, ale našli se i kritici, kteří si neuměli vysvětlit, proč je akce zrovna v Litomyšli. I proto panovala na zámeckém návrší přísná bezpečnostní opatření. Novináři a všichni příchozí do zámeckého areálu byli prohlíženi a kontrolovaly se i věci.
 Večer se konal  Koncert pro Evropu v rámci Smetanovy Litomyšle. Počasí si nevybrali. Přes Litomyšl se přehnaly dvě bouřky. Večerní akce na listomyšlském zámku se zúčastznila také starostka města Magdaléna Peterková.

Londýnský jazz, řecká psychedelie, česko - slovenská alternativa i divadlo.
Festival Colour Meeting zve na 19. ročník!

Hudba z nejrůznějších koutů světa, akrobaté, divadlo pro malé i velké, dílny i nepřenositelná atmosféra festivalového areálu mezi středověkými hradbami a rybníkem. Devatenáctý ročník multižánrového festivalu Colour Meeting přivítá ve dnech 22. - 23. července v Poličce hvězdu současné londýnské jazzové scény Sarathyho Korwara, kanadského post-rockera Alexe Henryho Fostera, Anetu Langerovou s kapelou, řecké Thrax Punks, polské Kosy, slovenskou scénu představí Terrible 2s, Edúv Syn nebo Zabiť Františka, vystoupí také Irena & Vojtěch Havlovi, Ventolin, Arleta, Frankie & The Deadbeats, Cotatcha Orchestra, Anna Vaverková a mnoho dalších.
Vstupenky zakoupíte v prodejní síti smsticket.cz. Kompletní program  naleznete na colourmeeting.cz
Colour Meeting festival 22. - 23. 7. 2022, Polička, Park u hradeb


  • Z Depeše ČSOP - aneb - Co se děje v oblasti ochrany přírody

    1. Členové z ČSOP Břeclav nyní sledují dost nevídaný jev. V budce, do které už několikátý rok směřují jejich online kamery, zahnízdili kalousi ušatí. Zajímavé na tom je, že už podruhé v tomto roce. První mláďata ještě samec dokrmoval a druhá už se líhla! A ještě zajímavější je, že paní kalousové jeden sameček nestačí, takže s ní hnízdí a přinášejí krmení hned dva! Kterého z nich jsou potomci, co se tam teď vylíhli, asi nezjistíme, ale tátům je to zjevně jedno ?  Žít v páru je zjevně přežitek! Poučme se o tom na https://www.budkyonline.cz/ !

    2. pražským základkám ČSOP se podařila rovněž věc nevídaná - spojily se, sehnaly dostatek podpůrných podpisů a podaly hned 12 námitek proti návrhu Metropolitního územnímu plánu. Námitky se vesměs týkají pražských přírodních parků, které Metropolitní plán úplně ignoruje, a přímo tak ohrožuje jejich další existenci.

    3. Mgr. Petr Svoboda, právník ČSOP, publikoval rozsáhlý článek (https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/petr-svoboda-zakon-o-ochrane-prirody-a-krajiny-po-30-letech-zmlaceny-mrzak-v-ringu-se-stavebni-lobby ), ve kterém zevrubně popisuje 30ti letou historii zákona o ochraně přírody a krajiny. Ten vznikl v roce 1992 jako moderní nadčasová norma, chránící přírodní hodnoty rozhodně lépe než normy EU. Postupem těch 30ti let byl však otupován, ořezáván, kastrován až do současné bezzubosti, kterou aspoň částečně musí vynahrazovat právě ony normy EU. Petr Svoboda dokonale popsal to, co jsme za tu dobu prožívali, všechny naše prohry v boji s ekonomickými, zejména stavebními lobby. Smutné čtení. Na druhou stranu, snad nás může těšit, že těch 30 let postupné likvidace hodnot zákona 114/92 rozhodně neznamenalo postupnou likvidaci (role) našeho ČSOP - spíš naopak!

    4. Když už jsme u těch proher... Zdá se, že - alespoň co se týče počtu podpisů pod peticemi _ prohrávbají členové ČSOP  s peticí "Křivoklátsko si národní park zaslouží"  https://www.petice.com/kivoklatsko_si_narodni_park_zasloui .   Současná CHKO Křivoklátsko není schopná zabránit obrovským škodám, které i v těch nejcennějších územích páchá jak přemnožená zvěř, tak lesáci. Kdyby byla schopná, asi by park vznikat ani nemusel. Od vzniku národního parku si ochranáři slibují především to, že hospodaření se zvěří a lesem vezmou do vlastních rukou. Protistrana je tedy jasně definovaná. A, jelikož myslivci jsou prostě k obcím blíže, oblbují je a jejich prostřednictvím pak obyvatele neskutečnými teoriemi například o tom, jak jim NP zakáže sbírat houby_ Ve skutečnosti jim jde jen poplatky za úlovky trofejních muflonů. Budeme rádi, když zvážíte, zda se k petici svým podpisem nepřipojit!

    5. Když už jsme u těch škod páchaných zvěří... naši partneři z Asociace soukromého zemědělství ČR založili na Facebooku skupinu nazvanou Škody způsobené zvěří https://www.facebook.com/groups/576155497470593/ . Zde se dokumentují škody a připravují tak podklady pro nutnou a stále odkládanou změnu zákona o myslivosti.

    6. Povoláváme všechny hrabata a hraběnky do akce!  Léto se má strávit v přírodě! Na webu kampaně Víkend pro přírodu www.vikendproprirodu.cz je řada akcí našich základek, kde uvítáme dobrovolníky, kteří chtějí pomoci přírodě. Namátkou - dnes začíná tradiční kosení v Bílých Karpatech, hrabat se o prázdninách bude na pražském Beránku, kosit se bude v Martinicích u Proseče i na stepi u Syslovic. Všude jsou pomocné ruce vítány!

    7. V půlce července se u nás uskuteční tradiční výstava ovoce starých a krajových odrůd. Doporučujeme všem! Přijďte, pokochejte se a ochutnejte! J

    iž za dva týdny pro vás otevřeme druhou letošní výstavu věnovanou letnímu ovoci opomíjených odrůd. Využijte příležitost prohlédnout si a ochutnat plody vzácných odrůd našich předků ještě před výsadbou. Cílem je napomoci k výběru vhodné odrůdy jak z hlediska pěstitelských nároků, tak i podle chuťových a zpracovatelských vlastností. Výstavu pořádá Český svaz ochránců přírody v Domě ochránců přírody v Praze 4, Michelská 5.

    Více na: http://www.csop.cz/index.php?m_id_old=1000&m_id_akt=8743

    8. V půlce srpna nás čeká spousta práce na Orlické přehradě. Opět se bude snižovat její hladina - o 11 metrů! V druhé půlce srpna tak budeme muset na 9ti orlických lokalitách zajistit záchranu škeblí. Kdybyste někdo chtěli pomoci, ozvěte se nám!