Českotřebovský deník 219/2022 (7/8) 
Malé prázdninové zamyšlení o kultuře v našem městě

Většinu předvolebních textů lze rozdělit do dvou skupin. V prvním případě se zdůrazňují úspěchy a vše se chválí, ve druhém naopak nefunguje zhola nic a vše se k lepšímu změní až po volbách s vítězstvím nového či staronového politického subjektu. Pravda bývá jako obvykle někde uprostřed. Některé věci se daří, některé by mohly fungovat lépe. Občas zaslechnu rovněž kritické výtky, které se týkají kultury v České Třebové. Jsme na tom opravdu tak špatně, jak tvrdí jejich autoři? Domnívám se, že ne.
Listuji zpětně svým diářem a připomínám si názvy divadelních her, filmových představení, vernisáží a koncertů, které jsem měl možnost v předcházejících měsících v našem městě navštívit. Na zahajovacím koncertu festivalu Bennewitz  2022 s Jaroslavem Svěceným nás jistě mohlo být více, na Beatles Night v rámci stejného festivalu byste však naopak hledali volné místo marně. Stejně tak rychle zmizely vstupenky na koncert Velkého swingového orchestru Česká Třebová či na některá představení v rámci divadelního předplatného. Vynikající byla výstava věnovaná tvorbě Maxe Švabinského a Rudolfa Vejrycha, kterou uspořádalo českotřebovské muzeum ve spolupráci s místním kulturním centrem. Tyto městské instituce pracují dle mého názoru velmi dobře.
O něco menší se mi naopak jeví nabídka pro mladé věkem nebo hudebním vkusem. Nejsem si jistý, jak velkou skupinu posluchačů osloví vystoupení skupiny Laura a její tygři, které je naplánováno do parku Javorka na 20. srpna, stejně tak říjnové vystoupení skupiny Druhá tráva s Robertem Křesťanem či předvánoční recitál Lucie Bílé budou pravděpodobně opět hojně navštíveny spíše mými vrstevníky než studentkami a studenty, se kterými se potkávám na gymnáziu.
O to důležitější je úloha klubu Modrý trpaslík, jehož činnost mi stále připadá některými obyvateli v našem městě nedostatečně doceněna. Shodou okolností si zde v první polovině tohoto roku předávaly pomyslný mikrofon tři výrazné zpěvačky. Lenku Dusilovou, Načevu a Muchu velmi pravděpodobně neuvidíte na čelních místech komerčních hitparád, zároveň však zcela jistě patří k tomu nejoriginálnějšímu v současné české populární hudbě. Nejen milovníkům blues se musel líbit koncert skupiny The Bladderstones. A to vše máme, milí Třebováci, na dosah ruky. Stejně tak jako vystoupení místních rockových a folkových skupin. Naposledy mě velmi pobavil Guy G se svým setem v rámci turnaje Streetballhus v areálu českotřebovského gymnázia. Početné zastoupení hudebníků z našeho města lze očekávat i na druhém ročníku velmi sympatického hudebního festivalu Dozvuky léta, který je naplánován na 2. září 2022.
Město Česká Třebová všechny tyto kulturní aktivity finančně podporuje. A je to dobře! Ne, nechci vám vnucovat svůj vkus nebo vás snad dokonce poučovat. Jen si dovoluji nesdílet pesimismus, který v našem městě od některých z Vás občas zaznamenávám. Nemějte mi to prosím za zlé.
Josef Menšík

Nové video Českotřebovského deníku: Parním vlakem do Moravské Třebové

To že historický express Kralický Sněžník z Dolní Lipky do Moravské Třebové přijel dna českotřebovské nádraží na čas byl vlastně zázrak. Ostatní vlaky zde totiž stály, zpoždění postupně narůstalo. Provoz na železničním koridoru spojujícím Čechy a Moravu byl v sobotu ráno zastaven. Před sedmou ráno se porouchalo trakční vedení v Brandýse nad Orlicí. Omezení se dotklo desítky spojů a stovek cestujících. Jsou prázdniny a hodně lidí cestuje. 
České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu, která jezdila kyvadlově mezi stanicemi Zámrsk a Česká Třebová.
U dálkových vlaků se náhradní autobusová doprava zajišťuje komplikovaně. V těchto případech se vyčkává obnovení provozu.  Trakční vedení se podařilo opravit ve 13 hodin, trať tedy stála více než šest hodin.
Komplikace na hlavním koridoru však historickou soupravu nakonec také postihly při zpáteční cestě právě na českotřebovském nádraží. U prvního nástupiště musela historická souprava zvláštního vlaku dát přednost pravidelným dálkovým spojům, které  kapacitu trati zcela naplnily.  A tak parní vlak na zpáteční cestě do Dolní Lipky sice přijel na čas, ale dále si „užili“ jeho cestující také dlouhé čekání. Vlak musel u prvního nástupiště více než hodinu čekat.... Tak si svůj výlet  mnozí nepřestavovali. (mm)
Odkaz na šestiminutové video najdete ZDE

Zátiší od diskontu: Odpad zůstává na zemi snad z nevědomosti kam s ním

Mám zkušenost, že lidé by snad i třídit chtěli, jen nevědí jak a kam co patří. Jinak by jistě neležely vytříděné plechovky od nápojů v taškách na zemi u  kontejnerů. Jinak si to vysvětlit nedokážu. Zatímco  nápojové kartóny jasně patří do platů, je to na kontejnerech dobře uvedeno, tak plechovky a pod. zůstávají mimo, protože speciální kontejnery kovo jsou zatím jen na některých místech, např. nově v ulici V Lukách nebo už dříve na Trávníku.  Snad se to rozšíří i na jiná místa.  Protože lze také dohledat informaci o tom, že se tyto obaly mají dávat také kontejnerů na plasty A to asi správně nebude. A kovových obalů plechovek např. od nápojů se stále více, plasty se omezují, kovových obalů je proto více.
Stará informace z internetu (18.8. 2014)  Nápojové kartonové obaly čili tzv. tetrapacky (od mléka, džusů, apod.) se už dva roky odkládají do žlutých separačních kontejnerů společně s plasty. Kromě nich do těchto žlutých kontejnerů patří také hliníkové plechovky od nápojů.. Tak nevím....

Pohádka na Horách hodně vydařená

V rámci cyklu akcí "Ta Božena!", které se pořádají střídavě v České Třebové a v Litomyšli na počest výročí pobytů velké české spisovatelky Boženy Němcové v Litomyšli a v České Třebové, se dnes v neděli 7. 8. 2022 konalo divadelní představení pro děti - pohádka Princ Bajaja. Pro děti Kulturní centrum připravilo proti slunci i dešti prostorný stan a pohádkář Jan Bílek, bývalý člen loutkového divadla Drak Hradec Králové  tak mohl rozvinout plně své umění . A dokázal opravdu zaujmout jak děti, tak přítomné dospělé diváky, bylo to velmi vydařené představení. Prostor Na Horách se ukázal jako vhodný, občerstvení bylo zajištěno až do sálu. Byla to spíše veselá než napínavá pohádka a přinesla dětem opravdu pěknou a zajímavou podávanou. A tak tleskali, hodně tleskali. Českotřebovský deník, pořídil z pohádky videoukázku a předvedeme ji v co nejkratším termínu. (mm)