Českotřebovský deník 251/2022 (8/9)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Budova školy na Lhotce prošla o prázdninách velkými změnami

Budova lhotecké obecné školy, postavená v závěru 19. Století prošla během let mnoha proměnami. Dokud byla malotřídní školou, byl v budově také byt řídícího, který býval současně obecním kronikářem. Proto máme o dění ve škole i v obci hodně informací. Po zrušení malotřídky byla budova školy využívána minimálně. V roce 2020 pak posloužila jako azyl dětem po dobu rekonstrukce MŠ U stadionu potom sloužila dětem z MŠ Na rovině. Během letošních prázdnin zde proběhla další velká úprava budovy  tak, aby zde mohla sídlit základní  i mateřská škola současně. Stavbu navštívil také Českotřebovský deník.
 Stavební práce se do konce prázdnin podařilo dokončit, vyklidit staveniště a provést generální úklid budovy. Nebylo to vždy jednoduché, bylo třeba zajistit součinnost řady odborných profesí .  Úspěšná kolaudace v termínu byla také podmínkou pro zapsání nové školy do rejstříku škol. Od 1. září tak máme v České Třebové samostatnou soukromou základní a mateřskou školu Na rovině. Dosud byla jen pobočkou obdobné školy v Chrudimi.
V samostatném dílu videa navštívíme školu v prvních dnech školního vyučování….


Ubytování válečných uprchlíků v bytech města prodlouženo do 31.12. 2022

Od 07.03.2022 vyčlenilo Město Česká Třebová  7 bytů pro ubytování válečných uprchlíků z Ukrajiny. Následně byla uzavřena "Rámcová smlouva o zajištění nouzového ubytování" s Pardubickým krajem, který na tyto byty finančně přispívá. Prostředky zaslané podle Rámcové smlouvy o zajištění nouzového ubytování s Pardubickým krajem městu ušlé nájemné a náklady v podstatě sanují. Nebyly vynakládány prostředky z rozpočtu města. Vzhledem k tomu, že rámcová smlouva s Pardubickým krajem je uzavřena do 31.12.2022, budou se stávající smlouvy prodlužovat a nové uzavírat do 31.12.2022 podle stávajících podmínek. Byty jsou vždy pronajímány na dobu určitou . Obvykle jsou v bytě 3 - 4 osoby, výjimečně i více. Velká část ubytovaných uprchlíků pracuje.
K problematice znehodnocení depozitáře muzea v Borku novostavbou haly společnosti Böhm plast-technik

Při projednávání záměru převodu pozemku pod novostavbou skladovací haly společnost BÖHM PLAST-TECHNIK a.s. v Borku bylo  poukázáno mimo jiné na to, že v důsledku výstavby nové haly došlo ke znehodnocení budovy depozitáře, kde se nyní musí provést stavební úpravy.Část nákladů na úpravu depozitáře bude hradit společnost BÖHM.
Společnost se zavázala při výstavbě haly upravit anglické dvorky, zazdít na depozitáři na své náklady prostupy oken v I. nadzemním podlaží a na schodišti instalovat folie na okna ve 2. nadzemním podlaží, dle městem předané dokumentace, a vysvahovat terén mezi halou a depozitářem. Dále se společnost zavázala odklízet sníh z prostoru mezi halou a depozitářem, spolupracovat při údržbě objektu depozitáře a podílet se na vícenákladech vzniklých při zajištění obslužnosti - např. stavbě lešení.
Ve věci zazdění oken v depozitáři je nezbytné sdílet informaci, že požárně nebezpečný prostor od "posunuté polohy" skladovací haly již budovu depozitáře vůbec nezasahuje. V původním umístění byla zasažena dvě krajní okna. Pracovníků Technického muzea v Brně po místním šetření konstatovali, že s ohledem na dostatečné zabezpečení a dojezdové časy požárních jednotek je riziko požáru eliminováno na minimum. Zvýšenou míru rizika spatřuje pouze v případě požáru uskladněného plastového materiálu, kdy je i v případě malého zahoření depozitář ohrožen pouze vzniklými zplodinami hoření. Doporučeným způsobem řešení bylo zazdění oken v prvním nadzemním podlaží a instalace folie na okna ve druhém nadzemním podlaží.
Další navrhované úpravy Objekt depozitáře byl v padesátých letech postaven jako budova štábu lidově demokratické armády. Zásadní dispoziční přestavbou prošel počátkem devadesátých let, kdy byla do objektu včleněna protialkoholní záchytná stanice, kadeřnictví, 2 garsonky, kanceláře a zhruba v 1/4 budovy (ve II. nadzemním podlaží) již fungoval depozitář. Městské muzeum postupně celou budovu ovládlo. Další navrhované úpravy vnitřku depozitáře souvisí s jeho provozem a nesouvisí s výstavbou haly 
Fotografie z výstavby haly na jaře 2021  (mm)

K radarovému měření rychlosti v České Třebové

Dotazů na toto téma je spousta. K umístění radarových měřičů rychlosti se již vyjádřila několikrát dopravní komise, která vytipovala ve městě Česká Třebová tři úseky, kde by měly být rozmístěny úsekové měřiče rychlosti (Křib, okolí ZŠ Parník a okolí  lokality "Kaufland Tesco"). Jako první se připravuje montáž úsekového měření v okolí Křibu, odhad do spuštění je ke konci roku. 
Dotazy jsou také na měření na silnici II/315 ve Skuhrově.  Umístění měřiče úsekové rychlosti v části obce Skuhrov dopravní komise nedoporučila, taktéž se vyjádřila i k umístění informativního měřiče rychlosti, který v současné době již přestává plnit funkci prevence dodržování rychlosti v obcích a nové se již neinstalují. V případě, že by chtěl osadní výbor ve Skuhrově nainstalovat informativní měřič rychlosti na své náklady je potřeba zajistit souhlas vlastníka komunikace, souhlas Policie ČR a odbor dopravy vydá rozhodnutí o umístění tohoto zařízení. Odhadovaná cena informativního měřiče rychlosti je 60 tis. Kč.
Alternativou by byl nákup jednoho automatizovaného měřiče okamžité rychlosti, který by se mohl dle potřeby umístit ve Skuhrově, ale i na jiná obdobná místa, např. Husova ulice, Kubelkova ulice, Semanínská atd. Tento měřič by se mohl přesouvat mezi těmito místy. Většinou se umisťují do pevně nainstalovaných pancéřových schránek (dříve byla k vidění např. na R 35 ve Vysokém Mýtě), které na místě zůstávají. Odhadovaná cena automatizovaného měřiče okamžité rychlosti je 1-1,5 mil. Kč a cenu pancéřové schránky s napojením na inženýrské sítě odhadujeme na dalších 0,75 mil. Kč (odhad ceny poskytla společnost AŽD Praha).

Poděbrady mají také nakročeno k titulu Evropské město sportu

Co píší na webu novin "Náš region" (nasregion.cz):
Poděbrady na Nymbursku usilují o titul Evropské město sportu 2023 v kategorii měst do 25 tisíc obyvatel. Ocenění, které uděluje Asociace evropských měst sportu, by městu mohlo usnadnit například čerpání dotací na sportovní aktivity z evropských i domácích zdrojů. Poděbrady v posledních dnech navštívili komisaři asociace, kteří hodnotili sportoviště ve městě, rozhodnutí by měli zveřejnit zhruba do dvou týdnů, řekl novinářům starosta Jaroslav Červinka.
„Poděbrady jsou velmi vhodným kandidátem,“ řekl komisař asociace Lukáš Vorel. Ocenil například sportovní aktivity místního Sokola a širokou nabídku možností pro děti a seniory. V poděbradských sportovních klubech je registrováno téměř 3900 lidí, z toho přes 2300 jsou děti do 19 let a 242 lidé nad 66 let, ve městě žije přes 14.300 lidí. „Komisaři ocenili i udržované zázemí sportovišť, ve srovnání s jinými evropskými městy je podle nich nadstandardní,“ řekla za město Klára Zubíková.
Z městského rozpočtu směřuje přímo na aktivity sportovních klubů ve třech dotačních titulech ročně zhruba 5,4 milionu korun, kromě toho se město podílí na provozu několika sportovišť. Vedle běžných sportovních disciplín mají lidé v Poděbradech možnost věnovat se například jezdectví, kanoistice nebo kuželkám. Poděbrady počítají v brzké době i s výstavbou bazénu, který ve městě zatím chybí, dokončili architektonickou studii. Ocenění v Česku v minulosti získaly například Svitavy, Náchod nebo Nymburk, letos kromě Poděbrad usiluje o titul i Česká Třebová.

MÁ TO SMYSL TŘÍDIT ODPAD     

Kromě zábavných kvízů, her a soutěží do 14:00 na náměstí byly také nafukovací atrakce.
 
Současně probíhala také fyzická analýza směsného komunálního odpadu, která bude následně vyhodnocena a porovnána s obdobnou analýzou z minulého roku, tedy před zavedením nového systému svozu odpadů.
Výsledky srovnání budou následně prezentovány v jednom z dalších vydání Českotřebovského zpravodaje.

www.ceska-trebova.cz


V České Třebové máme MEWOS, ale přesto zde chce T-Mobile budovat svoje optické kabely. Proč asi? 

Nejdříve  uveďme co je MEWOS: Multifunkční elektronická veřejná vysokorychlostní otevřená síť.   V zemi v České Třebové máme uloženy 3 miliony metrů optických vláken, Na tuto síť jsou připojeny dvouvláknovým optickým kabelem stovky domácností v České Třebové. Hlavní trasa vede z Nového náměstí na Lhotku optickým kabelem s 576 vlákny, od ní se větví optické kabely s 96 vlákny. Celková investice do sítě MEWOS včetně datového centra ELBRUS přesahuje částku 25 milionů korun.
Ten "jiný zájemce" (T Mobile)  má zájem samozřejmě jen o ekonomicky lukrativní oblasti, tedy sídliště.  O co se jedná - přirovnejme to s rozvody energie. V dnešní době po distribuční nn síti dodává energii více dodavatelů elektřiny, ale každá nestaví svoje vlastní kabely. Podobně u plynovodu více distributorů dodává plyn zákazníkům přes jednu plynovou přípojku. Podobě tomu je u datových služeb, kde lze instalované optické kabely využívat pro více zájemců poskytujících různé služby. Není třeba budova nové optické sítě. A přesto se nyní v České Třebové objevil zájemce (T- Mobile se zahraniční majetkovou účastí), který chce v  ekonomicky lukrativních oblastech města budovat svoje vlastní optické sítě. Přitom zmíněný MEWOS postačí na všechno. Byl vybudován ze zisků společnosti Kabelová televize, tedy z peněz Českotřebováků. Podle představ zahraničního investora by měl být náš systém postupně vytlačen a  peníze jsme měli posílat  zahraničnímu velkomajiteli dle systému "vetší bere". Podobně to bylo s nechvalně známými případy u dodavatelů vody. Tolik moje první informace, k problému se vrátím po diskuzi s odborníkem... (mm)

Jak mohou inovace reagovat na výzvy, jimž čelí trh s energiemi a trh práce

Vzhledem k pokračující válce na Ukrajině a k jejím dopadům na trh s energiemi a trh práce pozvala skupina Evropské lidové strany (ELS) z Evropského výboru regionů (EVR) do Brna místní a regionální představitele, aby zde diskutovali o tom, jak lze pomocí inovací tuto situaci překonat a jak lze řešit problémy, s nimiž se v rámci své práce setkávají. Válka nebere konce, a města a regiony tak čelí neustávajícímu tlaku vyvolanému přílivem osob, jež potřebují mezinárodní ochranu. Mimoto musí s blížící se zimou města a regiony řešit rostoucí ceny energií.
Setkání pořádají hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich a náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Moderovat ji bude Emma Blain, členka rady irského hrabství Dún Laoghaire-Rathdown a členka skupiny ELS ve VR. Program zahájí Olgierd Geblewicz, předseda skupiny ELS v EVR a maršálek Západopomořanského vojvodství. Akce se zúčastní také místopředseda vlády České republiky a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. Proberou priority českého předsednictví Rady EU, zejména pokud jde o řešení uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost a odolnost evropské ekonomiky.
Skupina Evropské lidové strany ve Výboru regionů je i nadále odhodlána podporovat proces obnovy Ukrajiny „zdola nahoru“, a to prostřednictvím Evropské aliance měst a regionů a oživením partnerské spolupráce. V této souvislosti se na naše pozvání zúčastní této akce také starosta Mariupolu Vadym Bojčenko a guvernér Mykolajivské oblasti Vitalij Kim,“ uvedl Roman Línek.
V závěru jednání by místní a regionální představitelé ELS měli přijmout Brněnské prohlášení. V tomto kontextu se zavazují podporovat Ukrajinu v jejím úsilí o zajištění svobody, integrity, nezávislosti a suverenity, vyjadřují solidaritu s uprchlíky i s regiony a městy EU, které je přijímají a vybízejí k rychlé transformaci energetiky v souladu s plánem RePowerEU.
Novináři mohou úvodní projevy sledovat přímo v místě konání, tj. v Rytířském sále Nové radnice – Dominikánské náměstí 196/1, 602 00 Brno-město. Na konci akce budou rovněž moci klást hostům otázky.
„Tento externí mítink frakce Evropské lidové strany ve Výboru regionů je jednou z oficiálních akcí českého předsednictví v Radě Evropy. Další bude zejména jednání předsednictva Evropského výboru regionů v Praze příští týden. V jeho rámci se 15. září uskuteční i návštěva Pardubického kraje, kde se na 40 účastníků seznámí s konkrétní pomocí kraje Ukrajině a s také s mimořádným projektem integrované teritoriální spolupráce v bývalých automatických mlýnech,“ dodal Línek.
Podrobnější informace
Kompletní program naleznete zde: https://eppcor.eu/event-details/epp-local-dialogues/local-economy-and-jobs-times-crisis-innovating-deliver-results


Nedaleko Harrachova vznik polský moderní biatlonový areál

V Jakuszycích nedaleko českých hranic bylo ve středu otevřeno moderní multifunkční sportovní centrum, a to nejen pro biatlon a běžecké lyžování. Projekt za více než 800 milionů českých korun je podle polských médií nejmodernějším sportovištěm svého druhu ve střední Evropě. O významu tohoto areálu svědčí také účast polského premiéra Mateusze Morawieckého na slavnostním otevření.
„Moderní nejen biatlonový areál v Jakuszycích nedaleko Harrachova je prvním polským areálem, ve kterém je možné pořádat světový pohár, ale i mistrovství světa v biatlonu. Mělo by se dokonce jednat o nejmodernější sportoviště svého druhu ve střední Evropě a pro nás je to určitá inspirace v tom, jak by mělo vypadat sportovní centrum 21. století. Jsem přesvědčený, že jej budou využívat také čeští sportovci, protože toto místo je opravdu vzorové. Celková výše investice se pohybuje na částce přesahující v přepočtu 800 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se slavnostního otevření areálu společně s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou zúčastnil.
Projekt zahrnuje kromě biatlonové infrastruktury také inline dráhy, bazén, hotel s kapacitou bezmála 200 míst, wellness centrum, tělocvičnu, halu na míčové sporty nebo fotbalové hřiště.