Jak se město stará a nestará                
Dobrý den, pane Mikolecký,
dovoluji si reagovat na Váš článek uvedený v Českotřebovském deníku z 9. 9. 2022, kde uvádíte, že se Město stará o Kapli sv. Barbory na Lhotce a připomínky jsou uvedené na nepravdivém základě. Předpokládám, že tento článek vznikl na základě mých připomínek při předvolebním setkání na Podhorce.
Ano, máte pravdu. Město v roce 2009 investovalo do havarijního stavu střechy, následně instalovalo elektronické ovládání zvonu a zrealizovalo několik dalších malých oprav, jako např. výměnu okenic. Ale správně si pamatuji, že náš rozhovor se vedl na téma, že se uskuteční investice a následně se o ni nedokážeme starat. Proto Vás žádám o uvedení příkladu např. od toho roku 2009, kolikrát město posekalo trávu v okolí kapličky, kolikrát třeba ořezalo keře a větve nebo jak zrevitizovalo její okolí po akci ČEZu, který pokládal v těsné blízkosti kabely do země. Protože místní starousedlíci a sousedé mají docela přehled o tom, co se děje v okolí kapličky. Troufnu si znovu zopakovat, že se Město řádně nestará o kapličku a její blízké okolí.    
Zároveň mne zaráží, že si dovolíte hodnotit stav kapličky podle několik let staré fotografie. Ano, tam vypadá uspokojivě, ale při bližší obhlídce je zjevné, že např. opěrná zeď pod kapličkou není v ideální kondici.
Při našem setkání jste nebyli schopni se v koalici shodnout, kdo se má o tuto městskou památku starat. Město? Osadní výbor? Vy jste uváděl Státní památkový ústav. Když si tak procházím webové stránky města, ani zde Město na kapli nepamatuje a neprezentuje ji jako svou památku. Smutné.
Pokud budeme posuzovat stav památek podle starších fotografií, tak např. Kostel sv. Jakuba vypadá také uspokojivě. Proč tedy město plánuje další investice? Opět je vidět, že se používá dvojí metr na investice a údržbu v centru města a na periferiích.
Jako druhý příklad při našem setkání jsem uvedl novou cyklostezku, na které jsme stáli. Opět krásná investice, ale následná údržba minimální. Je mi jasné, že není nutné obsekávat celou cyklostezku, ale parkoviště a odpočívadla to potřebují. To samé platí o odpadcích v koších. Sami jste se přesvědčili, že pamětní deska paní starostky nebyla v kopřivách ani vidět a koše přetékaly odpadky. Proč se toto neobjevilo ve Vašem článku a videodeníku? Chápu, není to politicky vhodné v předvolebním čase, ale alespoň by občané viděli, že připomínky se zakládají na pravdivém základě.
I když se neznáme osobně, velice si vážím Vaší práce pro město a zpravodaj, kterým věnujete nemálo času. Ale je potřeba ve Vašich reportážích používat více ověřených faktů a uvádět pravdu celou, ne jen Vaše názory.  Moje připomínky jsou uváděné ne jako důvod ke konfliktu, ale jako námět na zlepšení.
Přeji Vám pevné zdraví a ještě mnoho napsaných a natočených reportáží.
Oldřich Mikule
Vážený pane Mikule,
Jsem rád, že je zájem o dění ve městě a vypadá to, že by mělo být takových příspěvku víc. Prostě proto, že pomáhají, pomáhají ke zlepšení prostředí, ve kterém žijeme.
Přesto bych chtěl napsat více:  Větu "Město se nestará" lze skutečně použít, ale nutné rozlišit,  že město je ještě dost strukturovaný celek a každá jeho část má svoje povinnosti.  A tak skutečně jde o to, aby se dokázalo prosadit, aby všechno fungovalo jak si přejete, aby každý splnil co má, nevymlouval se na různé okolnosti. Ne každému je do detailu jasná odpovědnost jednotlivých funkcionářů na odboru životního prostředí, každý nečetl smlouvu mezi Městem a společností Ekobi o zajištění služeb pro město, ani princip kdo to má kontrolovat. Takže je opravdu co zlepšovat. Ukazuje se potřebné vymyslet systém odpovědnosti, který povede ke zlepšení  situace.  Musíme rozlišovat ty "velké věci", jmenovité investice, opravy a rekonstrukce od pravidelné údržby. Zatím samozřejmě hlídáme více ty "větší věci" a to ostatní se zřejmě nedaří uhlídat. Všechno se asi nikdy nepodaří na 100% a bude pořád co zlepšovat. 
Na konkrétní činnosti máme městské obchodní společnosti: TEZA se stará o městské byty a tepelné hospodářství, Vodárenská společnost o pitnou a odpadní vodu a Ekobi o kritizované sekání, ošetřování zeleně, městského zahradníka, likvidaci odpadů, městská sportoviště ještě asi dalších 100 jiných věcí..Problémy v bytech města také nejdete řešit na radnici, ale do TEZY, problematiku vodárenskou také řeší specializované eseróčko,  Podobně by mělo být u Eko Bi. Snazší je ale napsat že se "město nestará"...
Ještě k roli osadních výborů. Snaha o spolupráci s osadními výbory existuje a je patrná i z rozpočtu města. Prakticky každá připojená obec dostává mimo pravidelný půlmilionový příspěvek ještě i podporu na další investici v obci, je potřebná a důležitá. Také na Lhotce byla s pomocí města realizována velká (milionová) pomoc pro sportovní areál Sokola, a to i přesto že nejde o městský majetek. Je to ale areál v centru obce a Lhotka jej potřebuje. Loni město investovalo přes půl milionu do parkoviště u lhotecké školy a letos do rekonstrukce školy dalších 3,7 milionu. školy Dále letos dostal Sokol Lhotka dodatečně další mimořádnou podporu v červnu na realizaci  krytého pískoviště a dalšího venkovního vybavení. Muselo to být formou mimořádné dotace. Řešilo se nevzhledné "hnízdo kontejnerů" na Špici. zneužívané projíždějícími motoristy. Právě zde bychom od osadních výborů očekávali iniciativu, která by vedla k tomu, aby se včas odstraňovaly problémy podobné nesekané trávě u kapličky a podobně. Ve Svinné to např. funguje, tam se daří údržba i rozvoj pamětních míst ve spolupráci s osadním výborem nebo tamním obecním spolkem.  Právě zde vidím prostor i na Lhotce.
Píšete o Pamětním kameni, který nebyl v kopřivách ani vidět. To ale trochu přeháníte. Tak úplně pravda to není, já jsem si ten den co byla cyklojízda kámen vyfotil a nyní jej přikládám k tomuto textu Nemyslím, že to je v zcela pořádku, ale takových nesekaných ploch najdete ve městě mnoho a důvody k tomu nějaké jsou. Také bych si to představoval jinak, ale požadavky a možnosti nejsou vždy v rovnováze. Navíc je řada důvodů proč nesekat moc často  a současně řada důvodů - hlavně estetických pro sekání co nejčastější. Plochy ve městě jsou prostě rozděleny podle významnosti  a podle toho je určena frekvence sekání. Je to tak i jinde. Mělo by to být zveřejněno v systému MARUSHKA,  ale nevím, zda se to podařilo.  Plochy na terminálu, ale i v Javorce letos sekány byly docela často. Také jako pejskař bych si přál, abych nemusel vytahovat psí exkrementy z vysoké trávy, na sekaném trávníku  to jde nesrovnatelně lépe.
Musím ale ukázat, že jsme v minulých letech zanedbali údržbu městského majetku v nemalé hodnotě, opožděně modernizovali školy a školky (jinde mají tyto věci dlouho vyřešené) a my jsme to teprve doháněli v posledních 4 - 5 letech. Na Parníku jsme nechali přes deset let neobydlený dům čp. 205 s poštou, je již obydlený a rekonstrukce se nyní posunula do prostor bývalé pošty. Letos ještě dostane (konečně) i fasádu.  Podobně dům čp. 7 v Klácelově ulici - zdevastovaný nepoužitelný čeká na opravu, už se dokončuje studie - bude zde moderní stanice městské policie (a nahoře byty) a tím se uvolní důležité a potřebné prostory na radnici. Předchozí vedení si nevšímalo, chtělo dům vlastně jen prodat a problému se tím zbavit. O problému Křivolík ani nemluvím.
Ale máme resty i na Domově důchodců, vždyť nová budova není ani 20 let stará a její balkony začínají opadávat! A to nedokážeme ani utratit peníze, které jsme na to letos vyčlenili. A tak bychom raději postavili nový pavilon. měli bychom nejdříve opravit to co máme. Všechno je moc drahé, hlavně opravy. Budeme muset realizovat statické zajištění Malé scény - tedy ubourat  část s bufetem a šatnou,  zabezpečit a postavit znovu.- Tato maličkost bude stát 16 milionů.  Přitom v roce 2007 jsme na 15 milionů provedli celkovou rekonstrukci tohoto objektu (firma Agile). Snad na to můžeme dostat dotaci. Chceme stavět novou knihovnu - rekonstruovat svářečskou školu, později užívanou jako dopravní fakultu. Rozpočet je vyšší než 100 milionů.- Čekáme na dotaci, má být 85%, i tak se všechny náklady nebudou započítávat a tak to nebude vůbec levné.
Prostě to nové vedení města nebude mít vůbec lehké. A to bude splácet ještě úvěr, který činí k 1. lednu 2023 138 milionů korun a to jsou dnes úroky velmi vysoko.  Příští rok má na splátky úvěru (úrok + jistina) jít 16 milionů korun.  Je třeba financovat  městská sportoviště, zvláště bazén.  Prostě kam se podíváte, tam je problém. A jeden vyřešíte a dva nové vzniknou. A tak za této situace je žádoucí aby"malé problémy" jako např. avizované sekání trávy a ořez stromů a keřů dělali  automaticky pracovníci EkoBi a odboru životního prostředí je kontroloval a zadával práci tak, jak praxe vyžaduje.
Děkuji Vám za Vaše podněty, jistě pomohou polepšit se v oblastech, kde to nyní drhne.
Milan Mikolecký