ČD 276/2023   Pondělí 2. října 2023


Nová videa Českotřebovského deníku

Během víkendu byla dokončena tři nová videa. Mimo zkráceného záznamu ze zajímavého hokejbalového zápasu I. ligy Lokomotiva ČT vers, Vlčí smečka Ústí nad Labem, které popisujeme v další části deníku  jsou další dvě krátká videa z cyklu "Toulavý deník". Rozhlížíme se v nich po našem okolí, konkrétně se vracíme na Pastvinskou přehradu v době mimo hlavní sezónu a dále do lokality Toulovcových maštalí, kde představujeme rozhlednu Toulovcová, odkud se rozhlížíme po okolí, projdeme se Budislaví....


Ze sportovního víkendu

Kuželkáři prohráli v v III. lize v Opavě, příště 14/10 hostí doma Odry

Krajský fotbalový přebor: během týdne se hrála dvě soutěžní kola !

FK Česká Třebová hlásí zlepšení
Ve čtvrtek 28/9 byl svátek a na tento den bylo nalosováno 1, kolo podzimní soutěže. FK Česká Třebová hrál venku v Přelouči a při bezbrankovém  výsledku 0:0 si přivezl cenný bod. Díky postavení Přelouče někteří čekaly více. Vždyť zatím nemá na svém kontě žádné vítězství. 
Daleko větší očekávání pak bylo před nedělním zápasem 8. kola s vedoucím týmem tabulky Horní Ředice. Na zápas se přišlo podívat 150 diváků a viděli vítězství domácího týmu, který pokořil vedoucí celek tabulky 2 : 1. Od 31. minuty domácí prohrávali, ale v druhém poločase se vše změnilo. Utkání rozhodly dvě branky domácích - Matěje Krásy hned v 51. minutě, který vyrovnal a další rozhodující branka padla v 84 minutě - autor Matěj Polášek.  Je to tvrdě vybojované vítězství. Přes prohru zůstává Horní Ředice v čele tabulky s bodovým náskokem před Libišany, FK Česká Třebová postoupil se 14 body na místo sedmé. Příští týden hraje FK Česká Třebová v Lanškrouně.


I. liga hokejbalu : vysoká prohra v domácí aréně s Kometou Polička

Českotřebovský deník právě dnes v neděli publikoval video z posledního domácího zápasu českotřebovských hokejbalistů, které se hrálo před 14 dny. Zápas, ve kterém Lokomotiva získala první soutěžní bod za prohru až v rámci samostatných nájezdů. Bohužel od té doby žádný další bod nezískala. Minulou neděli hrála v Novém Strašecí (prohrála 4:2) a dnes 1. října nezazářila ani v dalším domácím zápase s Kometou Polička. Skóre v neprospěch domácích rostlo plynule od 1. třetiny (stav 0:4) a ani ve druhé třetině se  moc nezměnilo.  Třetí třetina už byla bezbranková. Výsledek 0 : 7  moc nepotěší. Nemůžeme ani pochválit  střelce z řad domácích, do tabulky střelců se zapsali jen soupeři.  Evidovaných 59 diváků neodcházelo nadšeno. Také z tohoto zápasu připravuje Českotřebovský deník zkrácený videozáznam.

Krajská hokejová liga: Kohouti porazili (nedávno druholigový) Trutnov

Hokejisté České Třebové měli potřetí za sebou výhodu domácího prostředí. Zatímco v prvním duelu si hladce poradili s Opočnem, ve druhém těsně podlehli Litomyšli. V neděli 1. října byl soupeřem Trutnov, partnerem utkání byla společnost Proplast.
Trutnov, kde se ještě před pár lety úspěšně hrála druhá liga, byl ve dvou zápasech stoprocentní. Nejprve zvítězil v Chrudimi (3:2), poté si doma poradil s Lanškrounem (5:3). Jak uspěl v České Třebové? Průběh ukazuje jak moc se Kohouti snažili...

HC Kohouti - HC Trutnov 6:2 (1:0, 3:0, 2:2)


Branky a nahrávky: 20. Ostřanský (Prachař, Drtina), 23. Semorád (Vašíček, Rozlílek), 31. Semorád (Rozlílek, Vašíček), 36. Martinec (TS), 46. Fúzik (Vaňo, Plášek) – 44. Chaloupka (Vondráček), 56. Smékal (Vácha) 58. Václav Leder (Hradil, Stolín)

HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (M. Kadlc) — V. Leder, Z. Hradil, J. Vašíček, D. Blažej, D. Král, P. Jemelka, M. Drtina, T. Jelínek — M. Ostřanský, J. Vaňo, J. Stolín, T. Prachař, J. Fúzik, J. Čada, J. Martinec, V. Rozlílek, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka
HC Trutnov: O. Holubec (J. Červinka) — L. Junek, T. Křížek, L. Vácha, O. Štembera, P. Chaloupka, J. Mostecký, Z. Křížek — P. Chytráček, R. Mach, Š. Švadlák, J. Tatar, J. Šimoníček, R. Vondráček, J. Luštinec, F. Krsek, D. Smékal, M. Rada, R. Janoušek
Rozhodčí: David Kolář — Jan Kopecký, Martin Kalus Přihlíželo 385 diváků.


Cros po lyžařských tratích na Horách 2023 - ohlédnutí

Českotřebovský deník se  během minulého víkendu věnoval jiným (konkurenčním) akcím - především Českotřebovskému vinobraní. přesto je třeba se k tradičnímu závodu znovu vrátit. Má velký význam nejen pro region,m ale také pro jednotu OREL, je to jeden z tradičních mistrovských závodů v republice. Účast závodníků můžeme poměřovat jednak počtem sportovců, jednak také jejich výkony, dosaženými časy. Závodily děti a mládež, tradičně zde byla velká účast, která po v dalších kategoriích - zejména ženských chyběla. Na druhou stanu je třeba ocenit velký počet závodníků ve vyšších věkových kategoriích, kteří se zde v areálu na Horách každoročně setkávají a poměřují svoje schopnosti navzájem, tak současné výkony s těmi loňskými. V tomto smyslu plní Kros po lyžařských tratích na Horách svůj úkol dokonale. Také délka tratri je odstupňována podle věku u mužů i žen, takže délka 9k pro muže neplatí pro nejstarší kategorie - je zkrácena na 6km.  U žen pak nejstarší ročníky běžely místo 6km jenom 4km. O to pak měli organizátoři více práce. Kros po lyžařských tratích je zařazen do kalendáře Iscarex poháru, proto zde nechyběly dresy Iscarexu a dalších týmů, kteří se účastní seriálu závodů. Závod je také každoročním testem  organizátorů a letos to bylo opět na jedničku. Včetně objednaného počasí.  Uvádíme alespoň výsledky  nejlepších bez rozdílu kategorií a fotografie ze stupňů vítězů. Zvlášť se vyhlašovalo mistrovství Orla, proto je Filip Záveský na nejvyšší "bedně" dvakrát

Absolutní pořadí mužů na 9 km

Pořadí

Kategorie

Celkově

Číslo

Jméno

Team

Ročník

Výkon

Body

1

MA

1

137

Záveský Filip

AK ISCAREX

93

00:36:54

104,00

2

MB

2

141

Soural Lukáš

Orel Židenice

82

00:37:39

99,98

3

MA

3

133

Kyral Jiří

Vencl tým Ústí nad Orlicí

91

00:38:19

97,18

4

MA

4

103

Pešek Pavel

SBR Tri-team Litomyšl

90

00:38:46

94,98

5

MB

5

146

Petr Jiří

Lezník

80

00:38:54

94,59

6

MB

6

39

Hurych Antonín

SBR Triteam Litomyšl

76

00:41:22

87,90

7

MA

7

140

Šimoník Jiří

Orel Židenice

01

00:43:08

83,11

8

MB

8

122

Dvořák Miroslav

SK8 Polička

75

00:43:14

82,86

9

MA

9

117

Valenta Josef

Be positive

89

00:43:32

82,06

10

MB

10

2

Prošek Lukáš

Vyškov

74

00:44:11

80,2

Absolutní pořadí žen na 6 km

Pořadí

Kategorie

Celkově

Číslo

Jméno

Team

Ročník

Výkon

Body

1

ZA

5

138

Langhammerová A.

Orel Židenice

94

00:29:18

104,00

2

ZC

8

130

Kovářová Anna

OB Česká Třebová

75

00:30:56

96,39

3

ZC

9

121

Dvořáková Adéla

SK8 Polička

76

00:31:24

93,79

4

ZA

11

127

Rybková Michaela

-

94

00:31:55

91,04

5

ZC

15

1

Menšíková Lucie

AK ISCAREX

72

00:32:58

87,43


Zemědělci dostávají od státu jednu ránu za ranou

Ve Větrném Jeníkově nedaleko Jihlavy se v uplynulém týdnu uskutečnilo zasedání výboru a kontrolní komise Zemědělského svazu České republiky. Setkání se na pozvání předsedy svazu Martina Pýchy zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten především zmínil, že zemědělci žijí v dlouhodobé nejistotě a kroky státu tomuto významnému odvětví vůbec nepomáhají.
„Zemědělství svaz České republiky, ale také Agrární komora České republiky jsou našimi blízkými partnery, a proto chci využívat všech příležitostí se zemědělci hovořit, a to i přesto, že se nechci stavět do role odborníka na zemědělství. Přesto jsem měl možnost a mám možnost navštěvovat zemědělské podniky v regionu a slyšet aktuální problémy. Vzpomínám si na jednání s předsedou ZD Sloupnice Jaroslavem Vaňousem z konce prosince 2021, kdy mne informoval o změnách ve strategickém plánu a dotační politice. Nedomníval jsem se, že k takovému zásahu do zemědělství může během několika málo týdnů od parlamentních voleb vůbec dojít,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Bohužel těchto změn a rizik pro zemědělský sektor neustále narůstá a řadu z nich si děláme bohužel jako stát bez vlivu Evropské unie. S konsolidačním balíčkem přichází další nejistota a veřejnost, a to nejen ta zemědělská, se v úpravách nemá šanci vyznat. Velkým problémem je riziko většího zdanění zemědělské půdy, kdy je sice avizována možnost, aby obec zemědělcům daň u orné půdy snížila, ale osobně se domnívám, že se jedná pouze o přenesení zodpovědnosti ze strany státu na obce a k zásahům vůbec nemělo dojít. Osobně jsem dlouhodobě zklamaný z toho, jak se k našim zemědělcům přistupuje a jsem připravený nejen prostřednictvím Asociace krajů ČR, ale také prostřednictvím poslanců a senátorů zvolených v našem regionu pomoci,“ řekl hejtman Netolický.
Ten se v neděli zúčastnil společně se zemědělskými svazy debaty před krajskými dožínkami, kde bylo toto téma také velkým tématem. „Jsem rád, že nový ministr zemědělství přislíbil, že aktuální Strategický plán Společné zemědělské politiky bude vyhodnocen a může být také přehodnocen, což považuji za určitou naději a věřím, že tento slib bude dodržen,“ sdělil hejtman.
Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha především ocenil, že Pardubický kraj má dlouhodobě nastavenou dotační politiku, kterou podporuje provoz malých venkovských prodejen a v nich dokonce finančně motivuje provozovatele k rozšířené nabídce regionálních potravin.


Na Rychmburku nově uvidíte gotické oltáře z Chrudimi

Umění doby podobojí, Gotické oltáře z Chrudimi, tak se jmenuje nová expozice, která od tohoto týdne obohatí nabídku Hradu Rychmburk na Skutečsku. Hrad zpřístupnil teprve před třemi lety Pardubický kraj, když se z něj vystěhovaly sociální služby do vhodnějších prostor. Provozuje ho Regionální muzeum v Chrudimi, které díky příspěvku kraje připravuje každý rok nějakou novinku pro návštěvníky.
„Hrad byl sice obývaný, bylo tu ústřední topení a výtah, opravený krov, ale pro návštěvnické účely jsme museli přistoupit k řadě úprav. Každoročně dotujeme hrad částkou 5 milionů korun pro úpravy a nové expozice, které vznikají postupně. V sezóně jezdí do Předhradí i vlak a hrad začíná mít své pevné místo na turistické mapě kraje. Letos jeho areálem do této chvíle prošlo na 13 tisíc návštěvníků,“ říká náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.
Chrudim byla v 16. století centrem území
Chrudimský kraj patřil ve středověku k nejvýznamnějším regionům v rámci zemí Koruny české. Bohatě osídleným územím s městečky a hrady vedly obchodní stezky, přirozeným ekonomickým střediskem se stalo město Chrudim. Bohatá vrstva měšťanů utrakvistického vyznání se zde prosadila nejen v politických funkcích v městské radě, ale i jako objednavatelé uměleckých děl. Právě z počátku 16. století pochází většina z vystavených děl v expozici na hradě Rychmburk.
Ojedinělá sbírka umění doby podobojí
„Vystavené středověké oltářní nástavce byly původně určeny pro kostely v Chrudimi, během dalších staletí byly nahrazeny novějším vybavením. Ty, co se z dřívějších staletí dochovaly, se na přelomu 19. a 20. století staly součástí sbírek chrudimského městského muzea. Kolekce deskových maleb z Chrudimi je svým počtem a kvalitou provedení unikátní nejen v rámci regionu východních Čech, ale i celé České republiky. Význam sbírky násobí fakt, že oltářní retábly byly určeny výhradně pro utrakvistické (kališnické) publikum. Taková díla byla totiž s nástupem protireformace v 17. století hromadně ničena a nahrazována lépe vyhovujícími předměty,“ uvádí Klára Habartová, ředitelka muzea.
Pohled pod povrch
Expozice umožňuje také částečně nahlédnout pod povrch děl. Pomocí infračerveného světla, které proniká barevnými vrstvami, lze odhalit přípravnou kresbu. Podkresba je představena pomocí velkoformátových fotografií, na nichž lze pozorovat rozdíly oproti svrchní malbě či obdivovat suverénní autorský rukopis středověkého umělce.
Na zdech najdete i citáty Jana Husa:
„Pomni, synu, nač tělo výská, když červům krmě se chystá.“ Jan Hus, O Desateru, Kostnice, březen 1415
„…vyznání úst bez víry není srdečné, ani víra bez vyznání není platná.“ Jan Hus, Provázek třípramenný z víry, lásky, naděje…,
Výstavu připravilo Regionální muzeum v Chrudimi ve spolupráci s Ústavem dějin umění AV ČR. Návštěvnická sezóna nyní pokračuje o víkendech do konce října.