Z kroniky obce Lhotka 

Jak se "přehoupla" Lhotka do socialismu

V roce 1947 byly poměry v obci klidné, předsedou MNV byl František Štarman z čp. 14., povoláním zednický polír, která večery a nedělní volna věnoval úřadování. Okres Ústí n.O. byl od 1. ledna rozdělen na ústecký s 25 obcemi a lanškrounský s 34 obcemi. Pozoruhodným jevem byly malé návštěvy v hostincích, pivo se kupovalo lahvové a lihové nápoje byly hodně drahé. Byly nové hospodářské poměry, zvýšená obecní agenda. Obec Lhotka nebyla zadlužena, ovšem dávky za úřední výkony bylo třeba zdražit o 300%. Za potvrzení na MNV se platilo např. 15 Kčs.  Díky suchu byla malá úroda obilí, brambor však vyrostlo dost, také ovoce. Málo sena a krmení pro dobytek. V obci fungovala Osvětová beseda, pořádala různé slavnosti (narození T.G.M., Dožínky, též oslavu 30 let SSSR U Frajdlů, kde vystoupil Bendl a kvarteto p. Rollera z Parníka. "Účinkujících bylo více než obecenstva", poznamenal kronikář.  Hasičský sbor měl 32 činných členů, účinně pomáhal 7.12. 1947 při požáru v továrně na Parníku. T.J. Sokol Lhotka měla koncem roku 66 mužů a 26 žen. Byl založen nový hokejový odbor., na letním cvičišti se hrála dvě divadelní představení (Zlatý déšť). Škola byla v r. 1947 poprvé poválečné přestávce organizována jako dvoutřídní. V 1. třídě učil Jindřich Mareš, ve druhé Vlasta Šimková ze Slatiňan. Po  poválečném úbytku se počet obyvatel v obci ustálil, koncem r. 1947 zde bylo 694 obyvatel, zemřelo 10 občanů a narodilo se 20 dětí.

Rok 1948.
V důsledku únorových událostí byly rozpuštěny strana čsl. nár. socialistů a strana lidová. Akční výbor Národní fronty prověřoval členy výborů všech složek a korporací. Z MNV byl dovolán Josef Špatenka z čp. 86. V rámci vyhlášeného pěliletého plánu bylo vyhlášeno rozšíření hřbitova, nástavba požární zbrojnice, pořízení místního rozhlasu a oprava školní budovy.  Přes únorová opatření byla opakována oslava narozenin T.G.M. U Jasanů, kde byla účast velmi hojná, bylo to projevem nehynoucí lásky k Prezidentu Osvoboditeli, píše kronikář. Stejně velká účast byla 8. září na tryzně za zemřelého prezidenta E. Beneše. Celý rok 1948 byl pro celý T.,J. Sokol Lhotka ve znamení XI. Všesokolského sletu, kterého se ze Lhotky zúčastnilo 50 cvičenců a cvičenek
30. května 1948 se konaly volby. Ve volebních seznamech 518 voličů, z toho 244 mužů a 274 žen. MNV vydal 30 voličských průkazů. Při volbách bylo odevzdáno 471 obálek, z tohoto počtu bylo 40 obálek prázdných, v dalších byly novinové ústřižky i obrázky prezidenta Beneše. v jedné obálce byla vložena i stará německá kandidátka z doby I. republiky. Celkem Bylo 170 neplatných lístků a platných 301 hlasů. Dne 18. dubna byl zaveden letní čas, s posunem o 1 hodinu dopředu.
Rok 1949.
Byla provedena nová organizace územních samosprávných svazků, tzv. "krajské zřízení". Podle něho byla celá ČSR rozdělena na kraje. Lhotka byla zařazena do kraje Pardubického. Bouřlivě se rozhodovalo také o sídlech okresních úřadů, zvláště mezi Českou Třebovou a Ústím nad Orlicí. Dne 17. ledna byla v České Třebové ve 3 hodiny odpoledne bouřlivá manifestace všech dělníků ze závodů, zaměstnanců ČSD, jakož i žactva všech škol pro sídlo okresu v České Třebové. S konečnou platností bylo rozhodnuto pro Ústí nad Orlicí.   Povinně byly zavedeny úřední sňatky na obecních úřadech po válečném hospodaření byl poprvé uvolněn chléb, veškeré pečivo a brambory do volného prodeje. Byl učiněn první krok ke zlepšování hospodářského života. Na MNV odstoupilo 7 členů zastupujících stranu lidovou a čsl. nár. socialistickou. Byli nahrazeni nově navrženými kandidáty NF. Nákladem 180 tis. Kč byl na Lhotce zřízen obecní rozhlas a sestavena "rozhlasová komise" Hlasatelem byl František Houser. Místní organizace KSČ založila obecní školku v Hlubočku a založila obecní sad . Poprvé byl konán vzpomínkový večer k výročí úmrtí V.I. Lenina, oslavy 1, máje byly povinné v České Třebové, poprvé se slavilo 70 let J-.V. Stalina a výročí Říjnové revoluce. Do koloritu doby patří snad i připomínka události 24. dubna 1949, kdy se ve mlýnici oběsil mlynář Paar...
Rok 1950
větší doplnění členů MNV a obnovení MNV bylo provedeno 14. června na schůzí všeho občanstva u Jasanů, byly vytvořeny i komise v novém složení. Událostí bylo první společné česání hrušek v obecním sadu na Kopajně. Za hrušky získala obec 1500 Kčs. Byly za to zakoupeny další stromky do sadu. Pestrá byla sportovní činnost Sokola. Chválen je hokejový odbor, který dle počasí sehrál dostatek přátelských zápasů. Udržel se ve 2. třídě a dobře si vedli i dorostenci. Bruslit na kluziště chodila i početná veřejnost a další sportovní oddíly. Byla přistavěna další část kabin pro sportovce.
Rok 1951
Také v tomto roce pokračovalo odvolávání a doplňování členů MNV. Od července se pracovalo na rozšíření a přístavbě obecního hřbitova , ovšem brigádnicky v rámci akce 5M. Nově byly zavedeny "Hovory s občanstvem" v hostinci u Fraidlů. Témata byla  - kontrola plnění plánu ve žních (srpen) či budovatelského plánu obce (září). V kronice je zaznamenáno neštěstí u mostu u p. Kováře čp. 30 - v noci 11. listopadu sjelo osobní auto do řeky. Spolujezdec nepřežil. Politické poměry v obci byly "konsolidovány" veškeré akce byly budovatelského zaměření.  Za uvedení stojí uvést počet členů KSČ na Lhotce: celkem platilo příspěvky v závodních organizacích 46 osob, dalších 14 bylo členy místní organizace na Lhotce. Na škole byla 1. října 1951 ustavena pionýrská skupina. Z 23 zapsaných žáků se přihlásilo 11. Ve sportovní oblasti čile prosperoval hokejový klub.  Na místním kluzišti se konal 4. února hokejový místrovský zápas Sokol Lhotka - Sokol Polička, domácí prohráli 6 : 16. Hrálo se divadlo,vždy za hojné účasti občanstva.  U Jasanů hrál dramatický odbor Sokola veselohru Staré hříchy, se hrou pak hostoval v Rybníku. Na oplátku pak Rybničtí přijeli na Lhotku s veselohrou "Třetí zvonění". Avšak pokroková divadelní hra "Kozí mléko divadelního spolku J.K.Tyla z Dlouhé Třebové u diváků propadla. Od července sokolové pracovali na stavbě sokolovny z přestavěného pavilonu na letním cvičišti. Veškerý materiál byl pořizován z vlastních prostředků. Stavba byla dokončena díky obětavosti několika nadšených jedinců, kteří strhli k práci ostatní v říjnu t.r. První schůze v přestavěném pavilonu se konala 26. října 1952 (tedy před 70 lety...).