Je třeba posilovat energetickou soběstačnost měst a obcí 
Problematice zvýšení energetické soběstačnosti  města a jeho organizací se věnuje Koalice pro Českou Třebovou dloudobě, zejména letos po nastartování  strmého růstu cen elektřiny, plynu a tepla. V této oblasti využíváme všech možností získat přímé ověřené informace z jiných úspěšně realizovaných projektů  prezentovaných např. na energetických konferencích organizovaných centrálními orgány. Po květnové konferenci v Olomouci se další uskutečnila 28. června v Praze na půdě Parlamentu České republiky. Zde se akce zúčastnil Martin Voleský, jednatel TEZY. Měl zde opět možnost přímého kontaktu na realizátory převáděných úspěšných projektů, osobní konzultace.  Další zkušenosti nabírali spolu s radními i ředitelé českotřebovských základních škol na exkurzi na funčních solárních systémech na v Hylvátech.  Ze všech získaných informačních zdrojů se nyní vybírají ty směry, kde jsou nejlepší zkušenosti, myjí vysokou účinnost a plné využití především během dne, kdy solární systémy vyrábějí energii bez nutnosti skladovat v zatím drahých bateriích.  Ověřuje se možnost dalších realizaci, které by snížily spotřebu drahého plynu. Není cílem tohoto textu vysvětlovat odborná řešení, ale informovat o tom, co se v této oblasti komunální energetiky děje. Abychom nezůstali stranou jen proto, že na to nejsou peníze. Nakonec se vždy ukáže, že by na to peníze byly, ale je třeba mít odvahu k realizaci zařízení, které se  jinde osvědčilo, připravit projekt na místi naší situaci, který bude mít při rostoucích cenách energie relativně krátkou návratnost. (Fotografie z konference v Parlamentu 28/6)
Články na toto téma vytvoří malý seriál, vhodných textů právě ze zmíněné konference není málo.
Materiály z konference:

Záznam z konference je rozdělený do čtyř bloků:

Prezentace panelistů jsou volně ke stažení
zdehttps://www.modernienergetika.cz/akce/konference-jak-na-energetickou-nezavislost-obci-a-mest/

Ministerstvo průmyslu zavádí aukce pro obnovitelné zdroje.

Bohužel u solární elektřiny navrhuje MPO čistou nulu. Podle Svazu moderní energetiky by vláda měla zahrnout fotovoltaiku mezi zdroje, které se mohou ucházet o aukční podporu i zelené bonusy. Aukční podpora je výhodná jak pro stát, tak i pro spotřebitele: stát získá předvídatelné prostředí v energetice. Podpora zavazuje investora do projektů obnovitelných zdrojů dodávat energii do sítě po dobu minimálně 20 let. Stát bude moci lépe předvídat, s jakými zdroji lze na další desítky let počítat.
“Spotřebitelé budou těžit z konkurenčního prostředí. Aukce mají de facto podobu tržní soutěže, ve které získají podporu pouze nejnižší nabídky s garancí nejlevnější dodávané elektřiny do sítě. Čím více bude síť energií nezávislá na ruském zemním plynu nebo uhlí zatíženém emisními povolenkami, tím lépe budou české ceny energie odolávat výkyvům na mezinárodním trhu,” uvedl Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.
Aukční podpora je model, který je úspěšně vyzkoušený v zahraničí. Využívají ho na podporu fotovoltaiky například v Německu, Polsku nebo Maďarsku.
Český podíl obnovitelných zdrojů energie v posledních deseti let skomírá na přibližně 13 %. Zelená elektřina je nejsnadnější cestou, jak naplnit závazky ve snižování emisí a posílit energetickou bezpečnost. Právě solární energetika může přispět k proměně české energetiky. Pokud dnes ministerstvo průmyslu zahrne fotovoltaiku mezi podporované zdroje, získá tak nejlevnější obnovitelný zdroj energie v našich podmínkách.
Fakta o aukční podpoře:
Forma tržní podpory vyplývá z loňské novely zákona o podporovaných zdrojích a počítá s možností vypsat aukce podpory pro větrné, solární a malé vodní elektrárny, využití skládkového plynu nebo kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Stát může vyhlásit aukční podporu například pro solární elektrárny s výkonem nad 1 MW, fotovoltaiky s menším výkonem (pod 1 MW) mohou získat zelený bonus bez nutnosti aukční soutěže. V případě větších elektráren může jít o solární parky budované na brownfieldech. Menší zdroje se zeleným bonusem zase mohou být střešní solární elektrárny například na školách nebo nemocnicích
Aukční podporu, jako impuls pro budování nových solárních a větrných elektráren, využívá Německo od roku 2015: díky soutěži klesla cena dodávané solární elektřiny do sítě mezi lety 2015 a 2021 o 48 %. Aukce využívá také Polsko (od roku 2016), Maďarsko nebo Francie